Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Vulnerabilitatea nu este un dat pe viață”. „Fragile”, seria documentară care le ajută pe femeile în situații dificile să își găsească puterea

Fragile

„Un om este mult mai mult decât abuzul prin care a trecut”. Acesta este unul dintre mesajele seriei documentare „Fragile”, în care actrița Ioana Flora dă chip și voce poveștilor a zece femei care au trecut prin situații dificile, foarte diferite între ele.

„O mamă în luptă cu sistemul”, „De la prostituție la credință”, „Sindromul Wonder Woman”, „Salvată de pe străzi de visul de a avea casă” și „Sentimentul matern în politică” sunt primele 5 episoade care au fost lansate online marți, pe site-ul https://fragile.live/. Accesându-l, femeile care trec prin momente grele pot găsi nu doar poveștile celor care au reușit să dea un curs bun vieții lor, în ciuda traumelor, ci și o rețea de sprijin formată din organizații neguvernamentale care oferă ajutor.

Proiectul a fost realizat de Asociația Storyscapes, prima asociație din România axată pe transmedia storytelling, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.

Deși actrița Ioana Flora este interfața între poveste și public pentru a păstra anonimatul protagonistelor, toate cuvintele spuse pe ecran le aparțin acestora. „Am spus că pot să fiu oglinda lor, pot să fiu vocea lor. Dacă ele din rușine nu pot face asta, o voi face eu. Ele își vor păstra anonimatul, dar vocea lor va ieși la iveală”, a povestit Ioana Flora în timpul evenimentului online de lansare.

Actrița subliniază că, de cele mai multe ori, starea de vulnerabilitate este provocată de împrejurări exterioare și poate fi depășită : „Vulnerabilitatea nu este un dat pe viață, este o conjunctură care a fost provocată din cele mai multe ori din exterior. Este nevoie de o rețea de sprijin pentru a o depăși”.

Poveștile au fost documentate de scriitoarea Rucsandra Pop și regizate de Ioana Mischie, artistă transmedia.

„În spatele unei femei abuzate, e o femeie cu o biografie, cu puterea de a se ridica”

„Întâlnirile au fost emoționante, copleșitoare. Cineva ți-a pus povestea vieții în brațe și mi-ar plăcea să reușim să dăm jos niște etichete și ca oamenii să înțeleagă că, în spatele unei femei abuzate, e o femeie cu o biografie, cu puterea de a se ridica, cu vise, cu împliniri. Noi le-am făcut darul ascultării, dar am primit noi niște mari daruri: niște lecții de viață, niște exemple de reziliență și am început să construim o mică comunitate în jurul acestor povești”, spune Rucsandra Pop.

În opinia sa, primul pas pe care îl poate face cineva pentru a ieși din starea de vulnerabilitate este să conștientizeze că aceea nu este normalitatea.. Și primul pas pe care îl pot face cei din jur pentru a-i veni în ajutor este să o asculte. În timpul interviurilor, și-a dat seama că momentul în care cineva le-a ascultat pe protagoniste a fost unul de turnură.

„Proiectul organizat de asociația Storyscapes construiește un cerc de sprijin pentru femeile aflate într-o situație de vulnerabilitate (abuz, violență, trafic, excluziune socială, traumă). Împreună cu 5 asociații de sprijin (ALEG, Asociația Femeile se implică, Asociația prematurilor, Fundația Regală Margareta a României, Asociația Free, Pe stop) proiectul urmărește să ajungă la femeile, fetele și cunoscuții acestora care au nevoie de ajutor”, spun inițiatorii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult