Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Un plic mai bine pentru dumneavoastră, doamna dirigintă!” Pe grupurile de părinți, s-a dat liber la mercurialul de Crăciun pentru profesori

Bani in plic

Foto: Guliver/ Getty Images

„Buna dimineata!!

Credem ca ar fi frumos in semn de multumire si apreciere sa ii daruim d-nei diriginta un cadou de Craciun!! Noi am zis un "aranjament decorativ"" si bani in plic ! ! ((Noi am zis 700)) Eu personal apreciez mult in care se implica si ii pasa de toata clasa!! Ce zice-ti!? Astept pareri!! Va multumesc!!”

Acesta este genul de mesaje care circulă în aceste zile în grupurile de părinți, cu ortografia și grafia aferente. S-a dat liber la mercurialul de Crăciun, se fixează prețul potrivit pentru profesori, pentru diriginți, poate și pentru directori.

Fără niciun fel de considerații sau aluzii politice, cred că, într-adevăr, cel mult 15% dintre români sunt sensibili la un slogan de tipul „fără hoție”. Pentru ceilalți 85%, a fost cauterizat în timp discernământul, a fost anesteziată diferența dintre prețuire și preț, a fost anihilat sentimentul respectului pentru celălalt altfel decât sub forma plicului.

Imaginea e aceea a unei promiscuități morale la „firul ierbii”, care este humusul din care se hrănește întreaga piramidă socială. Oamenii simpli se solidarizează în jurul plicului, funcționarii, profesorii, medicii strâng rândurile când e vorba de a primi plicul, părinții îi învață pe copii că asta înseamnă recunoștința, că așa merg lucruri și că așa trebuie să ne educăm copiii și generațiile ce vin. Și din acest humus cresc apoi monștrii marii corupții pe care nicio lege, nicio putere nu îi mai poate înfrânge, pentru că legea e făcută de aceia care au devenit puternici primind sau oferind plicuri „in semn de multumire si apreciere”. Iar acolo unde mai există lege, ea e neputincioasă în fața tocmelii, a corupției și a coruperii morale.

Schimbarea în bine a României va fi mai lungă și mai dureroasă decât ne imaginăm. Și ea trebuie să înceapă de la descurajarea și desființarea mentalității care dă naștere unor astfel de mesaje.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu nu va inteleg, oameni buni! Sunt atatia profesori devotati meseriei lor si voi ii jigniti mereu! Nu! Nu avem nevoie de banii vostri! V-ati intrebat cati profesori cumpara din banii lor caiete, pixuri, xeroxuri pentru culegeri, un fular, o caciula, un rucsac, o flanea, intrarea la muzeu, banane, ciocolate, ulei, faina,..etc, etc...pentru copiii sarmani?!...De ce nu puteti vedea asemenea fapte?! .... Nu, oameni buni! Noi nu avem nevoie de banii vostri!
    • Like 1
  • Si fica mea aprimit un astfel de mesaj de la colegi si am sfatuit-o sa nu dea bani si sa-i convinga si pe ceilalti colegi sa renunte la idee. O pune in situatie dificila pe diriginta si se invata ei insisi
    cu un obicei prost.
    • Like 0
  • Nu generalizati ptr ca nu este adevarat.
    Am copil la scoala si nu se intampla asa ceva.
    Chiar ceva bun nu sunteti in stare sa scrieti ?!
    • Like 5
    • @ Za Daniela
      Si "asta" nu e bun? Ba da. Incearca sa deschida mintile unora.
      • Like 3
    • @ Za Daniela
      check icon
      Noroc c-aveți dvs un copil și nu se-ntîmplă... Ce bine.
      A, gata, m-am liniștit!
      • Like 3
  • Da, asa este, numai foarte putini sunt probabil cei care rezoneaza cu sloganul "fara hotie". Peste tot domneste o promiscuittae morala pentru care se gasesc tot felul de scuze, cand explicatia foarte simpla pentru starea de fapt este ca romanul este de rahat.... MULT mai de rahat ca pe vremea comunismului, caci pe timpul cand eram eu eleva se dadeau cadouri, dar nu bani, iar acele cadouri nu erau flori, martisoare, bomboane si cam atat. E adevart, se strangeau bani pentru fondul clasei, dar bani profesorilor NU se dadeau.
    • Like 4
    • @ andreea dragusin
      E adevărat ce spuneți. Oamenii peste tot au aptitudinea de a avea o opinie generală într-un fel (nu e bine să dai șpagă) și un comportament particular diferit, găsindu-și diverse scuze și motive (...dar nu vreau să fie exclus copilul meu de către cadrele didactice). Aceste scuze și motive pot fi bine întemeiate.

      Tocmai de aceea, nu trebuie să considerăm mulțimea care dă cadouri mari de bani profesorilor, ca proști sau răi. Dacă vreți să nu mai dați șpaga asta colectivă la profesori, ar fi o idee să veniți cu o inițiativă alternativă, bine acorată în experiența celorlalți părinți, și care să apeleze la un sentiment pozitiv. De exemplu:

      „Buna dimineata!!

      Credem ca ar fi frumos in semn de multumire si apreciere sa ii daruim d-nei diriginta un cadou de Craciun!! Noi am zis o „cutie cu cadouri" așa cum am primit și la serviciu anul trecut. Având un preț rezonabil, și părinții mai puțin înstăriți cum suntem noi, vom putea participa!! De asemenea, putem face cu toți copii un video în care urează Crăciun fericit!! Eu personal apreciez mult in care se implica si ii pasa de toata clasa!! Ce zice-ti!? Astept pareri!! Va multumesc!!”

      E foarte bine posibil ca un astfel de manevră nu funcționează. Dar măcar ați încercat, și ați prezentat o posibilitate alternativă care are mai multă atractivitate decât un simplu refuz de participare.
      • Like 0
  • Frica, pentru că de ea este vorba, de a ”nu suferi copilul”, precum și dorința unora de a=și împăuna plozii nevolnici cu simulate calități. a consolidat sistemul șpăgarilor din școli; deopotrivă cu politrucii dascăli și conducerile politruce din inspectorate și școli .
    Totuși, în perioada pandemiei, distanța dintre mâinile hrăpărețe și buzunarele altora s-a mărit considerabil, astfel încât doar cățelușii slugarnici mai au grijă să inventeze, colecteze și să ofere șpăgile către beneficiarii infractori. Impersonalul ”s-a hotărât” fiind rodul minților lor jalnice, viciate iremediabil. Pentru că, chiar dacă în această țară procurorii sunt o castă privilegiată, nu-și îndeplinește deloc rolul pentru care este plătită - mafia proliferând aproape iremediabil, vinovăția și pericolul social pe care-l prezintă șpăgăria din școli este uriașă, fiind afectate chiar viitorul și securitatea țării. Și nu spun vorbe mari; rezultatele multianuale arată dezastru creat de șpăgărie. Vioricile au inundat piața, iar lipsa unei pregătiri școlare minimale ne-a aruncat în josul oricăror clasamente.
    Sunt curios de ce, având totul on-line, inclusiv grupurile care promovează și adună șpaga, organele nu mișcă, pentru a descuraja fenomenul.
    Așa cum am mai arătat, chiar dacă se diminuează după clasa a IV-a, șpaga a tăiat aripile multor generații, care au ajuns în clasele gimnaziale doar prin influență și hoție. Din clasa a V-a, și pentru că nr. beneficiarilor (dascălilor) crește, marea majoritate a elevilor unei clase devine submediocră, chiar dacă până în clasa a IV-a , cu una-două excepții, toți elevii erau ”de nota zece”. Am constatat acest fapt de trei ori, în trei generații diferite, am sesizat inspectoratul, am convocat inspectori și directori... degeaba... zâmbeau când auzeau că șmecheria și șpăgăria au viciat actul de învățământ... dar, o mare parte a părinților vrea să fie mințită, pentru că va avea grijă să-și angajeze loaza prin vreo instituție, coruptă și ea... De față cu alți părinți, conducerile școlare mă puneau la zid, tovărășește, și, cu unele smucituri, unii dintre ceilalți ”părinți” îndrăzneau să mă amenințe pentru că mă împotriveam ”binelui copilului meu”... În toate situațiile, chiar dacă nu am dat nicio șpagă, am refuzat meditațiile cu profesorul clasei - copilul meu a avut de suferit din punct de vedere psihic chiar de la unele jigodii care se numesc dascăl. Totuși, rezultatele la examenele naționale au fost foarte bune, iar plătitorii de șpagă au rămas să continue plocoanele către o altă etapă infracțională.
    Chiar și la liceu, am constatat personal și am dovedit cu acte, șpăgari cei mai influenți și-au mutat odraslele, ilegal, pe șpagă dată directorilor și inspectorilor, la licee foarte bune, la care ceilalți intraseră pe baza notelor mari... dar mafia politică stăpânește și mutilează totul, batjocorind viitorul oamenilor onești, dar și viitorul țării, pe termen lung. Părerea mea.
    • Like 8
    • @ Ion Popescu
      Spaga este o mizerie, evident. Dar ca sa avem de ce sa zambim putin, daca liceul este intr-adevar bun, a aduce un elev intr-un astfel de liceu pe baza de spaga reprezinta un mare deserviciu adus acelui elev. De ce? Pentru ca cel mai probabil nu va fi in stare sa se ridice la standardele acelui liceu (daca ar fi fost capabil, nu ar fi fost nevoie de spaga). O va duce greu, posibil mai tot timpul in prag de corigenta 4 ani sau cati va petrece in acel liceu. Am vazut astfel de cazuri, toata lumea era constienta de cum intrasera acele persoane in liceu, din 5 si 6 nu ieseau, in conditiile in care mai toti ceilalti o duceau mult mai bine. Si asta pe evaluari absolut corecte. Nu e o soarta tocmai placuta sa fii izolat asa. Dar na, snobismul, prostia si coruptia sunt greu de stavilit.
      • Like 1
  • Am avut "un mare poet", mare la propriu, identic cu un porc care a "cantat" datul mitei la doctor, daca vrei sa te faca bine. Si asta in plin regim comunist. E vorba, pentru cine nu stie sau nu-si aminteste, de a. paunescu. Un profitor al tuturor regimurilor. Spaga, mita, omenirea la romani face parte din fiinta nationala. O mostenire a trecutului "glorios sub prietenii nostri de veacuri - turcii". Spaga a deschis usi, altfel ermetic inchise, a "vindecat" bonavi altfel condamnati sa moara cu zile, a stimulat tot ce era profesional si bun in anumite "personalitati", fie medici, fie diversi functionari, fie "profesori", politisti si cati or mai fi. A "ajutat" pe mai marii tarii, pe alesii sa "implementeze privatizarea" pentru prabusirea economca a tarii. Si "lucreaza" bine si acum. Eradicarea spagii este o lupta cu morile de vant. Intr-o tara in care hotii urla cel mai tare hotii, in care, cu usurinta, te transformi din victima in faptas nu se va scapa de una dintre plagile societatii - spaga, mita. E corecta estimarea la 15% a celor ce sunt pentru un stat fara corupti si 85% a celor care se bucura de existenta coruptiei. Poporul roman are cateva ziceri emblematice, printre care si: "fura ei furam si noi".
    • Like 10
    • @ Mircea Zugravu
      Nume check icon
      Trist, dar adevarat!
      • Like 2
    • @ Mircea Zugravu
      acel mare poet era specializat nu doar in spaga ci si pupat in c* si scuipat pe la securitate si tras in pe cei din jurul lui mai buni ca el. Exponent al comunismului: gura mare si gol in suflet.
      Spaga, baccis, peschesh, ciubuc, toate sunt cu noi de 500 ani sau mai mult. Domniile fanariote, marile dregatorii, nu s-au schimbat.
      • Like 2
    • @ Mircea Zugravu
      ove check icon
      Corect,like
      • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      Asa este. Nu i-am enumerat eu toate "calitatile". Si mai e unul. Tot cu gabarit depasit. Un scelerat, cu aceleasi "calitati" enumerate de dv. Trinebunul vctudor. Astia doi au fost in parlamentul romaniei! Asta este , in mare, fata parlamentului. Al doi-lea a fost si parlamentar european, alaturi de un alt "bolnav" becali si hot pe deasupra. Marile rusini ale neamului. Si nu sunt singurii. Nu stiu cum dar la asemenea pozitii in societate acced numai lepre si au si priza la votanti?! E un mister.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult