Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„We know what you did last summer.” Presa străină a văzut protestul din 10 august 2019 și pune degetul pe rană

protest 10 august 2019 - FB Andrei Rosu

(Foto: Facebook/Andrei Roșu)

Jurnaliștii străini au relatat despre protestele de sâmbătă din România. Radio Europa Liberă titrează: „We Know What You Did Last Summer” (Știm ce ați făcut vara trecută - din engl.) și notează că demonstrațiile vin pe fondul nemulțumirii publice față de reacția autorităților în cazul răpirii și uciderii unei fete de 15 ani, caz care a dezvăluit problemele profunde din sistemul de poliție din statul membru al Uniunii Europene și al NATO.

Reuters scrie că zeci de mii de protestatari au manifestat sâmbătă în mod pașnic împotriva guvernului social-democrat din București, la aniversarea unui an de la un protest violent, în care poliția a folosit forța. Jurnaliștii au stat de vorbă cu protestatari aflați în Piață. „Oricine are grijă de lucruri știe că este nevoie de curățenie, fie că este vorba de o casă, o grădină sau o țară”, a spus pentru agenția de știri Octavian Traian Gatuna, un fermier din Baia Mare, care a călătorit 14 ore pentru a participa la protest.


Deutsche Welle preia știrea de pe agențiile străine și scrie că zeci de mii de oameni au scandat sâmbătă seara la București „Jos guvernul", „Hoții" și au purtat pancarte pe care scria „Corupția ucide". Publicația adaugă că românii au organizat o serie de proteste pașnice în ultimii doi ani și jumătate de când social-democrații au venit la putere și au introdus mai multe modificări ale legislației care au fost considerate o amenințare la adresa independenței justiției.

Euronews observă că procurorii au deschis o anchetă privind modul cum au acționat forțele de ordine la protestul de anul trecut, însă cazul este încă nerezolvat în prezent. 

Jurnaliștii citează un studiu al Băncii Mondiale care estimează că până la 5 milioane de români trăiesc și muncesc în străinătate, de la simpli muncitori, până la medici.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mitingul a fost prost organizat. Lumea care a venit nu avea nimic clar in cap, desigur, era acolo o lume nemultumita, dar mafia a facut atat de multe rele incat protestatarii EFECTIV nu pot face o lista cu nemultumiri de care sa se lege mai intai !!! O putere care isi bate joc de cetateni a reusit sa-i nauceasca in asa hal, incat nici nu mai pot cuagula un protest ca lumea. Au fost prezenti acolo ca niste exemplare dintr-o colonie de pinguini vitregita de soarta dar nu la polul rece al pamantului ci la polul rece al nesimtirii unei mafii neobolsevice!
    • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult