Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Un val uriaș din Sud se îndreaptă spre Statele Unite”: cum reacționează publicul american la imaginile cu caravanele de migranți care vor să intre în SUA și care vor fi consecințele asupra alegerilor de la jumătatea de mandat

Caravana Honduras

Foto: Imigranți din Honduras, îndreptându-se spre Statele Unite, octombrie 2018 (Guliver/Getty Images)

Alegerile din noiembrie 2018 au declanșat o competiție electorală de o neobișnuită intensitate și promit să întreacă recordurile de participare la vot. Fiecare dintre cele două partide dominante simte că rezultatul apropiatelor alegeri va modifica mersul țării și va influența radical șansele politicienilor de a-și duce la îndeplinire agendele de măsuri.

Facțiunile electoratului fidele fiecăruia dintre cele două partide simt la fel de puternic cât de mare este miza apropiatelor alegeri.

Încă din timpul verii trecute, partidul democrat a anunțat că se prefigurează un val albastru (culoarea democraților), cu o mare de votanți care va readuce controlul majoritar în congres și va permite înfăptuirea dorințelor celor mai intense ale aripii de stânga a politicii americane: anularea reducerii taxelor, reinstalarea sistemului de sănătate Obamacare (poate chiar introducerea variantei „Medicare for all”, adică un sistem medical controlat în întregime de guvern), măsuri de egalizare a veniturilor și deschiderea granițelor cu garantarea sistemului de orașe sanctuar.

Pentru a asigura succesul la alegerile de „jumătate de mandat”, democrații au făcut eforturi foarte mari: au colectat sume record de donații, au organizat mitinguri electorale la care au vorbit personalități bine cunoscute, în frunte cu fostul președinte Barack Obama și au promovat campanii de presă susținute care au menținut vii cele mai mari nemulțumiri ale democraților devotați: alegerea lui Donald Trump, pierderea bătăliei pentru curtea supremă, măsurile de politică externă luate de administrația noului președinte și eșecul campaniei de investigare a președintelui, care nu a reușit să demonstreze acuzația că echipa Trump a complotat cu agenții ruși, cu ajutorul cărora ar fi câștigat alegerile.

Ca să câștige camera reprezentanților, democrații trebuie să păstreze toate locurile pe care le au și să adauge alte 24. Speranțele cele mai mari sunt legate de circa zece circumscripții electorale din California.

În San Francisco, urmare a unui referendum prin care s-a adoptat Propunerea N în anul 2016, rezidenții care nu au cetățenie americană pot vota pentru cei aleși în comitetele școlare. Dar tot în anul 2016 au fost multiple rapoarte despre fraudarea alegerilor în California, prin voturile celor cărora nu li s-au cerut dovezile de identitate și care pot fi tentați să voteze acum pentru mai mult decât comitetele școlare.

Pentru a deveni majoritari în senat, democrații trebuie să păstreze cele 47 de poziții pe care le au și să smulgă cel puțin două locuri de senator de la republicani.

Sunt competiții foarte strânse în statele Indiana, Florida, Arizona și Tennessee.

Prin tradiție, partidul președintelui în funcție este defavorizat la alegerile de jumătate de termen și electoratul lui este mai puțin motivat decât cel al opoziției. De la războiul civil în toate ciclurile electorale de jumătate de termen partidul președintelui în funcție a pierdut majoritatea parlamentară.

Dar în ultimele luni două evenimente au electrizat suporterii republicanilor: felul în care au decurs audierile judecătorului Brett Kavanaugh, candidat pentru Curtea Supremă și valul de imigranți din America Centrală care se îndreaptă spre granița de sud a Statelor Unite.

Comportamentul grupului democrat din comitetul juridic al senatului, care a folosit toate mijloacele de blocare a procesului de nominalizare a judecătorului Kavanaugh, a indus în mintea multor alegători convingerea că actualul nucleu dur care controlează partidul democrat este dăunător și a deplasat partidul către o zonă de ambiguitate etică și morală.

„Caravana" de imigranți originari din Honduras, Guatemala și El Salvador este al doilea eveniment de migrație organizată din acest an. Primul s-a petrecut în luna aprilie și pare să fi fost un fel de repetiție generală pentru ceea ce are loc acum.

Aceste două subiecte aprinse s-au adăugat principalului motiv al suporterilor republicani, refuzul de a se reîntoarce la o stagnare economică, așa cum a fost pe toată durata mandatului lui Obama și a intensificat intenția lor de a vota în noiembrie.

„Caravanele" de imigranți nu sunt deloc spontane; participanții sunt recrutați dintre cei mulți care, ajunși la limita de toleranță pentru sărăcia și violența care-i înconjoară, ar vrea să emigreze, dar nu au banii cu care să plătească traficanții de oameni („coyotes”).

Lor li se dau ceva bani de către organizațiile implicate în organizarea migrațiilor, care îi asigură că vor primi pe drum hrană și apă, ceva asistență medicală și suport logistic. De asemenea li se spune că, odată ce vor pune piciorul pe pământ american, ei vor fi acceptați definitiv.

"Caravana" devine un atu pentru partidul republican și susținătorii lor, care folosesc imaginile și informațiile despre valul de potențiali noi imigranți ilegali ca argument pentru blocarea acestui tip de imigrație și prevenirea altor evenimente similare. Ca și pentru motivarea și convingerea viitorilor votanți.

Anul acesta, formarea primului nucleu de emigranți a început în luna septembrie în Honduras și l-a avut coordonator pe Bartolo Fuentes, fost avocat și lider al opoziției antiguvernamentale. În câteva săptămâni, s-au adunat circa trei mii de oameni, care au traversat Guatemala, apoi au intrat în Mexic și au început lungul drum de circa 1.200 de mile (circa 1.800 de km) către granița cu statul Texas, care ar fi cel mai apropiat punct de trecere.

Printre organizațiile care susțin acest fel de migrări ar fi Pueblo sin Fronteras, ACLU (Uniunea Americană pentru Libertăți Civile), grupuri activiste de stânga și Fundația pentru o Societate Deschisă (finanțată de George Soros), deși reprezentanții lor neagă orice amestec.

„Caravana” este un eveniment tragic, cu mii de oameni disperați, goniți de foame și pericolul de a-și pierde viața. Numărul celor din grupul inițial a fost de circa 3.000, dar pe parcurs s-au adăugat noi participanți, între care sunt unii suspectați că ar fi oameni indezirabili sau periculoși (mexicani care au fost deportați după o intrare ilegală în USA, membri ai organizațiilor criminale ca M-13, traficanți de droguri, traficanți de oameni, teroriști originari din Orientul Mijlociu, oameni veniți din Asia cu scopul de a se strecura în USA). Se estimează că, pe măsură ce a avansat, caravana s-a mărit la peste 10.000 de participanți.

Cea mai mare parte a cetățenilor americani este în favoarea imigrației legale, dar condamnă imigrația ilegală care crește continuu, a creat enorme probleme economice în Statele Unite, afectează venitul cetățenilor americani, influențează piața muncii și nivelul taxelor pe venit, contribuie la delincvență și criminalitate și - nu în ultimul rând - este o primejdie pentru sănătatea publică.

Din acest punct de vedere, „Caravana” devine un atu pentru partidul republican și susținătorii lui, care folosesc imaginile și informațiile despre valul de potențiali noi imigranți ilegali ca argument pentru blocarea acestui tip de imigrație și prevenirea altor evenimente similare. Ca și pentru motivarea și convingerea viitorilor votanți.

În timp ce atenția media este centrată pe cei care au ajuns la circa 100 de mile de granița de sud a țării, au apărut informații despre formarea altei caravane în Honduras.

Se așteaptă ca anxietatea produsă de perspectiva unei invazii masive de imigranți (Nu vrem să ajungem ca Europa!) să motiveze un număr mare de alegători, care ar putea fi centrul unui val roșu (culoarea partidului republican).

Printr-o intervenție a administrației Trump, guvernul mexican a oferit azil și locuri de muncă participanților la caravană, cu scopul de a opri înaintarea lor. Refuzul a fost categoric și unanim: Ținta noastră este SUA, nu Mexicul!

În consecință, guvernul Trump a deplasat unități militare de un efectiv de circa 1.800 de oameni la granița de sud, în special în statele Texas și California.

Cu numai o săptămână înaintea alegerilor, nu se poate face niciun pronostic logic: orice rezultat este posibil, iar strategii electorali dau șansa cea mai mare de a cuceri majoritatea parlamentară partidului democrat.

În câteva zile vom vedea cu ochii noștri care val se va dovedi mai înalt, cel albastru sau cel roșu și care eșafodaj de idei și planuri politice va fi spulberat de puhoiul electoral.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

  • 5000 de oamei sunt "un val urias"?
    Insinuati lucruri care nu sunt adevarate: ca sudamericanii din caravana sunt platiti de ACLU sau de "organizatii de stanga, sau de Fundaatia pentru o Societate Deschisa.
    Un ziarist scrie avand informatii concrete nu bazat pe "se pare ca".
    Chiar nu v-ati saturat sa puneti totul in carca lui Soros?
    Alt tap ispasitor nu ati gasit?
    • Like 2
  • Hans, die Untermenschen sind hier! Bringst die Flammenwelfer!
    Ups, am greșit secolu.
    • Like 3
    • @ Rareș Mocanu
      Ba deloc. E secolul in care oricine sustine ca si tarile vestice au dreptul la granite e un nazist. Comentariul e spot on!
      • Like 3
    • @ Rareș Mocanu
      Delia MC Delia MC check icon
      ...Flammenwerfer...Cum spunea cineva pe aici, până nu se reușește îmbinarea principiului liberal cu un sistem social( ceea ce in Europa de vest aproape s-a reușit) vom tot vedea- în USA pre-electorală- convoaie de imigranți, create/folosite exact în acest scop și la un circ penibil. De ce TOCMAI acum? Cineva spunea (nu-mi aparține) că partidul republican ar fi corespondentul AfD și cel democrat echivalentul a CDU/CSU. Nimic nou sub soare, însă exploatarea/exhibarea sărăciei, naivității și disperării acelor migranți îmi pare deja mult. Scopul scuză mijloacele. Americanul de rând la fel ca oricare n-are timp să se informeze corect și reacționează la imaginile de la tv...unde oare am mai văzut asta?...
      • Like 0
  • Vlad check icon
    Domnule Martin,

    Se pare ca ti-ai facut un obicei din a traduce propaganda de pe Fox News in romana si a o prezenta ca si analiza impartiala. Sper ca nu te super daca ofer aici referinte spre dezmintiri despre cateva neadevaruri prezentate in acest articol:

    "Dar tot în anul 2016 au fost multiple rapoarte despre fraudarea alegerilor în California, prin voturile celor cărora nu li s-au cerut dovezile de identitate și care pot fi tentați să voteze acum pentru mai mult decât comitetele școlare."

    Dezmintire:
    https://www.snopes.com/fact-check/san-francisco-voter-registration/
    https://www.snopes.com/fact-check/three-million-votes-in-presidential-election-cast-by-illegal-aliens/

    "între care sunt unii suspectați că ar fi oameni indezirabili sau periculoși (mexicani care au fost deportați după o intrare ilegală în USA, membri ai organizațiilor criminale ca M-13, traficanți de droguri, traficanți de oameni, teroriști originari din Orientul Mijlociu, oameni veniți din Asia cu scopul de a se strecura în USA)"

    Dezmintire: https://www.snopes.com/fact-check/isis-terrorists-guatemala-caravan/

    "Printre organizațiile care susțin acest fel de migrări ar fi Pueblo sin Fronteras, ACLU (Uniunea Americană pentru Libertăți Civile), grupuri activiste de stânga și Fundația pentru o Societate Deschisă (finanțată de George Soros), deși reprezentanții lor neagă orice amestec."

    Dezmintire: https://www.snopes.com/fact-check/soros-caravan-refugees/


    Cu respect,
    Vlad
    • Like 4
  • Bogdan check icon
    Eu nu pricep o treaba... De ce imigratia ilegala are atatia suporteri? Serios acuma, care-i combinatia ca nu ma prind? De ce ar trebui orice tara sa accepte asa neconditionat un numar X de oameni doar asa pe motiv ca vai saracii refugiati? De unde a iesit mizeria asta? Nu respecti legea tarii respective pa, nu exista aici discutie sau nuante de gri aspecte etc ca mor de foame ca alte alea.

    O chestie pe care stanga nu a inteles-o niciodata e ca nu poti sa multumesti pe toata lumea, dar mai ales ca nu e bine sa nemultumesti pe majoritatea. Cu alte cuvinte, atata timp cat tu te lupti pentru drepturile unor minoritati, de orice natura ar fi ele, in general, si pentru drepturile imigrantilor ILEGALI, in particular, dar ignori complet nevoile majoritatii, nevoile propriului tau popor care s-a nascut si a crescut acolo si nu are de altfel nici o vina ca altii o duc mai prost, nu poti sa te mire de ce dreapta si extrema dreapta incep sa fie pe val. E principiul simplu al actiunii si reactiunii. Aceeasi poveste si in Europa. Merkel trebuia sa plece de mult. Cum sa vii tu sa lasi la tine in tara sa vina un puhoi de oameni fara stii cine sunt, dupa aceea sa ai pretentia de la ceilalti sa-i suporte din taxele pe care le platesc, dar sa ai 52000 de oameni fara casa? SI dupa aia vai am pierdut alegerile. Pai, ce sa zic, prostia se plateste.

    Socialismul e satana. Punct. Nu poti sa afirmi ca lucrezi in interesul poporului cand singurele tale idei sunt mai multe drepturi pentru cei putini, mai multe obligatii si taxe pentru cei multi. Nu te poti astepta asta sa nu aiba consecinta. Nu e de mirare nici Brexit, nici alegerea lui Trump, doua lucruri de altfel destul de nasoale, dar care ar fi putut fi evitate relativ usor. Merkel probabil o sa intre in istorie ca cea care a distrus Europa si Uniunea Europeana cu decizia ei de a primi imigranti cu nemiluita si fara discernamant.
    • Like 4
    • @ Bogdan
      Imigratia ilegala are suportul ambelor partide in USA, democratii cred ca emigrantii vor vota cu ei iar republicanii vor forta de munca ieftina.
      Cei care vor ordine si respectul legii vor imigratie legala, avand controlul asupra numarului de imigranti si calitatea lor.
      Valurile acestea de imigranti din America Latina sunt compuse in mare parte din analfabeti si necalificati si-n felul asta razboiul impotriva saraciei in USA nu se termina niciodata.
      • Like 1
    • @ George Pohila
      Acesti “analfabeti si necalficati” fac treburile pentru care un american ar trebui sa fie platit de trei ori mai mult...munci agricole in principal. Ei platesc si taxe (scoase direct de angajator) pe care nu le recupereaza niciodata si nu fac apel la serviciile la care au dreptul oamenii saraci de frica sa nu fie dati in vileag. America nu poate trai fara ajutorul acestor oameni. Angajatorii profita de ei si populatia de preturile alimentelor culese/plantate/crescute cu munca lor.
      Last but not least...majoritatea cetatenilor din SUA provin din familii ajunse in America ilegal...oameni saraci si obiditi care isi cautau soarta in tara tuturor posibilitatilor. Sistemul de emigrare trebuie schimbat dar este un prea “hot potatoe” pentru politicieni asa ca nu se intampla nici cu cele mai bune intentii!
      • Like 0
  • Alien check icon
    Soros si "cetatea asediata", poveștile cu suces garantat, testate de cel puțin un secol.
    Pe de alta parte probabil și ăilalți au argumente la fel de stupide.
    Nasol a ajuns nivelul dezbaterii și al campaniei. Democratia pare pe drumul cel bun.
    • Like 3
  • Cred și eu că nu vor șă ajungă ca Europa. La ei benzina costă căt costä la noi apa plată. Ei pornesc războaiele....... noi suportăm consecințele.. Întrbații pe soldații români ce caută în Afganistan??? Ce ne-au făcut nouă sirienii sau irakienii ???. Și totuși suntem prezenți acolo ca șä .......CE??? Ce că știgăm noi Românii din afacerea asta???
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult