Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„We know what you did last summer.” Presa străină a văzut protestul din 10 august 2019 și pune degetul pe rană

protest 10 august 2019 - FB Andrei Rosu

(Foto: Facebook/Andrei Roșu)

Jurnaliștii străini au relatat despre protestele de sâmbătă din România. Radio Europa Liberă titrează: „We Know What You Did Last Summer” (Știm ce ați făcut vara trecută - din engl.) și notează că demonstrațiile vin pe fondul nemulțumirii publice față de reacția autorităților în cazul răpirii și uciderii unei fete de 15 ani, caz care a dezvăluit problemele profunde din sistemul de poliție din statul membru al Uniunii Europene și al NATO.

Reuters scrie că zeci de mii de protestatari au manifestat sâmbătă în mod pașnic împotriva guvernului social-democrat din București, la aniversarea unui an de la un protest violent, în care poliția a folosit forța. Jurnaliștii au stat de vorbă cu protestatari aflați în Piață. „Oricine are grijă de lucruri știe că este nevoie de curățenie, fie că este vorba de o casă, o grădină sau o țară”, a spus pentru agenția de știri Octavian Traian Gatuna, un fermier din Baia Mare, care a călătorit 14 ore pentru a participa la protest.


Deutsche Welle preia știrea de pe agențiile străine și scrie că zeci de mii de oameni au scandat sâmbătă seara la București „Jos guvernul", „Hoții" și au purtat pancarte pe care scria „Corupția ucide". Publicația adaugă că românii au organizat o serie de proteste pașnice în ultimii doi ani și jumătate de când social-democrații au venit la putere și au introdus mai multe modificări ale legislației care au fost considerate o amenințare la adresa independenței justiției.

Euronews observă că procurorii au deschis o anchetă privind modul cum au acționat forțele de ordine la protestul de anul trecut, însă cazul este încă nerezolvat în prezent. 

Jurnaliștii citează un studiu al Băncii Mondiale care estimează că până la 5 milioane de români trăiesc și muncesc în străinătate, de la simpli muncitori, până la medici.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mitingul a fost prost organizat. Lumea care a venit nu avea nimic clar in cap, desigur, era acolo o lume nemultumita, dar mafia a facut atat de multe rele incat protestatarii EFECTIV nu pot face o lista cu nemultumiri de care sa se lege mai intai !!! O putere care isi bate joc de cetateni a reusit sa-i nauceasca in asa hal, incat nici nu mai pot cuagula un protest ca lumea. Au fost prezenti acolo ca niste exemplare dintr-o colonie de pinguini vitregita de soarta dar nu la polul rece al pamantului ci la polul rece al nesimtirii unei mafii neobolsevice!
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult