Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Trahanache e mult mai înțelept și mai sfătos și mult mai simpatic decât Iohannis, Zoe e o doamnă, nu se compară cu Șoșoacă”. Theodor Paleologu, despre „bătăușii și matracucele răcnitoare” de azi

Theodor Paleologu - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Fostul ministru al Culturii, eseistul și profesorul Theodor Paleologu, a fost întrebat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre asemănările dintre Klaus Iohannis, Diana Șosoacă și Marcel Ciolacu cu personajele lui Caragiale. Paleologu a respins ideea că acești politicieni ar avea vreo asemănare cu personajele marelui dramaturg și prozator, afirmând că actuala scenă politică este departe de „paradisul pierdut” descris de I.L. Caragiale în „Scrisoarea pierdută".  

Potrivit lui Paleologu, Klaus Iohannis nu se compară cu niciun personaj caragialian, fiind considerat inferior chiar și lui Zaharia Trahanache în ceea ce privește înțelepciunea. Despre Diana Șosoacă, Paleologu crede că nu poate fi comparată cu Zoe din „Scrisoarea pierdută", deoarece Zoe este „o doamnă”. 

„Cu nimeni. cu niciunul, pentru că e o iluzie să credem că politica de acum e precum cea descrisă de Caragiale. Ce descrie Caragiale în „Scrisoarea pierdută” este un paradis pierdut, e mult superior. Stați puțin - Zaharia Trahanache e mult mai înțelept și mai sfătos și mult mai simpatic decât Iohannis, Zoe nu se compară, e o doamnă, nu se compară cu cine știți dvs. Efectiv ar fi grozav să ne ridicăm la nivelul lui Farfuridi sau Trahanache. Nu, nu, am căzut mult mai jos”, a răspuns Theodor Paleologu.

Eseistul susține că actuala scenă politică este departe de satira subtilă a lui Caragiale, unde, deși existau abuzuri și mici escrocherii, acestea nu se compară cu situația actuală, caracterizată de corupție, plagiate și alte scandaluri.

„Și mai gândiți-vă la ceva. „În „Scrisoarea pierdută” nu e vorba de șpagă, nu e vorba de plagiate, nu e vorba de bătăuși și de matracuce răcnitoare. E o lume în care se comit abuzuri, într-adevăr, mici matrapazlâcuri, dar nu se compară cu panarama de acum”, a spus Paleologu. 

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sămbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult