Sari la continut
Prevenție

10 obiceiuri noi, pe care le-am adoptat după ce ne-am mutat în Spania

Corina Brândușan pe plajă

Orice schimbare vine cu alte schimbări la pachet. Pe unele poate le conștientizăm, pe altele, nu.

Eu chiar zilele trecute mi-am dat seama că, de 3 luni și un pic, de când călătorim și locuim în Spania, am câteva obiceiuri noi. Niciunul dintre ele nu mi le-am propus, au venit natural, unele de voie, altele de nevoie.

Iată-le:

1. Mâncăm de 3-4 ori pe săptămână pește sau fructe de mare

Le consumam și în România, dar aici sunt atât de “in your face” încât e greu să nu le consum – mai ales că ne plac tuturor. La restaurant, la supermarket sau la piață e plin de zeci de tipuri de pește proaspăt și fructe de mare care mai de care. Bine de știut: luni nu se găsește pește, pentru că duminica nu se pescuiește. 

2. Fac sport de 2-3 ori pe săptămână

Minim. Când ești pe plajă, e cald și soare, mai vezi zeci de oameni care se antrenează, e imposibil să nu te apuci și tu. În casă îmi e greu să fac, dar afară vine natural (mai ales când nu plouă). La multe antrenamente, Maria participă activ.

3. Citesc mai puține știri, mai multe cărți

Și asta simt că mă ajută să mă stresez mai puțin.

4. Lucrez concentrat

În orele dedicate muncii, sunt 100% (sau măcar 98%) cu mintea acolo. Și reușesc să mă organizez bine. Am mai scris despre asta aici.

5. Păstrez weekendurile pentru relaxare și călătorii

Cu foarte, foarte mici excepții, nu lucrez în weekend. Eu, care mereu eram cu laptopul în brațe sâmbăta și duminica.

6. Petrec mai mult timp afară față de cât petreceam când eram în România

Și pentru că e vremea mai bună, dar și pentru că avem multe de văzut și de făcut afară, petrecem outdoor mare parte din timpul în care nu dormim/mâncăm/lucrăm.

7. Gătesc chestii noi

Am testat multe fructe și legume pe care nu le-am mai testat până acum, dar și tot soiul de feluri de mâncare pe care nu am avut până acum ocazia să le încerc. Pe unele le-am căutat pe google, ca să mă asigur că sunt chiar de mâncat. 

8. Mâncăm mai des în oraș

În ultimele 3 luni, am mâncat în oraș mai mult decât am făcut-o în ultimii 3 ani.

9. Plătim pentru experiențe, mai degrabă decât pe obiecte

Poate și pentru că suntem mai puțin legați de un loc anume, alegem experiențele și mai puțin obiecte/bunuri materiale (când știi că trebuie să încapă în bagaj, te gândești, inevitabil, de două ori înainte să le cumperi),

10. Mă bucur mai mult de timpul pe care îl petrec cu Maria

Când e timpul nostru împreună, învățăm cuvinte noi în spaniolă, ne jucăm pe plajă sau în parcuri, citim sau mergem în excursii. Cu netul oprit.

Cele 10 obiceiuri nu sunt schimbătoare de vieți, dar pic cu pic se face mult! Per total, simt că sunt mai relaxată, mai eficientă și mai ok eu cu mine și cu ceilalți. Va trebui să mă gândesc și la obiceiuri negative pe care le-am integrat, că sigur or fi (le caut, promit!)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • F adevarat...locul in care traim isi pune amprenta asupra modului de viata...nu poti trai la bloc in oras aglomerat ca si in apropierea unei plaje marine...
    • Like 0
  • Nume check icon
    Fara suparare, dar nu trebuie sa te muti in Spania pentru acest lucuri. Poti foarte usor sa le faci si aici. Trebuie numai putina organizare, multa disciplina si sa intelegi ca scopul vietii tale nu este sa te "intreci" cu cei din jur la lucruri materiale si experiente, ci sa ai o viata linistita si plina de bucurii cu familia ta.
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult