Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Scrumierele, farfuriile, ceștile de cafea aveau microfoane. Venea securistul, îți spunea: du-te, te rog, la masa 43, du asta de mâncare și mi-aduci mie farfuria, după ce a terminat”. Cum arăta colaborarea cu Securitatea într-un restaurant de lux, povestită peste 4 decenii de Petrișor Tănase

Petrisor Tanase

foto captură digi24

Scrumiere și farfurii cu microfon. În anii ’80, în marile restaurante și hoteluri din România nu doar mâncarea era atent pregătită, ci și supravegherea oaspeților, mai ales a cetățenilor străini. Petrișor Tănase, prezentator de emisiuni culinare, atunci un tânăr angajat în sistemul hotelier de lux, a povestit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, cum se punea la masă... și o farfurie cu microfon.

„Erau și scrumiere și farfurii în care trebuia să pui mâncarea și să fie duse la masă. Scrumiere, farfurii, ceștile de cafea aveau microfoane. Nu toate. Unele speciale. Fiecare unitate în acea perioadă – mă refer la restaurante - avea însemnele sale. Restaurantul Berlin avea însemnele pe farfurie și pe ceștile de cafea. Dar toate restaurantele aveau așa ceva. Iar Securitatea din acea perioadă avea și ceștile și farfuriile respective. Și venea securistul, îți spunea - pune în farfuria asta, dar trimite la un ospătar pe care îl știi. Fiecare ospătar avea raionul  său. Îl știai pe ospătarul X: du-te, te rog, la masa 43, du asta de mâncare și mi-aduci mie farfuria, după ce a terminat”, a relatat Petrișor Tănase în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, oferind o imagine concretă a modului în care funcționa colaborarea discretă dintre personalul de servire și Securitate în restaurantele de elită din România comunistă.

Obiectele – aparent banale – aveau roluri bine stabilite: Ceștile de cafea, scrumierele sau farfuriile aveau microfoane montate discret, în special pe fundul lor – „trei găuri mici”, abia vizibile cu ochiul liber. Nu toate mesele erau monitorizate, doar cele cu „interes special”. Și da, se întâmpla și la mese unde erau români, nu doar străini, a confirmat cunoscutul prezentator.

Tănase a vorbit despre un sistem în care toți cei din „comerțul cu servire” știau ce se întâmplă, dar nu aveau opțiuni reale: „Prin contractul tău de muncă erai obligat să ajuți organele de stat în anumite acțiuni ale acestora”. Era considerat „un act de patriotism.”

„Și la hotelul București se întâmpla asta. Iar securistul venea unde lucram, la snack bar, în față. Aveam un mic oficiu. El, ca să nu-l vadă lumea, trebuia să se lase, că era barul... Se ducea în spate, dădea din geantă farfuriile sau ceașca de cafea. Trebuia să ai tot, pentru că nu știai ce comandă respectivul client. Numai paharele nu aveau microfon. (Deci asta nu este o legendă. Toată lumea știa lucrul ăsta.) Toți din comerț știm asta”, a spus Petrișor Tănase.

Deși colaborarea cu Securitatea era prezentă în România anilor 80 în fiecare unitate de alimentație publică importantă, Petrișor Tănase spune că, în practică, nu toți angajații acceptau să se implice în acest mecanism. Unii ospătari refuzau să ducă scrumierele sau farfuriile „speciale”, iar alții nu erau considerați de încredere și nu erau implicați în aceste operațiuni.

„Erau ospătari care nu duceau. Sau nu aveai încredere în ei”, a spus cunoscutul bucătar.

El a adăugat că, în ciuda zvonurilor din epocă, nu toți cei care lucrau în marile hoteluri erau membri de partid sau colaboratori ai Securității. „Când am plecat în Germania, nici membru de partid nu eram. Și nu eram nici colaborator”, a precizat Petrișor Tănase.

În fiecare restaurant sau hotel mare exista un ofițer de securitate responsabil de supravegherea clienților, dar persoanele implicate în înregistrările efective se schimbau frecvent. „Depindea cine îl urmărea. Era un personaj care făcea înregistrările. Și acel personaj putea să fie într-o zi unul, într-o zi altul”, a explicat Tănase.

Emisiunea În fața ta, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

 expert contabil

Pentru fiecare 10.000 de lei distribuiți, impozitul crește de la 1.111 lei la 1.905 lei, iar firmele trebuie să verifice activul net și capitalul social înainte de a face orice distribuție. „Cota de 16% intră în vigoare de la 1 ianuarie, dar se aplică pentru dividendele distribuite după 1 ianuarie. Or, ce dividende pot eu să distribui în ianuarie? Pe cele din trimestru IV, cele care se formează chiar acum”, explică expertul contabil.

Citește mai mult

Profesori

Ca om care și-a luat întotdeauna profesia în serios, cu multă pasiune, uneori poate prea multă, cu nopți nedormite corectând teste și realizând câte un raport cu măsuri ameliorative pentru fiecare elev, cu ore întregi petrecute la cursuri de formare, bani cheltuiți pe webinarii și conferințe, cu sute de consultații cu părinții și grelele încercări de a-i face să înțeleagă unde trebuie lucrat, exersat, cu timpul meu liber spulberat pe a face zeci, sute de fișe de lucru personalizate, aplicate lacunelor specifice ale copilului. Cu toate acestea și multe altele, domnule ministru cu prea puțină viziune în preuniversitar, mă simt profund jignit de declarațiile dumneavoastră recente.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon bere - getty

Pentru cei neinteresați de cărți, Domnul John (sau George) era doar un cavaler al apocalipsei. La scurt timp după ce se așeza, frații Achim ieșeau pe terasă și treceau pe la fiecare dintre mese cu același text, rupt parcă din Pe aripile vântului: ”Hai, băieți, hai, e și mâine o zi. Hai, mai bem și mâine.” Getty Images

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Bucătărie Dedesign

În fiecare casă există un loc care respiră viață. Pentru unii e livingul, pentru alții dormitorul, dar tot mai des- este bucătăria. Locul în care începe ziua, se adună familia, se spun povești și se împart momente. Iar atunci când designul întâlnește funcționalitatea, bucătăria devine mai mult decât un spațiu utilitar- devine o oază de liniște și stil

Citește mai mult