Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica
Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.
10 de la Davos. „Sorosul” lui Soros: miliardarul american l-a identificat pe „cel mai mare inamic” al momentului
(Foto Guliver/Getty Images)
„Inamicul public numărul 1” al autocraților din întreaga lume, miliardarul american George Soros are și el un „inamic”. „Sorosul” lui George Soros este China.
Miliardarul George Soros a atacat China şi pe preşedintele Xi Jinping, pe care l-a catalogat drept „cel mai periculos inamic” al societăţilor libere şi democratice, într-un discurs pe care l-a susţinut la Davos, în Elveția, relatează AFP, preluată de News.ro.
„China nu este singurul regim autoritar din lume, dar este fără îndoială cel mai bogat, cel mai puternic şi cel mai dezvoltat în domeniul inteligenţei artificiale (AI)”, a declarat el la o cină pe care o organizează anual în marja Forumului Mondial Economic (WEF).
„Asta face din Xi Jinping cel mai periculos inamic al celor care cred în societăţi libere”, a declarat George Soros.
Echipele lui Soros au difuzat pe email varianta în chineză a discursului său, în care se arată că miliardarul îşi pune „cea mai mare speranţă” în poporul chinez.
România a fost reprezentată la Forumul Economic Mondial de la Davos de vicepremierul Ana Birchall.
Forumul Economic Mondial de la Davos se desfășoară în perioada 22-25 ianuarie și reunește în fiecare an lideri politici, diplomați, economiști, reprezentanți ai marilor companii internaționale.
Vă prezentăm mai jos 10 imagini de la Davos, într-o galerie foto oferită de Guliver Getty Images, partenerul Republica.ro:
Probabil că, mai aproape de troaca noastră, sunt de remarcat observaţiile lui Soros despre ameninţările sitemului de credit social:
“I find the social credit system frightening and abhorrent… it will subordinate the fate of the individual to the interests of the one-party state in ways unprecedented in history.”
“Consider că sistemul de credit social este înspăimântător şi detestabil...... acesta va subordona soarta individului intereselor (statului) partidului unic pe căi fară precedent în istorie.”
Ori, sistemul chinezesc de credit social (un sistem ce stabileşte o ierarhie a „reputaţiei” cetăţenilor şi a firmelor) nu este altceva decât ceea ce înfăptuieşte PSD-ul azi, fără a o declara ca atare. Oare nu ne trâmbiţează zilnic „reputaţii” cetăţeni cum ne doresc ei „binele” nouă, ăstora mai fără de reputaţie oficială? Oare succesul în afaceri al Teldrumurilor nu este rezultatul acestui credit social aflat la discreţia partidului?
Like 1
Nici cu Soros nu mi-e rușine, altul care îngroapă democrația dar acționează din interior. Cred că la ora asta cea mai periculoasă mișcare politică e bolșevizarea partidului democrat și răspândirea bolsevicilor progresisti (scuzați pleonasmul) în UE. Asta va aduce uriașe probleme democrației clasice. China e China, nu a avut niciodată democrație dar are interese și mijloace iar toate datele arată că ei vor fi vioara întâi în viitor. Occidentul și SUA dacă se vor baza pe politica marelui escroc (speculant) nu vor avea nici o șansă în fața Chinei. Globalizarea progresistă avantajează tocmai China în defavoarea clara a Americii iar asta s-a văzut cel mai bine în timpul mandatelor Obama și norocul Americii dar ghinionul Chinei a fost că nu a câștigat Clintoneasa alegerile. Vedeți deficitul comercial uriaș în favoarea Chinei în timpul mandatelor mărețului Obama.
Like 5
@ Adrian Ionescu
Devii obositor si repetitiv. Tu mai ai și alte argumente cu excepția propriilor tale opinii anti-"progresiste"? Tu însuți ești un produs al globalizării, mănânci pâine germana și propaganda de c.t de la aia americana la aia ruseasca.
Problemele Chinei sunt cunoscute de mult timp celor care mai citesc și altceva decât propaganda, dinainte și de trump și de obama iar chinezii sunt ei înșiși foarte conștienți de ele.
Like 0
Dacă „cei care cred în societăți societăți” sunt activiștii de corectitudine politică, atunci... trăiască Xi Jinping și Republica Populară Chineză!
Like 2
@ Tom Dick N'Harry
Deci societățile libere sunt alea în care corectitudinea politica trebuie interzisa?
Și eu îmi doresc sa dispară pc-ul, pe care îl consider doar o marota pentru cei comozi intelectual (ca orice alta ideologie și slogan, inclusiv cea opusa). Însă te las pe tine sa ghicești modul în care mi-ar plăcea sa dispară.
Like 0
Soros are dreptate de data asta. Numai ca trebuie sa fii mai mult decat naiv la varsta lui sa iti inchipui ca China a renuntat vreodata la a fi cel mai mare dusman al democratiei si al pietei libere.
Like 0
@ Gabriel I.
Măcar noi, care suntem într-o situație oarecum similară, s-ar cuveni să putem face o distincție între guvernul chinei și poporul chinez!
Nu cred că poporul chinez ar putea fi, în vreun fel, dușmanul democrației!
Iar al pieței libere nici atît.
Like 1
@
Nu am zis nimic despre poporul chinez fiindca oricum nu are nici-o relevanta ce crede poporul Republicii Populare Chineze ci ceea ce cred conducatorii lor. Alegerile oricum sunt o gluma in China si votul lor e un simulacru de democratie. De aceea nu cred ca suntem nici pe departe intr-o situatie oarecum similara. Asta fiindca la noi votul ( cu toate furtaciunile de 1-3-5 %) inca este liber, opozitia e libera sa candideze si in general drepturile pe care le avem sunt mult peste drepturile politice ale chinezilor.
PS cuvantul cheie este Partid Unic
Like 0
S-a trezit cam tarziu. Sper sa nu fie si prea tarziu. Noroc cu unii care au constientizat pericolul asta mult mai devreme.
Like 1
@ Ventidius
Adică, cam toată lumea?
Like 0
@ Alien
Ei, nici chiar asa! Sunt o grămadă de idioți utili care preiau șabloane liniștitoare despre o China preocupata doar de bunăstarea ei, care incet, incet se liberalizeaza si care nici macar nu e comunistă cu adevărat.
Like 0
@ Ventidius
Pai occidentul s-a prins de zeci de ani. Ca au fost prea impotenți sa și facă ceva, sau ca or fi mizat pe îmbătrânirea populației sau pe apariția unei clase de mijloc mai liberale în China e alta discuție.
Vecinii asiatici iar sunt conștienți de zeci de ani.
De vreo doua decade pana și africanii s-au cam prins cum merge treaba cu chinezii. Ca-s prea dezbinați sau prea corupți și sa facă ceva din nou e alta discuție...
De prins lumea s-a prins de mult. De făcut ceva mai greu... Însă nu-i o problema cu o soluție simpla pe care s-o rezolve George "Antichristul" Soros sau Donald "Mesia" Trump asa, peste noapte.
Like 0
@ Alien
Orice problemă pare imposibil de rezolvat dacă nimeni nu își propune să o rezolve. Primul pas spre rezolvare e de cele mai multe ori spusul lucrurilor pe nume. Nu te poti astepta sa rezolvi astfel de probleme fără să conștientizezi că ai o problemă. Ca sa distrugi Carthagina trebuie să existe mai întâi cineva care sa ceara distrugerea ei. Trump sau Soros, nu conteaza. Oricum nu te poti astepta sa o faca unul ca Macron sau ca Dragnea, nu ca ar conta.
Like 0
@ Ventidius
Nu-mi prea fac mari speranțe sa li se opună serios nimeni care gândește doar pana la următorul scandal, sau maxim pana la următoarele alegeri. Chinezii nu-s nici tâmpiți, gândesc și investesc pe termen lung și știu sa fie și pragmatici.
De la Macron și Trump nu pot sa sper decât să-și gestioneze problemele de acasă, am mari dubii ca vreunul e capabil sa repare lumea cu mâinile goale,
Like 0
@ Alien
Nimeni nu repara lumea cu mainile goale, dar de multe ori e suficient să-i dai foc. China are si ea problemele ei. Nici ea nu are o marjă foarte mare. Are nevoie disperată sa temporizeze si sa amane un conflict deschis. Pe de altă parte conducerea partidului este presată intern de nevoia de a nu arata slăbiciune, în condițiile în care orice cedare în fața occidentului va fi taxată ca atare. Faptul că fac planuri cincinale nu ii trannsforma în cine știe ce vizionari. Succesele sale sunt urmarea prudenței lor si incapacității jenante a celorlalți.
Like 0
@ Ventidius
True, in mare sunt de acord.
Like 0
Chinezii mi-au devenit, brusc, foarte simpatici.
Like 7
@ Quasimodo
Nu fii timid, recunoaste ca rusii si chinezii sunt simpatiile tale vechi ...
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Cu ocazia lansării mult așteptatului iPhone 16, Flip.ro a decis să nu urmeze tiparul obișnuit al retailerilor de tehnologie. În loc să promoveze obsesia pentru ultimul model, compania a lansat o campanie inovatoare care pune în centrul atenției sustenabilitatea și importanța alegerilor responsabile.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
“I find the social credit system frightening and abhorrent… it will subordinate the fate of the individual to the interests of the one-party state in ways unprecedented in history.”
“Consider că sistemul de credit social este înspăimântător şi detestabil...... acesta va subordona soarta individului intereselor (statului) partidului unic pe căi fară precedent în istorie.”
Ori, sistemul chinezesc de credit social (un sistem ce stabileşte o ierarhie a „reputaţiei” cetăţenilor şi a firmelor) nu este altceva decât ceea ce înfăptuieşte PSD-ul azi, fără a o declara ca atare. Oare nu ne trâmbiţează zilnic „reputaţii” cetăţeni cum ne doresc ei „binele” nouă, ăstora mai fără de reputaţie oficială? Oare succesul în afaceri al Teldrumurilor nu este rezultatul acestui credit social aflat la discreţia partidului?
Problemele Chinei sunt cunoscute de mult timp celor care mai citesc și altceva decât propaganda, dinainte și de trump și de obama iar chinezii sunt ei înșiși foarte conștienți de ele.
Și eu îmi doresc sa dispară pc-ul, pe care îl consider doar o marota pentru cei comozi intelectual (ca orice alta ideologie și slogan, inclusiv cea opusa). Însă te las pe tine sa ghicești modul în care mi-ar plăcea sa dispară.
Nu cred că poporul chinez ar putea fi, în vreun fel, dușmanul democrației!
Iar al pieței libere nici atît.
PS cuvantul cheie este Partid Unic
Vecinii asiatici iar sunt conștienți de zeci de ani.
De vreo doua decade pana și africanii s-au cam prins cum merge treaba cu chinezii. Ca-s prea dezbinați sau prea corupți și sa facă ceva din nou e alta discuție...
De prins lumea s-a prins de mult. De făcut ceva mai greu... Însă nu-i o problema cu o soluție simpla pe care s-o rezolve George "Antichristul" Soros sau Donald "Mesia" Trump asa, peste noapte.
De la Macron și Trump nu pot sa sper decât să-și gestioneze problemele de acasă, am mari dubii ca vreunul e capabil sa repare lumea cu mâinile goale,