Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
În ultimele luni au fost publicate în Occident tot mai multe analize care indică faptul că Rusia se pregătește pentru un conflict convențional direct pe scară largă cu NATO. În luna martie, experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA au avertizat că accentul pus de Vladimir Putin pe creșterea capacităților economice și militare ale Rusiei este un indiciu că regimul de la Kremlin se pregătește pentru un conflict dincolo de „un război prelungit în Ucraina”.
Iulian Fota, fost consilier prezidențial și fost secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe, spune într-un interviu pentru Republica că Rusia vede Occidentul în acest moment „ca pe un inamic”, iar riscul de escaladare „este mai mare ca oricând în ultimii 34 de ani”.
„Occidentul nu-și dorește un război și nu va face primul pas. Dar nu am garanția că rușii se vor abține”, declară Iulian Fota.
- Având în vedere analizele occidentale din ultima vreme legate de posibilitatea unui război direct al Rusiei împotriva NATO, care este posibilitatea extinderii războiului din Ucraina?
Mai mare ca oricând în ultimii 34 de ani. Este absolut clar că Rusia vede Occidentul ca un adversar, poate chiar mai mult decât un adversar, vede Occidentul ca pe un inamic. Și am mai făcut precizarea asta de mai multe ori: diferența mare între adversar și inamic este că te poți mulțumi cu înfrângerea adversarului. Inamicul, în schimb, trebuie distrus.
Aici suntem, dacă mă întrebați pe mine. Sunt elemente de unde desprindem concluzia că Rusia uneori se raportează la Occident ca la un inamic. Și avem documente oficiale adoptate în ultimii ani de diferite instituții rusești, avem poziționări publice și avem, până la urmă, acțiunea strategică și mai ales acțiunea militară consecventă a Rusiei, poate chiar începând cu 1992, odată cu războiul separatist artificial pe care l-au orchestrat în interiorul Republici Moldova pentru a-și pune amprenta asupra evoluțiilor de viitor în acea nouă republică. Deci cred că îngrijorările la nivelul Occidentului sunt pertinente și sunt de luat serios în calcul.
Cum facem să-i convingem pe ruși că nu este o soluție utilizarea forței militare împotriva noastră? E o întrebare pe care trebuie să o avem tot timpul în minte, pentru că ei, rușii, sunt din ce în ce mai tentați să folosească instrumentul ăsta în a-și promova interesele politice și strategice. Dacă nu reușim să-i convingem pe ruși prin mijloace diplomatice, prin alte măsuri, să nu se angajeze într-o confruntare militară cu noi, când și cum vom fi pregătiți pentru acel moment în care ne vor ataca? - Asta e o altă întrebare pe care trebuie să o avem tot timpul în minte.
Vreau să spun lucrul ăsta foarte clar: nu va veni dinspre Occident prima mișcare. Nu am niciun fel de de îndoială. Occidentul nu-și dorește un război și nu va face primul pas. Dar nu am garanția că rușii se vor abține.
- Cum se poate sfârși războiul din Ucraina și care e nevoia Ucrainei ca să iasă învingătoare din acest conflict?
E o întreagă discuție întreagă aici. Ce înseamnă „a se termina războiul”? Pentru că războaiele se pot termina cu o pace și asta înseamnă că, ulterior, semnării acelui tratat vom avea o situație clară, bine conturată și vom ști fiecare la ce să ne așteptăm. Sau războaiele, de fapt partea lor de confruntare militară deschisă, pot fi încheiate printr-un armistițiu. Urmând ca apoi să intrăm într-o zonă de incertitudine, ca în cazul celor două Corei, unde starea asta de incertitudine rezistă de zeci de ani.
Deci, dacă avem o soluționare rapidă a războiului din Ucraina, asta nu va fi decât în avantajul Rusiei. Și, fiind în avantajul Rusiei, atunci în mod clar va fi defavorabilă Ucrainei, va fi defavorabilă și Republicii Moldova și, evident, va fi o soluție proastă și pentru noi, România, dar și Polonia sau țările baltice, adică noi, cei din prima linie de contact cu toată această geopolitică complicată din est.
Dacă timpul trece și Ucraina rezistă, deja cresc șansele pentru o soluție în timp favorabilă Ucrainei, chiar o soluție victorioasă. Mulți spun că ar trebui ca Ucraina să învețe de la Germania de Vest, adică să aibă răbdare, pentru că atunci când Germania a fost divizată în două părți, germanii au continuat să aibă speranța asta a unificării vie timp de ani de zile. Iar cu prima ocazie istorică pe care au avut-o, au valorificat-o. Deci eu cred, așa cum spune și Edward Luttwak, că Ucraina poate înfrânge Rusia numai dacă are perseverență, are răbdare, o răbdare din aia strategică de zeci de ani, și așteaptă o oportunitate pe care viitorul s-ar putea să i-o aducă. Pentru că ce știm din istoria Rusiei este că periodic Rusia în plan intern se prăbușește.
Ei numesc asta drept „muta”, adică o dezordine masivă socială, economică, politică, chiar strategică, cum a fost după Primul Război Mondial, iar pe fondul ăla se pot crea oportunități - cum s-a creat pentru România în 1918 - pentru țări care au teritorii pierdute, ele fiind preluate cu forța militară de către Rusia.
Așa că sper să nu avem o soluție rapidă la războiul ăsta, pentru că dacă e soluție rapidă, aia nu poate fi decât în interesul Rusiei. Nu văd o soluție rapidă în interesul Ucrainei. Cu alte cuvinte, Rusia este prea tare în momentul ăsta și prea încrâncenată pentru ca să putem construi o soluție bună pentru Ucraina și în defavoarea Rusiei.
- Iar ajutorul din Statele Unite ce reprezintă: un glonț de argint sau doar niște luni de rezistență în plus pentru Ucraina?
Câteva luni de rezistență în plus. Este o gură de oxigen și un semnal politic foarte important, pentru că Rusia a sperat la începutul acestui an, luând în considerare ceea ce vedeam și noi, că încep să apară ezitările în Occident, începe să apară oboseala, încep să apară din ce în ce mai multe voci care contestă utilitatea acestei confruntări indirecte cu Rusia pentru Ucraina. Și chiar unele dintre acele voci, de-a dreptul iresponsabile, sugerau înțelegerea directă cu Moscova peste capul Kievului.
Să nu uităm că anul 2023 se încheie cu Ucraina în defensivă, așa cum au spus autoritățile ucrainene, și cu o Rusie în ofensivă, deci o Rusie care deja avea refăcute o parte din forțe și începuse să primească logistică semnificativă din Coreea de Nord și din China.
Apropo, zilele trecute, secretarul de stat american Blinken s-a dus la Beijing tocmai ca să să vorbească cu chinezii și să le atragă atenția asupra implicării și sprijinului tot mai consistent pe care China îl oferă Rusiei în acest război.
Deci rușii aveau cărți importante de partea lor, în timp ce Ucraina, pe de o parte, se confrunta cu propria oboseală, pe de altă parte, Occidentul începuse să ezite. Și pe fondul ăla de ezitare, rușii au sperat că Occidentul, de data asta, după doi ani de zile, nu se va mai ridica la înălțimea misiunii și vor renunța să sprijine Ucraina rând pe rând, atât UE, cât și în SUA. Americanii s-au blocat primii, iar acest lucru a alimentat și mai tare speranțele rușilor. Numai că, spre meritul ei, Uniunea Europeană s-a menținut pe poziții. Și, în ciuda manevrelor guvernului de la Budapesta, UE a putut să ia decizia să furnizeze acele zeci de miliarde de euro necesare pentru stabilitatea financiară și economică a Ucrainei. Iar acum și americanii, după tot felul de manevre diplomatice și de politică internă, au reușit să voteze ajutorul acela important de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Ucrainenii aveau nevoie disperată de acest ajutor. Știam toți, iar ei spuneau public că pe o serie întreagă de categorii de armament lipsurile erau mari și deja se vedea cum rușii câștigă teren. Nu era un câștig mare de teren, dar simbolic era important și consolida schimbarea balanței strategice de la Ucraina spre Rusia.
Ei bine, acum lucrurile se opresc. Americanii au dat banii, armamentul deja era poziționat și sunt convins că deja o parte din el a și ajuns la ucraineni și, astfel, ucrainenii primesc o gură de oxigen. Dar aici e un mare „Dar” și trebuie înțeles: Gura de oxigen oferită ucrainienilor de către americani este, din ce știu și din ce am citit, până în luna septembrie. Iar aici apare o întrebare pe care mulți și-o pun deja, dar nu o rostesc public: „Ce se va întâmpla după septembrie?” Acum a fost atât de dificil. Dar oare va fi imposibil să se adopte un alt program după luna septembrie, cu doar două luni înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie? Nu știm.
Și, bineînțeles, avem aici și întrebarea fundamentală care ne privește pe noi toți: Cine va fi președintele Americii pentru următorul ciclu de patru ani? Iarăși, nu știm.
Deci, ce vreau să spun este că avem o ameliorare semnificativă, necesară, un ajutor vital, dar problema încă nu e final rezolvată. Chestiunea asta, angajamentul american față de cauza ucraineană, încă nu este tranșată. Deci e o veste bună, e o bătălie câștigată, dacă vreți. Dar războiul politic intern american este departe de a fi clarificat. Și clarificarea asta, de fapt, o să vină pe măsură ce vom ști cine este președintele SUA pentru următorii patru ani.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
"Occidentul nu-și dorește un război și nu va face primul pas."
Evident că occidentul și-a dorit război pentru menținerea supremației globale a Americii imperialiste, de aici și includerea Ucrainei, cică stat suveran și independent, în strategia lui zbigniew brzezinski, urmată pas cu pas și în ziua de azi! "Fără Ucraina, Rusia încetează să mai fie un imperiu euroasiatic." Aici este motivul și scopul războiului din Ucraina dorit și pregătit de decenii de America imperialistă. Aceste pregătiri, atât de "intelligence", cât și militare, culminând cu amenințarea continuării extinderii nato spre est prin includerea Ucrainei fasciste, reprezintă adevăratul prim pas! Deci primul pas a fost făcut deja de către Anerica imperialistă! Reacția Rusiei este una legitimă, de apărare proactivă!
"[....] dacă avem o soluționare rapidă a războiului din Ucraina, asta nu va fi decât în avantajul Rusiei."
Soluționarea rapidă a războiului ukrofascisto-imperialisto-amerloc este în avantajul întregii lumi, deci da, implicit și în avantajul Rusiei și de asemenea și în avantajul Uniunii Europene și în special al Germaniei și implicit și în avantajul României ca stat membru al UE și ca stat care de mai bine de 2 decenii are Germania ca partener comercial nr. 1 în baza tratatului bilateral din 1992.
"Dacă timpul trece și Ucraina rezistă, deja cresc șansele pentru o soluție în timp favorabilă Ucrainei, chiar o soluție victorioasă."
Toată lumea normală a știut și a înțeles de la bun început că Ucraina nu are cum să învingă Rusia, mare putere militară și nucleară, iar evoluțiile de pe front nu au făcut decât să confirne acest lucru: că Ucraina este la capătul puterilor din toate punctele de vedere.
Cât despre recentul pachet de ajutorare a Ucrainei, Sahra Wagenknecht, membru al Bundestagului, care este femeie și nu a făcut armata, a spus că nu este nici primul, nici singurul și probabil, din păcate, nici ultimul asemenea pachet, însă efectul lui va fi exact la fel ca al celorlalte pachete anterioare: zero în ce privește o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei.
Ba mai mult, Sahra Wagenknecht spune despre acest pachet că este și mai slab decât cele anterioare, fiindcă el nu rezolvă decât ajutorarea cu armament, în condițiile în care acum principala criză a armatei ucrainene este criza de oameni, având în vedere că o grămadă dintre cei recrutați de regimul fascisto-criminal zelenski deja au murit, iar tinerii care au putut au fugit din Ucraina cât au putut de repede, fiindcă nimeni nu e fraier să vrea să moară degeaba de bună voie pentru paiața de la kiev și pentru senilul de la washington și interesele lor criminale!
Comparația situației actuale din Ucraina cu unificarea celor două Germanii este ca nuca în perete, fiindcă, pe de o parte, Germaniile au apărut post WWII, deci era pace, nu era nevoie să reziste unui conflict militar și, pe de altă parte, fiindcă adevăratul vinovat pentru divizarea Germaniei și menținerea ei timp de decenii a fost America imperialistă, nicidecum URSS!
Pe bune, toată lumea știe că URSS nu numai că nu se opunea unificării Germaniei, ci, dimpotrivă, susținea această unificare într-un singur stat socialist! De asta în epocă a ajuns să existe și să circule și un cântecel în acest sens:
"Deutschland, Deutschland, du sollst frei sein,
Sozialistisch und vereint!
Unter Führung der Partei
Kämpfen wir und werden frei,
Erst im deutschen Staat des Proletariats!
Bauer, Schüler und Prolet,
Rot wie Blut die Fahne weht,
Kämpft mit ihr in Feld und Schule und Fabrik!
An der Oder und am Rhein,
Brüder, ihr müsst einig sein
Für die rote deutsche Räterepublik!"
Și altele asemenea. Idei din astea unionist-socialiste nu au apărut din bun senin, ci le-au răspândit partide și organizații socialiste, comuniste și muncitorești din fosta RFG sprijinite și finanțate în mare parte de URSS, dar și de China (ex. MLPD aka Marxist-Leninistische Partei Deutschlands, un micuț partid maoist).
"[...] Ucraina poate înfrânge Rusia numai dacă are perseverență, are răbdare, o răbdare din aia strategică de zeci de ani [...]"
Răbdarea Ucrainei nu este suficientă. Este necesară în primul rând răbdarea și susținerea din partea altor state, care, însă, pe bună dreptate, majoritatea s-au săturat să se sacrifice pentru o cauză inutilă, iar care nu s-au săturat se apropie oricum de fundul sacului și abia mai au resurse pentru ele însele, nu mai au de unde să mai dea și pentru Ucraina.
"Ce se va întâmpla după septembrie?" Păi e clar că va fi înțărcată bălaia, că deja și așa s-au făcut prea multe sacrificii de către atâtea țări pentru a susține inutil războiul ukrofascisto-imperialisto-amerloc, din care, în afară de America imperialistă, nimeni nu are nimic de câștigat, nici măcar Ucraina!
Cât despre întrebarea legată de cine va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 în sua, deja este evident răspunsul la ea: dacă alegerile vor fi corecte, viitorul președinte al sua va fi trump, fiindcă în sondaje iricum era deja înaintea lui biden, chiar dacă nu cu mult, însă după recentul pachet de ajutoare pentru Ucraina sigur trump a crescut și biden a scăzut, iar "după septembrie" precis tot asta se va întâmpla, dacă va mai fi încă un pachet de zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina!
Victoria lui trump este iminentă. Nu că asta ar fi un lucru bun, că e clar că per ansamblu nu e; dar măcar probabil că ar rezolva problema Ucrainei pe termen lung: Ucrainei nu i s-ar mai da ajutoare și astfel ar fi obligată să treacă la masa negocierilor. Și, cu cât va ajunge într-o stare din ce în ce mai nasoală, Ucrainei îi va fi tot mai dificil să mai negocieze ceva, deci va fi nevoită să accepte TOATE condițiile Rusiei.
În concluzie, și victoria Rusiei este iminentă. Și da, ăsta chiar va fi un lucru bun, fiindcă asta înseamnă sä se facă exact ceea ce a spus de la bun început prof. dr. Günter Verheugen, fost vicepreședinte al CE și fost comisar european pentru extindere: Europa trebuie să îi întindă mâna Rusiei, iar asta cât mai repede. Și e clar și de ce: Europa și în primul rând Germania are nevoie ca de aer de resursele energetice ieftine din Rusia. Refacerea bunelor relații germani-ruse pe toate planurile reprezintă adevărata bază a unei păci de lungă durată, a refacerii economice și a dezvoltării Germaniei și a întregii Europe.
Daca tot sovaim PROSTEȘTE repetam scenariul Chamberlain. Rezultatul tot ăla va fi.
Daca tot sovaim PROSTEȘTE repetam scenariul Chamberlain. Rezultatul tot ăla va fi.