Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

36.000 de români vor avea salariile nete mai mari cu 400 de lei în 2017

Peste 36.000 de români care au salariul brut mai mare de 15.000 de lei vor câștiga, în medie, 400 de lei net în plus pe lună. Acest lucru va fi posibil datorită unei prevederi din Codul Fiscal, care plafonează de la 1 ianuarie 2017 contribuțiile de sănătate la 5 salarii medii brute pe economie, scrie ZF.

Până în prezent, CASS se plătea pentru întreaga sumă, indiferent de nivelul salariului, contribuţia angajatului fiind de 5,5% din salariul brut, iar a angajatorului de 5,2 % din salariul brut.

Potrivit datelor de la Ministerul Muncii de la jumătatea acestui an, circa 36.000 de angajaţi din România, adică 0,7% din totalul salariaţilor cu contracte de muncă, au salarii brute mai mari de 15.000 de lei brut pe lună. Venitul mediu al celor care câștigă peste 15.000 de lei brut lunar este de 26.192 de lei brut pe lună, menționează sursa citată

Printre schimbările aduse de Codul Fiscal de la 1 ianuarie se numără plafonarea contribuțiilor de sănătate la 5 salarii medii brute, reducerea TVA de la 20% la 19%, anularea supra-accizei pe benzină şI a aşa-numitei “taxe pe stâlp”, de 0,5% din activele fixe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    statistica si procentele sunt date naibii, caci daca stai cu o buca pe o bucata de ghiata, adica 50% cur rece + cu alta buca pe plita, adica 50% cur fierbinte => 100% satisfactie bucala !
    eventual te mai misti sa reduci/maresti procentul la buci, dar ramane 100% satisfactie totala :)
    pe de alta parte +5% la 100 = 105. iar la 1000 = 1050 :), adica ala de are 100 lei pensia, mai are d'o tigare pe luna, iar al cu 1000 pensia ia un pachet de 10 tigarete.
    deci statul are grije de viata aluia cu pensia mica.
    ce este asa greu de inteles cum lucreaza statul in sprijinul cetatenilor ?
    • Like 0
  • Adevărul că fix asta este soluția salvatoare, cei care au salarii uriașe să ia bani și mai mulți. Și nu ar fi vreo mare problemă, dar era interesant de aflat ce procent din cei 36.000 de români cu salarii de peste 15.000 sunt bugetari.
    • Like 0
  • Belcin check icon
    Numai ca acesti bani ..NU VOR AJUNGE LA SANATATE..la bugetul consolidat,,apoi ministerul sanatatii...apoi casa de asigurari centrala..apoi casele judetene..apoi la spitale unde administratia depaseste sistemul medical..appoi medici de familie..etc..etc...va dati seama ca cei care dau cu pixul au intaietate....asa zisii asigurati vin la urma la mana intinsa....ah am uitat vomj mai avea 4-5 ministere care se vor alimenta sau ..adapa de la acelasi ...buget consolidat pe care economistii din ......nu spun de unde ...il administreaza ...ca pe o ..fata mare ....desi virginitatea s-a piedut odata cu votul democratic "esprimat" ...si totul porneste de la ...statul de .....drept? sau care stat???
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult