Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Sex” vs „gen”. Reacția BOR: Noţiunea de „gen” este un construct pur ideologic, pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism

V banescu

Foto: basilica.ro

Introducerea pe noua carte de identitate a „artificialei” noţiuni de „gen”, care o înlocuieşte „abuziv” pe cea firească de „sex”, stârneşte o deplin justificată reacţie de nedumerire, reticenţă şi chiar revoltă în rândul populaţiei, a declarat joi Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

„Noţiunea de «gen», vehiculată azi progresiv și progresist în spaţiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a aşa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în «gen»”, a afirmat Bănescu, notează Agerpres.

Reprezentantul BOR spune că problema cărţii de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă, adăugând că este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală. 

„Problema cărţii de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă. Nu este vorba despre «Cartea vieţii», ci despre banala carte de identitate cetăţenească. Este vorba despre «identitatea» noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Aşa cum au anunţat autorităţile, «se va crea şi posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetăţenii care nu vor carte de identitate cu cip”, mai spune Bănescu.

Primele cărți de identitate electronice emise luni, în cadrul unui proiect pilot lansat la Cluj-Napoca, au creat controverse în spațiul public, pentru că termenul „sex”, așa cum apare pe actualele cărți de identitate actuale, a fost modificat cu termenul „gen”. Modificarea a fost criticată și de partidul AUR, care susține că ar reprezinta „un pas înainte spre ştergerea identităţii naţionale şi reeducarea populaţiei”.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ion check icon
  Lucrurile trebuie facute clar din timp pentru a nu fi loc interpretare diferita ulterior de numai stiu ce curte, inalta curte, etc. Lafel si cu parteneriatele civile; ele trebuie legalizare cat mai curand tocmai spre a fi definite in asa fel incat sa fie imposibil sa fie interpretate din punct de vedere lecal ca Familie. Ca sa avem liniste in societate, ca sa luam subiectul din gura celor doua extreme. Si...mai evaluam problemele peste 20-30 de ani in functie de ce date ne mai furnizeaza si stiinta intre timp. La fel si educatia sexuala este necesara dar predata de catre cadre specializate si nu de catre voluntari de la ong-uri care plaseaza in sfera normalului orice fantezie care si asta e "fluida" de la o zi la alta...
  • Like 1
 • Nu cred ca schimbarea asta stârnește revolta în rândul populației. Doar BOR face valuri inutil.
  Daca sex este firesc poate BOR vrea sa schimbe și gramatica și sa avem substantive cu sex, nu cu gen. Sau poate nu, ca acolo exista genul neutru și sexul neutru nu e chiar ortodox.
  Poate ar fi trebuit sa pună problema valorilor pe care le poate avea câmpul sex/gen. Oare va fi ca și până acum doar M sau F, sau poate avea și alte valori?
  BOR e una dintre frânele blocate ale țării.
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult