Aproape trei milioane de britanici au semnat o petiție pentru organizarea unui nou referendum cu privire la ieșirea Marii Britanii din UE.
Aceșttia cer implementarea unei noi reguli, prin care să nu fie validate referendumurile referitoare la UE, la care prezența este sub 75%, iar majoritatea la care se ajunge este sub 60%.
52%, adică 17.410.742, dintre britanici au votat pentru Brexit, iar 48%, 16.141.241, pentru rămânerea în Uniunea Europeană.
Expertul constituțional Vernon Bogdanor a declarat pentru The Telegraph că un al doilea referendum este „extrem de improbabil”. „Nu cred că UE va vrea să se mai târguiască pe acest subiect. Va lua acest vot ca unul final”, a spus Bogdanor, care a adăugat că guvernele vor fi extrem de precaute în a mai organiza referendumuri pe viitor.
Un alt expert, profesorul John Curtice crede că nu mai are niciun rost ca oamenii să semneze acum o petiție. „Ar fi trebuit să o facă înainte. Chiar și așa, aceste petiții nu înseamnă întotdeauna mare lucru. A trecut de pragul de 100.000 de semnături pentru a putea fi dezbătută în Parlament. Acest lucru înseamnă doar că unii parlamentari vor spune: „E o rușine groaznică”, iar alții vor spune „Aleluia!” Și aici se termină discuția”.
După rezultatul referendumului, premierul David Cameron a anunțat că va demisiona din funcție până în luna octombrie și că următorul premier va fi cel căruia îi va reveni sarcina de a demara procedurile de desprindere de UE. Și primarul Londrei, Boris Johnson, cel care a condus practic campania pentru Brexit a fost de acord cu Cameron, spunând că Marea Britanie nu ar trebui să se grăbească să invoce articol 50 din Tratatul de la Lisabona, care prevede modalitățile de retragere a unui stat din UE. Însă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Jean-Claude Juncker, şeful Comisiei Europene, şi Martin Schulz, preşedintele Parlamentului UE, au cerut printr-un comunicat comun Marii Britanii să părăsească Uniunea Europeană „cât mai curând posibil”, pentru a evita prelungirea unei stări de incertitudine.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
"Aceșttia cer implementarea unei noi reguli, prin care să nu fie validate referendumurile referitoare la UE, la care prezența este sub 75%, iar majoritatea la care se ajunge este sub 60%."
Apoi vor spune "Haideti sa implementam o prezenta minima de 80%!!!". Hahahahaha!! :))))