Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

36.000 de români vor avea salariile nete mai mari cu 400 de lei în 2017

Peste 36.000 de români care au salariul brut mai mare de 15.000 de lei vor câștiga, în medie, 400 de lei net în plus pe lună. Acest lucru va fi posibil datorită unei prevederi din Codul Fiscal, care plafonează de la 1 ianuarie 2017 contribuțiile de sănătate la 5 salarii medii brute pe economie, scrie ZF.

Până în prezent, CASS se plătea pentru întreaga sumă, indiferent de nivelul salariului, contribuţia angajatului fiind de 5,5% din salariul brut, iar a angajatorului de 5,2 % din salariul brut.

Potrivit datelor de la Ministerul Muncii de la jumătatea acestui an, circa 36.000 de angajaţi din România, adică 0,7% din totalul salariaţilor cu contracte de muncă, au salarii brute mai mari de 15.000 de lei brut pe lună. Venitul mediu al celor care câștigă peste 15.000 de lei brut lunar este de 26.192 de lei brut pe lună, menționează sursa citată

Printre schimbările aduse de Codul Fiscal de la 1 ianuarie se numără plafonarea contribuțiilor de sănătate la 5 salarii medii brute, reducerea TVA de la 20% la 19%, anularea supra-accizei pe benzină şI a aşa-numitei “taxe pe stâlp”, de 0,5% din activele fixe.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • statistica si procentele sunt date naibii, caci daca stai cu o buca pe o bucata de ghiata, adica 50% cur rece + cu alta buca pe plita, adica 50% cur fierbinte => 100% satisfactie bucala !
  eventual te mai misti sa reduci/maresti procentul la buci, dar ramane 100% satisfactie totala :)
  pe de alta parte +5% la 100 = 105. iar la 1000 = 1050 :), adica ala de are 100 lei pensia, mai are d'o tigare pe luna, iar al cu 1000 pensia ia un pachet de 10 tigarete.
  deci statul are grije de viata aluia cu pensia mica.
  ce este asa greu de inteles cum lucreaza statul in sprijinul cetatenilor ?
  • Like 0
 • Adevărul că fix asta este soluția salvatoare, cei care au salarii uriașe să ia bani și mai mulți. Și nu ar fi vreo mare problemă, dar era interesant de aflat ce procent din cei 36.000 de români cu salarii de peste 15.000 sunt bugetari.
  • Like 0
 • Belcin check icon
  Numai ca acesti bani ..NU VOR AJUNGE LA SANATATE..la bugetul consolidat,,apoi ministerul sanatatii...apoi casa de asigurari centrala..apoi casele judetene..apoi la spitale unde administratia depaseste sistemul medical..appoi medici de familie..etc..etc...va dati seama ca cei care dau cu pixul au intaietate....asa zisii asigurati vin la urma la mana intinsa....ah am uitat vomj mai avea 4-5 ministere care se vor alimenta sau ..adapa de la acelasi ...buget consolidat pe care economistii din ......nu spun de unde ...il administreaza ...ca pe o ..fata mare ....desi virginitatea s-a piedut odata cu votul democratic "esprimat" ...si totul porneste de la ...statul de .....drept? sau care stat???
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult