Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Măștile vin, clasa muncitoare pleacă. În paradisul numit „sparanghel”

romani sositi la munca in Germania - profimedia

Foto: alamy/Profimedia

Ordonanțele militare se pare că nu produc efect pe Aeroportul din Cluj și pentru sparanghel. Mai nou acesta zonă se pare că este Delaware-ul autohton.

În timp ce „chelnerii Europei", cum scriam într-un articol, sunt ținuți la cutie și pleacă în baza unor acte normative care permit colectarea de amenzi amețitoare la tentativa de buget de stat, parte din populația locală se încolonează în avioane, cu destinația cultura sparanghelului de la Frankfurt am Main.

Telefonul scurt pe relația Bonn-Sibiu este se pare dezinfectat total, carantina e valabilă doar pentru cei care rămân.

Înțeleg că locul de consemn următor va fi Aeroportul din Iași, unde imunizații prin conserve și ordonanțe paramilitare și-au dat întâlnire de data asta cu un scop din categoria „fructe”, respectiv căpșuni, destinația zborului fiind Airpuerto El Prat de Llobregat.

Și uite așa sunt șanse mari ca spațiul carpato danubiano pontic să nu mai înregistreze niciun nou contaminat cu Covid-19, din simplul motiv că nu vor mai fi oameni.

Nu mă pot abține în final să nu remarc ilogica de umor negru a traficului aerian care survolează spațiul măreței Românii: pe de-o parte vin avioane cu milioane de măști, iar pe de altă parte clasa muncitoare pleacă, a câta oară?, în paradis... 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Buna ziua, multumesc pentru opinii, indiferent daca sunt pro sau contra celor scrise. Ma vad nevoit sa fac totusi 2 mentiuni: 1) Republica nu se duce doamna de rapa cu 4 pareri contra si 322 de share-uri pe facebook. 2) daca dvs, nu ati inteles exact mesajul randurilor mele, asta nu inseamna ca ceilalti cititori sunt aceeasi pozitie ca dvs....
  • Like 3
  • @ Eduard Dinu
   Dinule, a avea un cont pe ”facebook” nu este același lucru cu a avea opinii pertinente; lăsând la o parte ”mijloacele” prin care se acordă ”share-urile! altfel, și tov. fierea și-a arătat tentaculele tot prin așa-zise ”referendumuri facebook”.
   Pe de altă parte, te rog să ai în vedere că mulți dintre republicani nici nu se obosesc să mai ”comenteze” articolele lipsite de ”republicanism”. Aici nu se promovează interesele de partid, ci acelea ale unei republici libere, cu cetățeni nesupuși partinic; în special.
   În ceea ce privește contul facebook, nu voi deține un astfel de mijloc, tocmai pentru că înșelătoriile sunt cel mai abitir promovate...
   • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Dislike.
  Așa se duce și Republica de râpă. Drum bun!
  • Like 4
 • Mike Mike check icon
  Stati sa vedeti cand toata Europa va lucra pentru Germania ce amuzant va fi. Asa sunt romanii cunoscuți, drept semanatori-culegători ai Europei. Cand veti vedea danezi, belgieni sau spanioli făcând cozi la cules de legume, de abia atunci vom fi "uniti in diversitate" si vom fi egali in Europa. Pana atunci nu putem vorbim de normalitate in Europa sau de o Uniune adevarata.
  • Like 0
 • In Romania ni se spune sa stam in casa iar alte tari asteapta sa le intre in Tara mii de muncitori. S-au tāmpit dintr-o data Germanii SI Spaniolii? La ei nu este coronavirus?


  • Like 2
  • @ Cornel Cancel
   În Germania muncitorii noi lucrează separat de ceilalţi în primele 14 zile, şi sunt şi cazaţi în condiţii sigure.

   Dacă sunt bolnavi au asigurare medicală germană, şi se duc la un spital german, care cred că nu se compară cu unul român.
   • Like 1
 • În țara în care marea majoritate a celor cu studii superioare au diplomele obținute pe bază de șpagă, iar marea majoritate a cetățeniilor a fost ținută în sărăcie și mizerie de interesele partinice ale celor care au pus ghearele pe putere, oamenii și-au dat seama, destul de târziu, și nu în mod covârșitor, de faptul că șarlatanii nu vor avea niciodată bun-simț; astfel că oamenii pleacă spre alte zări. Și pentru a câștiga mai bine, pentru a putea trăi. Și pentru că respectul primit în alte țări, cu mici excepții, le insuflă plăcerea de a trăi, de a spera la o viață demnă. Sloganurile mafiei roșii, cocoțate precum păduchii pe fruntea unei cucoane pretențioase doar la exterior, prin care era invocată mândria - cu forța, arătau inexistența sentimentului popular. Aveam, puțin mai înainte, pe fiecare stâlp din oraș, figura mitomanului plagiator, reprezentată de același zâmbet tâmp, în timp ce în școala copiilor mei ploua. La propriu. Și acesta este doar un exemplu al decăderii ”reprezentanților”, cocoțați de securiști în funcții publice.
  Încercarea de a subordona activitățile economice unor presupuse aranjamente dintre președintele nostru și reprezentanta germană este puerilă și tendențioasă; și doar pentru că nimănui nu i-a fost impusă plecarea. Dimpotrivă. Realitatea ne-a dovedit doar faptul că instituțiile statului corupt, prin angajații piloși ai lor, sunt incapabile să-și îndeplinească rolul. Parvenirea, diplomele fără acoperire și politrucii fără cap sunt cauzele decăderii continue.
  Cine a încercat viața liberă - așa cum este ea într-o democrație consolidată, nu va mai accepta niciodată mizeria politrucilor locali, nici limitarea angajaților statului corupt, membrii de partid în cele mai multe cazuri... Părerea mea.
  • Like 6
  • @ Ion Popescu
   Exact,aceasta este si parerea mea! Astfel de articole sunt cel putin dezamagitoare,oamenii pleaca la munca grea si nu la intins mana,sunt sezionieri si isi asigura traiul,fac acest lucru de multi ani,ce este rusinos?
   • Like 5


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult