Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Școala românească e prea axată pe răspunsuri și a uitat să-i învețe pe elevi să pună întrebări”. Doi profesori valoroși vorbesc despre cum să nu te lași îngropat de sistemul de educație

Nicoleta și Emil Munteanu

În fiecare an, Gala Merito premiază unii dintre cei mai buni profesori din România. Între laureații din 2022 s-au aflat și doi soți pasionați de educație, care îi inspiră pe copii atât la orele de curs, cât și în afara lor. Nicoleta şi Emil Munteanu predau Limba şi Literatura Română la Colegiul Naţional Iaşi și au vorbit în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre ce înseamnă să fii un profesor bun.

„Profesorul bun e acela care reușește să transforme elevul într-un partener autentic de dialog. Școala românească e prea axată pe răspunsuri și a uitat să îi învețe pe elevi să pună întrebări. Dacă un profesor nu are grijă de acest statut al interogației, cred că nu mai este un profesor bun și elevul caută în altă parte”, spune Emil Munteanu.

Nu e ușor să fii profesor bun în România, explică Nicoleta Munteanu. „Din păcate, cred că profesorii buni sunt din ce în ce mai puțini, pentru că e dificil să fii profesor bun într-un context în care statutul profesorului este destul de fragil, într-un context în care, deși vorbim foarte mult despre excelență, suntem departe de excelență, într-un sistem greoi, îmbătrânit și care se adaptează dificil sau aproape deloc provocărilor pe care le resimt adolescenții, dar pe care le resimțim cu toții.

Dincolo de vocație este vorba în primul rând de dorința de a face ceva pentru celălalt și de dorința de a nu-ți pierde pasiunea. Iar în momentul în care intri în sistemul de învățământ din România e ușor să le pierzi pe amândouă”, spune profesoara. Iar soțul ei a adăugat: „Eu cred că mai există profesori buni, dar sistemul are grijă să îi înfunde, să îi ascundă”.

Dincolo de orele de română pe care le predau în școală, cei doi soți au început cu elevii un proiect, ALECART, destinat elevilor de la două colegii din oraș. La ALECART, elevii citesc și prezintă cărți, discută cu scriitori contemporani, scriu cronici de la evenimente culturale și editează o revistă de atitudine culturală.

După ce îți dai gradele didactice sau îți dai un doctorat, mare lucru nu se mai întâmplă în viața unui profesor

„Atunci când te întâlnești cu elevii din fața ta trebuie să fii disponibil. Să ieși din postura de magistru și să dorești cu adevărat să faci ceva pentru ei. Și în momentul în care pleacă din școală să rămână în mod real cu ceva. ALECART-ul s-a născut dintr-un moment destul de tensionat. Era o revistă școlară în care elevii de la Colegiul unde preda Emil acum 15 ani au scris niște articole de opinie cu niște caricaturi sau niște imagini ale unor profesori care, bineînțeles că au considerat că aduc atingere statuii profesorului. 

A urmat o anchetă, s-a făcut foarte multă vâlvă. După ce s-a terminat ancheta elevii au zis: Să facem o revistă în care să ne exprimăm liber, să ne spunem opinia, să fie o revistă de atitudine culturală. În acel moment, și noi eram puțin în cumpănă. Știam că e ușor să te plafonezi în învățământ. După ce îți dai gradele didactice sau îți dai un doctorat, mare lucru nu se mai întâmplă în viața unui profesor, dacă nu te gândești să ai fabrică de meditații sau dacă nu te gândești să intri în sistemul de pregătire pentru olimpiade și atât. Ce putem face mai bine decât să încercăm să le punem elevilor la dispoziție ceea ce ne-a salvat pe noi? Întâlniri cu scriitori, întâlniri cu cărți foarte bune. Am văzut că au rezonat extraordinar. Ceea ce am făcut noi la ALECART trebuie să aibă la bază reala disponibilitate a profesorului. Timp care nu este timp sacrificat și este timp câștigat”, a povestit profesoara, după ce a fost întrebată cum poate fi replicat modelul lor și de către alți profesori,

„Cred că este foarte important să le dăm elevilor încrede. Așa poate fi multiplicat acest model”, a completat Emil Munteanu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult