Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„We know what you did last summer.” Presa străină a văzut protestul din 10 august 2019 și pune degetul pe rană

protest 10 august 2019 - FB Andrei Rosu

(Foto: Facebook/Andrei Roșu)

Jurnaliștii străini au relatat despre protestele de sâmbătă din România. Radio Europa Liberă titrează: „We Know What You Did Last Summer” (Știm ce ați făcut vara trecută - din engl.) și notează că demonstrațiile vin pe fondul nemulțumirii publice față de reacția autorităților în cazul răpirii și uciderii unei fete de 15 ani, caz care a dezvăluit problemele profunde din sistemul de poliție din statul membru al Uniunii Europene și al NATO.

Reuters scrie că zeci de mii de protestatari au manifestat sâmbătă în mod pașnic împotriva guvernului social-democrat din București, la aniversarea unui an de la un protest violent, în care poliția a folosit forța. Jurnaliștii au stat de vorbă cu protestatari aflați în Piață. „Oricine are grijă de lucruri știe că este nevoie de curățenie, fie că este vorba de o casă, o grădină sau o țară”, a spus pentru agenția de știri Octavian Traian Gatuna, un fermier din Baia Mare, care a călătorit 14 ore pentru a participa la protest.


Deutsche Welle preia știrea de pe agențiile străine și scrie că zeci de mii de oameni au scandat sâmbătă seara la București „Jos guvernul", „Hoții" și au purtat pancarte pe care scria „Corupția ucide". Publicația adaugă că românii au organizat o serie de proteste pașnice în ultimii doi ani și jumătate de când social-democrații au venit la putere și au introdus mai multe modificări ale legislației care au fost considerate o amenințare la adresa independenței justiției.

Euronews observă că procurorii au deschis o anchetă privind modul cum au acționat forțele de ordine la protestul de anul trecut, însă cazul este încă nerezolvat în prezent. 

Jurnaliștii citează un studiu al Băncii Mondiale care estimează că până la 5 milioane de români trăiesc și muncesc în străinătate, de la simpli muncitori, până la medici.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mitingul a fost prost organizat. Lumea care a venit nu avea nimic clar in cap, desigur, era acolo o lume nemultumita, dar mafia a facut atat de multe rele incat protestatarii EFECTIV nu pot face o lista cu nemultumiri de care sa se lege mai intai !!! O putere care isi bate joc de cetateni a reusit sa-i nauceasca in asa hal, incat nici nu mai pot cuagula un protest ca lumea. Au fost prezenti acolo ca niste exemplare dintr-o colonie de pinguini vitregita de soarta dar nu la polul rece al pamantului ci la polul rece al nesimtirii unei mafii neobolsevice!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult