Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

10 trucuri pentru o casa mai caldă, iarna asta

Sunt cel puțin două sau trei luni în care avem cele mai mari facturi la căldură din an. O izolație buna a casei, ferestre și uși de calitate și un sistem de încălzire eficient sunt calea spre confort termic cu facturi mai mici, iar pregătirea lor se face din timp.

Dacă nu le ai, ce poți să faci fară intervenții majore, ca să ții cheltuieile cu încălzirea sub control? Și dacă le ai, tot sunt lucruri minore care te ajută să nu faci risipă de căldură și de bani, ca parte a unui trai sustenabil.

Găsești în continuare câteva ponturi care să te ajute.

Dacă sunt construite așa cum trebuie, locuințele noi au izolație, ferestre și sisteme de încălzire dimensionate după un calcul termic făcut de specialiști și care duce la cheltuieli rezonabile cu încălzirea, în condițiile unei temperaturi optime cuprinse intre 18 și 22 de grade în locuință. Reduci costurile pe termen lung și dacă instalezi un sistem de încălzire prin pardoseala, despre care iți povestesc în articolul de aici, pe baza experienței mele de 10 ani în folosirea lui.

Sunt încă multe situații în care izolația termica fie lipsește, fie este insuficientă, iar sistemul de încălzire lasă de dorit. O stiu bine bucureștenii care, iarna aceasta, au avut de suferit din cauza deselor avarii în rețeaua RADET. Folosirea încălzirii electrice nu este neapărat o soluție pentru că ar suprasolicita alta rețea, nici ea foarte sănătoasă.

Pentru ei, dar și pentru alții în aceeași situație, ideile următoare sunt de folos. Acestea urmăresc atât generarea din surse alternative a căldurii (inclusiv atunci când sistemul de încălzire nu lucrează), cât și conservarea ei, în încercarea de a păstra în locuință o temperatura confortabilă, fără ca să o ia razna costurile.

Crede-mă că variantele astea sunt testate și folosite intens în Statele Unite, de către oameni despre care am scris și cu care am lucrat, timp de câțiva ani. Nu sunt perfecte, ci perfectibile, iar unele au și dezavantaje, dar mi-e greu să cred că vei găsi vreodată soluții perfecte pentru orice. Chiar dacă unele ne aduc aminte de perioada comunistă, să ținem minte aceste trucuri simple, care ne pot fi de mare folos în situații de criza ori când vrem să facem economii.

1. Dublează draperiile cu încă un rând de material, chiar și subțire

Aplici aici principiul foilor de ceapa, care înseamnă straturi succesive de textil, care creează o barieră protectoare în calea frigului. Este o idee folosită și de pasionații de drumeții montane și de alpiniști, care știu că e mai eficient să porți mai multe haine mai subțiri decât una sau două foarte groase.

În cazul draperiilor, înseamnă să adaugi în strat pe partea dinspre geam, așa cum vezi uneori la hoteluri. Poate fi bumbac ori in și poate fi prins prin coasere de mână, în partea de sus a draperiei, de rejansă. Când vine primăvara, renunți la el la fel de ușor cum l-ai cusut.

Există chiar draperii speciale pentru așa ceva, o căptușeală speciala care asigură o anume izolare termică. 


2. Lasă soarele în casă ziua și trage draperiile noaptea

Profită de soare și lasă-l să încălzească încăperea, în timpul zilei. Noaptea însă, trage draperiile și perdelele, pentru că până la 25% din pierderea de căldură are că sursă aceste suprafețe.

Daca ai rulouri exterioare, lasă-le coborâte noaptea. Pe lângă faptul că sporesc gradul de siguranță al casei, pot crește temperatura interioară cu circa două grade.

3. Folosește rulouri protectoare la uși și ferestre

Sigur le știi: sunt suluri textile ori îmbrăcate în textile, care împiedică frigul să intre și căldura să iasă pe sub uși ori ferestre. Le poți confecționa cu ușurință chiar tu, dintr-un ciorap lung, în care ai îndesat resturi de material textil, melană sau vata.


De asemenea, electronicele și electrocasnicele aflate în funcțiune – televizorul, calculatorul, fierul de călcat – degajă căldură fără să solicite rețeaua electrică așa cum o face un radiator, de exemplu. Inclusiv becurile degaja căldură, iar despre asta poți afla mai multe din articolul de aici.

5. Închide ușile camerelor nefolosite

Interesul tău este să fie cald în încăperea în care te afli sau în cele în care te vei afla în scurt timp – baie, bucătărie, dormitor. Cum prezența umana, electrocasnice și becurile degaja căldură, o conservi în zonele de interes pentru tine limitând spațiul prin închiderea ușilor.

6. Verifică și acoperă spuma poliuretanică din jurul ferestrelor

Am constat singură că, într-una din camere, se pierdea căldură pe sub fereastră, pentru că spuma poliuretanică folosită la montarea ramei nu fusese acoperită cu glet. Fiind un material poros, lasă frigul să treacă fară jenă, din cauza unui Dorel prea leneș să duca treaba bine până la capăt.

Iți dai ușor seama daca ai aceeași problemă plimbând mana pe sub glaf ori în jurul ramelor. Dacă faci asta în timpul iernii, frigul se simte imediat. În plus, vei vedea că variază consistența peretelui – poros acolo unde este spuma și dur unde este gletuit.

Folosește un chit de cuțit (vezi un exemplu în articolul de aici) ca să acoperi spuma. Este gata preparat, se aplică ușor cu o gletieră (ori cu o carte de credit veche, dacă n-ai gletiera) și se usucă destul de repede, deși nu la fel de ușor ca în perioadele calde ale anului. Îl poți nivela cu o cârpă udă sau cu un șmirghel umezit, ca să nu produci prea mult praf.

7. Verifică și înlocuiește chederele la uși și la ferestre

Afli rapid în ce măsură se închid etanș ferestrele tale plimbând o brichetă aprinsă în jurul ferestrelor și ușilor. Daca flacăra se mișcă în lateral, înseamnă că un curent de aer provoacă acest lucru, fiind totodată un loc prin care se pierde căldură. Proba este relevantă dacă elimini din jur alte surse de curent, cum ar fi ventilatoarele, hota ori alte ferestre deschise.

În cazul ușilor, prinde o foaie de hârtie în ușă, cu un capăt pe o parte și celălalt capăt de alta, apoi închide ușa și încearcă să scoți foaia. Dacă iese, ușa nu are închidere etanșă, iar problema se rezolvă fie înlocuind chederul fie montând unul dacă nu ai. Există role cu fășii de burete în diferite grosimi, pe care îl poți lipi pe tocul ușii de la intrare, pentru a reduce pierderile de căldură.

8. Acoperă suprafețele care pierd căldură

Din toată pierderea de căldură dintr-o casă, 35% se produce prin pereți și 15% prin pardoseală. Dacă nu ai sistem clasic de încălzire (calorifere ori sobă), acoperă cu un covor sau mai multe pardoseala, pe timpul iernii.

Bunicii noștri știau ei ce știau când acopereau pereții cu diferite cuverturi. Nu spun să faci același lucru, dar ia în calcul să acoperi pereții – mia ales pe cei exteriori – astfel încât să reduci răceală pe care ei o degajă în încăpere. Spre exemplu, poți plasa corpuri de biblioteca ori dulapuri în stânga și în dreapta ferestrei, iar în locurilor tablourilor poți folosi, iarna, decorațiuni textile, potrivite mai ales în casele amenajate în stil romantic sau boem.


Un lucru trebuie urmărit atunci când acoperi pereții cu diferite obiecte ori țesături: nivelul de umiditate, care poate provoca mucegai dacă încăperea nu este aerisită suficient. Poți folosi și un dezumidificator, că să ții umiditatea la un nivel optim (adică sub 60%), să nu usuci rufele în casă și să ții închise ușile la bucătărie și baie.

Recomandarea funcționează și în sens invers: nu acoperi suprafețele calde, cum ar fi pardoseala caldă ori caloriferele sau pereții interiori și care dau spre încăperi de obicei încălzite, cum ar fi bucătăria.

9. Folosește cu măsură ventilatoarele și hota

Ventilatoarele și hota mișcă aerul din casă afară, dar și permit frigului să ajungă în casă, prin faptul că există canale ori burlane care fac legătură. folosește-le cât mai puțin. Astupă însă alte intrări care pot lasă loc frigului, cum ar fi ușița portantă pentru pisici sau supapele pentru alimentarea cu apă spre grădină, dacă stai la curte. Poate fi mai incomod fără ele, dar reduci căile prin care frigul se poate strecura în casă.

10. Folie de aluminiu în spatele caloriferului cu elemenți

Pe principiul foliei de aluminiu montate pe geamuri vara, această improvizație te va ajuta să distribui mai bine căldură în încăpere. Funcționează la caloriferele cu elemenți (cum sunt cele din fontă ori din baie), pentru că în cazul lor exista spațiu prin care să fie difuzată căldură.

Și încă un truc care te ajuta să ții sub control costul facturii la gaze, dacă ai centrala de apartament: setează centrala pe modul economic. Astfel, centrala nu vă consuma gaz că să mențină calda apa din circuitul ei, ci va porni să încălzească atunci când pornești tu robinetul. Totodată, setează temperatura apei calde la 42-43 de grade, astfel încât să nu fii nevoit să amesteci apa caldă din centrala cu apa rece pentru a te putea spală (răcind practic apa încălzită), ci să folosești doar apa caldă exact la temperatura furnizată.

Pe lângă toate acestea, există mereu încă o cale: o haină în plus și șosete groase în picioare. Pentru mulți, acesta soluție este una oribilă, care amintește de vremurile comuniste. Pentru alții însă, este obicei. Ne-am obișnuit mulți dintre noi cu temperaturi de vară în casa, în condițiile în care temperatura optimă recomandată de specialiști este de 19-22 de grade Celsius în spațiile de zi, 16 – 18 grade Celsius în dormitor și 22 – 24 de grade Celsius în baie. Să mai spun că, în Statele Unite, toate camerele de hotel aveau temperatura setată pe 17 – 18 grade, iar ferestrele erau toate fixe și nu se puteau deschide? Nu era vorba doar de economie, ci despre un stil de viață.

Articol publicat pe gabiralea.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte bun articol, uitasem sa cumpar niste chedere si buna idee cu draperiile.
    • Like 0
  • Singurul "truc" este obligarea elcen - defunctul si eternul hot din buzunarele bucurestenilor radet, mai noul termoenergetica, avortonul jigodiei de firea, de a furniza caldura la parametrii necesari incalzirii adecvate a apartamentelor, abuziv mentinute in dependenta. Apropo, ce se mai aude despre borfasul dovedit si condamnat dabela, dar despre urmasul in scaun ramba? Nimic. Sunt bine mersi, cine stie pe unde aciuiti sau pensionati. Lumea i-a uitat. Autoritatile idem. Nici la ora actuala, cu toate ca temperaturile exterioare au fost sub +10 grade, iar noaptea la limita inghetului, nu se furnizeaza caldura sau este mult sub necesar ca temperatura si durata. Sunt curios sa vad facturile la caldura pe luna octombrie a.c. Sigur vor fi umflate. Si nu prea ai ce face. Si sa se termine odata cu admiterea cerintelor unor administratii de locuinte de a se furniza caldura la cererea acestora, dupa bunul plac al "comitetelor". S-au montat repartitoare in majoritatea blocurilor, deci fiecare are posibilitatea de a-si inchide caloriferele dupa bunul plac, dar nu este normal sa impui si sa mentii in frig pe cei care vor sau au nevoie de caldura. Prin asta se mareste factura la gaze si se pericliteaza siguranta apartamentelor. Anveloparea este o amagire. Daca ai cald se mentine oarece caldura, daca ai frig se mentine frigul in apartamente. Anveloparea functioneaza pe principiul termosului. Ce bagi aia ai. Parca, cu ani in urma, se daduse si o lege care interzicea comitetelor de locatari/propietari si administratorilor sa hotarasca cand si daca accepta caldura. Nu se mai aude si nu se aplica. De ce?
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult
Text: Gabi Ralea/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon