Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Vulnerabilitatea nu este un dat pe viață”. „Fragile”, seria documentară care le ajută pe femeile în situații dificile să își găsească puterea

Fragile

„Un om este mult mai mult decât abuzul prin care a trecut”. Acesta este unul dintre mesajele seriei documentare „Fragile”, în care actrița Ioana Flora dă chip și voce poveștilor a zece femei care au trecut prin situații dificile, foarte diferite între ele.

„O mamă în luptă cu sistemul”, „De la prostituție la credință”, „Sindromul Wonder Woman”, „Salvată de pe străzi de visul de a avea casă” și „Sentimentul matern în politică” sunt primele 5 episoade care au fost lansate online marți, pe site-ul https://fragile.live/. Accesându-l, femeile care trec prin momente grele pot găsi nu doar poveștile celor care au reușit să dea un curs bun vieții lor, în ciuda traumelor, ci și o rețea de sprijin formată din organizații neguvernamentale care oferă ajutor.

Proiectul a fost realizat de Asociația Storyscapes, prima asociație din România axată pe transmedia storytelling, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.

Deși actrița Ioana Flora este interfața între poveste și public pentru a păstra anonimatul protagonistelor, toate cuvintele spuse pe ecran le aparțin acestora. „Am spus că pot să fiu oglinda lor, pot să fiu vocea lor. Dacă ele din rușine nu pot face asta, o voi face eu. Ele își vor păstra anonimatul, dar vocea lor va ieși la iveală”, a povestit Ioana Flora în timpul evenimentului online de lansare.

Actrița subliniază că, de cele mai multe ori, starea de vulnerabilitate este provocată de împrejurări exterioare și poate fi depășită : „Vulnerabilitatea nu este un dat pe viață, este o conjunctură care a fost provocată din cele mai multe ori din exterior. Este nevoie de o rețea de sprijin pentru a o depăși”.

Poveștile au fost documentate de scriitoarea Rucsandra Pop și regizate de Ioana Mischie, artistă transmedia.

„În spatele unei femei abuzate, e o femeie cu o biografie, cu puterea de a se ridica”

„Întâlnirile au fost emoționante, copleșitoare. Cineva ți-a pus povestea vieții în brațe și mi-ar plăcea să reușim să dăm jos niște etichete și ca oamenii să înțeleagă că, în spatele unei femei abuzate, e o femeie cu o biografie, cu puterea de a se ridica, cu vise, cu împliniri. Noi le-am făcut darul ascultării, dar am primit noi niște mari daruri: niște lecții de viață, niște exemple de reziliență și am început să construim o mică comunitate în jurul acestor povești”, spune Rucsandra Pop.

În opinia sa, primul pas pe care îl poate face cineva pentru a ieși din starea de vulnerabilitate este să conștientizeze că aceea nu este normalitatea.. Și primul pas pe care îl pot face cei din jur pentru a-i veni în ajutor este să o asculte. În timpul interviurilor, și-a dat seama că momentul în care cineva le-a ascultat pe protagoniste a fost unul de turnură.

„Proiectul organizat de asociația Storyscapes construiește un cerc de sprijin pentru femeile aflate într-o situație de vulnerabilitate (abuz, violență, trafic, excluziune socială, traumă). Împreună cu 5 asociații de sprijin (ALEG, Asociația Femeile se implică, Asociația prematurilor, Fundația Regală Margareta a României, Asociația Free, Pe stop) proiectul urmărește să ajungă la femeile, fetele și cunoscuții acestora care au nevoie de ajutor”, spun inițiatorii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult