
foto captură digi24
Scrumiere și farfurii cu microfon. În anii ’80, în marile restaurante și hoteluri din România nu doar mâncarea era atent pregătită, ci și supravegherea oaspeților, mai ales a cetățenilor străini. Petrișor Tănase, prezentator de emisiuni culinare, atunci un tânăr angajat în sistemul hotelier de lux, a povestit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, cum se punea la masă... și o farfurie cu microfon.
„Erau și scrumiere și farfurii în care trebuia să pui mâncarea și să fie duse la masă. Scrumiere, farfurii, ceștile de cafea aveau microfoane. Nu toate. Unele speciale. Fiecare unitate în acea perioadă – mă refer la restaurante - avea însemnele sale. Restaurantul Berlin avea însemnele pe farfurie și pe ceștile de cafea. Dar toate restaurantele aveau așa ceva. Iar Securitatea din acea perioadă avea și ceștile și farfuriile respective. Și venea securistul, îți spunea - pune în farfuria asta, dar trimite la un ospătar pe care îl știi. Fiecare ospătar avea raionul său. Îl știai pe ospătarul X: du-te, te rog, la masa 43, du asta de mâncare și mi-aduci mie farfuria, după ce a terminat”, a relatat Petrișor Tănase în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, oferind o imagine concretă a modului în care funcționa colaborarea discretă dintre personalul de servire și Securitate în restaurantele de elită din România comunistă.
Obiectele – aparent banale – aveau roluri bine stabilite: Ceștile de cafea, scrumierele sau farfuriile aveau microfoane montate discret, în special pe fundul lor – „trei găuri mici”, abia vizibile cu ochiul liber. Nu toate mesele erau monitorizate, doar cele cu „interes special”. Și da, se întâmpla și la mese unde erau români, nu doar străini, a confirmat cunoscutul prezentator.
Tănase a vorbit despre un sistem în care toți cei din „comerțul cu servire” știau ce se întâmplă, dar nu aveau opțiuni reale: „Prin contractul tău de muncă erai obligat să ajuți organele de stat în anumite acțiuni ale acestora”. Era considerat „un act de patriotism.”
„Și la hotelul București se întâmpla asta. Iar securistul venea unde lucram, la snack bar, în față. Aveam un mic oficiu. El, ca să nu-l vadă lumea, trebuia să se lase, că era barul... Se ducea în spate, dădea din geantă farfuriile sau ceașca de cafea. Trebuia să ai tot, pentru că nu știai ce comandă respectivul client. Numai paharele nu aveau microfon. (Deci asta nu este o legendă. Toată lumea știa lucrul ăsta.) Toți din comerț știm asta”, a spus Petrișor Tănase.
Deși colaborarea cu Securitatea era prezentă în România anilor 80 în fiecare unitate de alimentație publică importantă, Petrișor Tănase spune că, în practică, nu toți angajații acceptau să se implice în acest mecanism. Unii ospătari refuzau să ducă scrumierele sau farfuriile „speciale”, iar alții nu erau considerați de încredere și nu erau implicați în aceste operațiuni.
„Erau ospătari care nu duceau. Sau nu aveai încredere în ei”, a spus cunoscutul bucătar.
El a adăugat că, în ciuda zvonurilor din epocă, nu toți cei care lucrau în marile hoteluri erau membri de partid sau colaboratori ai Securității. „Când am plecat în Germania, nici membru de partid nu eram. Și nu eram nici colaborator”, a precizat Petrișor Tănase.
În fiecare restaurant sau hotel mare exista un ofițer de securitate responsabil de supravegherea clienților, dar persoanele implicate în înregistrările efective se schimbau frecvent. „Depindea cine îl urmărea. Era un personaj care făcea înregistrările. Și acel personaj putea să fie într-o zi unul, într-o zi altul”, a explicat Tănase.
Emisiunea În fața ta, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.