Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Vulnerabilitatea nu este un dat pe viață”. „Fragile”, seria documentară care le ajută pe femeile în situații dificile să își găsească puterea

Fragile

„Un om este mult mai mult decât abuzul prin care a trecut”. Acesta este unul dintre mesajele seriei documentare „Fragile”, în care actrița Ioana Flora dă chip și voce poveștilor a zece femei care au trecut prin situații dificile, foarte diferite între ele.

„O mamă în luptă cu sistemul”, „De la prostituție la credință”, „Sindromul Wonder Woman”, „Salvată de pe străzi de visul de a avea casă” și „Sentimentul matern în politică” sunt primele 5 episoade care au fost lansate online marți, pe site-ul https://fragile.live/. Accesându-l, femeile care trec prin momente grele pot găsi nu doar poveștile celor care au reușit să dea un curs bun vieții lor, în ciuda traumelor, ci și o rețea de sprijin formată din organizații neguvernamentale care oferă ajutor.

Proiectul a fost realizat de Asociația Storyscapes, prima asociație din România axată pe transmedia storytelling, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.

Deși actrița Ioana Flora este interfața între poveste și public pentru a păstra anonimatul protagonistelor, toate cuvintele spuse pe ecran le aparțin acestora. „Am spus că pot să fiu oglinda lor, pot să fiu vocea lor. Dacă ele din rușine nu pot face asta, o voi face eu. Ele își vor păstra anonimatul, dar vocea lor va ieși la iveală”, a povestit Ioana Flora în timpul evenimentului online de lansare.

Actrița subliniază că, de cele mai multe ori, starea de vulnerabilitate este provocată de împrejurări exterioare și poate fi depășită : „Vulnerabilitatea nu este un dat pe viață, este o conjunctură care a fost provocată din cele mai multe ori din exterior. Este nevoie de o rețea de sprijin pentru a o depăși”.

Poveștile au fost documentate de scriitoarea Rucsandra Pop și regizate de Ioana Mischie, artistă transmedia.

„În spatele unei femei abuzate, e o femeie cu o biografie, cu puterea de a se ridica”

„Întâlnirile au fost emoționante, copleșitoare. Cineva ți-a pus povestea vieții în brațe și mi-ar plăcea să reușim să dăm jos niște etichete și ca oamenii să înțeleagă că, în spatele unei femei abuzate, e o femeie cu o biografie, cu puterea de a se ridica, cu vise, cu împliniri. Noi le-am făcut darul ascultării, dar am primit noi niște mari daruri: niște lecții de viață, niște exemple de reziliență și am început să construim o mică comunitate în jurul acestor povești”, spune Rucsandra Pop.

În opinia sa, primul pas pe care îl poate face cineva pentru a ieși din starea de vulnerabilitate este să conștientizeze că aceea nu este normalitatea.. Și primul pas pe care îl pot face cei din jur pentru a-i veni în ajutor este să o asculte. În timpul interviurilor, și-a dat seama că momentul în care cineva le-a ascultat pe protagoniste a fost unul de turnură.

„Proiectul organizat de asociația Storyscapes construiește un cerc de sprijin pentru femeile aflate într-o situație de vulnerabilitate (abuz, violență, trafic, excluziune socială, traumă). Împreună cu 5 asociații de sprijin (ALEG, Asociația Femeile se implică, Asociația prematurilor, Fundația Regală Margareta a României, Asociația Free, Pe stop) proiectul urmărește să ajungă la femeile, fetele și cunoscuții acestora care au nevoie de ajutor”, spun inițiatorii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult