Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

2,8 milioane de britanici au semnat o petiție pentru organizarea unui nou referendum

Aproape trei milioane de britanici au semnat o petiție pentru organizarea unui nou referendum cu privire la ieșirea Marii Britanii din UE.

Aceșttia cer implementarea unei noi reguli, prin care să nu fie validate referendumurile referitoare la UE, la care prezența este sub 75%, iar majoritatea la care se ajunge este sub 60%.

52%, adică 17.410.742, dintre britanici au votat pentru Brexit, iar 48%, 16.141.241, pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Expertul constituțional Vernon Bogdanor a declarat pentru The Telegraph că un al doilea referendum este „extrem de improbabil”. „Nu cred că UE va vrea să se mai târguiască pe acest subiect. Va lua acest vot ca unul final”, a spus Bogdanor, care a adăugat că guvernele vor fi extrem de precaute în a mai organiza referendumuri pe viitor.

Un alt expert, profesorul John Curtice  crede că nu mai are niciun rost ca oamenii să semneze acum o petiție. „Ar fi trebuit să o facă înainte. Chiar și așa, aceste petiții nu înseamnă întotdeauna mare lucru. A trecut de pragul de 100.000 de semnături  pentru a putea fi dezbătută în Parlament. Acest lucru înseamnă doar că unii parlamentari vor spune: „E o rușine groaznică”, iar alții vor spune „Aleluia!” Și aici se termină discuția”.

După rezultatul referendumului, premierul David Cameron a anunțat că va demisiona din funcție până în luna octombrie și că următorul premier va fi cel căruia îi va reveni sarcina de a demara procedurile de desprindere de UE. Și primarul Londrei, Boris Johnson, cel care a condus practic campania pentru Brexit a fost de acord cu Cameron, spunând că Marea Britanie nu ar trebui să se grăbească să invoce articol 50 din Tratatul de la Lisabona, care prevede modalitățile de retragere a unui stat din UE. Însă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Jean-Claude Juncker, şeful Comisiei Europene, şi Martin Schulz, preşedintele Parlamentului UE, au cerut printr-un comunicat comun Marii Britanii să părăsească Uniunea Europeană „cât mai curând posibil”, pentru a evita prelungirea unei stări de incertitudine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • MihaiSt check icon
    Doamna Ion, cred ca v-ati cam grabit (sau v-au grabit altii) cu stirea: petitia pentru refacerea referendumului a inceput sa ia apa dupa ce s-a deschis o investigatie pentru frauda si vreo 77.000 de semnaturi au fost retrase - vezi http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-eu-referendum-36634407. Poate comentam si stirea asta...
    • Like 0
  • Din pacate aceasta petiție nu produce efecte juridice altele decât o dezbatere parlamentara. Referendumul rămâne valabil, brexit continua .
    • Like 0
  • Conform informatiilor ,referendumul britanic are doar valoare informativa,deci parlamentul britanic format din Camera Lorzilor si cea a Comunelor pot INVALIDA referendumul..Cred ca atunci vom avea imaginea clara a ceea ce s-a dorit de fapt.vom vedea daca a fost opera unor minti populiste ori a fost minutios pregatit. Momentan pare ca vor mai multe beneficii ,un statut privilegiat al UK....imi place mesajul dur al liderilor europeni...plecati cat mai repede...... Sunt curios sa vad daca parlamentarii britanici sunt la fel ca ai nostrii ...sa-i doara-n cot de vointa poporului......."demintarii" nostri ar rasufla usurati....
    • Like 0
  • Haida de, trebuie sa fi destul de naiv sa crezi ca ne jucam de-a refendumu-rile in Mare Britanie! Poate daca era vorba de Romania , unde nimic nu se ia in serios , inclusiv referendumurile: "300 parlamentari" referendum valid dar ignorat de parlament, referendumul de demitere a lui Basescu declarat valid, dar contestat de unii pe motiv ca nu se stie exact care este populatia cu drept de vot si trebuie sa ne tot numaram se vedem cati suntem!? UK este altceva, nu mai este cale de intors, bye bye!!
    • Like 1
  • MihaiSt check icon
    Stirea aparuse inca de ieri pe BBC News (http://www.bbc.com/news/uk-politics-eu-referendum-36629324). Raspunsul premierului Cameron (mentionat si de BBC, trecut cu vederea de echidistanta Raluca) a fost clar: "There will be no second referendum". Nu a fost nici o problema pentru cei care militau pentru Remain atunci cand estimarile erau in jur de 50% - pe atunci, si un vot de 50.1% in favoarea Remain ar fi fost OK. Ce facem acum, repetam votul pana iese ce trebuie ?
    • Like 0
  • Pai da, il vor reorganiza pana va iesi rezultatul dorit. :))

    "Aceșttia cer implementarea unei noi reguli, prin care să nu fie validate referendumurile referitoare la UE, la care prezența este sub 75%, iar majoritatea la care se ajunge este sub 60%."

    Apoi vor spune "Haideti sa implementam o prezenta minima de 80%!!!". Hahahahaha!! :))))
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult