Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

2,8 milioane de britanici au semnat o petiție pentru organizarea unui nou referendum

Aproape trei milioane de britanici au semnat o petiție pentru organizarea unui nou referendum cu privire la ieșirea Marii Britanii din UE.

Aceșttia cer implementarea unei noi reguli, prin care să nu fie validate referendumurile referitoare la UE, la care prezența este sub 75%, iar majoritatea la care se ajunge este sub 60%.

52%, adică 17.410.742, dintre britanici au votat pentru Brexit, iar 48%, 16.141.241, pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Expertul constituțional Vernon Bogdanor a declarat pentru The Telegraph că un al doilea referendum este „extrem de improbabil”. „Nu cred că UE va vrea să se mai târguiască pe acest subiect. Va lua acest vot ca unul final”, a spus Bogdanor, care a adăugat că guvernele vor fi extrem de precaute în a mai organiza referendumuri pe viitor.

Un alt expert, profesorul John Curtice  crede că nu mai are niciun rost ca oamenii să semneze acum o petiție. „Ar fi trebuit să o facă înainte. Chiar și așa, aceste petiții nu înseamnă întotdeauna mare lucru. A trecut de pragul de 100.000 de semnături  pentru a putea fi dezbătută în Parlament. Acest lucru înseamnă doar că unii parlamentari vor spune: „E o rușine groaznică”, iar alții vor spune „Aleluia!” Și aici se termină discuția”.

După rezultatul referendumului, premierul David Cameron a anunțat că va demisiona din funcție până în luna octombrie și că următorul premier va fi cel căruia îi va reveni sarcina de a demara procedurile de desprindere de UE. Și primarul Londrei, Boris Johnson, cel care a condus practic campania pentru Brexit a fost de acord cu Cameron, spunând că Marea Britanie nu ar trebui să se grăbească să invoce articol 50 din Tratatul de la Lisabona, care prevede modalitățile de retragere a unui stat din UE. Însă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Jean-Claude Juncker, şeful Comisiei Europene, şi Martin Schulz, preşedintele Parlamentului UE, au cerut printr-un comunicat comun Marii Britanii să părăsească Uniunea Europeană „cât mai curând posibil”, pentru a evita prelungirea unei stări de incertitudine.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • MihaiSt check icon
  Doamna Ion, cred ca v-ati cam grabit (sau v-au grabit altii) cu stirea: petitia pentru refacerea referendumului a inceput sa ia apa dupa ce s-a deschis o investigatie pentru frauda si vreo 77.000 de semnaturi au fost retrase - vezi http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-eu-referendum-36634407. Poate comentam si stirea asta...
  • Like 0
 • Din pacate aceasta petiție nu produce efecte juridice altele decât o dezbatere parlamentara. Referendumul rămâne valabil, brexit continua .
  • Like 0
 • Conform informatiilor ,referendumul britanic are doar valoare informativa,deci parlamentul britanic format din Camera Lorzilor si cea a Comunelor pot INVALIDA referendumul..Cred ca atunci vom avea imaginea clara a ceea ce s-a dorit de fapt.vom vedea daca a fost opera unor minti populiste ori a fost minutios pregatit. Momentan pare ca vor mai multe beneficii ,un statut privilegiat al UK....imi place mesajul dur al liderilor europeni...plecati cat mai repede...... Sunt curios sa vad daca parlamentarii britanici sunt la fel ca ai nostrii ...sa-i doara-n cot de vointa poporului......."demintarii" nostri ar rasufla usurati....
  • Like 0
 • Haida de, trebuie sa fi destul de naiv sa crezi ca ne jucam de-a refendumu-rile in Mare Britanie! Poate daca era vorba de Romania , unde nimic nu se ia in serios , inclusiv referendumurile: "300 parlamentari" referendum valid dar ignorat de parlament, referendumul de demitere a lui Basescu declarat valid, dar contestat de unii pe motiv ca nu se stie exact care este populatia cu drept de vot si trebuie sa ne tot numaram se vedem cati suntem!? UK este altceva, nu mai este cale de intors, bye bye!!
  • Like 1
 • MihaiSt check icon
  Stirea aparuse inca de ieri pe BBC News (http://www.bbc.com/news/uk-politics-eu-referendum-36629324). Raspunsul premierului Cameron (mentionat si de BBC, trecut cu vederea de echidistanta Raluca) a fost clar: "There will be no second referendum". Nu a fost nici o problema pentru cei care militau pentru Remain atunci cand estimarile erau in jur de 50% - pe atunci, si un vot de 50.1% in favoarea Remain ar fi fost OK. Ce facem acum, repetam votul pana iese ce trebuie ?
  • Like 0
 • Pai da, il vor reorganiza pana va iesi rezultatul dorit. :))

  "Aceșttia cer implementarea unei noi reguli, prin care să nu fie validate referendumurile referitoare la UE, la care prezența este sub 75%, iar majoritatea la care se ajunge este sub 60%."

  Apoi vor spune "Haideti sa implementam o prezenta minima de 80%!!!". Hahahahaha!! :))))
  • Like 3


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult