Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Sky's the limit”. Ioana Olănescu, director executiv senior în Banca Transilvania, la podcastul „Inside BT”: „La BT poți ajunge să faci absolut orice. Suntem o familie și îi ajutăm pe tineri să se dezvolte profesional și să-și construiască o carieră de calitate”

Ioana Olănescu lucrează de peste 25 de ani în Banca Transilvania. A făcut parte din grupul care a lucrat pentru listarea Băncii Transilvania la Bursa de Valori București (BVB), a fost în echipa care a pregătit momentul intrării BERD în acționariatul BT, iar în ultimii ani a participat la toate proiectele de fuziuni și achiziții. „Suntem aici ca o familie”, a sintetizat Ioana Olănescu, director executiv senior Directia guvernanță corporativă și contencios, invitata jurnalistului Claudiu Pândaru la podcastul InsideBT.

Cum stabilești reguli de guvernanță într-o familie? E mai greu sau mai ușor? a fost întrebată Ioana Olănescu de Claudiu Pândaru.

„Și în familia de acasă și în familia de la bancă este important să fie niște reguli după care să ne organizăm și să funcționăm. Guvernanța, cel puțin în companii, dar probabil că și în familii, nu e un concept cu totul nou, pentru că dintotdeauna firmele au avut niște reguli după care au fost conduse, astfel încât să-și realizeze obiectivele. Toată partea de reguli trebuie integrată și adaptată la situațiile cu care te confrunți în fiecare zi, iar asta este ceea ce fac eu. Și atunci asta e frumusețea meseriei juridice, pentru că trebuie să fii creativ, folosindu-te de acele reguli și uneori de tipare.

În BT, care este o bancă unică în peisajul din România, fără o bancă-mamă în străinătate de undesă vină livrate toate regulile și procedurile, noi, echipa, trebuie să le construim pe fiecare în parte și asta mi-a plăcut și îmi place în continuare. Pentru că sunt unele situații în care noi am făcut prima dată, noi ca bancă, noi ca și companie listată la bursă, sunt lucruri pe care noi le-am făcut prima dată și uneori ajungem să fim un fel de trendsetteri pentru ceea ce se întâmplă în jurul nostru”; spune Ioana Olănescu.

Există reguli, dar regulile trebuie adaptate, nu sunt două situații la fel, continuă ea. „E absolut vital să fii flexibil, pentru că nu există soluții de tipul one size fits all. Lucrez de peste 25 de ani în BT și mă lovesc în mod curent de același tip de situații, dar nu sunt exact la fel, și atunci de fiecare dată fiecare soluție trebuie adaptată la particularitățile respective”, explică ea.

„Nu poți cumpăra experiență de la magazin”

Încredere și responsabilitate sunt două cuvinte-cheie între cele mai importante valori ale băncii, la care se adaugă învățarea continuă, spune Ioana Olănescu. În BT tinerii cu o bază solidă de cunoștințe sunt ajutați să se dezvolte pe plan profesional.

„În ultimii 10 ani, la Banca Transilvania am angajat doar absolvenți de facultate. Tot ce vreau de la ei este să aibă o bază de cunoștințe juridice solidă. Ceea ce trebuie să știe mai departe îi învățăm noi. Când mă uit în jurul meu la birou, sunt mai multe generații de tineri, dar cu toții am pornit de la zero în banking, știu cât de greu este. Nu poți cumpăra experiență de la magazin. Și dacă tinerii au o bază de cunoștințe solidă și își doresc o carieră profesională în banking, noi îi ajutăm pe absolut toți cu mare drag. Și până acum chiar am avut mână bună, să zic așa, toți au rămas alături de noi. Asta îmi dă energie și entuziasm în continuare”, subliniază Ioana Olănescu.

 Școala de la BT

Ce faceți la BT este și școală, a remarcat Claudiu Pândaru. „Da, și nu se termină niciodată, pentru că și noi avem de învățat în fiecare zi. Există legislație europeană care vine în fiecare zi și trebuie implementată, trebuie armonizată. Trebuie să găsim soluții astfel încât să ne asigurăm că respectăm toate regulile aplicabile și că găsim o cale prin care banca să meargă înainte”, punctează directorul executiv senior Directia guvernanță corporativă și contencios din Banca Transilvania.

Sky's the limit

Unor tineri aflați la început de carieră, care sunt atrași de domeniul juridic, le-ar spune că trebuie să aibă curaj să încerce. „Dacă au curaj și își doresc cu adevărat și au o bază de cunoștințe în spate, eu cred că pot să facă orice. Sky's the limit. Cel puțin la Banca Transilvania, din punctul meu de vedere, poți ajunge să faci absolut orice, pentru că noi aici suntem o familie și îi ajutăm pe toți tinerii să se dezvolte profesional și să-și construiască cu adevărat o carieră de calitate”, subliniază Ioana Olănescu.

Urmăriți discuția dintre Ioana Olănescu, director executiv senior Directia guvernanță corporativă și contencios la Banca Transilvania, și jurnalistul Claudiu Pândaru în podcastul „Inside BT”, atașat acestui articol.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult