Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Sunt zeci de exemple de turiști care se opun oricărei norme de bun simț”, Mesaje din HORECA despre regulile ignorate de oaspeți

Cameră murdară

De cele mai multe ori, hotelierii și managerii de restaurante ascund review-urile negative pe care le au despre clienți. Și totuși, practica de a nu „deranja” turiștii fără bun simț se oprește în momentul în care sunt depășite anumite limite. Cum funkytravel.ro publică părerile turiștilor despre hoteluri și restaurante, iată că a venit momentul să mergem și în partea cealaltă a baricadei.

„Sunt zeci de exemple în care oamenii se opun oricărei reguli de bun-simț”

Deschidem seria mesajelor cu o postare scrisă de managerul unui hotel de patru stele din Mamaia.

“În hotel vă rugăm să aveți o cămașă sau un tricou, sau măcar să nu mai traversați prin restaurant, întrucât ceilalți oaspeți iau mic dejunul și există o intrare separată pentru hotel. Soțul era la bustul gol. El a zis “da, da”. În schimb, doamna, foarte revoltata, a spus: “Nu mai venim niciodată”. Răspunsul corect era “Sper”, dar nu mi-a permis religia. Asta după ce, aseară, unei doamne i s-a declanșat furia pentru că nu i s-a păstrat un anumit loc de parcare și mă certa, confundându-mă cu colegul curier care are 20 de ani, ceea ce m-a flatat. Oricare alt loc de parcare, inclusiv în parcarea subterană, nu era bun.”

Managerul continuă și scoate la iveală o practică cunoscută în lumea HORECA, dar ținută sub preș de prea multe ori. Sunt zeci de turiști care forțează upgrade-ul la cameră sau tarife mult mai mici prin șantajul review-ului.

„Mai sunt zeci de exemple în care oamenii se opun oricărei reguli de bun-simț. Inclusiv referitor la predarea prosoapelor de plajă, la șantajul cu review negativ “dacă nu primesc free upgrade ca anul trecut” etc. E mișto turismul. Random prin Mamaia, îi spun unui domn: “Nu parcați aici pe iarbă, că veți lua amendă”. “A, nu, doar mă uitam unde să o las.” Peste trei ore, mașina tot acolo, cu amenda în parbriz. Un domn s-a așezat la cină pe terasă, la ora 20:00, în pielea goală, cu șortul ud, venind direct de la piscină, și s-a arătat indignat când i s-a sugerat să revină îmbrăcat”

Mesajul se încheie cu o întrebare pe care mulți dintre noi o repetăm adesea: “Ce se întâmplă cu oamenii?”

“Tu te crezi superior, iar ei muncesc zi de zi”

Urmează un alt mesaj pe care l-a lansat guvernanta unui alt hotel de trei stele. Iată ce responsabilități are o guvernantă într-un hotel.

  1. Supervizarea Personalului de Curățenie: Guvernanta coordonează și monitorizează activitatea echipei de curățenie pentru a se asigura că toate camerele și zonele comune sunt curățate conform standardelor hotelului.
  2. Asigurarea Curățeniei și Igienei: Ea se asigură că toate camerele sunt curățate, dezinfectate și aranjate corespunzător înainte de sosirea oaspeților și pe durata sejurului acestora.
  3. Inventarierea și Gestionarea Materialelor de Curățenie: Guvernanta gestionează stocurile de produse de curățenie, lenjerie, prosoape și alte materiale necesare, asigurându-se că sunt disponibile în cantități suficiente și că sunt utilizate eficient.
  4. Inspecția Camerelor: Realizează inspecții periodice ale camerelor și zonelor comune pentru a verifica respectarea standardelor de curățenie și pentru a identifica și rezolva orice probleme potențiale.
  5. Gestionarea Plângerilor și Cerințelor Oaspeților: Ea se ocupă de orice plângeri legate de curățenie și confort, răspunzând rapid și eficient la solicitările oaspeților.
  6. Formarea și Dezvoltarea Personalului: Guvernanta instruiește noii angajați și oferă instruire continuă echipei de curățenie pentru a asigura respectarea procedurilor și standardelor hotelului.
  7. Colaborarea cu Alte Departamente: Lucrează în strânsă colaborare cu recepția și întreținerea pentru a coordona activitățile de curățenie și pentru a rezolva prompt orice probleme tehnice sau cereri speciale ale oaspeților.
  8. Menținerea Standardelor de Servicii: Asigură că toate serviciile oferite sunt de înaltă calitate și contribuie la o experiență pozitivă pentru oaspeți.

Iar atunci când guvernanta face publice fotografii cu ceea ce găsește în camera folosită de anumiți turiști înseamnă că aceștia au depășit orice limită de bun simț.

Mesajul unei guvernante angajată la un hotel de 3 stele

Iată și mesajul integral – “Fii amabil când vii în vacanță. Fii amabil cu personalul care te servește. Fii amabil cu chelnerul tău. Fii amabil cu cea care îți face curat în cameră. Fii amabil cu TOATĂ LUMEA, dar în special fii amabil cu cei care lucrează în Horeca. Nu știi niciodată prin ce trece cineva pentru a-ți pune un zâmbet pe față în timp ce te bucuri de o vacanță. Tu te crezi superior, iar ei muncesc zi de zi.”

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • hoteluri cu mucegai in baie si mizerie, fara servicii promise (TV, wi fi, etc) mancare la limita alterarii, tonul rastit al hotelierilor, de parca as fi proaspat recrut intrat pe poarta unitatii militare. Hai sa ne uitam si in ,,curtea cealalta,,
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Păi Dacul verde ( îndeosebi mai în vârstă) are rât în loc de gură și șoric în loc de piele. Porcismul dacic e genetic.
    • Like 0
  • Da, chiar asa, de ce fac oamenii lucrurile astea? De ce e atata nesimtire? Si nu numai in hoteluri. Ci si pe plaje, pe strazi, in mijloacele de transport, la iarba verde etc. De ce? Cred ca totul se reduce la nivel de teasta. Atata-i duce teasta, prin traditie. Sa nu uitam ca un segment urias din populatia Romaniei se spala din cand in cand. Mai mult nu pot, ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

    Avem rude mai in varsta care s-au obisnuit sa mearga in tururi organizate de Patriarhie. Au fost de cateva ori in Grecia cu cate un grup format ad-hoc.

    Pai ce ne-au povestit e greu de inteles. De la mitocanie, prostie, aroganta pana la nepasare si impertinenta, le-au suportat pe toate. Nu a fost toata lumea din grupuri in felul asta, fireste, dar de fiecare data au fost destule persoane de acest gen. Si cand te gandesti ca sunt niste persoane mai pioase, mai religioase, deci nu te-ai astepta la asa ceva. De la spaima grecilor: „au venit niste romani”, pana la nesimtirea permanenta: pe drum, in autocar, in hotel, in restaurant, pe plaja.

    La masa era o adevarata poveste: farfuriile pline cu varf si indesat, datul pe jos a mancarii, calcatul in picioare a mancarii cazute, patatul fetelor de masa, lasatul in farfurie a unor cantitati importante de mancare balacita, indesatul in genti a mancarii, caratul pe plaja a respectivei mancari chiar daca era interzis, mizeria din camere. Vorbitul excesiv si foarte tare. Tafna, saritul tandarii imediat. Adica, „io” turistul, venii cu banii sa va imbogatesc pe voi, grecilor, asa ca pliscul inchis si stati cu plecaciuni in fata noastra.

    Bautul excesiv (cineva era sa se inece in piscina. Au traversat o emotie zdravana, panica, inima in gat).

    De ce toate astea? Pai, daca ne uitam in jurul nostru, in Bucuresti spre exemplu, vom vedea si vom intelege de ce si in vacanta e la fel.

    „Potrivit statisticilor europene, ţara noastră este pe ultimul loc din Uniune la consumul de pastă de dinţi şi igienă orală.
    Dana Lăzăruc (medic stomatolog): Din ultimele statistici am văzut că un român consumă în medie 1,6 tuburi de pastă de dinţi pe an şi îşi schimbă periuţa o dată la 1,3 ani, deci nu respectă regulile minime în prevenţia sănătăţii orale. Am întâlnit cazuri, din păcate, unde o periuţă de dinţi era folosită de mai mulţi membri ai familiei”. - https://www.romania-actualitati.ro/stiri/romania/ue-romania-ultimul-loc-la-consumul-de-pasta-de-dinti-si-igiena-orala-id123101.html

    „Indicatori precum consumul de pastă de dinţi, săpun şi hârtie igienică arată gradul de subdezvoltare al României
    Românii consumă de trei ori mai puţină pastă de dinţi decât media Europei, cheltuie de două mai puţin pe hârtie igienică şi şerveţele decât un locuitor al statelor din regiune”. - https://www.zfcorporate.ro/retail-agrobusiness/indicatori-precum-consumul-de-pasta-de-dinti-sapun-si-hartie-igienica-arata-gradul-de-subdezvoltare-al-romaniei-11112950

    „Anual în România se cumpără 7.400 de tone de săpun, ceea ce înseamnă că fiecare consumator foloseşte în medie mai puţin de 400 de grame de produs, echivalentul a patru bucăţi de săpun solid, arată calculele ZF pe baza datelor oferite de compania de cercetare de piaţă Euromonitor”. https://www.businessmagazin.ro/actualitate/un-roman-cumpara-anual-patru-sapunuri-pe-care-cheltuie-in-medie-10-19309859

    „Astfel România este:
    Primul loc la numărul de bolnavi de TBC.
    Ultimul loc la numărul de medici raportat la mia de locuitori.
    Primul loc la numărul de mame minore.
    Ultimul loc din Uniunea Europeană la consumul de săpun, pastă de dinți sau hârtie igienică.
    Primul loc la mortalitate infantilă.
    Ultimul loc în rândul donatorilor de organe.
    Primul loc la avorturi în rândul adolescentelor.
    Ultimul loc din Uniunea Europeană la reciclarea deșeurilor.
    Primul loc la abandonul școlar din Uniunea Europeană.
    400.000 de copii în situație de risc de abandon școlar.
    Primul loc la numărul de localități fără racordare la apă curentă.
    Ultimul loc la numărul de kilometri de autostradă raportat la suprafața țării.
    Peste 40% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeți funcționali.
    Locul cinci în lume la consumul de alcool, bazat pe date centralizate pentru alcoolul comercializat legal.
    Locul doi în lume, după Siria, la numărul de oameni care au emigrat, raportat la totalul populației (17%).
    Jumătate din copiii din mediul rural trăiesc în sărăcie și merg la culcare înfometați.
    Peste 150.000 de români de peste 14 ani nu au acte de identitate. - https://www.b1tv.ro/eveniment/romania-ultimul-loc-din-ue-la-consumul-de-sapun-pasta-de-dinti-sau-hartie-igienica-statistici-sumbre-pentru-tara-noastra-in-2017-208480.html

    Cred ca toate astea se impletesc si stau la baza educatiei vizavi de tine ca persoana si apoi fata de cei din jur.
    Si de aici vine mizeria lasata in urma, distrugerea bunurilor din camere de hotel, din mijloace de transport, aruncarea gunoiului la intamplare.
    Dar ipocrizia e cat casa: daca intrebi pe strada „ce parere aveti despre gunoiul aruncat pe jos?”, toti, dar absolut toti vor fi indignati: „vai, asa ceva nu se poate, e inadmisibil”.
    Pai, si atunci cine arunca?
    • Like 0
    • @ Daniela Damian
      Mirea check icon
      Analfabeți *funcțional...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult