Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

„Teolog, 50+, nevaccinat, externat după 4 săptămâni la ATI, colegii de salon au fost mai puțin norocoși…” Jurnal de front dintr-un spital covid

bolnav covid - mana

Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

68 de ani, singură, nevaccinată, cu simptome Covid de o săptămână, adusă de la sute de km distanță pentru internare, de doi preoți din parohia sa. Direct la critici!

42 de ani, bărbat, nevaccinat, miocardită virală Covid-19. Stare critică.

Pacient în jur de 70 de ani, adus cu forța de familie la camera de gardă, simptomatic de multe zile, saturație în oxigen a sângelui - 60%!...admis direct în terapie intensivă!

Patru pacienți de diverse vârste, internați simultan cu fenomene de miocardită virală asociată pneumoniei Covid-19 cu mutația delta.

Teolog, peste 50 de ani, cu comorbidități, nevaccinat, externat după cam 5 săptămâni, 4 în terapie intensivă. Colegii săi de salon au fost mai puțin norocoși...

Tineri cu sau fără comorbidități, nu cred în virus și nici în vaccin, chiar cu măști de CPAP sunt foarte conectați la mediul lor profesional și rămân așa până suntem nevoiți să îi sedăm și aplicăm metode invazive, pentru a menține oxigenarea la un nivel care să nu afecteze funcționarea organelor interne.

Foto: Loic Venance / AFP / Profimedia

Din 17 august, reanimarea noastră e plină cu critici Covid, mutația delta. Am dublat capacitatea de admisie. Nu vreți să știți cu ce eforturi. Ne pregătim poate de triplare! Dar nu așa se face medicina acestui secol în Europa. E vremea să înțelegem exigențe de sănătate publică și să decidem noi ca societate, ce dorim de fapt? Care ne sunt prioritățile.

Cred că noi ca popor nu am înțeles ce importantă e sănătatea. Când ești sănătos poți să îți urmezi toate visurile! Fără sănătate e mult mult mai greu...

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E drept că, față de datele care ajung la ochii și urechile noastre dim presă, de la TV, nefiindu=le și cauzele - care probabil nu sunt cunoscute bine nici de autorități - ne pot face impresia că sunt fie prelucrate cu intenție, fie din neputință. În legătură cu cei care au fost vaccinați și au contractat boala, eu cred că e posibil cauza vaccinării la scurtă vreme după contaminare, caz în care, după propria constatare, consider că rapida constatare a personalului din centrele de vaccinare nu are nicio legătură cu prevenția și trimiterea persoanelor contaminate la spital pentru tratament, nici cu răspândirea bolii în chiar aceste centre, fie că la data prezntării unor persoane la astfel de centre, imunitatea unor persoane s-a diminuat din diverse cauze. Deocamdată, mediciniștii nu sunt în posesia unor date mai sigure privind dobândirea sau diminuarea imunității. Despre testele rapide pentru depistarea bolii produsă de covid 19, ce să mai spunem, dacă încă nu au ajuns să fie omologate ?!
  • Like 0
 • Corina check icon
  Interesant finalul. Ne dă o interpretare a atitudinii care ne-a adus aici. Nu ne preocupă suficient sănătatea noastră și pentru că nici vise de împlinit nu prea avem, mulți dintre noi. Așa că moartea e întâmpinată placid - soarta fiecăruia, ce să te agiți? Ne-am desensibilizat masiv față de suferință și moarte. Pentru cine mai avertizează la știri că urmează imagini care vă pot afecta emoțional? Să nu fim ipocriți.
  • Like 3
 • Felicitări pentru efort. Sper să nu ajungeți să fiți copleșiți de cazuri. Dacă însă se întâmplă asta, sper că veți da prioritate celor vaccinați și reinfectați (sunt puține cazuri, dar sunt), iar apoi nevaccinaților care au interdicții medicale pt vaccinare anti COVID. Responsabilitatea ar trebui premiată, neglijența penalizată,
  • Like 4
 • la fiecare articol unde se vorbeste de vaccinare apar cativa care vorbesc despre tiranie si libertate si imunizare naturala si alte idiotenii care s-au tot vehiculat.

  la acest articol e liniste... poate e prea real pentru astia care traiesc in lumea lor egoista si nevaccinata.

  va doresc multa sanatate si energie! sper sa treceti cu bine peste valul asta!
  • Like 6
  • @ Alex Mancu
   Mr.Oh check icon
   Da. Despre cei vaccinati si morti nu se scrie nimic.? Asa macar pentru a fi face un efort de a prezenta ceva veridic.
   Sau sa intelegem ca odata vaccinat covidul devine raceala?
   O statistica care satisface cerintele minime de calitate trebuie sa se bazeze pe un tabel care are cel putin 6 coloane. 1 Vaccinati si infectati fara simptome. 2 Vaccinati si spitalizati ATI. 3 vaccinati si decedati.

   La fel si pentru nevaccinati. Si acestea pe grupe de varsta.

   Cum in secolul 21 autoritatiile sint incapabile sa prezinte o statistica cumsecade totul e pe crezute.

   Nici cei pro vaccin si nici antivaxerii nu pot prezenta o statistica profesionist facuta fiindca fie nu exista sau fie fiindca nu se doreste a fi prezentata.

   De fapt pe nimeni nu mai intereseaza adevarul si date solide pe care sa se baźeze decizia personala si colectiva.
   Deciziile de pana acum s-au bazat pe modele so prognoze ce au avut la origine date culese superficial. Si in continuare se procedeaza la fel

   In lipsa de date frica decide. Iar frica e isterica.
   Exista multe forme de a actiona. Pro ceva. Contra ceva. Sau prin adunarea de date de calitate pentru sustinerea unei masuri. Datele adunate pana in acest moment sunt de o foarte slaba calitate ..... e ridicol cum se iau deciziile.

   Dar de ce ne mai mira?
   Functionarii statului, majoritar incompetenti sau corupti decid mersul lucrurilor. .. si nu doar in Romania. Incompetenti din toate tarile uniti-va!

   Si ce criteriu mai e si acesta "gradul de ocupare a terapiei intensive" ca instrument de control al comportamentului uman? Omul trebuie sa se fereasca singur .... si o face daca vede pericolul sau intelege.

   Hai sa inchidem spitalele si atunci avem un motiv sa tinem oamenii inchisi in case sau sa-i obligam sa se vaccineze binanual fiindca fara spitale au sanse mai mici sa supravietuiasca in caz de boala.

   Si incompetenta politicienilor de a asigura un sistem de sanatate functional, normal si sanatos, reducand capacitatiile sub necesarul firesc va fi mascata de acum incolo prin crize ca aceasta.

   Nu facem fata, stati in casa! Solutia perfecta pe care si-o doreste fiecare incomptetent.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Corina check icon
   Libertatea de azi, preluând din comunicat oficial: „Din totalul de 385 de pacienți decedați, 352 erau nevaccinați și 33 vaccinați. Pacienții decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 38 și 86 de ani. Dintre pacienții decedați vaccinați, 32 prezentau comorbidități și unul nu prezenta comorbidități.”

   Plus: „Din totalul pacienților internați, 424 sunt minori, 401 fiind internați în secții și 23 la ATI.”

   Vin în întâmpinarea întrebărilor noastre, deci, și cred că vă satisfac cel puțin parțial nevoia de statistici defalcate.

   libertatea.ro/stiri/cazuri-covid-romania-azi-8-octombrie-2021-3773133
   • Like 4
  • @ Corina
   Mr.Oh check icon
   Deci 38 de ani vaccinat si decedat. Deci vaccinul nu face minuni.
   Ne putem chiar intreba daca nu cumva vaccinul i-a daunat.

   E una daca te omoara vaccinul sau doctorul respectiv alta moartea de CoVid.

   Moartea de CoVid e accident. Moartea din cauza doctorului sau vaccinului poate fi crima, chiar genocid. De aceea trebuie sa-ti dai consintamantul ca accepti tratamentul medical si iti asumi riscurile.

   In lipsa unei statistici coerente e greu de stabilit cat anume din rezultatele pozitive ale vaccinarii se datoreaza vaccinului si cat imunitatii proprii a individului.

   E evident ca o persoana fara risc care se vaccineaza reduce riscul la CoVid si mai mult ( adica inutil) dar isi creste riscul la tromboza si miocardita in cazul vaccinarii.

   Avem de-a face cu niste incompetenti. Nici Germania nu mai e ce era. Atat de incapabili incat nu stiu numarul exact al celor vaccinati. Acesti oameni incapabili decid o solutie in cazul acestei crize. Din nefericire trebuie sa pui totul sub semnul intrebarii. Autoritatiile vaccineaza si nu pfizer. Pfizer prezinta dosare cu date. Atat. Si vinde vaccinurile.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Corina check icon
   Persoana de 38 de ani avea, foarte probabil, comorbidități. Contează și stadiul în care s-a dus la spital. Majoritatea se duc târziu. Azi-mâine nici nu mai pot fi primiți. Vreți să contribuiți la asta? Îmi pare rău că am intervenit. Of, Mr. Oh!
   • Like 4
  • @ Corina
   Mr.Oh check icon
   Aveti dreptate.

   Foarte probabil tanarul nu era prea sanatos. Dar cu asemenea informatii chaotice nu se ajunge nicaieri. E complet iresponsabil sa nu prezinti date clare si inteligibile. Se lasa impresia ca se vorbeste de salvarea oamenilor cand de fapt se urmareste decimarea lor. In Romania politicienii corupti abia asteapta sa acceseze banii disponibilizati prin decesele celor in varsta.

   Oamenii asteapta acasa, asa cum li s-a zis, pana se invinetesc si nu mai pot respira si devin caz de ATI. Discursul fata de 2020 nu s-a schimbat.... asteapta pana mori....
   Ce s-ar intampla cu sistemul sanitar daca toti cei cu gripa nu ar avea incredere ca febra va trece si s-ar prezenta toti la Spital?

   Reprosez ca nu exista informatii clare cum si ce sa faci in caz ca esti Covid pozitiv si faci febra, egal daca esti sau nu vaccinat.

   Ce medicament dedicat Combaterii CoVid poti cumpara la farmacie? Unde este trusa sanitara CoVid pe care fiecare ar trebui sa o aiba acasa? Sau credeti ca solutia minune e vaccinul si tratamentul nu mai e necesar? Sau credeti Ca?solutia e in spitalul romanesc? Niciun Roman nu vrea la Spital in Romania. Fiindca nu are incredere.

   Din cate stiu eu combaterea virusilor o face sistemul imunitar, medicamentatia sustine corpul sa nu cedeze pana ce sistemul imunitar isi atinge scopul.

   Iar fiecare persoana e altfel. Unii au nevoie de trei zile. Altii de 10. Daca dureaza zece zile ce am de facut?

   Tratamentul cu anticorpi e ptr persoane cu raspuns imunitar defectuos. Pe unii dintre acestia vaccinul ii ajuta. Pe altii nu.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   Ce propuneți dvs ar fi teoretic bun, aplicabil la gripă de exemplu. Dar omul, să afle că are covid, trebuie testat cu test PCR, cel rapid nu-i suficient de precis, e bun la testare preventivă în școli, etc. Aici intră sistemul sanitar în acțiune și trebuie s-o facă. Covid nu e boală de dus pe picioare atâta timp cât are un mare potențial de agravare și e foarte contagios. Deci test, carantină, concediu medical, tratament, toate de la medic.

   Problema cu cei care ajung foarte târziu la spital e că neagă evidența. Covid se poate manifesta la început ( și rămâne așa pentru unii) ca o răceală. Dar dacă ȘTII că bântuie molima asta, la primele semne ar trebui să sune măcar medicul de familie, să știe are sau n-are.
   Omul nostru ce face? A răcit (speră din tot sufletul că nu-i covid ori crede că nu există, la ce să te agiți pentru ceva ce nu există?). Își face curaj singur, ia un paracetamol, trage o horincă. Dar umblă, lucrează (pentru concediu medical ar trebui să sune medicul) și dă mai departe. Când începe să se sufoce abia atunci întreprinde ceva și poate fi târziu. Pe scurt, omului nu-i vine să creadă că are pistolul în mână și dacă da, speră să nu nimerească glonțul.

   Medicamente să ajute nu prea sunt. Și-și pus unii speranța ba în hidroxiclorochină, ba în ivermectină, ba în favipiravir. Cam toate un fâs, ultimul ajută până la 4 zile de la infectare. La 4 zile e posibil nici să nu ai simptome. Vă dați și dvs seama ce ar fi să fie la liber, nu s-ar mai izola nimeni mizând pe medicament. Iar cu biologicals gen Tocilizumab nu te joci.

   Cam asta-i constelația nefericită covid. Deci ce ar ajuta mai mult decât vaccinul? Dacă vrei să nu ajungi în spital nu-i mai bine să te vaccinezi? În România cu atât mai mult. Totuși medicii se luptă pentru viața pacienților dar dacă sunt supraaglomerate mortalitatea crește de la 3% ( media mondială) la 20% după statisticile din Italia și Suedia. ATI rămâne soluția DISPERATĂ.

   Pentru diagnostic, izolare, tratament trebuie să apelezi la sistemul sanitar (anticoagulante si antibiotice nu se dau nicăieri la liber). Testele rapide dau prea multe rezultate fals negative.

   PS1: Gripa nu are așa o mortalitate și nici nu afectează plămânii în așa hal, să nu mai poți respira cu ei.
   PS2 și cel mai important: dacă am considera și vaccinul o ruletă rusească (prin absurd), nevaccinat ai un glonț din 33, la vaccin unul la mult mai multe. Faptul că omul nu-i capabil să aleagă o variantă înseamnă ori că nu calculează riscul ori că îi e atât de frică încât lasă asta în seama sorții. Iar despre vaccinații morți am îndoieli, cu ce și dacă s-au vaccinat. Ar reieși că totuși protejează peste 90% de evoluții severe. România "reușește" mereu astfel de "performanțe", n-am auzit nicăieri așa ceva.
   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   Îmi cer scuze că revin, însă ceva mi-a atras atenția în mod special:
   Covid e periculos și prin mortalitate dar mai ales prin numărul mare de oameni care solicită SIMULTAN ajutor medical spitalicesc și prin asta blochează spitalele ducând la rândul său la creșterea mortalității. Ori blocând accesul celor cu alte boli și prin asta crescând mortalitatea în cerc vicios. Au dovedit-o primele valuri. Din nefericire și cel actual în România .
   Nu e un indicator de control al comportamentului uman ci unul de evoluție a pandemiei. Chestie de interpretare. Pot fi cazuri grămadă, dacă nu ajung la spital e bine. Puteți face o comparație între România ( cu ATI ocupat 100%) și Germania. Spune mult despre felul in care o țară se luptă cu pandemia.

   Delta se dovedește mai "iute de picior " și prin agresivitate și număr poate străpunge ori întrece apărarea dată de anticorpi, mai ales unde aceștia nu-s suficienți. Acele infecții la vaccinați apar ori fiindcă persoana n-are destui anticorpi (au scăzut ori n-a dezvoltat de la început) ori prin mutațiile virusului. Partea bună e că virusache NU poate să muteze semnificativ în ce privește proteina Spike fiindcă aceasta e "cheia" cu care intră în corp. Arma mutației delta e creșterea vitezei de multiplicare virală.

   Problema e că prin atitudinea noastră virusul e mereu cu un pas înainte. Dacă ne-am fi vaccinat în masă i-am fi spus stop, am fi fost noi înainte. Asta facem prin fricile noastre, îi deschidem lui calea. Îi dăm răgazul în care își ascute armele ori își face altele.
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Pentru linistea si buna informare a d-lui Mr.Oh ar trebui ca toti medici sa faca o pauza de la ingrijirea bolnavilor si sa faca o statistica competenta.
   Si toti decedatii vaccinati sa fie analizati de cel putin 3 medici care sa stabileasca daca nu cumva erau sanatosi tun si au murit din vina vaccinului.
   Si daca rezultatul nu corespunde cu parerile d-lui Mr.Oh sa se repete. De 3 ori.
   Tara arde, oamenii mor si dl. Mr.Oh vrea statistici. Si daca vin statisticile atunci sunt masluite. Cineva are un interes ascuns, face totul numai sa nu-i faca pe plac d-lui Mr.Oh.
   Uitati o statistica: https://ourworldindata.org/covid-vaccinations?country=OWID_WRL Stiu ca e incompetenta, dar alta care sa confirme parerile dvs. nu stiu.

   Si da, vaccinul nu face minuni. Pentru minuni mergeti la biserica. Eventual la Iasi la sf. Parascheva, sunt mai multe sanse acolo.
   • Like 3


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult