Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Vulnerabilitatea nu este un dat pe viață”. „Fragile”, seria documentară care le ajută pe femeile în situații dificile să își găsească puterea

Fragile

„Un om este mult mai mult decât abuzul prin care a trecut”. Acesta este unul dintre mesajele seriei documentare „Fragile”, în care actrița Ioana Flora dă chip și voce poveștilor a zece femei care au trecut prin situații dificile, foarte diferite între ele.

„O mamă în luptă cu sistemul”, „De la prostituție la credință”, „Sindromul Wonder Woman”, „Salvată de pe străzi de visul de a avea casă” și „Sentimentul matern în politică” sunt primele 5 episoade care au fost lansate online marți, pe site-ul https://fragile.live/. Accesându-l, femeile care trec prin momente grele pot găsi nu doar poveștile celor care au reușit să dea un curs bun vieții lor, în ciuda traumelor, ci și o rețea de sprijin formată din organizații neguvernamentale care oferă ajutor.

Proiectul a fost realizat de Asociația Storyscapes, prima asociație din România axată pe transmedia storytelling, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.

Deși actrița Ioana Flora este interfața între poveste și public pentru a păstra anonimatul protagonistelor, toate cuvintele spuse pe ecran le aparțin acestora. „Am spus că pot să fiu oglinda lor, pot să fiu vocea lor. Dacă ele din rușine nu pot face asta, o voi face eu. Ele își vor păstra anonimatul, dar vocea lor va ieși la iveală”, a povestit Ioana Flora în timpul evenimentului online de lansare.

Actrița subliniază că, de cele mai multe ori, starea de vulnerabilitate este provocată de împrejurări exterioare și poate fi depășită : „Vulnerabilitatea nu este un dat pe viață, este o conjunctură care a fost provocată din cele mai multe ori din exterior. Este nevoie de o rețea de sprijin pentru a o depăși”.

Poveștile au fost documentate de scriitoarea Rucsandra Pop și regizate de Ioana Mischie, artistă transmedia.

„În spatele unei femei abuzate, e o femeie cu o biografie, cu puterea de a se ridica”

„Întâlnirile au fost emoționante, copleșitoare. Cineva ți-a pus povestea vieții în brațe și mi-ar plăcea să reușim să dăm jos niște etichete și ca oamenii să înțeleagă că, în spatele unei femei abuzate, e o femeie cu o biografie, cu puterea de a se ridica, cu vise, cu împliniri. Noi le-am făcut darul ascultării, dar am primit noi niște mari daruri: niște lecții de viață, niște exemple de reziliență și am început să construim o mică comunitate în jurul acestor povești”, spune Rucsandra Pop.

În opinia sa, primul pas pe care îl poate face cineva pentru a ieși din starea de vulnerabilitate este să conștientizeze că aceea nu este normalitatea.. Și primul pas pe care îl pot face cei din jur pentru a-i veni în ajutor este să o asculte. În timpul interviurilor, și-a dat seama că momentul în care cineva le-a ascultat pe protagoniste a fost unul de turnură.

„Proiectul organizat de asociația Storyscapes construiește un cerc de sprijin pentru femeile aflate într-o situație de vulnerabilitate (abuz, violență, trafic, excluziune socială, traumă). Împreună cu 5 asociații de sprijin (ALEG, Asociația Femeile se implică, Asociația prematurilor, Fundația Regală Margareta a României, Asociația Free, Pe stop) proiectul urmărește să ajungă la femeile, fetele și cunoscuții acestora care au nevoie de ajutor”, spun inițiatorii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult