Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Unde se duc banii?”. Cîțu: Plătim 9 miliarde de lei lunar pe salarii, 11 miliarde pe pensii, 4 miliarde pentru medicamente și un miliard în avans pentru subvenții în agricultură. Nu voi lua bani de la investiții

oameni grabiti

Foto Guliver/Getty Images

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că în buget există fonduri pentru plata salariilor și pensiilor și a descris „factura” pe care statul o plătește lunar, adăugând că nu va proceda la tăieri de la capitolul investiții, pentru a acoperi cheltuielile neproductive, așa cum a procedat fosta guvernare. 

„Să vă spun unde se duc banii, pentru că toată lumea întreabă unde se duc banii. După 3 ani de guvernare socialistă, de fapt sunt mai mult, plătim aproape 9 miliarde de lei lunar pe salarii, aproape 11 miliarde pe pensii, 4 miliarde pentru medicamente, un miliard plătim în avans pentru subvenții în agricultură și mai sunt câteva cheltuieli. Eu nu o să fac ce a făcut PSD-ul, nu voi lua bani de la investiții, ca să acopăr cheltuielile neproductive”, a subliniat Florin Cîțu. 

Cîțu a criticat aprobarea anul trecut în Parlament a majorării pensiilor, fără să existe o sursă de finanțare.

„La legea pensiilor, acolo e un lucru criminal, pentru că a trecut o lege prin Parlament fără nicio sursă de finanțare pentru niciun an, nici anul trecut - 8 miliarde impact negativ - nu a fost sursă de finanțare și a trebuit să facem rost de bani pe ultima sută de metri, anul acesta - 24 de miliarde impact, nu au fost banii, a trebuit să facem rost, să găsim resursele pentru a aloca banii pentru pensii. Anul viitor sunt 58 de miliarde lei si va trebui să rezolvăm și acea problemă. Le rezolvăm pe toate, dar să fii atât de iresponsabil să treci o astfel de lege prin Parlament arată clar că nu te interesează România, românii, te interesează doar câștigul electoral. Asta a făcut PSD. Aruncând România în aer nu câștigi voturi”, a punctat ministrul Finanțelor.

Florin Cîțu a spus că deficitul bugetar, la 10 luni, era în 2016 de un miliard de lei, în 2017 era aproape 7 miliarde de lei, ca în 2018 să urce la 21 de miliarde de lei și în 2019 la 29 de miliarde de lei. „De acolo vin problemele, din ultimii trei ani de guvernare PSD, care au creat aceste probleme în buget. Acest deficit este cel pe care trebuie să îl împrumutăm astăzi. Dar în noi au încredere piețele și ne lasă să ne împrumutăm mai ieftin, pentru că știu că noi vom corecta lucrurile. Noi azi corectăm ce au făcut acești oameni în ultimii trei ani”, a mai spus Cîțu. 

Ministrul a vorbit și de câteva soluții pentru creșterea încasărilor la buget și reducerea cheltuielilor. La Finanțe se lucrează acum la găsirea unor scheme prin care să fie stimulate investițiile private, dar și la analizarea companiilor de stat cu pierderi. 

„Am cerut colegilor mei să ne uităm la companiile de stat care pierd bani, să vedem ce facem cu ele, pentru că a băga o subvenție de 400 de milioane de lei într-o companie de stat, anual, doar pentru a o ține acolo și să nu producă nimic este o pierdere majoră din punctul meu de vedere. Am cerut situația proiectelor din buget, le finanțăm pe hârtie, dar nu le începe nimeni”, a punctat ministrul Finanțelor.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica de la ora 14.30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Probleme sunt multe.
  Domnul Citu este la curent cu ele de mult timp. Am incredere ca va rezolva problemele. (Daca va ramine suficient de mult timp ca ministru. Si PNL la guvernare. Cu un Parlament majoritar antifrauda si anticorupti.)

  Totusi, sunt cateva posibilitati ce trebuie privite mult mai atent, zic eu:
  In primul rind, proiectarea, construirea si exploatarea infrastructurii trebuie sa fie TOTAL privatizata. (Autostrazi, c.f., porturi, aeroporturi si companii de transport.)
  Asta ar elibera bugetul de o sarcina financiara importanta, ar descatusa initiativa privata in domeniu, ar aduce bani la buget.
  In al doilea rind, aduceti taxele, impozitele, redeventele exploatarii resurselor naturale (minerale si forestiere) la nivelul UE. (Acum, nici la nivelul Africii nu le avem.)
  In al treilea rind, dati Legea prostitutiei si impozitati prostituatele de ambe sexe. Impozit forfetar, evident, platit inainte de a incepe "productia".

  Toate trei sunt necesare. Si din punct de vedere socio-economic si politic si din punctul de vedere al adunarii banilor la buget. (Astea in plus fata de ce amintea domnul ministru.)

  Hadeti sa punem punctele pe "i". Si sa facem ce trebuie.

  P.S. Poate ca si aparatul de stat (bugetarii; mai ales cei lux) va fi redus si salariile de neam prost vor fi mai la nivelul nostru. Diferente de salarizare prea mari, nu fac bine nimanui. Mai ales pentru firme falite. Personalul TESA (si conducerile) ar trebuie sa fie platit in acord cu beneficiile aduse de firma lor. (Firme de stat, normal.)
  Si vedeti cu membrii C.A. Bugetarii sa nu mai calce pe acolo si sa nu mai fie voie ca un individ (indiferent cine si ce pregatire are) sa fie membru in mai multe ~, simultan.

  Spor!
  • Like 2
 • Dincolo de suma enorma alocata lunar pentru medicamente: 4 miliarde, reprezinta practic un mod de otravire a populatiei. In acest mod, sistemul imunitar al oamenilor este pus in pericol si va fi distrus complet in cel mult 1.000 de ani!
  • Like 1
  • @ Constantin Stumbea
   Delia MC Delia MC check icon
   Îmi pare rău să vă spun: suntem pe ultimul loc în UE la calitatea asistenței medicale și la consumul de medicamente...
   • Like 0
 • Da ...cand in posturi de deciziu sunt oameni competenti si bine intentionati....lucrurile incep sa mearga bine......sper ca oamenii sa devina realisti si sa nu se mai lase pacaliti cu pomeni electorale.....
  • Like 4
 • Dan check icon
  Domnule Ministru ?
  --Daca se va pune in aplicare ,Legea confiscarii banilor din Marile Dosare de coruptie ,dovedite de instante , ca de ex. voiculescu, udrea, , videanu, ghita sebastian , etc etc,,
  --Apoi stoparea , Marii Evaziuni ,care este ,,sub ochii nostri din Marile piete ,,Agro-alimentare, in Atelierele de reparatii Auto , Vulcanizari iar ,pe sant, patronii platesc ,salarii minime pe doc, si completeaza cu dif. in plic,, etc etc,, Cu cat ,se va extinde ,folosirea cardului ,cu atat se va reduce Marea Evaziune !! Iar Ghearele Coruptiei ,vor fi mai mici,,!!! UE,,Ne-a taxat iar,,cu trecerea la spatiul Schengen ,, din ,cauza ,Coruptiei si a granitelor ,,ciur,, Daca confiscarea va functiona ,, se va descuraja si Coruptia ,Cat despre ,,Micul Trafic ,la granitele Ucraina-Rep .Moldova, se va reduce treptat catre zero ,deoarece ,preturile se vor alinia, cu cele din Romania, Deja se apropie cele din Ucraina, la combustibili de ex. dif, este neglijabila , doar la detergenti mai este o diferenta, si la prod,industrilale ,,,cuciucuri auto etc etc..
  • Like 3
  • @ Dan
   D-l Citu are o minte stralucita. Sa descoperi ca banii merg in salarii, pensii si "alte cheltuieli neproductive" nu e la indemana oricui ! Marea descoperire a d-lui ministru ar fi transformarea acestora in investitii. Cu o asemenea gandire profunda orice e posibil !
   • Like 1
  • @ Dan
   Delia MC Delia MC check icon
   Da. Și pedepsirea celor ce și-au pus banii la adăpost în paradisuri fiscale.
   Controale acerbe pentru munca la negru sau plata salariului minim iar restul în plic. Așa ar putea funcționa și part-time corect și nu mascat. Munca sezoniera, plata cu ziua, etc. Soluția este controlul și nu abolirea unor forme normale de plată.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Dle Catu,bine ati spus ca informatizati ANAF -ul "asta",dar mai bine spuneti ii scurt MINISTERUL FINANTELOR,si aruncati la cos denumirea anaf,si ocupati va dv.direct ,adica ministerul,ca sa nu mai exista posibilitatea aruncarii raspunderii pe acest ANAF.
   • Like 1
  • @ Nicolaie Apolzan
   Dan check icon
   Pentru cine trebuie ,sa stie ca;
   --In America, Evaziunea Fiscala este crima financiara !!! Si se pedepseste ca o Crima !!!! Ori pe la noi ? Cum este ?? Si ne plangem ca nu avem bani la Buget !!
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult