Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

10 măsuri esențiale de care economia are nevoie pentru anul 2020

Șantier investiții - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Câteva concluzii - cheie trebuie trase după rectificarea bugetară anunțată marți de PNL.

- Rectificarea este necesară, deoarece deficitul la primele nou luni este aproape 2,7% din PIB (mult peste cel prognozat) iar la sfârșitul anului putem depăși 4%

- Ministerele care pierd buget (Educație 2 mld RON, MAI, Transporturi și Agricultura 1 mld RON) în realitate au bani necheltuiți, deci realocarea este un act administrativ

- Ministerele care primesc buget sunt Ministerul Muncii (3,9 mld RON) și Sănătate (2,8 mld RON), unde sunt deficite enorme pe sistemul public de pensii, asistență socială și bugetul pentru asigurări de sănătate. De asemenea, MDRAP primește 1,7 mld RON, în special pentru suplimentarea PNDL

- Rectificarea actuală este mai mult administrativă, pentru a nu bloca proiectele deja asumate în PNDL și angajamentele sociale pentru anul în curs. 

Totuși, pentru anul 2020, economia are nevoie de reforme cu adevărat reale. Iată mai jos 10 măsuri esențiale:

1. Reluarea investițiilor publice și creșterea transparenței acestora: autostrăzi, spitale și scoli moderne (infrastructură în sport și educație financiară).

2. Reducerea PNDL (colcăie gândacii din contracte oferite prietenilor politici).

3. Creșterea absorbției fondurilor europene.

4. Supraimpozitarea pensiilor speciale și corelarea cu principiul contributivității.

5. Reducerea aparatului public supradimensionat (cel puțin 10%).

6. Reducerea taxării muncii (mai ales pe segmentul minim) și creșterea taxării capitalului.

7. Predictibilitate în majorarea salariului minim (corelare cu inflație și productivitate).

8. Digitalizarea, debirocratizarea și reformarea ANAF.

9. Restructurarea companiilor de stat care înregistrează pierderi și listarea lor graduală către bursă.

10. Încurajarea antreprenoriatului, sprijinirea companiilor la export și reinvestirea capitalului în firme!

Să vedem dacă guvernarea actuală / viitoare își asumă aceste măsuri. Nu sunt printre cele mai populare, dar cu siguranță sunt foarte necesare pentru mediul de afaceri și binele României pe termen lung!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Măsurile propuse sunt de maxim bun-simț, dar, din păcate, multe dintre ele nu pot fi puse în practică decât de un guvern de stânga. De unde așa ceva în România?! La noi, din incultură politică, „stânga” e identificată greșit cu populismul PSD, care e de fapt o „dreapta” mai soft (caracterizată bine de sintagma „fură, dar mai dau și la oameni”). Cine să taxeze în plus capitalul? Cine să ridice povara de pe umerii muncii? Singurele partide reale de stânga din România au luat, unul vreo 0,40% la europarlamentare (PSR-ul), altul 0% (Partidul Demos, nici măcar nu s-a putut înscrie în cursa electorală). Așa că până una, alta, vorbim vorbe. Lucrurile vor continua ca și până acum, doar că în loc de clientelă PSD (de-alde Andrușcă!) în funcții publice vom vedea PNL-iști.
  • Like 0
 • Gabi check icon
  Sincer, deşi le doresc succes; orice guvern care va crește taxarea capitalului NU se va mai putea pretinde a fi Liberal.
  • Like 0
 • Sună mult mai bine articolul ăsta, atinge bine nevoile actuale. Evoluați, ceea ce e bine pentru că de obicei citesc articole ,,economice "care ne spun ,, să fie bine să nu fie rău" sau plâng de grija multinaționalelor.
  • Like 0
 • Razvan G check icon
  Mie mi se pare de bun simt ce propune Iancu Guda. Ar fi utila o colaborare CFA - Guvern.
  Ref parerile deja exprimate, ale colegilor Republicani - daca aveti solutii mai eficiente, poate le faceti publice, sa comentam este cel mai simplu.
  • Like 1
 • #Votez check icon
  "Ai uitat" sa spui ca SRI/DNA/SPP/SIE primesc bani la rectificarea bugetara !!!...
  De fapt, n-au uitat, dar ai ordin de zi pe unitate...
  Restul masurilor sunt in parte corecte, dar nerealizabile, pentru ca peneleul n-are program de guvernare ! Programul lor de guvernare este scris in afara tarii si ei trebuie "decat" sa-l implementeze...
  • Like 1
  • @ #Votez
   Dan check icon
   #votez, stimabile ,iar vii cu ,,vorbe otravite,, Cat ,despre articol ,este f. interesant si util ,Parerea mea este ca; daca deficitul bugetar ,va depsi 4% ,vom avea ,,o mare problema ,,ptr ca FMI-ul ,nu mai da voie sa creasca nimic, adica pensii & salarii !! Iar in acest caz , nu stiu cum va fi rez.. problema !!
   • Like 1
  • @ Dan
   #Votez check icon
   Imi cer scuze, dar nu eu am otravit SRI/SPP/DNA/SIE. Alte cuvinte otravite n-am folosit.
   Parerea mea este ca deficitul de peste 4% va fi facut "spontan la ordin" !
   Daca as putea crede ca pesedeii sunt niste "incompetenti", prin confirmarea datelor economice de pana acum (3ani) de catre CE, FMI, BM si alte organisme internationale, inseamna ca toti sunt niste prosti si niste incompetenti, si numai peneleii (adica acest nou AlCapone/Catu al finantelor dambovitene) detine "adevarul absolut" ! ... ceea ce cam pute a manipulare #rezistent-progresista, adica securista...
   • Like 0
 • Alo, domnule "expert" asa zis de dreapta, o taxare in plus a capitalului inseamna o taxare a muncii pt ca gradul mai mare de acumulare de capital e cel care faciliteaza o p roductivitate mai mare a muncii si, deci, salarii mai mari!
  • Like 0
  • @ Daniel Ardelean
   Ideea asta care demult devenise o dogma doctrinara nu are nici o relevanta in Romania. Un grad mai mare de acumulare a capitalului nu va duce automat la o crestere a salariilor, as spune dimpotriva. Acumularea mai rapida de capital va duce la dezvoltarea de vile in Pipera , la un nou val de BMW-uri si Mercedesuri pe strazile patriei si eventual la postari din Maldive si Bali iar salariile vor bate pasul pe loc. Acum revenind la punctele descrise o sa dezvolt:
   1. Reluarea investițiilor publice și creșterea transparenței acestora:Nu se va realiza din cauza faptului ca nu sunt bani iar deficitul e urias.
   2. Reducerea PNDL (colcăie gândacii din contracte oferite prietenilor politici). Se poate realiza dar destul de greu anul acesta deoarece legea bugetului e in curs si nu se poate abroga, anul viitor se pot restrange desigur investitiile de la buget dar unele sunt necesare comunitatilor locale si economiile realizate vor fi minime.
   3. Creșterea absorbției fondurilor europene. Teoretic se pot realiza dar fara eliminarea rubedeniilor, pilelor si lipitorilor de afise din ministerul respectiv nu se va putea extirpa mentalitatea neaosa de tipul "mie ce-mi iese din fondurile pe care le atragi tu " ( firma, persoana fizica) ,"daca nu-mi iese nimic nu ma implic pentru ca oricum timpul trece , leafa merge si nu ma poti da afara ca sunt functionar public.
   4.Supraimpozitarea pensiilor speciale și corelarea cu principiul contributivității. E o masura asteptata dar nu in forma impozitarii ci a eliminarii totale ( nu printr-o lege noua sau ordonanta care bineinteles ca va fi atacata la curtea constitutionala pentru ca si membri ei sunt beneficiari ) ci prin abrogarea legii care a acordat privilegiile ( abrogarea unei legi nu se poate ataca la curte) mai ales ca beneficiarii pensiilor speciale au si alte privilegii ( de pilda decontarea 100 % a asistentei si tratamentelor medicale fara sa fie corelate aceste servicii cu contributia la sanatate platita, cel mai bine ar fi sa fie desfiintate celelalte case de asigurari , in fata bolii trebuie sa fim egali).
   5. Reducerea aparatului public supradimensionat (cel puțin 10%). Asta da , se poate dar la fel economiile vor fi minime iar incarcarea cu sarcini a celor ramasi va duce la nerealizarea indicatorilor stabiliti prin fisa postului. Cred ca cel mai bine ar fi desfiintarea primariilor si a consiliilor locale din localitatile sub 5000 de locuitori pentru ca nu se justifica asemenea aparate birocratice care nu se pot sustine din resurse proprii si dreneaza banii din bugetul central.
   6. Reducerea taxării muncii (mai ales pe segmentul minim) și creșterea taxării capitalului. Nu se poate realiza deoarece in Romania sunt declarate foarte putine profituri si atunci e mai lesne sa faci stopaj la sursa pe salariul angajatului iar peste 70 % din salariatii sectorului privat figureaza cu minimul/economie. Taxarea capitalului ar duce la migrarea lui care e mai lesnicioasa decat migrarea fortei de munca si ar priva economia de o gura de oxigen avand in vedere accesul mai greu la capital al antreprenorilor romani.
   7. Predictibilitate în majorarea salariului minim (corelare cu inflație și productivitate). E un fals leit-motiv pentru ca si asa cu toate legile de majorare avem totusi cel mai mic salariu minim din UE ( poate cu exceptia Bulgariei), deci luati aminte antreprenori romani - afacerile nu sunt pentru plangaciosi mai ales in contextul globalizarii.
   8. Digitalizarea, debirocratizarea și reformarea ANAF. Greu de pus in practica deoarece un impediment major il constituie legile din justitie care prevad in continuare in cadrul proceselor civile si penale stampila si dosarul in original cu sina iar salariatii ANAF vor fi greu de dislocat avand in vedere prevederile legii functionarului public.
   9. Restructurarea companiilor de stat care înregistrează pierderi și listarea lor graduală către bursă. Sunt posibil de realizat , doar ca unele din aceste companii deservesc si un interes public care va fi greu de inghitit de un eventual patron pus pe capatuiala care bineinteles va taia trenuri, autobuze sau salupe ( ca sa nu zic avioane sau resurse energetice ) daca acestea nu ii aduc un profit imediat.
   10. Încurajarea antreprenoriatului, sprijinirea companiilor la export și reinvestirea capitalului în firme! Da este realizabil cu conditia ca investitiile realizate din profitul neimpozitat sa nu se refere la autoturisme ( daca firma nu e taxi sau curier) nici la mobilier de birou sau calculatoare ( daca firma nu e IT provider) sau daca firma e de consultanta in management sau organizatoare de evenimente sa nu fie decontate sumele la Poiana Braov sau vara la Mamaia ca altfel romanii sunt ingeniosi in a imbina utilul cu placutul.
   • Like 3
  • @ Rusu Liviu
   asa simpla sa fie solutia cu pensiile speciale? e posibil?
   • Like 0
  • @ Daniel Ardelean
   La noi e un dezechilibru grav, capitalul e subimpozitat iar forță de muncă e supraimpozitată iar situația asta trebuie remediată.
   • Like 1
  • @ Kitana Dorina
   Ionel check icon
   Doar daca se vrea !!!
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult