Foto Facebook/Ministerul Finanţelor Publice ·
Decizia introducerii în CSAT a strategiei de informatizare a ANAF și MFP a fost una „din disperare”, pentru a „ocoli funcționari care stau acolo de ani de zile și îsi protejează sectorul, să nu îi deranjeze nimeni”, a spus ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Ministrul a explicat că proiectul informatizării celor două instituții va fi acordat unei companii printr-un proces de încredințare directă, în urma unei analize de piață, pentru a scurta perioada de implementare. Investiția, care va fi făcută cu bani de la bugetul de stat și despre a cărei valoare Cîțu nu a putut oferit detalii, va fi, în opinia acestuia, „cea mai bună investiție pe care a făcut-o România în ultimii 30 de ani”, pentru că ar urma să aducă la bugetul de stat venituri suplimentare de miliarde de lei.
Ministrul Finanțelor a arătat că ANAF a forțat companiile private în ultimii doi ani să cumpere case de marcat sofisticate, în timp ce Fiscul nici măcar nu a început licitația pentru realizarea software-ului necesar care să conecteze ANAF cu casele de marcat.
„Aici este o responsabilitate criminală din partea statului, să îi ameninți cu amenzi dacă nu au case de marcat și apoi tu, ANAF, să nu fii gata. Dacă stau și astept, să merg pe mâna funcționarilor care se ocupă de informatizarea ANAF, nu ajung nicăieri. Când am venit în minister mi s-a spus - «în mai o rezolvăm (software-ul pentru informatizarea ANAF- n.n.)», am mai stat câteva săptămâni - «iulie, să stiți, cam ăsta e termenul» Acum aud de septembrie, octombrie. România nu mai are timp, după 30 de ani, să stea cu acest sistem informatic la ANAF”, a spus Cîțu, care estimează ca până în martie, aprilie „să rezolvăm situația”.
„E disperare mai mult, mergem în CSAT din disperare, pentru că altfel văd că nu poți să miști lucrurile. Sunt oameni care sunt acolo doar să facă rău României. Nu e nicio scuză. Nu există nici măcar caietul de sarcini pentru licitație, nu există nicio scuză, decât rea voință si poate și alte interese”, a punctat ministrul Finanțelor.
„Se va face o cercetare de piață, nu se încredințează direct chiar așa primei firme venite, e așa cum se face și pentru licitații pentru armament, sau și pentru autostrăzi se poate face asta”, a completat ministrul.
Ministrul estimează că, în urma informatizării ANAF, veniturile suplimentare care ar urma să fie încasate la bugetul de stat ar putea ajunge la zeci de miliarde de lei.
„Va fi cea mai bună investiție pe care a făcut-o România în ultimii 30 de ani”, vede Cîțu. El a punctat că la buget au fost prevăzute în fiecare an sume pentru informatizarea ANAF și că „sunt servere cumpărate care stau pe holuri de 3 ani”. „Banii au fost plătiți. S-au plătit 30 de milioane de la Banca Mondială și 300 de milioane de la buget”.
„Nu înțeleg cum poate sistemul medical să dea unui funcționar public concediu medical peste noapte de fiecare dată”
Întrebat dacă funcționarii care i-au dat trei termene diferite pentru demararea informatizării ANAF mai lucrează la Fisc, ministrul a explicat că de fiecare dată când a încercat să se îndrepte împotriva lor aceștia au intrat în concediu medical, iar situația este similară și în alte instituții publice.
„Pentru că nu își fac treaba intră în concediu medical singuri, iar asta e o chestie pe care eu nu pot să o înteleg. Nu înțeleg cum poate sistemul medical dintr-o dată așa să dea unui funcționar public concediu medical peste noapte de fiecare dată. Sunt exemple multiple. Când încerci să detașezi sau încerci să muți un funcționar public, dintr-o dată se îmbolnăvește. Ați văzut și exemple de prefecți....”, a spus Florin Cîțu.
Dispar 150 de posturi de conducere din ANAF
În ce privește restructurarea ANAF, ministrul a precizat că vor dispărea 150 de posturi de conducere, iar 2.000 de alte oameni vor fi relocați. „Sunt mai mult posturi vacante. Nu mai angajăm la ANAF. Principala modificare e că structura Antifraudă trece sub vicepreședintele inspecției fiscale și din 4 vicepreședinți vom avea 3 vicepresedinți”.
„ANAF nu trebuie să fie prietenos. Lucrătorii ANAF trebuie să fie profesioniști si corecți”
ANAF nu trebuie să fie prietenos, e o autoritate fiscală. Vreau să fie profesioniști și corecți, asta vreau de la lucrătorii ANAF. În ce privește controalele, un control pe an e de ajuns. Nu trebuie să ne ducem toată ziua peste contribuabili. În al treilea rând, în ultimii ani am tot văzut impozite care au crescut, au scăzut, dar colectarea la ANAF a rămas cam constantă - 26-27% din PIB. Nimic nu s-a mișcat la colectare, dar s-a jucat lumea cu taxele și impozitele de i-au amețit pe toți. Soluția care a avut succes în țările din jur și a avut succes și în Spania si Italia a fost informatizarea”, a spus Cîțu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
MF a cerut la FMI o evaluare a actualului Cod Fiscal
Până ce nu va fi pusă la punct informatizarea ANAF, ministrul spune că nu vor fi operate modificări ale Codului Fiscal. Ministrul a solicitat FMI o evaluare a Codului Fiscal.
„Despre Codul Fiscal am cerut o evaluare a FMI. Vreau să ne spună dacă Codul Fiscal, așa cum e el acum construit, cu deductibilități, dacă azi e o piedică în dezvoltarea economiei sau e un stimul. O să cer și opinia unor companii private, dar vreau o evaluare făcută în primul rând de FMI. Nu vreau să modific nimic la Codul Fiscal până nu am o evaluare a modului în care interacționează cu economia”, a subliniat Cîțu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1.da ti afara oamenii fara sa aiba ragaz sa se imbolnaveasca apeland (contra cost bineinteles)la medicii carcotasi ,
2.Schimbati legea in sensul ca daca ii destituiti pt.fapte anterioare imbolnavirii subite,si o sa vedeti ca nu i mai finanteaza pe medicii de doi bani,
3.INFORMATIZAREA ii mama anticoruptiei si a micsorarii evaziunii la maxim,pt.nu mai poti mitui calculatorul.
fi existat prin absurd, nu se cuvenea ”lătrată”, mai ales că nici nu fusese) ai dovedit că nu vezi problemele de care răspunzi nici la nivel de sinteză și nici la nivel de detaliu ! Se conturează tot mai mult impresia/convingerea că avem de-a face cu un ”habarnist” care adaugă la problemele țării în loc să le rezolve !! Oribil guvern PNL (și nu sunt vreun psd-ist cum, poate, vei trânti vreo etichetă) !!
Nu ne spune ce vrea de la noul sistem, nu ne spune cât ne costă, nu ne spune cum va face minunea de a strânge miliarde și miliarde la buget ( va fi dotat cu ceva drone care vor alerga rău-platnicii și cum îi prind le va întoarce buzunarele pe dos deasupra sacului bugetului de stat ?!? ), dar să-i dăm crezare că va fi de bine, mai ales dacă se implică și CSAT-ul în eludarea legilor.