Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

3.920 de cazuri noi din 19.507 teste. Bucureștiul trece de pragul de 3 la mia de locuitori. Masca va deveni obligatorie în Capitală. Raed Arafat a detaliat de vineri măsurile care vor fi introduse

ambulanta - covid - Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

Foto Inquam Photos/Ovidiu Iordachi

Duminică au fost raportate 3.920 de cazuri noi din 19.507 teste. Bucureștiul a trecut astfel de pragul de 3 persoane infectate cu coronavirus la 1.000 de locuitori, cu o rată de incidență de 3,02, potrivit datelor comunicate astăzi de Grupul de Comunicare Strategică

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a detaliat de vineri măsurile care ar urma să fie introduse la momentul atingerii acestui prag al ratei de incidență. 

„În momentul în care rata va ajunge la 3, se vor aplica regulile prevăzute pentru această situație în hotărârea de guvern: restaurantele închise, nu mai sunt activități la teatre, la cinematografe, masca devine obligatorie în toate spațiile publice, nu mai există diferențiere între spațiu aglomerat și spațiu neaglomerat, în toate spațiile masca este obligatorie. Sunt regulile de bază în această situație, când trecem de pragul de 3 la mie și pe care sperăm ca populația să le înțeleagă și să le respecte”, a spus Raed Arafat, vineri seară, la Digi24.

„Dacă oamenii nu înțeleg de ce se iau măsurile înseamnă că avem o problemă foarte mare în implementarea lor. Nu este de dorit nici să ne trezim că Jandarmeria merge cu bastonul după oameni și de aceea se încearcă să fie un dialog, pentru că nimeni nu vrea să ajungem la alte acțiuni, la alt nivel de confruntare, așa cum s-a ajuns în alte țări”, a subliniat șeful DSU la Digi24.

În București sunt, oficial, 26.703 persoane cu Covid-19. dintre care 770 de cazuri raportate în ultimele 24 de ore.

Citiți și:

Este posibil ca toate școlile din București să treacă în scenariul rosu, iar elevii să studieze toți în sistem online.

Până astăzi, 18 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 180.388 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

130.894 de pacienți au fost declarați vindecați.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor este următorul:

sursa: Grupul de Comunicare Strategică/(clic pe imagine pentru a mări)

Până astăzi, 5.872 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 17.10.2020 (10:00) – 18.10.2020 (10:00) au fost raportate 60 de decese (41 bărbați și 19 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mureș, Prahova, Timiș, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 2 decese a fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 9 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 19 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 16 decese la categoria de peste 80 de ani.

58 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient nu a prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.984. Dintre acestea, 749 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.852.186 de teste. Dintre acestea, 19.507 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 11.530 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.977 la cerere.

dr Carmen Dorobăț, Spitalul Boli Infecțioase Iași, la Digi24: „Cam 20 la sută dintre pacienți prezintă o formă asimptomatică și încă 20 la sută sunt forme foarte ușoare”.

Pe teritoriul României, 20.301 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.583 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 46.475 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 45 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.597 apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 7.077 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.439.260 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 13 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "3.920 de cazuri noi din 19.507 teste."
    Greșit! Cei 3920 au fost testați anterior ultimelor 24 de ore. Dacă te testezi azi, nu obții tot azi rezultatul, ci peste minimum o zi. Deci cele 3290 de cazuri au fost testate cu două sau mai multe zile în urmă, Este uimitor cum nimeni nu sesizează un lucru atât de evident și se apucă să calculeze "rate" zilnice eronate.
    Cazurile din cele 19607 de teste vor fi raportate în zilele următoare.
    • Like 1
  • Ar trebui sa se raporteze separat cazurile de infectie descoperite pe definitia de caz si cele descoperite pe testari la cerere.Astfel s-ar elimina confuzia privind relevanta numarului de testari,caci testarile “la noroc” au dat rezultate derutante ca cele 4 cazuri/ 8000 testati ai madamei Firea!E jenant cat de putina logica,chiar inginereasca,se aplica azi in adminitratie,mai ales pe proceduri,urechismulbe la putere!
    • Like 0
    • @ Arthur Chivulescu
      Atunci nu erau 3/1000 loc. infectati. Eu zic ,dupa buna mea logica , ca in Romania sunt in jur de 500.000 infectati. Iar in ritmul asta pana in februarie o sa fie infectata 80%din populatie. O sa avem imunitate de turma.
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Interesant! Puteți explica puțin? Cum ați ajuns la / calculat 500.000, luna februarie, 80%? Mersi.
      Să înțeleg că, practic, din februarie anul viitor, nu vom mai avea probleme legate de covid?
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult