Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

36.000 de români vor avea salariile nete mai mari cu 400 de lei în 2017

Peste 36.000 de români care au salariul brut mai mare de 15.000 de lei vor câștiga, în medie, 400 de lei net în plus pe lună. Acest lucru va fi posibil datorită unei prevederi din Codul Fiscal, care plafonează de la 1 ianuarie 2017 contribuțiile de sănătate la 5 salarii medii brute pe economie, scrie ZF.

Până în prezent, CASS se plătea pentru întreaga sumă, indiferent de nivelul salariului, contribuţia angajatului fiind de 5,5% din salariul brut, iar a angajatorului de 5,2 % din salariul brut.

Potrivit datelor de la Ministerul Muncii de la jumătatea acestui an, circa 36.000 de angajaţi din România, adică 0,7% din totalul salariaţilor cu contracte de muncă, au salarii brute mai mari de 15.000 de lei brut pe lună. Venitul mediu al celor care câștigă peste 15.000 de lei brut lunar este de 26.192 de lei brut pe lună, menționează sursa citată

Printre schimbările aduse de Codul Fiscal de la 1 ianuarie se numără plafonarea contribuțiilor de sănătate la 5 salarii medii brute, reducerea TVA de la 20% la 19%, anularea supra-accizei pe benzină şI a aşa-numitei “taxe pe stâlp”, de 0,5% din activele fixe.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • statistica si procentele sunt date naibii, caci daca stai cu o buca pe o bucata de ghiata, adica 50% cur rece + cu alta buca pe plita, adica 50% cur fierbinte => 100% satisfactie bucala !
  eventual te mai misti sa reduci/maresti procentul la buci, dar ramane 100% satisfactie totala :)
  pe de alta parte +5% la 100 = 105. iar la 1000 = 1050 :), adica ala de are 100 lei pensia, mai are d'o tigare pe luna, iar al cu 1000 pensia ia un pachet de 10 tigarete.
  deci statul are grije de viata aluia cu pensia mica.
  ce este asa greu de inteles cum lucreaza statul in sprijinul cetatenilor ?
  • Like 0
 • Adevărul că fix asta este soluția salvatoare, cei care au salarii uriașe să ia bani și mai mulți. Și nu ar fi vreo mare problemă, dar era interesant de aflat ce procent din cei 36.000 de români cu salarii de peste 15.000 sunt bugetari.
  • Like 0
 • Belcin check icon
  Numai ca acesti bani ..NU VOR AJUNGE LA SANATATE..la bugetul consolidat,,apoi ministerul sanatatii...apoi casa de asigurari centrala..apoi casele judetene..apoi la spitale unde administratia depaseste sistemul medical..appoi medici de familie..etc..etc...va dati seama ca cei care dau cu pixul au intaietate....asa zisii asigurati vin la urma la mana intinsa....ah am uitat vomj mai avea 4-5 ministere care se vor alimenta sau ..adapa de la acelasi ...buget consolidat pe care economistii din ......nu spun de unde ...il administreaza ...ca pe o ..fata mare ....desi virginitatea s-a piedut odata cu votul democratic "esprimat" ...si totul porneste de la ...statul de .....drept? sau care stat???
  • Like 1


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult