Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Toată lumea dorește această schimbare”. Ministrul Educației, Pavel Năstase, anunță „simplificarea” manualelor și programelor școlare

manuale școlare

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, vrea ca manualele și programele școlare să fie simplificate și anunță o amplă reevaluare a acestora. Din manuale vor dispărea „toate lucrurile redundante”, spune ministrul.  

„Se analizează, nu este tocmai foarte simplu de realizat. Ea (Legea manualelor, n.r.) vizează nu numai partea de producere a manualelor, ci şi structura manualelor, care pleacă de la programele cadru, mai departe, programele şcolare şi ultima fază care înseamnă manualul şcolar. Aţi văzut că toată lumea doreşte ca aceste manuale să fie simplificate şi spuneam, chiar mai înainte, că suntem într-un proces de reevaluare a manualelor şi de simplificare a acestora. Vrem să simplificăm manualele în sensul bun al cuvântului, nu vrem să renunţăm la conţinutul din manuale, dar vrem să renunţăm la toate lucrurile redundante, care încarcă foarte mult aceste manuale”, a spus ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Tineretului, potrivit News.ro.

Despre revizuirea manualelor ministrul a vorbit și în urmă cu aproape două luni, la Interviurile Europa FM. Operațiunea ar urma să dureze maximum un an și ar trebui să ducă la o simplificare a tuturor manualelor.

(Foto Guliver/Getty Images)

„Avem manuale noi pentru clasele I-IV, dar nu s-a întrebat nimeni dacă aceste manuale sunt potrivite sau nu. Nu a făcut nimeni o evaluare în acest sens. O s-o facem noi, pentru a realiza o corelare la nivelul sistemului, între manualele de la învățământul primar, gimnazial și liceal. Suntem în proces de reînnoire a manualelor. Anul acesta este rândul manualelor de clasa a V-a. Dar, dacă nu privim ca sistem, și nu plecăm de la cele 8 competențe care sunt la nivel european, și cu dezvoltarea acestora pe competențe specifice – primar, gimnazial și liceal – atunci există riscul să apară suprapuneri. Această revizuire – de la clasa I la clasa a XII – va fi una laborioasă, care să scoată în evidență toate problemele care țin de conținutul manualelor”, a declarat  în martie ministrul Pavel Năstase. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult