Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

10 minciuni pe care mulți ni le spunem zilnic despre noi (și pe care le mai și credem)

Femeie cu spatele

(Foto Guliver/Getty Images)

Pentru mine, prima parte a vieții a fost despre a-mi construi diverse convingeri despre viață, despre mine și despre lumea în care trăiesc. Cam asta se întâmplă când ești mic, nu-i așa? Ești ca o foaie albă, nescrisă, pe care cei mai apropiați din familie încep să scrie “oamenii sunt așa și așa, tu trebuie să fii așa și așa”. De fiecare dată când mă uit la nepoata mea de 3 luni, mă mișcă profund vulnerabilitatea ei totală – primești tot ce ți se dă, fie că te ajută să te dezvolți sau, din contră, te încurcă. Accepți tot, pentru că n-ai altă opțiune, iar tot ce primești devine realitatea ta.

După 20 de ani, însă, începe deconstrucția. Mie îmi place să o numesc – pattern hunting. Poate te muți din oraș. Poate te angajezi într-un loc cu oameni diferiți de tine. Poate citești niște cărți care-ți deschid mintea. Poate mergi la niște evenimente care te pun pe gânduri. Toate astea îți pun la îndoială unele dintre convingeri sau chiar le dau total peste cap și te fac să te întrebi: ce altceva mai cred, care e doar o minciună ce-mi face mai mult rău decât bine?

Am notat mai jos 10 dintre cele mai des întâlnite de mine – cu unele dintre ele mă lupt și eu încă. Dar cred că e important să le expunem, să le vedem clar, pentru că, atunci când încep să ruleze în background, să le surprindem și să le punem stop.

1. Nu sunt suficient de bun ca să …

Asta este una dintre minciunile alea care ne pot ține toată viața într-un colț întunecat, fără a ne explora vreodată talentele sau potențialul latent. Din cauza acestei convingeri oamenii nu îndrăznesc suficient, nu luptă pentru visele lor, nu încep proiectele alea pe care le-a umplut praful într-un sertar. E o minciună pe care am crezut-o ani în șir, până am decis că Yes, I am good enough.

2. Este vina altcuiva pentru ce mi se întâmplă

Cred cu tărie că lumea ar arăta cu totul altfel, dacă ne-am asuma fiecare responsabilitatea pentru ce e în viața noastră. Este vina șefului că eu stau la birou până târziu. E vina părinților pentru tot ce nu am primit când eram mici. E vina conducătorilor pentru tot ce nu merge în țară.

Dar ce-ai spune să decizi să pleci din jobul ăla care nu-ți convine de atâta timp? Cum ar fi să te uiți la partea ta din conflictul care durează de atâția ani? Sau să te uiti la toate dățile când ai greșit și tu în relația cu iubitul tău care acum scârțâie? Cum ar fi să-ți asumi rolul de cetățean activ și să mergi la vot sau la proteste, pentru a schimba cu adevărat ceva?

3. Doar oamenii cu bani sau școală au oportunități și șansa de a reuși în viață

Chiar dacă citim des poveștile oamenilor care au reușit să construiască business-uri plecând de la nimic sau în ciuda unor probleme sau deficiențe reale, ne e foarte greu să credem așa ceva. Poate și pentru că asta ar spune ceva nu foarte ușor de auzit despre noi – că nu încercăm suficient de mult, că ne complacem într-un confort care ne mulțumește doar pe jumătate, că nu avem, de fapt, nicio scuză.

4. Este greșit să vrei sau să ai mulți bani, pentru că asta te face lacom și avid după putere

Știu că se spune că dacă vrei să vezi adevăratul caracter al unui om, trebuie să-i dai bani și influență. În același timp, cred că banii trebuie priviți ca orice alt instrument care îți dă o putere – îi poți folosi pentru a-ți demonstra superioritatea față de alții și pentru a-i controla sau, dimpotrivă, pentru a contribui și a-i ajuta și pe alții să-și îndeplinească visele, în timp ce tu ai o viață relaxată și liberă.

Eu sunt deschisă către abundență, în toate aspectele vieții mele și știu că banii sunt numai o formă a acesteia. Trăim într-un Univers plin de abundență, trebuie doar să te uiți la natură și îți vei da seama de asta.

5. Dacă o să fac asta, oamenii o să mă judece și n-o să pot să-mi revin

Pe de-o parte, habar n-ai cine și dacă o sa te judece. Pe de alta, n-ai ce face oricum. Și, pe de alta, o să te obișnuiești. Critica are putere asupra ta doar atâta timp cât te ascunzi și te temi exagerat de ea – de aia e așa puternică.

Nu lăsa teama de a fi judecat (de multe ori de oameni care se simt amenințați de curajul și vulnerabilitatea ta) să te oprească din a deveni ce ai putea deveni. Vrei să faci vlogging? Vrei să începi un business? Vrei să te urci pe scenă să faci public speaking? Vrei să pleci din țară? Vrei să divorțezi? Vrei să te călugărești? Just do it. Bine zicea cineva – Others opinions are none of my business!

6. Nu pot avea încredere în oameni pentru că am mai fost rănit în trecut

Este foarte, foarte nasol când cineva îți trădează încrederea. Știm cu toții sentimentul ăla ca un cuțit în inimă, care ne însoțește mult timp după ce povestea a trecut. Ne închidem, iar verdictul este clar și imuabil – nu poți avea încredere în nimeni. Problema cu o astfel de convingere este că îți transformă viața. La pachet cu o implicare totală, vulnerabilă, în care alegi să ai totuși încredere în altcineva, vin alte multe lucruri frumoase – iubire, bucurie, conexiune. Nu le poți avea fără încredere.

7. Trebuie să merg zi de zi la jobul pe care nu îl suport, pentru că asta e singura variantă de a supraviețui

Asta e o minciună pe care alegi să o crezi zi de zi, fără a te întreba – dar oare ce altceva mai e acolo? Nu trebuie nimic, doar că asta ți s-a spus de când erai mic – că așa trebuie să arate viața, că trebuie să muncim o grămadă pentru siguranță, sacrificându-ne fericirea în acest joc.

Lumea e plină de oameni nefericiți, care aleg în continuare să fie nefericiți, muncind într-un loc care îi consumă câte un pic, zi de zi. DE CE? Viața e așa de scurtă, că nu merită să stai în locuri neplăcute, cu oameni negativi. Iar eu nu mai cred de mult că trebuie să muncești 8 ore pe zi.

8. Nimeni nu face nimic pentru altcineva decât dacă are un interes în spate

Asta este o convingere de care ne-am lovit des la Let s Do It, Romania! – multor oameni nu le vedea să creadă că suntem voluntari care vor să facă ceva bun pentru România și atât. Chiar și acum, după atâția ani, oamenii sunt foarte surprinși de faptul că am făcut-o fără a cere nimic în schimb. Suntem atât de des bombardați de media de exemple de oameni care au profitat, de oameni care și-au urmărit doar propriul interes, încât credem că lumea e plină numai de ei. Nu e deloc adevărat – dacă vrei o doză de bunătate garantată, intră pe Gala Societății Civile și citește proiectele înscrise acolo de ong-urile din diverse arii – oameni care ajută bătrâni, copii cu dizabilități sau chiar planeta. Toți oamenii ăștia au înțeles un lucru esențial – că tot ce oferi se întoarce însutit, așa că au renunțat să fie takers. În schimb, sunt givers.

9. Sunt prea bătrân ca să …

Împlinirea poate să vină la orice vârstă (fie că e vorba de un business sau de o relație fericită). Chiar dacă povestea tânărului milionar sau a tinerilor îndrăgostiți pe viață face multe vizualizări online, realitatea e că fiecare are propriul lui timing. Avem ritumuri diferite, asimilăm lecțiile în moduri diferite, în perioade diferite. Cum am putea toți să fim la linia de finish deodată?

Mai jos, câteva exemple de antreprenori care au început afaceri de succes, care schimbă lumea, după 35 de ani:


10. O să fiu fericit când o să …

Nu e despre destinație, e despre cine devii în drum spre ea. Cu cât mi-a fost mai greu să obțin ceva, cu atât eu am devenit o Anca mai bună, mai curajoasă, mai asumată. E o iluzie să crezi că fericirea e atunci când o să obții promovarea aia sau relația mult visată. Dar cum e aici și acum? Ești fericit? Viața ta e compusă din acest moment prezent. Și din următorul. Și încă unul. Fii atent la aceste momente, fii fericit acum – e singurul moment pe care îl ai.

Mai știți și alte minciuni care merită expuse?

Le aștept în comentarii!

Articol preluat de pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Despre blocarea intersectiilor

  Oamenii din trafic sunt suparati, desigur. Toti suntem in criza de timp si avem 1000 de lucruri de facut intr-o zi. A tine pe loc traficul auto e fix ce mai lipsea. Unii din trafic sunt sau au fost :) si ei protestatari, altii sunt pro-PSD, si o parte din ei, din ambele 'tabere', spun ca blocarea intersectiilor e o obraznicie, o incalcare a drepturilor lor. Ca nu e o forma de protest anti PSD-ALDE-UDMR la devastarea Romaniei. Si au dreptate in mare masura. Problema e ca ei stiu ce NU este, dar nu inteleg ceea ce ESTE.

  A crede ca blocarea traficului e un protest anti-PSD e o eroare pentru ambele tabere care stau cateva minute in plus in masini. De ce?

  Pentru ca nu au inteles. Blocarea intersectiilor nu e nici macar pe planul 3 un protest impotriva devastarii Romaniei de catre PSD-ALDE-UDMR. Este in primul rand un strigat catre co-oraseni sa nu isi vada de treburile zilnice cand Romania e facuta stat infractional si scoasa din Europa de facto. Moartea lui Calin, doar un caz mediatizat din miile existente, s-a dispus tocmai pentru ca ticalosii din functiile administrative politice, infestate PSD, au scos deja Romania din Europa in privinta tratarii lor in Europa, cand nu se poate in Romania (dar cand se poate, apropo?). In al doilea rand, blocarea intersectiilor este o incercare de a face auzit altfel strigatul care nu a reusit la zidurile goale ale cladirilor. Sa iti vezi de treaba azi, cand maine o sa te trezesti in 1988 inseamna somnul ratiunii. Dar asta nu o pot intelege cei care nu au iesit 1.5 ani la proteste, pentru ca au treburi. Sigur ca e cel putin discutabila situatia blocarii, dar totul este un strigat de disperare: "suntem asa imbecili sa fim mintiti, furati, scosi din Europa, si noi sa ne vedem de 'ale noastre'? Doar 100 de oameni in Brasov au atata educatie cat sa inteleaga mizeria in care e trasa Romania? Ce cred cei care stau la terase si acasa, ca o tara ca afara le vine asa, ca PET-ul pe apa?
  In concluzie, blocarea intersectiilor este acest strigat: "Treziti-va (dracului)!". "Intelegeti (dracului) odata versurile imnului, 'Desteapta-te romane'"!

  Si inca ceva. Cand au loc un accident de avion, o calamitate naturala, un jaf in care sigur vor fi implicati toti de pe margine, fara exceptie, ce fac cei care prevad aceste nenoriciri, cei care au mai trecut prin ele si au fost devastati, ucisi, furati? Nu striga la ceilalti "Faceti si voi naibii ceva! Haideti sa fim solidari!"? Asta e cu blocatul intersectiilor. (Octavian Taranu, Brasov)
  • Like 0
 • D check icon
  11. Oricine poate deveni orice de succes dacă muncește/se străduiește suficient de mult.

  12. O persoană, dacă ne iubește cu adevărat ar trebui să înțeleagă cum ne simțim despre una sau alta doar dintr-o privire.
  • Like 0
 • Alex check icon
  Pct. nr. 1. Sunt suficient de bun ... Asa cred ca azis si Viorica: sunt suficient de buna sa fiu europarlamentar, prim-ministru .... guess what: nu esti!
  • Like 0
 • OK, m-a stimulat încheierea articolului, așa că hai să încerc să contrazic cele 10 „postulate”, mai ales că aproape toate par refutabile, exact ca proberbele și zicătorile:

  1. Nu sunt suficient de bun ca să …
  Da, cel mai probabil nu ești suficient de bun să-i întreci pe Hussain Bolt, pe Ian Thorpe, sau să cânți mai bine decât Pavarotti.

  2. Este vina altcuiva pentru ce mi se întâmplă
  Dar asta este evident, în multe cazuri: să ne gândim la victima unui accident de circulație produs de un șofer beat, sau pur și simplu la tinerii care pleacă din această țară secătuită de secături!

  3. Doar oamenii cu bani sau școală au oportunități și șansa de a reuși în viață
  ✓ Fals, într-adevăr, succesul nu este neapărat legat de bani sau educație formală.

  4. Este greșit să vrei sau să ai mulți bani, pentru că asta te face lacom și avid după putere
  Dacă banii/puterea nelimitată devin scopul, eu zic că da, e greșit. O afirmație mai corectă ar fi asta: e greșit să nu vrei să te autodepășești.

  5. Dacă o să fac asta, oamenii o să mă judece și n-o să pot să-mi revin
  Și da și nu... De exemplu, un gay care își declară public orientarea sexuală într-un sat din România, cred că nu-și face un bine, dacă intenționează să mai rămână acolo.

  6. Nu pot avea încredere în oameni pentru că am mai fost rănit în trecut
  ✓ De acord cu asta, încrederea în oameni e foarte importantă, ea trebuie pierdută doar individual.

  7. Trebuie să merg zi de zi la jobul pe care nu îl suport, pentru că asta e singura variantă de a supraviețui
  Din păcate, de multe ori alternativa la jobul ăsta nașpa e să devii homeless.

  8. Nimeni nu face nimic pentru altcineva decât dacă are un interes în spate
  Foarte greu de contrazis, de cele mai multe ori așa este.

  9. Sunt prea bătrân ca să …
  Dar este evident! De ce credeți că bătrânilor li se oferă posibilitatea să se pensioneze, și majoritatea abia așteaptă asta?

  10. O să fiu fericit când o să …
  ✓ Într-adevăr, asta este o prostie, trebuie să te bucuri tot timpul de viață.
  • Like 1
  • @ Tom Dick N'Harry
   50 shades of... lies? :P
   • Like 0
 • dan check icon
  Viata nu este numai teorie luata din carti ,cateodata te loveste de nu te vezi. si chiar ca nu depinde de tine.
  Poate exemplele sunt valabile intr-o tara normala unde nu esti nevoit sa te inchizi in globul de cristal traind in lumea ta ca sa scapi de prostie si ticalosie si rezolvarea nu este un eventual punct 11 "daca nu iti convine tara pleaca in alta mai civilizata",
  In Romania noastra de cand iesi pe usa te lovesc in moalele capului cel putin 5 din punctele enumerate mai sus datorita prostiei altora si dupa cum bine stim ,prostii au mintea odihnita.
  • Like 4


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult