
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia
Hai să vă spun ceva. Știați că cele mai bune dintre joburi se obțin prin relații, și nu prin concursuri?
„Vai, dar cum așa? Nu trebuie să învățăm 1.226 de pagini și să răspundem corect la un test grilă cu 100 de întrebări? Vai, vai, criteriile de performanță și meritocrația", ar spune unii.
Nu, dragilor, de la un anumit punct nu mai trebuie să treci prin pagini cu bibliografie, cu teorie și teste grilă sau prin interviuri în care ai în față o comisie de oameni care te întreabă vrute și nevrute. Uneori chestii ciudate, la care trebuie să dai răspunsuri argumentate, căci așa au citit pe la niște cursuri mediocre acei oameni.
Când ai atins un anume punct al dezvoltării profesionale sau al notorietății, cele de mai sus nu se mai aplică. Pur și simplu, sunt inutile, uneori ar putea fi considerate chiar un afront.
Imaginați-vă un CEO sau un director al unei mari companii care este chemat la un interviu unde este întrebat ce a făcut în ultimii 5 ani. Sau un director financiar care este pus să descrie modul de înregistrare pe conturi a unei facturi sau este pus să dea detalii despre Legea nr. 31 din 16 noiembrie 1990, republicată.
Da, mai sunt și astfel de „circoteci", puse în practică de dragul unei proceduri, însă atunci când vrei în mod special un angajat ai două opțiuni:
1. Te interesezi despre acel om și îl contactezi direct
sau
2. Apelezi la o agenție specializată.
Așa au funcționat mereu lucrurile. Și probabil așa vor funcționa mereu. Doar așa, ca să știți, în cazul în care vă întrebați de ce nu sunteți promovați și vi se aruncă în față tot felul de motive ciudate sau KPI-uri, după care aflați că Gigi de la firma X, eventual de la o companie cu care firma voastră are relații comerciale, a fost recrutat.
Mai puțină ipocrizie ar fi benefică pentru toată lumea.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dacă se referă "în general ", atunci nu e bine.
Io angajez pe cine VREAU!!!
Atunci ai nevoie să fi sigur că angajatul respectiv nu va clătina barca. Poate că vei lua pe cineva nu atât de experimentat, dar LOIAL. Cineva care nu te va părăsi pe timp de furtună.
Gândiți-vă la un partener de viață: îl alegem pe criterii estetice sau și pe criterii de fidelitate, prietenie, chiar sacrificiu?
Faptul că cineva sare peste un interviu nu este chiar un lucru negativ. Dacă angajatorul ȘTIE cine este persoana, atunci interviul devine inutil. Interviurile sunt ca siteurile de dating. Dacă ai găsit însă persoana potrivită, nu mai e nevoie să-i contactezi pe alții. Uneori o relație - inclusiv una de business - se poate lega la prima vedere.