Foto: Raul Stef/ Inquam Photos
- Din oră în oră, câte un reprezentant al Jandarmeriei iese „la declarații”. „Băieții noștri” sunt aici să vă ajute, să vă protejeze, să prevină violența. Noi suntem adepții dialogului, așa că suntem aici să vorbiți cu noi, ca cu un prieten. Ce vă doare, ce vă frământă, mămica dumneavoastră e bine? Noi vrem să ajungeți în siguranță acasă, aveți grijă cum umblați, în București noaptea e întuneric. E vreo bătrânică disponibilă să o ajutăm să treacă strada?
- Din 10 august 2018 în 10 august 2019, Jandarmeria nu s-a schimbat la față, nu a învățat din greșeli, nu a trecut de partea poporului. Aseară doar a schimbat tactica. N-a mai scos „țestoasele”, orcii „omului în alb”, tunurile cu apă. Ce s-a schimbat față de anul trecut? Răspunsul e unul simplu: Liviu Dragnea. Dacă Liviu Dragnea nu era trimis la închisoare și rămânea jupânul României, dacă PSD lua 46 la sută pe 26 mai și rămânea partidul-stat, dacă doamna Carmen Dan rămânea șefă la Ministerul Represiunii și Gazului, regimul nu ar fi avut nicio ezitare să strângă șurubul. „Băieții noștri” ar fi intervenit în forță să le bage mințile în cap haștagiștilor, tefeliștilor și reziștilor vânduți care au venit să dea o lovitură de stat. Dar pentru că Marele Cârmaci a mușcat țărâna și Partidul este în dezintegrare, „băieții noștri” s-au orientat și s-au dat de partea Revoluției, pozând în amicii poporului.
- Un detaliu care m-a frapat anul trecut, pe 10 august, a fost că jandarmii care au acceptat să bată și să gazeze civili pașnici erau băieți tineri. Nicio clipă nu s-au gândit că în piață puteau să fie părinții lor. M-am întrebat atunci cum se face că acest corp profesional care ni se părea că a fost îmblânzit, domesticit în democrație și-a descoperit brusc vocația de organ represiv. Cum au ajuns jandarmii tineri care n-au avut timp să fie nici milițieni, nici securiști, nici procurori comuniști, necum torționari, să-și dezvolte reflexele totalitare și violente. Faptul că au executat un ordin nu explică plăcerea sadică din imaginile înregistrate în care lovesc oameni lipsiți de apărare. Un răspuns ar putea fi memoria instituțională, instinctul primar, gena de lup din orice câine de pază al democrației. Instituțiile de forță din România n-au vocație democratică, pentru că ele au fost făurite de oameni cu gândire totalitară. Este de ajuns să apară un nou dictator ca ele să slujească regimul cu zel. Se află în slujba legii și a cetățenilor doar declarativ. Lui Liviu Dragnea i-a fost atât de ușor să-și pună la cingătoare Poliția și Jandarmeria pentru că „băieții noștri” așteptau de 30 de ani un tătuc. Gena violentă, chiar criminală (după cum am văzut la mineriade) a Partidului s-a transmis la instituțiile în care și-a pus împuterniciții.
- Oamenii de aseară din Piață sunt exact aceiași ca cei de acum un an: adică la fel de pașnici. De aceea, declarațiile repetate ale Jandarmeriei că este prezentă să prevină violența conțin o mistificare. Singurii care s-au dedat la violențe anul trecut au fost forțele de ordine și huliganii aduși să comită diversiunea care să justifice intervenția în forță. Procurorii militari care s-au autosesizat și au deschis dosarul 10 august au descris mecanismul diversiunii puse la cale de stat.
- Aseară a fost amendat un tânăr pentru că a înjurat. Violență de limbaj, 300 de lei. Omul zice că a luat amenda justificat, pentru că i-a făcut pe jandarmi „slugile lui Dragnea”. Închei prin a vă pune în oglindă o declarație a unui om care a fost în piață anul trecut: „Am fost plecați pe 10 la București, am ajuns în Piața Victoriei în jur de ora 16.30. Am fost 10 sau 15 persoane din Turnu Măgurele. Toți am fost gazați, dar eu am fost un pic mai departe. I-a dat sângele pe nas instantaneu. La câteva zile după ce am ajuns acasă am auzit că pe Ilie l-a luat salvarea. Dar după ce a inhalat gaze el a vomat tot timpul și a avut hemoragie nazală. Acum am înțeles că a murit.” Ilie Gâzea a murit după 8 zile de la inhalarea gazelor în Piața Victoriei, iar autoritățile au explicat că suferea de mai multe boli cronice. Familia lui Ilie Gâzea n-a primit nici răspunsuri, nici scuze.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cand iesim toti la vot facem cea mai puternica revolutie.
În România, nu există un alt loc unde să poţi găsi atât de mulţi fripturişti, profitori şi ipocriţi adunaţi laolaltă.
Când a construit o clădire de mărimea Casei Poporului, Ceauşilă a fost un vizionar! Ştia, el, că va fi nevoie de un loc încăpător, unde să intre atât de mulţi viitori tovarăşi. Încă de pe-atunci, tipu` a conştientizat că suntem, întradevăr, o ţară productivă la acest capitol. Aşadar, a ordonat o clădire cât mai mare cu putinţă. Astăzi, după trei decenii şi după cum merg lucrurile, s-ar putea să fie nevoie chiar de o anexă suplimentară. O „anexă” unde indivizii ăia să poată fi mutaţi. Desigur, un pic mai întunecoasă şi fără fotolii comfortabile.
Ca o noutate însă, trebuie remarcat că anul acesta, protestul din 10 August 2019 a adus din păcate şi nepotrivirea unor opinii, discordia, neînțelegerea, cearta dintre doi lideri remarcanţi: Dide şi Mălin Bot. Sursa, Youtube: www.tinyurl.com/Dide-contra-Malin
Oricum, protestele de la noi au început să devină doar niște ocazii banale, dar bine controlate şi „politically-correct”, niște motive de ieșit din casă, de socializare. Protestele au devenit doar niște subiecte de talk show-uri interminabile pentru televiziuni, care normal că trebuie să aibă ceva de difuzat între reclamele la saltele, aspiratoare de mână, supozitoare și mâncare pentru pisici.
Voi chiar credeți că ceva o să se schimbe doar așa, din cauză că, câteva sute de mii ies seara, ocazional, să cânte politicos și să fluture telefoane? La noi, protestele au devenit ceva predictibil, sunt banale, politicienilor nu le mai pasă, e o pierdere de timp.
Dacă o să urmăriți cum au loc protestele din alte ţări, (Irlanda, Franța, Grecia, Italia, SUA), o să vedeți că suntem în urmă și la acest capitol. Nu cred că ieşitul în stradă este soluția. Sunt alte căi, mult mai eficiente: votul, nesupunerea fiscală ca legitimă apărare, etc. Protestele ar trebui să rămână ultimul bastion - după ce au fost epuizate toate celelalte metode de exprimare a nemulţumirilor.
Jandarmeria, politia, procurorii, judecatorii sunt aceeasi, dar si comportamentul unui numar mare de politicieni a ramas neschimbat, pentru ca au aceeasi GANDIRE! Nu pot si nu au cum in aceste conditii sa fie altfel. In orice stat jandarmul/politistul/soldatul este un executant al ordinului dat de un comandat, iar daca dorim sa se schimbe cu adevarat ceva, atunci trebuie schimbata mentalitatea celor care conduc. Mentalitatea nu se schimba de azi pe maine, iar in momentul transformarii dictaturii in democratie, lupii si-au schimbat doar parul, naravurile le-au ramas, unii au facut un pas in spate, dar nu toti. Daca atunci au sarit sprinteni in barca democratiei, dupa 30 de ani a venit generatia a doua sau a treia tot de ei pregatita! Sa nu uitam ca Moise s-a invartit 40 de ani in desert ca sa schimbe mentalitatea de sclavi a popurului evreu!
Si la noi apar abia acum semne ca cetatenii inteleg ce inseamna democratia, ca au si drepturi nu numai obligatii, ca institutiile statului sunt platite din banii lor si trebuie sa-i serveasca pe cei care ii platesc prin taxe si impozite. Acest lucru ar trebui sa fie valabil si pentru cei care conduc institutiile statului, salariile si beneficiile lor provenind din bugetul de stat alimentat de noi. Cand mai aud cate un politruc sau angajat la stat ca si el plateste taxe, ma apuca ameteala si-mi pierd vremea incercand sa-i explic ca venitul lui brut provine integral din bugetul alimentat de noi, cei care nu primim nimic de la stat (doar cate un ciomag pe spinare cand gresim si iesim sa cerem ceva in strada) prin impozite si taxe. Deci marele oracol Brucan a gresit (sau ni s-a transmis noua gresit) cand a afirmat ca avem nevoie de 20 de ani ca sa ne revenim! O fi fost o manipulare ca oricare alta.
Demonstratiile sunt aceleasi si demonstrantii la fel, o scurta scanteie care din pacate ramane fara finalitate si care poate fi comemorata in fiecare an. Sper ca alegeriile sa schimbe ceva.
Problema autoritatilor e insa grava si nu poate fi schimbata prin demonstratii, ci prin vot.
Sa ma explic:
1. sper sa va amintiti de demonstratia exceptionala din februarie 2017, cand toti strigau “jos mainile de pe justitie” sau “vrem o justitie independenta” si toata lumea civilizata era cu ochii pe trezirea din adormire a Romaniei. Si acum lozincile din acest punct de vedere sunt cam aceleasi. Din pacate marea masa nu stie ca justitia este independenta pana la IRESPONSABILITATE! Coruptia din magistratura (ma refer si la judecatori, dar si la procurori) nu este rezultatul constrangerii magistratilor prin legi, ci este data de privilegiile care li s-au acordat si de faptul ca ajung pe scaunele respective prin numire, fara concursuri: salarii uriase, pensii la exceptie la fel de uriase, pensionari anticipate la 45 ani prin legi speciale pe motiv de oboseala – DAR NIMENI NU VERIFICA ACTIVITATEA UNUI MAGISTRAT!. Dupa pensionare intra in avocatura si devin avoati cotati excelent pentru ca au relatii si pot influenta fostii colegi magistrati (o patesc acum la Judecatoria Cluj Napoca). Ei lucreaza de fapt o singura zi pe saptamana (poate cateodata doua zile) cand au sedinta publica si cand inainte de a incepe un dosar il frunzaresc sa vada cam care a fost ultima incheiere, iar in rest nu-i prinzi prin tribunale nici daca dai cu tunul! Acesta este motivul pentru care o sentinta nu se redacteaza conform Codului de Procedura Civila in 30 zile de la pronuntare, ci cand isi aduc ei aminte, de multe ori dupa 4-6 luni sau chiar mai mult. Daca ar respecta ei legile, ar cunoaste principiul celeritatii si dreptul la un proces echitabil intr-un interval rezonabil, atunci nu ar mai avea atatea dosare si nu s-ar mai justifica pensionarea anticipata. Daca faci presiuni mai ai ceva sanse sa vezi sentinta ceva mai repejor. Tot ei sunt protejati prin Legea 303/2004, Art.96, alin.1 si alin.6 (data pe ultima suta de metri a premierului Nastase, jurist ca si ei). In baza acestui articol MAGISTRATII NU RASPUND PENTRU FAPTELE LOR, NU POT FI TRASI LA RASPUNDERE PENTRU NICI O EROARE/TERGIVERSARE, RESPONSBIL ESTE STATUL PRIN MINISTERUL DE FINANTE! Conform alin.3 din acelasi articol statul are dreptul sa-si recupereze pagubele suportate, dar nu o mai poate face pentru ca fapta magistratilor la momentul respectiv este deja prescrisa! Stim cu totii cat dureaza un proces la CEDO, ca in tara probabil nu ai nici o sansa (ei gresesc, iar colegii lor ar trebui sa-i judece!, iar proverbul “corb la corb nu-si scoate ochii” functioneaza!). Tribunalul Bucuresti a depus recent la Curtea de Justitie Europeana – CJEU sesizarea C-397/19 pentru clarificarea si eventual anularea alin.3 din Art. 96 al Legii 303/2004. Probabil ca le-a fost frica de o eventuala sanctionare a lor de catre prietenul lor, STATUL! Am hotarat si eu in acest an sa incerc marea cu degetul si am pornit un proces de despagubiri impotriva unui complet de judecata de la Tribunalul Bucuresti – Sectia a IV-a civila, iar in acest proces am depus o cerere catre Curtea Constitutionala (o grupare tot de relicve aservite politic prin sistemul de numire) pentru neconstitutionalitatea Art.96, alin 1. si 6. din Legea 303/2004. In fond nu pierd nimic, pot doar sa sper ca judecatorii Curtii Constitutionale, minunatii bizoni politici, vor intelege ca si noi ne cunoastem drepturile si ca dorim sa schimbam ceva, ca ne-am saturat de sistemul corupt din tara noastra. M-am adresat si presedintelului Iohannis, desi stiam ca presedintele nu mai poate sesiza bizonii de la CCR pentru nelegalitatea unor articole dintr-o lege promulgata, dar se putea adresa avocatului poporului si speram ca solicitarea lui sa aiba alta greutate la numitul avocat. Conform confirmarii primite de la cabinetul presedintelului, se pare ca asa s-a si intamplat. M-am adresat si eu avocatului poporului, dar, asa cum m-am asteptat, mi s-a explicat pe multe pagini inutile ca articolele invocate de mine nu incalca nici un drept constitutional! Ce poate sa spuna un avocat numit de presedintii celor doua camere ale parlamentului, doi politruci, care stiu foarte bine ca mai au doar un an de stat pe scaunele respective? Ce ar trebui oare sa facem ca politrucii nostri sa inteleaga ca avocatul poporului NU POATE FI NUMIT, ci TREBUIE ALES DE POPOR PRIN ALEGERI LIBERE ODATA CU ALEGERILE PREZIDENTIALE?
Nu vreau sa mai povestesc si despre experienta CSM, alta institutie de sacali, experienta jalnica, care nu au avut nici macar curajul sa semneze “perlele” redactate de ei. Ce sa te astepti de la un judecator cu doctorat plagiat ca Netejoru sau un altul cu facultati dubioase absolvite ca Dantes. Nu mi-a placut niciodata ideea de a merge cu jalba in protap la Inalta Poarta Europeana, dar alta sansa nu am. Voi traduce tot si voi trimite tot atat la CJEU, cat si comisiilor LIBE, Greco si comisiei de la Venetia asa consultativa cum o considera bizonii nostri din CCR, presedintelui Parlamentului European si presedintelui Consiliului European. Nu stiu daca ajuta, dar mai am ceva sperante. La acest punct ar fi si mai multe de povestit, dar ramane pe alta data;
2. Politia si jandarmeria sunt, dupa parerea mea, ciuruite de mafioti. Probabil si serviciile secrete sunt la fel, astfel incat biata Romanie o violeaza toti cum vor! Sa ne gandim la cazul Caracal. Prostul de Gheorghe Dinca a facut greseala sa o rapeasca pe biata Alexandra Maceseanu, nepoata unui politician, ca sa aflam de biata Luiza, rapita din aprilie, de care nu se stie nici acum nimic! DIICOT a intervenit ca sa faca lumina in acest caz sau ca sa-l musamalizeze elegant pentru ca se stie la nivel inalt de traficul de persoane? De la RFI am aflat cu stupoare cat de “rentabil” este traficul de persoane (profit de 5 milioane EUR/zi!), Romania fiiind una din principalele tari furnizoare ale acestui produs. Pentru mine este cutremurator, pentru mafioti este o bucurie si o nenorocire cand mai face cate un prostanac ca Gheorghe Dinca greseli ca cea cu biata Alexandra. Ma intreb si eu de ce a fost atat de revoltat politicianul Cumpanasu de tipa in gura mare “trebuie sa cada capete”? As dori sa fiu foarte bine inteleasa: am o imensa compasiune pentru cele doua tinere, Luiza si Alexandra, pentru calvarul prin care au trecut sau poate mai trec inca! N-as vrea pentru nimic in lume sa fiu in locul parintilor lor!
Din pacate nu mai am nici un respect nici pentru politie, nici pentru parchet. Unii sunt simpli militieni (cred ca si aia aveau mai multe cunostinte juridice si mai mult caracter), iar ceilalti doar simpli parchetari. Nu-i pot numi procurori.
Am depus in 30.05.2017 o plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 3 impotriva primarului sector 3 (“zglobiul copil minune” al PSD), a secretarului primariei, a arhitectului sef (promovat la capitala, in fond dupa ce a nenorocit un sector de ce nu ar nenoroci o capitala intreaga, ca doar are experienta), iar cand au vazut ca nu ma las intimidata, au plimbat dosarul pe la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, pe la DNA, iar acum probabil il plimba dintr-un sertar in altul. Parchetarii sustin ca au transmis militienilor de la cercetari penale instructiuni pentru efectuarea de cercetari, iar militienii sustin ca nu au primit nici o indrumare, cercetarea urmand sa se faca la indrumarea parchetarilor. Ultimul parchetar mi-a trimis o ridicola si prima scrisoare prin care mi-a comunicat ca militeanul care s-a ocupat de caz a cerut sa fie schimbat pentru ca “L-AM INTIMIDAT!” Auzi cine e pus sa ne apere! Bietul parchetar n-a aflat insa ca prietenul nostru goagal ne da toate informatiile pe care le dorim si ca pot eu descoperii ca militeanul a fost promovat in functie la terminarea stagiului (deci ar trebui sa o lase mai moale cu intimidarile). La fel fusese promovat si parchetarul, care in presa locala, de unde s-a mutat la Bucuresti, era numit “procurorul NUP”. Din motive de sanatate n-am mai putut sa stau in ceafa lor, dar dupa concediu (acum nu gasesti pe nimeni nici la cercetari penale politie sector 3, nici la parchet), incep din nou lupta cu ei. Poate pana atunci ajunge sesizarea mea si la Curtea Constitutionala si am castig de cauza. Visez frumos, nu-i asa? Sansele sunt minime avand in vedere ca mai am o cerere depusa la CCR prin Judecatoria Cluj, iar CCR sustine ca NU O GASESTE!
Imi cer scuze de la bun inceput fata de exceptiile din magistratura si politie care poate exista. Eu insa nu am avut norocul sa le intalnesc.
Sunt in general o optimista, dar am inceput sa-mi pierd optimismul si sa ma gandesc cu groaza daca in biata asta tara se mai poate face ceva. Probabil ca eu nu voi mai apuca sa vad lumina si cat de cat dreptate/ordine si la noi. Tara frumoasa, pacat ca-i populata!
Au fost anuntate proteste.
Primaria Washingtonului a decis locul de proteste, la vre-un kilometru distanta de locul reuniumii.
Nicio problema pana cand protestatarii au inceput sa impinga cordonul de politisti.
In clipa urmatoare, fara somatie ( pt ca in America se presupune ca stii legile, inclusiv cele pt proteste), politia a intrat in multime si a batut ca la fasole.
Cand politia a anuntat ca ataca toti gura-casca din zona au fugit ca iepurii, nu sa-au prevalat de faptul ca ei sunt pasnici si politia nu are motive sa-i bata.
In cea mai democratica tara din lume daca doar pui mana pe bratul unui politist in misiune (necum sa-l impingi!!!!) se considera agresiune si ti se pun catusele.
Dece sa nu fim ca americanii?