Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

36.000 de români vor avea salariile nete mai mari cu 400 de lei în 2017

Peste 36.000 de români care au salariul brut mai mare de 15.000 de lei vor câștiga, în medie, 400 de lei net în plus pe lună. Acest lucru va fi posibil datorită unei prevederi din Codul Fiscal, care plafonează de la 1 ianuarie 2017 contribuțiile de sănătate la 5 salarii medii brute pe economie, scrie ZF.

Până în prezent, CASS se plătea pentru întreaga sumă, indiferent de nivelul salariului, contribuţia angajatului fiind de 5,5% din salariul brut, iar a angajatorului de 5,2 % din salariul brut.

Potrivit datelor de la Ministerul Muncii de la jumătatea acestui an, circa 36.000 de angajaţi din România, adică 0,7% din totalul salariaţilor cu contracte de muncă, au salarii brute mai mari de 15.000 de lei brut pe lună. Venitul mediu al celor care câștigă peste 15.000 de lei brut lunar este de 26.192 de lei brut pe lună, menționează sursa citată

Printre schimbările aduse de Codul Fiscal de la 1 ianuarie se numără plafonarea contribuțiilor de sănătate la 5 salarii medii brute, reducerea TVA de la 20% la 19%, anularea supra-accizei pe benzină şI a aşa-numitei “taxe pe stâlp”, de 0,5% din activele fixe.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • statistica si procentele sunt date naibii, caci daca stai cu o buca pe o bucata de ghiata, adica 50% cur rece + cu alta buca pe plita, adica 50% cur fierbinte => 100% satisfactie bucala !
  eventual te mai misti sa reduci/maresti procentul la buci, dar ramane 100% satisfactie totala :)
  pe de alta parte +5% la 100 = 105. iar la 1000 = 1050 :), adica ala de are 100 lei pensia, mai are d'o tigare pe luna, iar al cu 1000 pensia ia un pachet de 10 tigarete.
  deci statul are grije de viata aluia cu pensia mica.
  ce este asa greu de inteles cum lucreaza statul in sprijinul cetatenilor ?
  • Like 0
 • Adevărul că fix asta este soluția salvatoare, cei care au salarii uriașe să ia bani și mai mulți. Și nu ar fi vreo mare problemă, dar era interesant de aflat ce procent din cei 36.000 de români cu salarii de peste 15.000 sunt bugetari.
  • Like 0
 • Belcin check icon
  Numai ca acesti bani ..NU VOR AJUNGE LA SANATATE..la bugetul consolidat,,apoi ministerul sanatatii...apoi casa de asigurari centrala..apoi casele judetene..apoi la spitale unde administratia depaseste sistemul medical..appoi medici de familie..etc..etc...va dati seama ca cei care dau cu pixul au intaietate....asa zisii asigurati vin la urma la mana intinsa....ah am uitat vomj mai avea 4-5 ministere care se vor alimenta sau ..adapa de la acelasi ...buget consolidat pe care economistii din ......nu spun de unde ...il administreaza ...ca pe o ..fata mare ....desi virginitatea s-a piedut odata cu votul democratic "esprimat" ...si totul porneste de la ...statul de .....drept? sau care stat???
  • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult