Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce „Nu vreau să muncesc 8 ore pe zi” nu e pentru oricine

femeie pe drum

(Foto: Guliver/Getty Images)

Am primit multe feedback-uri pozitive după ce am scris acest articol, în care spuneam că nu vreau să muncesc 8 ore pe zi. Majoritatea comentariilor au fost din categoria: „Oh, da, ce mi-aș dori și eu asta!“. Cine nu-și dorește să fie liber să facă ce vrea, când vrea?

Aparent, vrem afară din sistem

Tipul de viață pe care am descris-o în articolul cu pricina prespune, mai mult sau mai puțin, o ieșire dintr-un sistem. Acel mult blamat sistem, pe care toți dăm vina pentru o mulțime de lucruri rele, pentru mai toate relele din viața noastră. Ne-am săturat să stea cineva cu ochii pe noi, nu mai vrem să dăm socoteală, nu mai vrem să venim la program. Că e corporație, că e orice fel de tip de statut de angajat, vrem afară. Vrem libertateeeeeee!

Sistemul are multe lucruri cu care ne prinde

Ce uităm, însă, atunci când țipăm că vrem afară și vedem ce verde e iarba pe tărâmul libertății, este tot ce primim pentru că alegem să rămânem, totuși, în el.

Sistemul nu e doar rău și ne oferă o mulțime de beneficii. În primul rând, predictibilitate. Există o ierarhie, există niște pași clari pe care, dacă îi urmezi, ai șanse destul de mari să ajungi într-un punct. Știi ce salariu ai putea câștiga în 2 ani. Știi ce poziție poți ocupa. Știi că se investește în dezvoltarea ta cu training-uri constante. Primești recunoaștere și statut – ești marele director la compania cu faimosul brand X. Ești evaluat periodic, iar asta te împinge să crești, cel puțin la nivel profesional. Ai oportunități de muncă și dezvoltare mari, doar pentru că ele sunt disponibile în sistem.

Sistemul are un manual de funcționare. Are niște reguli. Îți dă siguranță.

Libertatea are un preț și nu este unul mic

Când ieși din sistem, când renunți la a fi un angajat care vine la program fix, totul devine incert și totul ține de tine. Toți ochii se îndreaptă asupra ta și nu toți pot suporta această privire. Dai din mână toată predictibilitatea. Îți asumi că tu ești stăpânul vieții tale și iei în mână tot ce înseamnă cariera ta. Libertatea vine la pachet cu foarte multă responsabilitate și nu, nu e pentru oricine. Pentru că este înfricoșător.

  • Să fii liber presupune să fii singurul răspunzător în fața tuturor rezultatelor tale. Să nu te mai ascunzi în spatele unei echipe sau al unui șef.
  • Să fii liber înseamnă să fii stăpân pe timpul tău și să știi să ți-l gestionezi. Să poți suporta faptul că poți aranja lucrurile oricum. Chiar dacă sună dezirabil, poate fi înfricoșător să ai atâtea opțiuni. Când ești angajat, știi că poți să faci lucruri pentru tine doar după 6 seara. Ai un perimetru mult mai mic de acțiune.
  • Să fii liber înseamnă să poți tolera incertitudinea, să poți gestiona inconfortul de a nu ști dacă mâine vei mai avea pe ce proiect să lucrezi.
  •  Să fii liber presupune să înveți în continuu și să lucrezi mereu cu tine. Să ai o încredere incredibilă în cine ești și ce poți să oferi oamenilor. Să fii cel mai mare fan al tău și să te susții pe tine orice ar fi.
  •  Să fii liber presupune să ieși din triunghiul victimă-agresor-salvator și să-ți asumi rolul de creator. Să-ți asumi responsabilitatea pentru cine ești, ce creezi și cum vrei să arate viața ta. 
  • Să fii liber presupune foarte mult curaj și foarte multă încredere în viață. 

Chiar dacă ai ieșit din acel sistem, vei simți nevoia să-ți construiești tu un alt sistem. Nu există un manual pentru acest nou sistem, iar asta o să te aducă la disperare de foarte multe ori – manualul îl vei scrie chiar tu. Fără să știi dacă o faci bine sau nu, având doar încredere că punctele se vor conecta atunci când te vei uita înapoi.

Aș minți dacă aș spune că e ușor. Zilele trecute m-am dus la o ședință de coaching extrem de abătută și i-am spus coach-ului că „nu mai pot singură” și că „nu știu încotro se duce viața mea”. Că am obosit să tot aduc resurse în acest nou sistem. Că nu mă mai descurc și că rămân în urmă. Că îmi lipsesc o mulțime de competențe și că nici măcar nu știu ce nu știu. Că vreau un manual de funcționare pentru această viață liberă! Antreprenorii, freelancerii, toți cei care creează ei singuri ceva, zi de zi, știu exact despre ce vorbesc.

El a zâmbit și mi-a spus să mă liniștesc. Să-mi caut tribul, oameni care sunt la fel ca mine, care aleg la fel ca mine. Pentru că nu, nu sunt singură. Și nu, nu m-aș întoarce niciodată în sistemul acela pe care nu l-am creat eu. Oricât de greu mi-ar fi, valoarea mea numărul 1 este libertatea. Și nu, nu trebuie să fie pentru toată lumea la fel.

Apropo: pentru cei care simt că e prea mult să ieși din sistem și să începi un business sau freelancing, mai am o completare: să fii mai liber presupune și să-ți negociezi termenii care sunt potriviți pentru tine sau să ceri cu curaj ce-ți dorești, chiar dacă rămâi în sistem, că e un program flexibil sau lucrat din cafenele. Doar că trebuie să fii oricum pregătit să fii responsabil și să respecti ce promiți.

Deci, ce alegi?

Libertate sau siguranță?

Curaj sau acceptarea unui status quo?

Durere care te crește sau confort?

Dacă ești ca mine, aștept să-mi dai un semn și poate ieșim la o cafea să vorbim despre cum reușim să susținem acest stil de viață altfel. 

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mi se pare un articol bun dar as adauga ca este foarte important sa iti placa ceea ce faci ca freelancer sau chiar sa te identifici partial cu meseria ta.

    Intr-o firma ai un sistem de presiuni exterioare care te mana inspre ce trebuie sa faci chiar daca nu ai prea multa motivatie interioara. Ca freelancer tu trebuie sa isi gasesti motivatia, sa iti creezi acel sistem de presiuni exterioare pentru zilele proaste, sa iti recunosti evolutia (sau invovlutia), sa te feliciti si promovezi la proiecte mai complexe si mai interesante.

    Toate astea presupun o autocunoastere profunda, o mare siceritate fata de tine insuti si o dragoste neconditionata de sine fara de care celelalte doua nu sunt posibile.

    Mie imi face placere sa ma cunosc si sa ma vad evoluand dar este un proces anevoios care altfel ar fi greu de suportat.

    Mai e si conflictului interior de natura sociala in care din solidaritate cu oamenii apropiati tie te privezi de placerile pe care ei nu le pot avea. De exemplu, chiar daca ai putea iesi in parc dupa pranz. lucra dintr-o cafenea sau merge in vacante mai des, nu mergi pentru te simti prost fata de familia si prietenii tai, te simti elitist.

    La partea asta inca am probleme dar incerc sa interiorizez faptul ca eu platesc pretul libertatii mele si daca tot sacrific niste siguranta pentru mai multa libertate ar trebui sa ma si bucur de ea.
    • Like 0
  • Spune Radu Moraru: Diferenta dintre SUA si orice tara europeana e ca datorita principiului de mare solidaritate, daca o firma are profituri de 5000 de $, Euro, in SUA, 2500 ii raman firmei, dar in UE 100 din 5000 profit ii ramane patronilor, restul e luat prin diverse taxe de stat.

    Lucruile le vad gandite in UE, Romania, in asa fel, incat patronii, angajatii, sa ramana cu foarte putin. Sa fie tot legati de lant.
    Normal ar fi sa poti munci 4-6 luni pe an, in orice sistem, si dupa aceea sa ai 6 lunii bani ca sa fii liber, sa faci ce-ti doresti,.
    • Like 0
  • Vasile check icon
    Autorul cred că face o confuzie între a fi liber și a fi independent în afaceri, sau, mai bine zis, freelancer.
    • Like 0
  • check icon
    Aveam un angajat pe care-l luasem de pe băncile facultăţii şi cu care devenisem amic.
    La un moment dat i-am zis:
    - Băi, de ce nu-ţi deschizi o afacere a ta, teajut şi eu, cred că te-ai descurca?
    - Şefu', ştii ce bine dorm eu noaptea? Când plec acasă mă decuplez de tot, dvs. cred că şi visele de noapte le aveţi cu afacerea, sunteţi în priză non-stop. Mi-este mult mai confortabil ca sclav, nu mi-ar place să fiu stăpân!...
    • Like 1
  • Victor66 check icon
    Nu mai sunt asa sigur ca vreau sa fiu liber.
    • Like 0
  • Din nefericire, in Romania a fi fireelancer este sport extrem , mai ales in ultimul an datorita "involutiei fiscale". Dar fara griji, ca absolut toate guvernele s-au ocupat cu violarea independentilor. Sa ne amintim ca gloriosul guvern Ciolos a introdus contributiile la PFA chiar daca ai si un contract de munca paralel. Am fost freelancer full-time din 2010 pana acum exact 1 zi, cand am decis ca as prefera sa nu mai fiu cobai si platitor al spagilor electorale ale PSD. Regret profund decizia si ii uresc pe nenorocitii care m-au fortat sa o iau.
    • Like 2
  • Eterna dilema existentiala pe care fiecare trebuie s-o traim: libertatea ca negare a necesitatii sau libertatea ca necesitate inteleasa.
    Pentru ca omul este un produs secundar al divinitatii prima forma a libertatii ne este inaccesibila, propunerea ei ca scop al vietii nu este altceva dacat vanare de vant ducand inevitabil la alienarea individului care spera la asa ceva. 'Caderea' din rai a omului ne permite accesul exclusiv la a doua forma de libertate cu ajutorul instrumentului numit compromis.
    In vreme ce divinitate este atot-cunoscatoare, amnipotenta, asexuata, eterna, ubicua, energie pura, omul, ca individ, este agnostic, fiinta biologica, cu o existenta finita. Omul se poate apropia de divinitate prin umanitate,
    In concluzie nu putem fugi din/de sistem dar putem trai in/cu sistem/ul prin compromisuri acceptabile.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      De unde rezulta ca exista divinitate?
      • Like 4
    • @ Jonn Jonzz
      De unde rezulta ca NU exista divinitate ?!? Din faptul ca ne asteptam la ceva palpabil care sa se implice eventual in 'jocurile mici' ale oamenilor?
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Dilema aia de la inceputul comentariului tau exista doar in mintea ta, Noi ceilalti nu neaparat o traim pentru ca nu neparat exista o asemenea dilema.
      Adica sa ma explic:
      "libertatea ca necesitate inteleasa" a fost definitia data libertatii de Marx, parintele fondator al uneia din cele mai mari cretineli ce i-a fost dat omenirii sa traiasca: socialismul. Deci aceasta definitie a lui Marx este puternic contestata de multi alti filosofi, valoarea ei de adevar este discutabila.
      Definitia data de exemplu de Parintii Fondatori ai Americii este ceva de genul "dreptul de a face orice, mai putin de a-ti rani aproapele/semenul"
      Cat despre opusul definitiei lui Marx - "libertatea ca negare a necesitatii" cred ca iti apartine si este tot la fel de falsa ca si cea a lui Marx.
      Asadar nu considera o dilema existentiala a noastra a tuturor, o chestie intre doua definitii, una mai falsa decat cealalta.
      • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      De unde rezulta ca NU exista un unicorn magic invizibil care alearga in jurul soarelui? Sau un gremlin invizibil pe umarul dvs. chiar acum? Nu e treaba mea sa demonstrez inexistenta, e treaba celui care pretinde existenta sa demonstreze existenta.
      • Like 3
    • @ Sergiu F.
      Ce-mi plac oamenii fara dileme, oamenii liberi capabili de 'dialog' ! Daca ceva vine de la Marx este toxic si de repudiat, de parca Marx ar fi pus in opera experimentul comunismului.
      Daca iti plac termenii occidentali ( nu ca Marx ar fi fost vreun oriental ) citeste ceva pe aici https://plato.stanford.edu/entries/liberty-positive-negative/ despre conceptele moderne despre libertate.
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult