Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Scrumierele, farfuriile, ceștile de cafea aveau microfoane. Venea securistul, îți spunea: du-te, te rog, la masa 43, du asta de mâncare și mi-aduci mie farfuria, după ce a terminat”. Cum arăta colaborarea cu Securitatea într-un restaurant de lux, povestită peste 4 decenii de Petrișor Tănase

Petrisor Tanase

foto captură digi24

Scrumiere și farfurii cu microfon. În anii ’80, în marile restaurante și hoteluri din România nu doar mâncarea era atent pregătită, ci și supravegherea oaspeților, mai ales a cetățenilor străini. Petrișor Tănase, prezentator de emisiuni culinare, atunci un tânăr angajat în sistemul hotelier de lux, a povestit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, cum se punea la masă... și o farfurie cu microfon.

„Erau și scrumiere și farfurii în care trebuia să pui mâncarea și să fie duse la masă. Scrumiere, farfurii, ceștile de cafea aveau microfoane. Nu toate. Unele speciale. Fiecare unitate în acea perioadă – mă refer la restaurante - avea însemnele sale. Restaurantul Berlin avea însemnele pe farfurie și pe ceștile de cafea. Dar toate restaurantele aveau așa ceva. Iar Securitatea din acea perioadă avea și ceștile și farfuriile respective. Și venea securistul, îți spunea - pune în farfuria asta, dar trimite la un ospătar pe care îl știi. Fiecare ospătar avea raionul  său. Îl știai pe ospătarul X: du-te, te rog, la masa 43, du asta de mâncare și mi-aduci mie farfuria, după ce a terminat”, a relatat Petrișor Tănase în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, oferind o imagine concretă a modului în care funcționa colaborarea discretă dintre personalul de servire și Securitate în restaurantele de elită din România comunistă.

Obiectele – aparent banale – aveau roluri bine stabilite: Ceștile de cafea, scrumierele sau farfuriile aveau microfoane montate discret, în special pe fundul lor – „trei găuri mici”, abia vizibile cu ochiul liber. Nu toate mesele erau monitorizate, doar cele cu „interes special”. Și da, se întâmpla și la mese unde erau români, nu doar străini, a confirmat cunoscutul prezentator.

Tănase a vorbit despre un sistem în care toți cei din „comerțul cu servire” știau ce se întâmplă, dar nu aveau opțiuni reale: „Prin contractul tău de muncă erai obligat să ajuți organele de stat în anumite acțiuni ale acestora”. Era considerat „un act de patriotism.”

„Și la hotelul București se întâmpla asta. Iar securistul venea unde lucram, la snack bar, în față. Aveam un mic oficiu. El, ca să nu-l vadă lumea, trebuia să se lase, că era barul... Se ducea în spate, dădea din geantă farfuriile sau ceașca de cafea. Trebuia să ai tot, pentru că nu știai ce comandă respectivul client. Numai paharele nu aveau microfon. (Deci asta nu este o legendă. Toată lumea știa lucrul ăsta.) Toți din comerț știm asta”, a spus Petrișor Tănase.

Deși colaborarea cu Securitatea era prezentă în România anilor 80 în fiecare unitate de alimentație publică importantă, Petrișor Tănase spune că, în practică, nu toți angajații acceptau să se implice în acest mecanism. Unii ospătari refuzau să ducă scrumierele sau farfuriile „speciale”, iar alții nu erau considerați de încredere și nu erau implicați în aceste operațiuni.

„Erau ospătari care nu duceau. Sau nu aveai încredere în ei”, a spus cunoscutul bucătar.

El a adăugat că, în ciuda zvonurilor din epocă, nu toți cei care lucrau în marile hoteluri erau membri de partid sau colaboratori ai Securității. „Când am plecat în Germania, nici membru de partid nu eram. Și nu eram nici colaborator”, a precizat Petrișor Tănase.

În fiecare restaurant sau hotel mare exista un ofițer de securitate responsabil de supravegherea clienților, dar persoanele implicate în înregistrările efective se schimbau frecvent. „Depindea cine îl urmărea. Era un personaj care făcea înregistrările. Și acel personaj putea să fie într-o zi unul, într-o zi altul”, a explicat Tănase.

Emisiunea În fața ta, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cristi Danilet - fb

Practic: Prin această soluție se atestă că toți cei care au inițiat, anchetat și judecat în cazul Danileț au greșit. Este vorba de un număr de 18 judecători români de la Inspecția Judiciară, CSM și ICCJ – printre ei și actualul președinte al instanței supreme – care au încălcat legea, sancționând pe nedrept un magistrat. În procedura de la CEDO au intervenit de partea Guvernului patru cunoscute asociații, a căror poziție a fost infirmată de CEDO. foto Facebook/ Cristi Danileț

Citește mai mult

Lia Savonea

Se spune că natura are oroare de vid. Acolo unde există un gol, el va fi umplut, indiferent cu ce, pentru că aceasta este legea naturală. Vidul din Justiție a fost umplut de Savonea. Este Savonea o surpriză? Un șoc? O revelație urâtă? A creat ea singură, ca un mastermind diabolic, rețeaua care controlează astăzi Justiția? Nu a văzut nimeni ce face?

Citește mai mult

Otto Uwe Keul

În ultimii 15 ani, numărul de furnizori de fructe și legume locali ai Lidl România a crescut de la 70 la peste 500. 2025 a însemnat și depășirea unei borne- în sezon, pe rafturile magazinele lanțului de retail s-au găsit numai roșii românești 100%, urzici, leurdă, lobodă, ștevie, mărar, pătrunjel, ceapă verde 100%, pepeni 100%, zmeură și afine 100%, adică produse local. Încurajați de rezultate și de afacerile în creștere, agricultorii au început să exporte prin Lidl România- anul acesta, au ieșit peste granițe peste 1.600 de tone de legume și fructe spre Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria.

Citește mai mult