Foto: Guliver/ Getty Images
„Buna dimineata!!
Credem ca ar fi frumos in semn de multumire si apreciere sa ii daruim d-nei diriginta un cadou de Craciun!! Noi am zis un "aranjament decorativ"" si bani in plic ! ! ((Noi am zis 700)) Eu personal apreciez mult in care se implica si ii pasa de toata clasa!! Ce zice-ti!? Astept pareri!! Va multumesc!!”
Acesta este genul de mesaje care circulă în aceste zile în grupurile de părinți, cu ortografia și grafia aferente. S-a dat liber la mercurialul de Crăciun, se fixează prețul potrivit pentru profesori, pentru diriginți, poate și pentru directori.
Fără niciun fel de considerații sau aluzii politice, cred că, într-adevăr, cel mult 15% dintre români sunt sensibili la un slogan de tipul „fără hoție”. Pentru ceilalți 85%, a fost cauterizat în timp discernământul, a fost anesteziată diferența dintre prețuire și preț, a fost anihilat sentimentul respectului pentru celălalt altfel decât sub forma plicului.
Imaginea e aceea a unei promiscuități morale la „firul ierbii”, care este humusul din care se hrănește întreaga piramidă socială. Oamenii simpli se solidarizează în jurul plicului, funcționarii, profesorii, medicii strâng rândurile când e vorba de a primi plicul, părinții îi învață pe copii că asta înseamnă recunoștința, că așa merg lucruri și că așa trebuie să ne educăm copiii și generațiile ce vin. Și din acest humus cresc apoi monștrii marii corupții pe care nicio lege, nicio putere nu îi mai poate înfrânge, pentru că legea e făcută de aceia care au devenit puternici primind sau oferind plicuri „in semn de multumire si apreciere”. Iar acolo unde mai există lege, ea e neputincioasă în fața tocmelii, a corupției și a coruperii morale.
Schimbarea în bine a României va fi mai lungă și mai dureroasă decât ne imaginăm. Și ea trebuie să înceapă de la descurajarea și desființarea mentalității care dă naștere unor astfel de mesaje.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
cu un obicei prost.
Am copil la scoala si nu se intampla asa ceva.
Chiar ceva bun nu sunteti in stare sa scrieti ?!
A, gata, m-am liniștit!
Tocmai de aceea, nu trebuie să considerăm mulțimea care dă cadouri mari de bani profesorilor, ca proști sau răi. Dacă vreți să nu mai dați șpaga asta colectivă la profesori, ar fi o idee să veniți cu o inițiativă alternativă, bine acorată în experiența celorlalți părinți, și care să apeleze la un sentiment pozitiv. De exemplu:
„Buna dimineata!!
Credem ca ar fi frumos in semn de multumire si apreciere sa ii daruim d-nei diriginta un cadou de Craciun!! Noi am zis o „cutie cu cadouri" așa cum am primit și la serviciu anul trecut. Având un preț rezonabil, și părinții mai puțin înstăriți cum suntem noi, vom putea participa!! De asemenea, putem face cu toți copii un video în care urează Crăciun fericit!! Eu personal apreciez mult in care se implica si ii pasa de toata clasa!! Ce zice-ti!? Astept pareri!! Va multumesc!!”
E foarte bine posibil ca un astfel de manevră nu funcționează. Dar măcar ați încercat, și ați prezentat o posibilitate alternativă care are mai multă atractivitate decât un simplu refuz de participare.
Totuși, în perioada pandemiei, distanța dintre mâinile hrăpărețe și buzunarele altora s-a mărit considerabil, astfel încât doar cățelușii slugarnici mai au grijă să inventeze, colecteze și să ofere șpăgile către beneficiarii infractori. Impersonalul ”s-a hotărât” fiind rodul minților lor jalnice, viciate iremediabil. Pentru că, chiar dacă în această țară procurorii sunt o castă privilegiată, nu-și îndeplinește deloc rolul pentru care este plătită - mafia proliferând aproape iremediabil, vinovăția și pericolul social pe care-l prezintă șpăgăria din școli este uriașă, fiind afectate chiar viitorul și securitatea țării. Și nu spun vorbe mari; rezultatele multianuale arată dezastru creat de șpăgărie. Vioricile au inundat piața, iar lipsa unei pregătiri școlare minimale ne-a aruncat în josul oricăror clasamente.
Sunt curios de ce, având totul on-line, inclusiv grupurile care promovează și adună șpaga, organele nu mișcă, pentru a descuraja fenomenul.
Așa cum am mai arătat, chiar dacă se diminuează după clasa a IV-a, șpaga a tăiat aripile multor generații, care au ajuns în clasele gimnaziale doar prin influență și hoție. Din clasa a V-a, și pentru că nr. beneficiarilor (dascălilor) crește, marea majoritate a elevilor unei clase devine submediocră, chiar dacă până în clasa a IV-a , cu una-două excepții, toți elevii erau ”de nota zece”. Am constatat acest fapt de trei ori, în trei generații diferite, am sesizat inspectoratul, am convocat inspectori și directori... degeaba... zâmbeau când auzeau că șmecheria și șpăgăria au viciat actul de învățământ... dar, o mare parte a părinților vrea să fie mințită, pentru că va avea grijă să-și angajeze loaza prin vreo instituție, coruptă și ea... De față cu alți părinți, conducerile școlare mă puneau la zid, tovărășește, și, cu unele smucituri, unii dintre ceilalți ”părinți” îndrăzneau să mă amenințe pentru că mă împotriveam ”binelui copilului meu”... În toate situațiile, chiar dacă nu am dat nicio șpagă, am refuzat meditațiile cu profesorul clasei - copilul meu a avut de suferit din punct de vedere psihic chiar de la unele jigodii care se numesc dascăl. Totuși, rezultatele la examenele naționale au fost foarte bune, iar plătitorii de șpagă au rămas să continue plocoanele către o altă etapă infracțională.
Chiar și la liceu, am constatat personal și am dovedit cu acte, șpăgari cei mai influenți și-au mutat odraslele, ilegal, pe șpagă dată directorilor și inspectorilor, la licee foarte bune, la care ceilalți intraseră pe baza notelor mari... dar mafia politică stăpânește și mutilează totul, batjocorind viitorul oamenilor onești, dar și viitorul țării, pe termen lung. Părerea mea.
Spaga, baccis, peschesh, ciubuc, toate sunt cu noi de 500 ani sau mai mult. Domniile fanariote, marile dregatorii, nu s-au schimbat.