Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Vă întrebați de ce nu scad prețurile produselor?”. Ministrul Economiei anunță un proiect pentru eliminarea birocrației în comerț: Oamenii vor cumpăra direct de la fermier, fără intermediari

piata - legume

 Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Economiei Claudiu Năsui a anunțat că a fost scos în dezbatere un proiect de OUG pentru debirocratizarea comerțului. „Proiectul desființează mai multe bariere inutile și rente de băieți deștepți”, a sintetizat ministrul, care a dat câteva exemple.

„Eliminăm obligația de a face un curs inutil de vânzător pentru oamenii care vor să facă vânzare. Acum, dacă cineva vrea să vândă ceva, trebuie să ia o ștampilă cum că a făcut un curs inutil. Evident, cursul nu poate fi făcut oriunde, ci numai la niște firme special «acreditate» de stat. Care, după cum ați intuit, ne taxează pentru asta. M-am uitat de curiozitate, prețurile variază între 500 și 700 de lei”, a explicat Claudiu Năsui. 

„Vă întrebați de ce nu scad prețurile produselor? Sau nu scad sub anumite praguri? Pentru că prin legea actuală acest lucru este amendat și descurajat printr-o birocrație infernală. Aberant, nu?

Eliminăm și birocrația de care era nevoie la soldarea sau lichidarea stocurilor. Dacă o firmă voia să-și lichideze marfa, trebuia să parcurgă o birocrație întreagă, inclusiv să facă o notificare la primărie. Eliminăm și interdicția de a face mai mult de două soldări pe an. După acest proiect, totul se va face ușor.

O economie este cu atât mai sănătoasă cu cât permite concurența. Concurența pentru cele mai bune produse și concurența pentru cele mai mici prețuri”, continuă ministrul Economiei. 

O altă absurditate a statului român, mai spune Năsui, este că, deși zice că vrea să încurajeze inovația și concurența, blochează modele noi de afaceri prezente în toată Europa. „Cum? Prin supra-reglementare și sancțiuni. Așa cum au apărut serviciile de tip Uber și livrările la domiciliu, așa trebuie să fim deschiși la mai multe inovații”, adaugă ministrul.

El dă exemplu modelul de afaceri din Europa de tip „from-farm-to-fork”, adică direct de la fermă la furculiță, fără intermediari, și explică apoi cum funcționează acesta.

„Fermierii se adună pe rețele de socializare împreună cu clienții lor și spun ce produse au pe stoc. Clienții încep să plaseze comenzi. Și, ca să evite costurile recurente de transport, se întâlnesc o dată pe săptămână timp de o oră să își livreze produsele comandate. Practic, oamenii cumpără direct de la fermier. Mai toate conceptele și politicile pe care le susține Uniunea Europeană de lanț scurt, bio, eco, green sunt acoperite de acest model de afaceri.

Toate produsele sunt verificate de ANSVSA și toate entitățile sunt înregistrate la ANAF. Dar ce să vezi, protecția consumatorului de la noi zice că e ilegal modelul de business practicat în restul Europei.

Adică taman statul care pretinde că vrea să ne apere, ne ia dreptul de a avea opțiuni. Deci, de fapt, nu ne apără deloc. Ne împiedică să alegem dintr-o gamă mai largă de servicii și ne trimite la vechile lanțuri de magazine. Nu avem nimic contra lor, dar românii au dreptul să aibă cât mai multe opțiuni. Din toate aceste motive, am clarificat lucrurile în acest proiect de lege, astfel încât să fie clar pentru toți că modelul este legal și nu trebuie sub niciun pretext blocat”, spune Claudiu Năsui. 

Producătorii își listează oferta pe o platformă online, consumatorii plasează comenzi

Nota de fundamentare a proiectului de OUG, consultată de Hotnews, prevede că modelul de desfacere presupune organizarea unor grupuri sau comunități de producători locali și consumatori pe o platformă online unde producătorii își listează oferta de vânzare în mod periodic, iar consumatorii interesați plasează comenzi prin intermediul platformei sub forma unor mesaje/comentarii.

Astfel, acordul de voință al contractului de vânzare se încheie la distanță, online, urmând ca livrarea și plata să aibă loc ulterior, asemeni altor sisteme de comercializare cu livrare cunoscute deja economiei românești.

Ulterior, producătorii și cumpărătorii se întâlnesc la un anumit loc pentru livrarea/plata produselor.

Astfel de locuri pot fi parcări comerciale amenajate temporar pentru operațiunile de livrare sau alte spații similare.

Relațiile de comerț au loc între fiecare producător și fiecare consumator în parte, în mod direct, independent (fără intermediari) și în avans, la distanță, prin intermediul mijloacelor electronice. 

Cu ocazia predării-preluării comenzilor are loc o simplă livrare, iar toți producătorii garantează și răspund pentru desfășurarea activităților de livrare, producție și/sau comercializare în deplină legalitate din punct de vedere fiscal, sanitar- veterinar, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In acest sector al economiei ,Pietele Agro-Alimentare se face cea mai Mare EVAZIUNE FISCALA POSIBILA DIN LUME !!!!
    -- Cine are ochi si minte sanatoasa poate sa vada cum ,comercinatii tuciurii ,care nu au nimic comun cu ,producrea legumelor , fructelor etc, cu unghii vopsite si tupeu cat isi permite , cumpara cu un pret de la producatorul care trudeste pamantul si le revinde cu 7 preturi .Apoi mai ,completeaza cu , banane ,portocale ,cumparate de la Tyr aduse fara forme , si le revinde cu cat vrea muschii lui ,
    -- Cand ,vad pe aici ca se discuta de tot felul de teorii SF , si nu se trateaza serios acest subiect al speculei pe fata , imi creste tensiunea ,cata prostie poate fi in jurul nostru ??
    • Like 0
  • check icon
    Politicienii spun tot felul de chestii, că nu-i doare gura...
    Dar aflu și eu acuma că un vînzător (ce fel de vînzător?) e OBLIGAT să urmeze/absolve? niște cursuri intr-ale vînzării... Păi, să-mi fie cu iertare, dar ce aș putea eu învața de la un curs care nici măcar nu se poate vinde singur pe el însuși?? Nu zic că un astfel de curs ar fi inutil, dar dacă ai pretenția că mă poți învăța ceva, pornește de aici: convinge-mă să cumpăr cursurile alea, nu mă obliga prin lege!
    În altă notă, ministrul mănîncă ciuperci ciudate: nimeni nu va încheia o tranzacție fără a verifica calitatea mărfii, mai ales cînd aceasta e perisabilă!
    • Like 1
  • Deci sa inteleg ca acest Guvern de "pacalici sentimentali" au impartit Romania in "OAMENI" pentru ca sunt vii ( care va sa zica ) si plebea ....care a trimis-o efectiv sa MULGA VACA ! Pai domnilor daca eram o societate democratica si nu una bolnava indopata cu pastile acum era REVOLUTIE ! #neam si #conducatori pupatori de moaste. Chiar imi pierd timpul de pomana.... !!!!
    • Like 1
  • Sa va reamintesc cazul cu legumele din Macedonia livrate gata etichetate ca fiind produse in Romania ?
    Cum impiedici aparitia unor falsi producatori care iti vand marfa care nu a trecut prin nici un control ?
    • Like 2
    • @ Renato Aranghelovici
      Pacat ca nu se poate oferi mai multe liku-ri ! Subscriu total la cele afirmate !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult