Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Vezi că ai cam exagerat cu masca la birou!” sau „O porți degeaba că virusul e oricum mic”. De ce își bagă unii nasul altundeva decât în propria mască

Mască de protecție

Foto: Guliver/ Getty Images

„Îți spun ceva, dar să nu te superi: vezi că ai cam exagerat cu masca la birou, mai mulți colegi au spus asta despre tine; da, mai purtăm mască, dar nici chiar așa…”

Pe facebook cineva scrie că a văzut o fată care purta mască la munte. O postare care strânge sute de comentarii despre cât de „stupidă” este alegerea fetei.

Mulți alții taxează, în online sau pe stradă, comportamentul celor care, singuri în mașină fiind, poartă mască.

În magazine chiar și paznicii și vânzătoarele portă masca sub nas. Și la orice discuție au și replică: „acum mi-am dat-o jos, un pic, nu poți să o ții chiar 8 ore, trebuie să mai și respiri.”

„Stați liniștit domnu’, că nu nu am corona” va răspunde privirii tale nedumerite de apropierea atât de nefirească, mai ales în vremuri de pandemie, persoana care stă mult prea aproape de tine. Poate că tocmai și-a făcut testul și chiar știe…

„Porți degeaba mască, că virusul e mic și oricum pătrunde. Și dacă tot porți mască, de ce o ții la oglinda mașinii, că nu e steril, trebuie musai aruncată după fiecare purtare. Și de ce stai la distanță, tu de mine te ferești?”

„Dioxidul de carbon face rău.”

„A strănutat, ce întorci așa capul? E copil...”

Le-ați auzit și voi, pe toate. Și multe altele. Nu sunt negaționiști neapărat, dar nici „habotnici”, așa că te sfătuiesc gratis, fără să le ceri acest lucru. Și, de cele mai multe ori, fără să poarte mască când îți vorbesc.

De unde această nevoie, această grijă pe care trebuie să o poarte celorlalți?

Dacă, dintr-un motiv sau altul, o fată a ales să urce pe munte cu mască, cu ce a deranjat? Ce treabă au ceilalți cu alegerea ei și de ce își bagă nasul altundeva decât în propria mască?

Poate acea fată avea astm și în cazul ei o îmbolnăvire ar fi fost mai gravă. Poate avea o bunică pe care nu voia să o expună nici măcar aerului curat, dar circulat, de munte. Poate suferea de o alergie la polen și s-a gândit să-și pună o mască, dacă tot o avea. Sau poate chiar a vrut să testeze reacțiile stupefiate pe care le poate stârnii în unii: „Ia uite-o și pe aia cu mască! Hi, hi”.

Dacă cineva dorește să-și pună o mască de când iese din casă și alege să nu o mai dea jos nici în mașină, nici în aer liber, decât tot acasă, când se va întoarce și se va putea spăla pe mâini și va putea arunca masca într-un coș cu capac, așa cum se recomandă și la televizor, cu ce greșește? De ce trebuie să suporte, pe lângă mască, și ironiile celorlalți?

Și asta nu de azi, de ieri. Și în toate aspectele vieții. Trebuie să faci ca ceilalți, chiar dacă ceilalți sunt grupuri și grupuri, oameni și oameni. Unii mai instruiți, alții mai puțin; unii mai curajoși, alți nu chiar așa.

Dacă, de la începutul acestei pandemii, mulți s-au luptat mai tare să respecte câteva reguli în care cred, simțind că sunt astfel mai protejați, de ce să nu putem înțelege și alegerea lor, oricât de absurdă ar părea pentru unii?

Ei aleg pentru ei. Aleg să poate mască. Bine sau rău, e felul lor de a simți că fac tot ce pot. E felul lor de a controla, ce pot controla.

Se pot îmbolnăvi chiar ei? Desigur. Din păcate însă, de multe ori, nu pentru că au lăsat garda jos, ci din cauza celor mulți, frumoși și liberi...

Fiecare are propria percepție despre pandemie, despre măsurile necesare și despre cum poți să treci, mai ușor, prin această perioadă. Pentru unii este de neînțeles că, probabil, cea mai eficientă modalitate de protecție este să consideri că tot este potențial infectat.

Poți să te lupți cu un virus parte în parte? Probabil că nu la nesfârșit. Dar poate poți pentru o perioadă, cât să se mai așeze lucrurile, cât să obții un răgaz, un răstimp până să apară un leac sau vreo rezolvare.

Ar fi bine ca fiecare să fie lăsat să aleagă cum crede de cuviința, dacă alegerea este pentru el.

Atunci însă, când alegi să nu porți mască, în condiții de transmitere ridicată, alegerea nu mai este doar a ta. Alegi și pentru cei cărora le vorbești fără mască, pentru cei cărora vrei neapărat să le strângi mâna sau trebuie să interacționeze cu tine, ca să nu te simți jignit.

Dacă cineva poartă o mască, chiar și nejustificat, nu îți va respira aerul, ci dimpotrivă. Vei avea chiar mai mult...

Ce bine ar fi să înțelegem și motivele celorlalți, iar dacă nu putem, măcar să nu le creăm un stres suplimentar și inutil.

Și ce bine ar fi să nu mai arătam cu degetul spre ceilalți. Așa cum arăta o „vedetă” social media către reprezentanții OMS, poate supraponderali și nu în cea mai bună formă. Cum să știe „grașii” ăia ce trebuie să faci pentru a fi sănătos? Asta fără să-și vadă și hpv-ul din propriul ochi. Caci da, acel neg, tot de un virus a fost cauzat. Și da, nu te omoară, dar dacă ai fi putut să nu-l ai, poate ai fi ales altfel.

Ar fi bine sa nu irosim o criza (bună !?!) și să învățăm câte ceva. Și fiecare să-și țină nasul în masca lui.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Va sigur că media mainstream nu a catadicsit să vă facă o informare cu acuratețe asupra interviului luat de un jurnalist britanic Laurei Codruța Kovesi

    https://m.youtube.com/watch?v=reKvT_mo6Ao

    Statul paralel în România.

    Kovesi, prăbușită de un jurnalist BBC:

    Vei face mulți oameni foarte NEFERICIȚI

    Jurnalistului englez Stephen Sackur, în emisiunea HARDtalk de la BBC, i-a spus Laurei Codruța Kovesi: ”O să fiu sincer, am fost şocat de cele spuse de un fost premier al României, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că sub conducerea dvs, DNA nu a respectat legislaţia, a devenit coruptă însăşi şi a devenit parte din lupta politică a României.

    Unii critici chiar v-au numit parte din Securitatea 2.0, din cauza cooperării dintre dvs şi serviciile secrete.

    Vă spun, dacă aduceţi metodele astea în postul de procuror şef european, veţi face multă lume foarte nefericită.”

    ”Scopul scuză mijloacele?”
     
    ”Toate cazurile noastre la care am lucrat în România au fost verificate în instanță.

    Așadar, la nivel european, vom lucra în acord cu legislația, așa cum am făcut-o în România tot timpul.

    Tot ce au făcut procurorii în cazuri a fost verificat în instanță de judecători” a spus Laura Codruța Kovesi, întreruptă de jurnalist:

    ”Cu respect, CCR în ianuarie 2019 a spus că aţi creat un sistem paralel de justiţie care funcţiona în afara legii şi a Constituţiei din România.”


    ”Nu este nicio decizie a CCR care să fi decis că eu am creat statul paralel în România” a precizat Laura Codruța Kovesi. 

    ”Citesc din decizia din ianuarie 2019 şi ştiu că acuzaţiile au fost retrase, dar sunt foarte serioase acuzații că ai creat sistemul paralel.

    Întrebarea este, totuşi, una justificată. Credeţi că, în investigarea corupţiei şi a fraudei, scopul scuză mijloacele?" a continuat Stephen Sackur.


    Laura Codruța Kovesi i-a mai spus jurnalistului că, în ceea ce privește decizia CCR, a făcut plângere la CEDO, care i-a dat dreptate: ”Drepturile mele au fost încălcate”. ”În întreaga mea activitate, am respectat tot timpul Constituția, procedurile Codurilor Penale și toate legile naționale” a precizat Kovesi. 



    Cat timp erau numai vorbe bune de spus despre această femeie era prezentă în viața mea tot timpul.

    Deschideam dulăpiorul de la bucătărie să-mi iau zahărul, îmi apărea Laura Codruța, ridicam capacul de la veceu mă saluta jovial Laura Codruța, voiam să mă bag sub pătură la culcare, Laura Codruța era acolo.

    Iar acum când este vorba să dea cu capul în gard în fața unui jurnalist britanic, media mainstream se face că nu vede nimic.
    • Like 0
  • musai de corectat, se pare ca astmul nu e factor agravant pt corona virus, incidentza in randul astmaticilor si recuperarea lor este statistic la fel ca pentru cei fara.
    • Like 0
  • Intrați pe pagina de Facebook a al lui Eduard Antoniu ca să vedeți o listă de specializări și diplome atașate unei fețe de om tâmpit și spălat pe creier.

    Chiar nu-mi trebuie să pierd patru ani de facultate de psihologie sau psihiatrie ca să pot să trag concluzia citind pe fața lui Eduard Antoniu că este plecat definitiv cu pluta.

    Pe buneee?!!



    Iar eu trebuie să accept că soarta mea, ca cetățean al României, poate fi influențată și de dilimani ca Eduard Antoniu.

    https://m.facebook.com/photo.php?fbid=2946179738941178&id=100006475413114&set=a.1376054682620366&source=11
    • Like 1
  • Către Eduard Antoniu

    Ai scris: “Falia societală este adanca”
    (Din puțul gândirii Iliesciene)

    Păi dacă tot vorbești de gard de sârmă înghimpată între nord și sud, uite, îți ofer un motiv mai concret:

    FUTU-ȚI GÂȚII MĂ-TI!

    Vezi că am tras un semnal de alarmă că pentru ăștia ca voi a fost creat filmul cu titul “1984” prin anii ‘70.

    Iar anul acesta filmul acesta profetic și-a împlinit profeția.

    Acum mergi la depozit și cumpără sârma aia înghimpată.

    PS.

    Adică pentru faptul că eu vreau să fie dezbătută existența sau inexistența coronavirusului de anul acesta, sunt conspiraționist nu-i așa?!

    • Like 1
  • check icon
    Sper ca selectia naturala sa opereze asupra conspirationistilor. Falia societala este adanca si mai bine s'ar produce ruptura. Conspirationistii sunt de obicei pesedisti, asa ca mai bine s'ar strange toti in sud. Apoi gard de s^rma ghimpata si la Carpati si la Milcov si Dumnezeu cu mila fiecare pe drumul lui. Fiecare am avut o viata inainte de a intalni pe cineva toxic indiferent cine si inca mai putem avea viata si dupa ce renuntam la altcineva toxic. Nu e nicio pierdere. Dimpotriva. Nimeni nu mai deranjeaza pe nimeni. Conspirationistii raman sa scuipe vednin conspirationist intre ei iar noi putinii fraieri care nu suntem mai presus de lege ramanem de capul nostru. O singura intrebare insa: la ce le'a folosit atata shcoala idiotilor conspirationisti? Atata cata au.
    • Like 1
  • Sa inteleg ca aura propagandistica in jurul virusului a ajuns mult mai exuberanta decat virusul in sine. De la sine putere cei autorizati in transmiterea evolutiei pandemice au ajuns sa migreze ca harciogii cu teoriile infectioniste cat si cu prezenta fizica prin alte localitati numai sa scape de focarul din Bucuresti care apasa ca o menghina pe autoritatile neputincioase ei in sine fiind contacti dar cu masti...cele mai multe de trombonistica. Pana la urma si la servici si peste tot in lume sau national este un hazard pandemic total singura certitudine fiind speranta ca nici un tambit aburit sa nu apese pe vreun buton atomic din motive "hormonale".
    • Like 0
  • S-a lansat ideea că creștinii ortodocși practicanți plutesc undeva la 10 cm deasupra pământului cu un zâmbet tâmp pe față ca după o injecție cu compot în gât.

    Cu alte cuvinte creștinii ortodocși practicanți nu au voie să participe la viața pragmatică a societății pentru că ei “pupă mortăciuni” așa cum le place să spună ateilor și protestanților.

    Smart people se vindecă cu RMN, citostatice și medicamente complicate,

    Iar “stupizii de creștini ortodocși practicanți” se vindecă cu ceva utopic din punct de vedere al ateilor: cu credința în Mântuitorul Hristos.

    Așa că atunci când Șerban Huidu îi hulește pe creștinii ortodocși și pe Sfânta Parascheva și apoi dă cu capul într-un copac la schi în Austria și devine diliman cu patalama la mănă omorând trei oameni pe șosea, lumea nu se scandalizează.
    Șerban Huidu este smart people.

    Se pare că pe ortodocși poți urina la liber. Așa cum urinau albii pe negri în Johannesburg în anii de restriște.

    Și, după părerea unor analiști de marcă și atei de asemenea, creștinii ortodocși trebuie imediat asociați cu imaginea de susținători ai PSD.

    Pentru că, nu-i așa, “sunt stupizi”.

    Trebuie să fii prost să crezi că mai este ceva după ce mori.
    Spun smart people.

    Andrei Gheorghe își bate joc de creștinii ortodocși și apoi este găsit mort.
    Dar este smart băiatul.

    Cristina Țopescu invită numai homosexuali la emisiunea ei de la rfi și apoi este găsită putrezita de câteva zile în casă cu câinii pe lângă ea.
    Smart, nu-i așa?

    Al treilea membru al grupului de umor Vacanța Mare se îmbracă sistematic în preot în spectacolele lor de panaramă și apoi nimerește cu mașina într-un copac și dispare de pe lumea asta.
    Foarte smart băiatul.

    Lui Florin Călinescu îi moare nevasta la un pic peste 40 de ani, de cancer, și i se spânzură unul dintre cei doi băieți într-o cameră la Londra.
    Iar eu sunt bigotul și stupidul.
    Iar Florin Călinescu este smart.

    Ioan Gyuri Pascu, după ce s-a bucurat de toate beneficiile vieții pe pământ, a găsit de cuviință să se înfigă într-o sectă a unui chinez.
    Și apoi moare la patru dimineața acasă la el. După un atac de panică îngrozitor.
    Smart și ăsta.

    Și atunci Filip Stoler cade de prost.
    Pentru că nu este smart.

    “ Marele” Florian Pittiș moare de cancer după ce toată viața lui s-a jucat cu masoneria.
    Hai că e Smart!

    Regizorul Ducu Darie, fiul lui Iurie Darie, moare de cancer după ce s-a jucat cu masoneria.
    Very Smart of course.

    Urîtul acela de la formația britanică Prodigy cântă numai satanisme și apoi să spânzură într-o cameră de hotel.
    Ucigătoare inteligență.

    Primadona bărbătească Fredie Mercury, poponarul, moare de SIDA la modul cel mai patetic.
    Deșteptu lu mama!

    Iar pe mine Huidu și găinușă mă întrebau: “păi pe homosexuali nu i-a lăsat tot Dumnezeu?”

    Iar acești doi Stan și Bran se presupune că ar fi smart people.

    Bă da prost mai este Filip Stoler ăsta!

    Vă spun eu cine este cu adevărat prost.

    Este ăla care se așează pe calea ferată cu pieptul dezgolit pretinzând că va putea să oprească expresul în mare viteză doar cu pieptul lui.

    Unul dintre aceștia este Cristian Tudor Popescu care se luptă pe față cu Hristos.

    Și care are o părere greșită despre creștinii ortodocși practicanți.

    Pentru pulifricii progresiști. Și cei ca ei.

    Am câteva telefoane smart dintre care unul este iPhone. Am patru mașini înmatriculate.

    Am două laptop-uri.

    Vorbesc superfluent engleză și aproape fluent franceză.

    L-am asistat pe fiul meu la matematică până la clasa a noua.
    Și pot să fac asta la fizică până la clasa a 10-a.

    Citesc ziarele occidentale direct pe net.

    Așadar.

    De unde reiese că suntem stupizi?!

    Inteligența aparține numai celor care sunt cu actuala guvernare și care îmbrățișează numai valorile schizofrenice ale Uniunii Europene și ale americanilor?

    Iar cei ca mine, stupizii, sunt plătiți și manipulați de ruși și de site-ul Sputnik?

    Aceste închipuiri ale lor țin loc de Xanax ca să se poată culca liniștiti noaptea cu capul pe pernă.

    Pulifricilor!
    Come back to life!
    Deocamdată sunteți morți. Morti vii.

    Filip Stoler
    • Like 1
  • Puțin-stimate Marian Vâlceanu.

    Probabil că ai plecat de acasă de la părinții tăi așa cum am plecat fiecare dintre noi ca să-ți găsești un drum în viață.

    Și în loc să-ți găsești un drum în viață ai eșuat în a scrie articole tâmpite.

    Nu oricine reușește să alcătuiască un grup de litere și de cuvinte este folositor umanității prin scrierea lui.

    Cel mai elocvent exemplu este Cristian Tudor Popescu.

    Cu o lingură poți să hrănești un om cu partea adâncită sau să îl omori cu partea ascuțită de la coadă.

    La fel și cu limba: poți hotărî soarta unui om în sensul morții lui sau poți să-l salvezi cu o minciunică folositoare.

    La fel și cu scrisul: poți să luminezi niște oameni (dacă ai acest dar) sau poți să-i bagi cu capul în gard și mai tare.

    Să mă întorc la subiect.

    Existența sau inexistența coronavirusului de anul acesta este încă subiect de dezbatere.

    Teoria existenței acestui coronavirus arată ca un șvaițer plin de găuri.

    Nimic nu stă în picioare încă de la începutul anului de la Wuhan.

    Aș vrea ca tu și cititorii de la articolul acesta să-mi arate mie decretul prin care s-a stabilit că există acest coronavirus.

    Să-mi arate mie decizia oamenilor de știință cum că există acest coronavirus pe lamela unui microscop atomic.

    Eu nu neg existența la modul general a familiei de viruși numiți coronavirus.

    Dar eu spun că nimic din ce s-a întâmplat anul acesta de la Wuhan încoace nu se bazează pe existența unui coronavirus.

    Dacă există o anumită infecție ea nu este decât mediatică și manipulatoare.

    Drept urmare solicit în gura mare dreptul meu de a avea exact aceeași libertate de a nu crede că există acest coronavirus de anul acesta precum își solicită libertatea de a purta mască cei ca tine.

    Practic, cei ca tine, solicită să li se respecte libertatea de a li se pune bocancul pe gât.

    De a li se pune belciugul în nas și de a merge cu jugul pe umeri.

    Să știți că pentru voi a fost realizat în anii ‘70 un film.

    Se numește 1984.

    Filmul este de-a dreptul profetic și anul acesta i s-a împlinit profeția.

    Drept urmare, un mesaj pentru tine și pentru cei ca tine:

    să nu lase Dumnezeu să în fiți la distanța de 2 m în preajmă și să mă admonestați că nu fac lucrurile pe care vi le doriți voi.

    Dacă veți veni cu argumentul că neglijența mea în a purta mască sau în a face alte gesturi de nesiguranță a sănătății vă amenință vouă siguranța sănătății, ar fi bine să fiți blindați cu argumente științifice.

    Nici măcar nu mă lansez în argumente de credință sau duhovnicești.

    Rămân pe teritoriul argumentelor științifice.

    Pe care va trebui să le produceți masiv asta ca nu cumva să vă puneți siguranța trupească în pericol atunci când vă adresați cu nesimțire mie.

    Din punctul meu de vedere sunteți niște nesimțiți care nu vă respectați nici măcar democrația la care vă închinați.

    Voi urlați după libertate dar uitați că cei ca mine au avut gloanțele șuierând pe la ureche în timpul revoluției din 89 pentru libertatea de care vorbiți voi.

    Și în numele unui coronavirus mincinos pretindeți că vreți să vi să respecte o anumită libertate.

    E bine. nu!

    Dacă va fi nevoie să mă bat pentru libertatea mea, am s-o fac.

    Și nu vă va fi bine deloc.

    Filip Stoler
    • Like 3
  • Zice autorul "Trebuie să faci ca ceilalți, chiar dacă ceilalți sunt grupuri și grupuri, oameni și oameni. Unii mai instruiți, alții mai puțin; unii mai curajoși, alți nu chiar așa." Nu realizează că EXACT aceleași cuvinte se pot folosi și pentru cei obligați să poarte mască împotriva voinței lor? E o sabie cu două tăișuri iar ironiile astea sunt o refulare naturală. Oamenii simt că sunt sufocați de isteria generală care a fost propagată de câțiva panicați care exagerează și atunci se întorc împotriva acestora, a exageraților.
    • Like 2
    • @ Nicu Buculei
      Delia MC Delia MC check icon
      Exagerat.
      Dacă spui nu-i bine, dacă nu iar nu-i bine. Cum o dai nu-i bine.
      Nu sunt oamenii sufocați decât de propria lor prostie și suficiență. Sunt mult prea mulți negaționiști, societatea e una de oi ( care pe lângă că sunt așa, te mai și iau în balon ori te ceartă dacă ieși din rând, ăla din capul lor) inertă și non-reactivă, nu ți-ar spune nici dă-te mai încolo, darmite " bă, pune-ți masca că de nu chem poliția ", le pasă al dracului de capra vecinului.
      Mie nu mi se pare nici panică nici isterie, e adevărul gol-goluț, cifrele care nici cu macaraua nu vor să scadă! Exact din cauza celor "bold and beautiful " pe care-i doare în pix de toți ceilalți.
      Deh, a început campania electorală...
      • Like 0
  • Asa e romanul, in marea lui majoritate, in loc sa-si vada de ale lui si in general sa-si vada lungul nasului, se baga peste altul, cu sfaturi necerute, desi cel "sfatuit"nu il calca in nici un fel pe bataturi. Dar uite asa, romanasul nostru neaos se plictiseste de propria-i lene si prostie, vrea sa-si mai exerseze lipsa de educatie primita de la parintii lui, si cum nu poate sa-si tina nici gura nici mintea dusa cu sorcova, zice si el ceva - ""de ce porti masca?", "exagerezi".... Daca poporul asta ar fi fost mai putin vorbaret, mai ordonat si mai muncitor (ca de putut se poate, s-a vazut la cei plecati, dar aici nu se vrea...) am stat mult mai bine si la capitolul bunastare si la capitolul educatie.....
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult