Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Trahanache e mult mai înțelept și mai sfătos și mult mai simpatic decât Iohannis, Zoe e o doamnă, nu se compară cu Șoșoacă”. Theodor Paleologu, despre „bătăușii și matracucele răcnitoare” de azi

Theodor Paleologu - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Fostul ministru al Culturii, eseistul și profesorul Theodor Paleologu, a fost întrebat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre asemănările dintre Klaus Iohannis, Diana Șosoacă și Marcel Ciolacu cu personajele lui Caragiale. Paleologu a respins ideea că acești politicieni ar avea vreo asemănare cu personajele marelui dramaturg și prozator, afirmând că actuala scenă politică este departe de „paradisul pierdut” descris de I.L. Caragiale în „Scrisoarea pierdută".  

Potrivit lui Paleologu, Klaus Iohannis nu se compară cu niciun personaj caragialian, fiind considerat inferior chiar și lui Zaharia Trahanache în ceea ce privește înțelepciunea. Despre Diana Șosoacă, Paleologu crede că nu poate fi comparată cu Zoe din „Scrisoarea pierdută", deoarece Zoe este „o doamnă”. 

„Cu nimeni. cu niciunul, pentru că e o iluzie să credem că politica de acum e precum cea descrisă de Caragiale. Ce descrie Caragiale în „Scrisoarea pierdută” este un paradis pierdut, e mult superior. Stați puțin - Zaharia Trahanache e mult mai înțelept și mai sfătos și mult mai simpatic decât Iohannis, Zoe nu se compară, e o doamnă, nu se compară cu cine știți dvs. Efectiv ar fi grozav să ne ridicăm la nivelul lui Farfuridi sau Trahanache. Nu, nu, am căzut mult mai jos”, a răspuns Theodor Paleologu.

Eseistul susține că actuala scenă politică este departe de satira subtilă a lui Caragiale, unde, deși existau abuzuri și mici escrocherii, acestea nu se compară cu situația actuală, caracterizată de corupție, plagiate și alte scandaluri.

„Și mai gândiți-vă la ceva. „În „Scrisoarea pierdută” nu e vorba de șpagă, nu e vorba de plagiate, nu e vorba de bătăuși și de matracuce răcnitoare. E o lume în care se comit abuzuri, într-adevăr, mici matrapazlâcuri, dar nu se compară cu panarama de acum”, a spus Paleologu. 

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sămbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult