Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Joe Biden a semnat. Primele arme din noul parchet militar al SUA pentru Ucraina ajung la Kiev în câteva ore

Sistem ATACMS furnizat de SUA în Ucraina. Foto: Nexta Tv/X

Foto: Ron Sachs / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Joe Biden a semnat pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 61 de miliarde de dolari. Acest pachet „va face America mai sigură, va face lumea mai sigură”, a declarat președintele american după ce a semnat legea, notează BBC News.

Volodimir Zelenski și-a exprimat recunoștința față de Camera Reprezentanților din SUA pentru că a aprobat noul pachet de asistență militară pentru Ucraina, după luni de întârzieri, și a declarat că ajutorul ar putea salva mii de vieți.

Semnarea pachetului de ajutor a fost punctul culminant al unor luni de negocieri tensionate, de lobby personal din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și de o divizare în cadrul partidului republican din Camera Reprezentanților, care continuă să amenințe poziția de lider a președintelui Camerei, Mike Johnson, scrie CNN.

Conservatorii de linie dură din Cameră s-au opus continuării finanțării americane pentru Kiev și au amenințat că îl vor demite pe Johnson din cauza modului în care a gestionat negocierile. Conservatorii din Congresul SUA s-au opus acordării de asistență suplimentară pentru ceea ce ei consideră a fi un război imposibil de câștigat.

ABC News a transmis că administrația Biden, în anticiparea aprobării acestui pachet, a elaborat un pachet de asistență militară de aproximativ 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul transport urmând să sosească la câteva zile după aprobare.

Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Pachetul va include muniții de artilerie, muniție de apărare aeriană și vehicule blindate. Din cele aproximativ 61 de miliarde de dolari, un total de aproximativ 23 de miliarde de dolari ar urma să fie folosit de SUA pentru a-și reface stocurile militare, deschizând ușa unor viitoare transferuri militare americane către Ucraina. Alte 14 miliarde de dolari ar urma să fie alocate Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, în cadrul căreia Pentagonul cumpără sisteme de armament noi și avansate pentru armata ucraineană direct de la contractorii americani din domeniul apărării.

De asemenea, mai mult de 11 miliarde de dolari sunt destinate finanțării operațiunilor militare americane actuale din regiune, consolidării capacităților armatei ucrainene și încurajării colaborării în domeniul informațiilor între Kiev și Washington, precum și aproximativ 8 miliarde de dolari pentru asistență non-militară, cum ar fi sprijinirea guvernului ucrainean în continuarea operațiunilor de bază, inclusiv plata salariilor și a pensiilor.

Pachetul reflectă în mare parte propunerea de ajutor extern adoptată de Senatul SUA în februarie, deși prevede că 10 miliarde de dolari din finanțarea pentru Ucraina este un împrumut rambursabil. S-a ajuns la acest compromis pentru a-i liniști unii membri republicani,

Efectele acestui pachet, mai scire CNN, vor fi resimțite cel mai rapid și mai acut pe câmpurile de luptă din Ucraina, ai cărei soldați s-au confruntat cu penurie de muniție și pierderi pe câmpul de luptă în absența asistenței americane în acest an.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult