Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Informatizarea ANAF, prin încredințare directă. Cîțu: Va fi cea mai bună investiție pe care a făcut-o România în ultimii 30 de ani

Florin Cîțu -  Foto Facebook/Ministerul Finanţelor Publice ·

 Foto Facebook/Ministerul Finanţelor Publice · 

Decizia introducerii în CSAT a strategiei de informatizare a ANAF și MFP a fost una „din disperare”, pentru a „ocoli funcționari care stau acolo de ani de zile și îsi protejează sectorul, să nu îi deranjeze nimeni”, a spus ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Ministrul a explicat că proiectul informatizării celor două instituții va fi acordat unei companii printr-un proces de încredințare directă, în urma unei analize de piață, pentru a scurta perioada de implementare. Investiția, care va fi făcută cu bani de la bugetul de stat și despre a cărei valoare Cîțu nu a putut oferit detalii, va fi, în opinia acestuia, „cea mai bună investiție pe care a făcut-o România în ultimii 30 de ani”, pentru că ar urma să aducă la bugetul de stat venituri suplimentare de miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor a arătat că ANAF a forțat companiile private în ultimii doi ani să cumpere case de marcat sofisticate, în timp ce Fiscul nici măcar nu a început licitația pentru realizarea software-ului necesar care să conecteze ANAF cu casele de marcat. 

„Aici este o responsabilitate criminală din partea statului, să îi ameninți cu amenzi dacă nu au case de marcat și apoi tu, ANAF, să nu fii gata. Dacă stau și astept, să merg pe mâna funcționarilor care se ocupă de informatizarea ANAF, nu ajung nicăieri. Când am venit în minister mi s-a spus - «în mai o rezolvăm (software-ul pentru informatizarea ANAF- n.n.)», am mai stat câteva săptămâni - «iulie, să stiți, cam ăsta e termenul» Acum aud de septembrie, octombrie. România nu mai are timp, după 30 de ani, să stea cu acest sistem informatic la ANAF”, a spus Cîțu, care estimează ca până în martie, aprilie „să rezolvăm situația”. 

„E disperare mai mult, mergem în CSAT din disperare, pentru că altfel văd că nu poți să miști lucrurile. Sunt oameni care sunt acolo doar să facă rău României. Nu e nicio scuză. Nu există nici măcar caietul de sarcini pentru licitație, nu există nicio scuză, decât rea voință si poate și alte interese”, a punctat ministrul Finanțelor.

„Se va face o cercetare de piață, nu se încredințează direct chiar așa primei firme venite, e așa cum se face și pentru licitații pentru armament, sau și pentru autostrăzi se poate face asta”, a completat ministrul.

Ministrul estimează că, în urma informatizării ANAF, veniturile suplimentare care ar urma să fie încasate la bugetul de stat ar putea ajunge la zeci de miliarde de lei. 

„Va fi cea mai bună investiție pe care a făcut-o România în ultimii 30 de ani”, vede Cîțu. El a punctat că la buget au fost prevăzute în fiecare an sume pentru informatizarea ANAF și că „sunt servere cumpărate care stau pe holuri de 3 ani”. „Banii au fost plătiți. S-au plătit 30 de milioane de la Banca Mondială și 300 de milioane de la buget”.

„Nu înțeleg cum poate sistemul medical să dea unui funcționar public concediu medical peste noapte de fiecare dată”

Întrebat dacă funcționarii care i-au dat trei termene diferite pentru demararea informatizării ANAF mai lucrează la Fisc, ministrul a explicat că de fiecare dată când a încercat să se îndrepte împotriva lor aceștia au intrat în concediu medical, iar situația este similară și în alte instituții publice. 

„Pentru că nu își fac treaba intră în concediu medical singuri, iar asta e o chestie pe care eu nu pot să o înteleg. Nu înțeleg cum poate sistemul medical dintr-o dată așa să dea unui funcționar public concediu medical peste noapte de fiecare dată. Sunt exemple multiple. Când încerci să detașezi sau încerci să muți un funcționar public, dintr-o dată se îmbolnăvește. Ați văzut și exemple de prefecți....”, a spus Florin Cîțu.

Dispar 150 de posturi de conducere din ANAF

În ce privește restructurarea ANAF, ministrul a precizat că vor dispărea 150 de posturi de conducere, iar 2.000 de alte oameni vor fi relocați. „Sunt mai mult posturi vacante. Nu mai angajăm la ANAF. Principala modificare e că structura Antifraudă trece sub vicepreședintele inspecției fiscale și din 4 vicepreședinți vom avea 3 vicepresedinți”.

„ANAF nu trebuie să fie prietenos. Lucrătorii ANAF trebuie să fie profesioniști si corecți”

ANAF nu trebuie să fie prietenos, e o autoritate fiscală. Vreau să fie profesioniști și corecți, asta vreau de la lucrătorii ANAF. În ce privește controalele, un control pe an e de ajuns. Nu trebuie să ne ducem toată ziua peste contribuabili. În al treilea rând, în ultimii ani am tot văzut impozite care au crescut, au scăzut, dar colectarea la ANAF a rămas cam constantă - 26-27% din PIB. Nimic nu s-a mișcat la colectare, dar s-a jucat lumea cu taxele și impozitele de i-au amețit pe toți. Soluția care a avut succes în țările din jur și a avut succes și în Spania si Italia a fost informatizarea”, a spus Cîțu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

MF a cerut la FMI o evaluare a actualului Cod Fiscal

Până ce nu va fi pusă la punct informatizarea ANAF, ministrul spune că nu vor fi operate modificări ale Codului Fiscal. Ministrul a solicitat FMI o evaluare a Codului Fiscal. 

„Despre Codul Fiscal am cerut o evaluare a FMI. Vreau să ne spună dacă Codul Fiscal, așa cum e el acum construit, cu deductibilități, dacă azi e o piedică în dezvoltarea economiei sau e un stimul. O să cer și opinia unor companii private, dar vreau o evaluare făcută în primul rând de FMI. Nu vreau să modific nimic la Codul Fiscal până nu am o evaluare a modului în care interacționează cu economia”, a subliniat Cîțu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • domnu` MÂŢU , mai bine s-ar ocupa de eliminarea coruptiei de la anaf ( bv.) , decat de ... "informatizare" ...
    • Like 0
  • Dle Catu:
    1.da ti afara oamenii fara sa aiba ragaz sa se imbolnaveasca apeland (contra cost bineinteles)la medicii carcotasi ,
    2.Schimbati legea in sensul ca daca ii destituiti pt.fapte anterioare imbolnavirii subite,si o sa vedeti ca nu i mai finanteaza pe medicii de doi bani,
    3.INFORMATIZAREA ii mama anticoruptiei si a micsorarii evaziunii la maxim,pt.nu mai poti mitui calculatorul.
    • Like 1
  • Astept politicieni care sa iasa si sa spuna "Am facut" aia si ailalta. Ca de povesti pline de bune intentii, sa nu le fie cu suparare....in ultimii 30 de ani am avut parte destul!
    • Like 0
  • Dar competența d-tale și a echipei d-tale, domnule ministru, unde e ? Si cum te simți când pentru orice rahat apelezi la specialiști străini ? Oare aceștia nu au sau nu sunt purtătorii unor (alte) interese, care nu se potrivesc cu ale noastre ? Ce probleme ai rezolvat cât ai lucrat prin străinătate ? După felul în care te-ai comportat când ai ieșit în evidență la începutul mandatului (prin inventarea unei ”Catastrofe” care, chiar dacă ar
    fi existat prin absurd, nu se cuvenea ”lătrată”, mai ales că nici nu fusese) ai dovedit că nu vezi problemele de care răspunzi nici la nivel de sinteză și nici la nivel de detaliu ! Se conturează tot mai mult impresia/convingerea că avem de-a face cu un ”habarnist” care adaugă la problemele țării în loc să le rezolve !! Oribil guvern PNL (și nu sunt vreun psd-ist cum, poate, vei trânti vreo etichetă) !!
    • Like 1
    • @ Ion Filip
      Să mai credem pe cuvânt încă un politruc ce vrea să ne convingă de faptul că lumea începe odată cu el, ce a fost până acum a fost așa o părere !
      Nu ne spune ce vrea de la noul sistem, nu ne spune cât ne costă, nu ne spune cum va face minunea de a strânge miliarde și miliarde la buget ( va fi dotat cu ceva drone care vor alerga rău-platnicii și cum îi prind le va întoarce buzunarele pe dos deasupra sacului bugetului de stat ?!? ), dar să-i dăm crezare că va fi de bine, mai ales dacă se implică și CSAT-ul în eludarea legilor.
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      După cele scrise de dl. Ion Filip nu cred că mai este ceva de spus. Felicitări, radiografie completă.
      • Like 0
  • In sfarsit. Rog respectuos (si nu e e prima data) pe cei de la ANAF sa renunte la formularele de tip XFA. Un business astazi poate, in cele mai multe cazuri sa se foloseasca de distributii Linux si soft-uri libere sau open-source. Exista insa acel formular pentru declaratia unica anuala in format pdf cu acel tip de formular XFA care poate fi deschis doar prin Adobe Reader, si anume doar versiunile pentru Windows si MacOS. Asta forteaza utilizatorii sa foloseasca un sistem de operare ineficient, prost securizat si scump pentru ceea ce ofera. Mult mai util si mai corect ar fi ca pentru acea declaratie sa existe un formular online, accesibil de pe orice platforma.
    • Like 4
    • @ Jonn Jonzz
      Toată „strategia” de informatizare și „digitalizare” a României se bazează pe soft cu sursă închisă, proprietară, în cele mai multe cazuri fără acces la codul sursă, ceea ce duce la dependența de furnizorii de soluții software. Statul român nu vrea să folosească resursa umană pregătită și apreciată peste tot în lume, pentru a introduce în administrația publică sisteme de operare și aplicații software bazate pe sursă deschisă și nici să implementeze specificațiile de interschimb de documente în formate universale. Satul român nu are un sistem de gestionare a certificatelor digitale care trebuie eliberate gratuit fiecărui cetățean pentru a permite un schimb sigur de date și informații între el și autorităților statului. Totul este specific unui „hei-rupism” impregnat ideologic cu interese economice de grup. De ce să avem noi un institut de cercetare dotat, finanțat și încadrat cu personal specializat în domeniul informatizării și comunicării când putem să „încropim” câte o infrastructură informatică cu n proprietari fără posibilități de interconectare.
      • Like 5
    • @ Voicu Nicolae
      Exact. Interesant daca dosarul Microsoft in care era implicata si Abramburica a fost solutionat sau nu.
      • Like 4
    • @ Jonn Jonzz
      Acolo nu este vorba de „ambramburica” sau „abramburel”, acolo este vorba de o fraudă transpartinică si transnațională, de sorginte corporatistă. Nici acum majoritatea școlilor nu au licențe pentru sistemele de operare și suitele office, iar de instrumente de dezvoltare nici să nu mai vorbim. Mai adăugați aici sforăria națională cu sistemul educațional de la SIVECO și aveți o imagine mai apropiată de realitatea fenomenului.
      • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult