Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Joe Biden a semnat. Primele arme din noul parchet militar al SUA pentru Ucraina ajung la Kiev în câteva ore

Sistem ATACMS furnizat de SUA în Ucraina. Foto: Nexta Tv/X

Foto: Ron Sachs / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Joe Biden a semnat pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 61 de miliarde de dolari. Acest pachet „va face America mai sigură, va face lumea mai sigură”, a declarat președintele american după ce a semnat legea, notează BBC News.

Volodimir Zelenski și-a exprimat recunoștința față de Camera Reprezentanților din SUA pentru că a aprobat noul pachet de asistență militară pentru Ucraina, după luni de întârzieri, și a declarat că ajutorul ar putea salva mii de vieți.

Semnarea pachetului de ajutor a fost punctul culminant al unor luni de negocieri tensionate, de lobby personal din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și de o divizare în cadrul partidului republican din Camera Reprezentanților, care continuă să amenințe poziția de lider a președintelui Camerei, Mike Johnson, scrie CNN.

Conservatorii de linie dură din Cameră s-au opus continuării finanțării americane pentru Kiev și au amenințat că îl vor demite pe Johnson din cauza modului în care a gestionat negocierile. Conservatorii din Congresul SUA s-au opus acordării de asistență suplimentară pentru ceea ce ei consideră a fi un război imposibil de câștigat.

ABC News a transmis că administrația Biden, în anticiparea aprobării acestui pachet, a elaborat un pachet de asistență militară de aproximativ 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul transport urmând să sosească la câteva zile după aprobare.

Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Pachetul va include muniții de artilerie, muniție de apărare aeriană și vehicule blindate. Din cele aproximativ 61 de miliarde de dolari, un total de aproximativ 23 de miliarde de dolari ar urma să fie folosit de SUA pentru a-și reface stocurile militare, deschizând ușa unor viitoare transferuri militare americane către Ucraina. Alte 14 miliarde de dolari ar urma să fie alocate Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, în cadrul căreia Pentagonul cumpără sisteme de armament noi și avansate pentru armata ucraineană direct de la contractorii americani din domeniul apărării.

De asemenea, mai mult de 11 miliarde de dolari sunt destinate finanțării operațiunilor militare americane actuale din regiune, consolidării capacităților armatei ucrainene și încurajării colaborării în domeniul informațiilor între Kiev și Washington, precum și aproximativ 8 miliarde de dolari pentru asistență non-militară, cum ar fi sprijinirea guvernului ucrainean în continuarea operațiunilor de bază, inclusiv plata salariilor și a pensiilor.

Pachetul reflectă în mare parte propunerea de ajutor extern adoptată de Senatul SUA în februarie, deși prevede că 10 miliarde de dolari din finanțarea pentru Ucraina este un împrumut rambursabil. S-a ajuns la acest compromis pentru a-i liniști unii membri republicani,

Efectele acestui pachet, mai scire CNN, vor fi resimțite cel mai rapid și mai acut pe câmpurile de luptă din Ucraina, ai cărei soldați s-au confruntat cu penurie de muniție și pierderi pe câmpul de luptă în absența asistenței americane în acest an.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult