Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

6 imagini din Rusia și a șaptea cu Ion Iliescu: când americanii au invadat Uniunea Sovietică fără să tragă nici măcar un singur glonț

Mc in Rusia

Capitalismul pune Rusia pe hold: gigantul McDonald’s închide temporar toate restaurantele din Rusia. Lanţul cuprinde 850 de locaţii în Rusia şi are 62.000 de angajaţi. Momentul este unul istoric.

Pe 31 ianuarie, 1990, Statele Unite învingeau Uniunea Sovietică fără să tragă nici măcar un singur cartuș. În Piața Pușkin din Moscova, americanii deschideau primul restaurant McDonald’s. Comuniștii ruși s-au predat necondiționat capitalistului BigMac, așa cum vedeți din aceste imagini fabuloase:

Imagine 1: 5000 de ruși s-au așezat la coadă în Piața Pușkin, în ziua deschiderii, să prindă un hamburger.

Imagine 2: Oamenii au stat la coadă 8 ore. Până la finalul zilei, 30.000 de oameni reușiseră să prindă un BigMac.

Imagine 3: 35.000 de ruși au „aplicat” pentru cele 600 de joburi la primul McDonald’s din Rusia. Un polițist sovietic se pozează cu mândrie lângă sigla „invadatorului” american.

Imagine 4: La un asemenea moment istoric, nu putea să lipsească Mihail Gorbaciov, ultimul conducător al Uniunii Sovietice.

Imagine 5: Trei ani mai târziu, în 1993, Boris Elțîn, primul președinte al Rusiei, la costum, își face poze mâncând la McDonald’s.

Imagine 6: Ion Iliescu, președintele României, își pune șorțul și vinde hamburgeri într-un restaurant McDonald’s. Era anul 2000.

Imagine 7: Priviți această imagine cu ruși îmbulzindu-se „să prindă” un hamburger. Din păcate, nu am o poză care să arate cum a fost la deschiderea McDonald’s-ului de la Unirii, primul din România, inaugurat în 1995. Românii au fost atât de entuziaști și au venit în număr atât de mare, încât au spart geamurile. 

Foto: BoredPanda (1,2,7), Getty Images (3,4,5), Mediafax (6)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mi se pare o imagine emblematica pentru anii 90 cand hamburgerul era(mult) ma bun decat chifteaua ! o epoca de deschidere si incredere pe care am trait-o cu totii;si cind priveam cu admiratie tot ce venea din vest, de la cele mai banale bunuri de consum la teoriile mondialiste ! momentul acela unic , marii lideri occidentali, complet lipsiti de viziune , l'au ratat complet ! atunci ar fi trebuit sa faca pace cu Rusia, (slabita si in cautare de aliati si a unui nou model) sa o atraga de partea lor ! a continuat insa vechea politica, bazata pe raportul de forte, ......iar Rusia, desi nu e mare lucru din punct de vedere economic, e inca o putere militara ! va rog sa incercati sa intelegeti exact ce vreau sa spun si sa nu ma acuzati airea ca sunt omul lui Putin sau alte bazaconii de genul asta !!!
    • Like 0
  • ion check icon
    mie articolul mi se pare emblematic, in sensul ca la epoca respectiva , in anii 90, a fost un moment pe care occidentul l-a ratat ! un moment in care rusii (si noi toti din tarile de est) eram fascinati de tot ce venea din vest si de valorile occidentale ! un moment in care ar fi trebuit sa construiasca o pace durabila cu Rusia, si o relatie bazata pe incredere ! sa sprijine Rusia si sa o atraga de partea vestului! nu e vorba deloc aici sa fim de acord cu agresiunea Rusiei sau cu un dictator ca Putin! e vorba doar sa incercam sa intelegem de ce s-a ajuns aici ! iar pe de alta parte, pe rusi ai asteapta vremuri foarte grele, indiferent de rezultatul razboiului.....
    • Like 0
  • HILAR NU ? Dam vina pe razboi dam vina pe pandemie dam vina pe orice pentru ca in acesti 40-50 de ani POLITICUL DECIZIONALII si SPECIALII s-au vopsit in prezent "VIRGINI" desi in tot acest timp trecut au stat cu manutele in cosuletul "SCUFITEI ROSII". Lapte si miere curge suntem super-buni si profesionisti la toate niste giganti ai erei noastre mai putin la "toanele" unei femeiusti care mesteca guma in zeflemea in timp ce-si schimba rochia. ( desigur un mic pamflet din Romania )
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    În contrapartidă, să vedem la care produs/magazin rusesc s-au îmbulzit alții. Chiar cu burgerii McDonalds care numai sănătoși nu-s. Răspuns: nici unul.
    Mai departe: cum a dobândit occidentul supremația? De obicei prin produse apreciate, bune, calitative. Rusia? Prin acaparare. Forță. Subjugare.

    URSS a fost o federație socialistă, în realitate pe modelul statului Penem din Jocurile foamei. Poate mai bine o duceau cei din RSS Rusă. Restul, fiecare cu ce avea. Ucraina a fost grânarul. De prin Caucaz venea petrolul. Dar Ucraina nu uită episodul Holodomor, imprimat în memoria colectivă.
    Ce mai avea URSS? O pleiadă de state vasale, socialiste. Un tampon între ei și occident. State în care nu prea s-au sfiit să intre cu tancurile atunci când li se părea lor că ies de sub ascultare.
    Ce a făcut Rusia în țările URSS? Rusificare. Amestec de populații. Îndoctrinare. Epurare masivă.
    Cine mai vrea așa ceva? Ne mai mirăm de ce luptă ucrainenii?

    Kagebistul brutal Putin nici măcar nu înțelege sensul cuvântului libertate și nu prea pricepe de ce Ucraina nu se predă. El nu știe decât de politica și ierarhia biciului și acum a ajuns la bici. Trăiește cu un vis demult expirat, vrea să implementeze trecutul cu forța și brutalitate. Merită să rămână în trecut, cu bunăstarea sovietică. Cu dracul cu primusul sub braț.
    • Like 8
    • @ Delia MC
      Cosmin check icon
      Pentru cei ce au uitat sau nu au un prins....
      Ceea ce a adus Mecul înainte de toate a fost civilizație.
      Au fost printre primele magazine care aveau toaletele curate.
      In '95, dacă intrai într-un wc in România, trebuia să îți ții respirația ca să nu verși.
      Am mai prins ceva similar cu Unilever la o fabrică.
      Erau disperați că dispărea totul din grupurile sanitare,hartie, săpun, deși fabrica cu asta se ocupa.
      Cred că suntem la sute de ani distanță de vremurile acelea.
      • Like 1
  • imi cer public scuze pt. comentariile postate pe republica.ro , in care l-am apreciat pe criminalul Putin !
    • Like 3
    • @ Petru Mirea
      Macar ai taria sa recunosti ca te-a unselat frustratul pitic. Greseala e omeneasca, important este ca ti-ai dat seama ce animal este DEMENTUL .
      • Like 1
  • Gandalf check icon
    Oricum ai lua-o, rusnacii omoară oameni în altă țară.
    E exact atât de simplu.
    Orice dobitoc care vrea să complice asta este plătit de ruși.
    Nu intrați în polemici de idei cu ei, nu le dați material de dezbatere, nu merită.
    Ei sunt plătiți pentru timpul pe care îl consumă, voi nu și oricum o vor da la întors ca să convingă pe cei mai slabi de înger sau de minte. Și așa își vor construi o armată de idioți utili. E target-ul final, apoi pleacă în altă parte.
    Scârbele!
    • Like 5
    • @ Gandalf
      Nume check icon
      De acord. Sunt niste criminali și punct. Iar rușii de rând, dacă nu fac nimic sa oprească măcelul înseamnă ca sunt complici. Ca nu o mai mănânce gura rusului un burgăr, un espresso cu sirop și gheata, chiloți Vuitton și coca cola, chiar nu mă sensibilizeaza deloc.
      • Like 6
    • @ Nume
      Cred ca gresiti cand blamati "rusul de rand". Probabil il comparati cu "romanul de rand" de astazi care, chiar si in rural, are acces la internet si la mass media dupa cum doreste.
      In opinia mea e mai corect sa-l comparati cu "romanul de rand" din anii 90, care nu avea acces la internet (sic!, nici orasenii n-aveau, dar presa tiparita era mult mai accesibila in orase) si care avea acces doar la televiziunea "oficiala", TVR, caci firmele de cablu inca nu aparusera. Asa au fost posibile mineriadele si victoria cu 85% a lui Iliescu.
      Iar rusii din marile orase, care au acces si la alte mijloace de informare stiu despre ce e vorba. Si protesteaza, iar unii dintre ei sunt arestati.
      • Like 1
    • @ Ovidiu Grigore
      Aad check icon
      Nu se pot compara anii '90 cu mijloacele de informare de acum: internet, telefoane inteligente, acces satelit etc. Ca sunt needucati nu este o scuza pentru regretele dupa URSS ale rusilor (66% in 2018, dupa ce erau doar 56% in 2010!). Radio la care asculti Europa Libera si tot au. Iar protestele astea ale lor.... Ma scuzati, dar din cate milioane are Moscova, fara sa punem la socoteala celelalte mari orase, cred ca trebuia sa avem in strada cam 50-60 milioane de protestatari.
      • Like 3
  • mRNA check icon
    Confuzia generala este produsa de identificare. Faptul ca socialismul si comunismul, promovat de Lenin dupa invataturile lui Marx si Engels s-a dovedit ineficient economic nu inseamna ca Romania, Ungaria, Rusia si China, etc au fost invinse de SUA.

    Faptul ca China si Rusia au decis sa schimbe sistemul economic nu reprezinta o infrangere a acestor popoare. Gorbaciov a avut curajul sa riste o schimbare. In bine.

    Anglosaxonii, fiindca Europa e mai temperata, in fixatia lor rusofoba nu s-au putut abtine sa nu speculeze aceasta deschidere a Rusiei. Au vrut sa exporteze anarhie in Rusia si China, asa cum fac peste tot in lume in ultimele decenii. S-a extins spre est ... problema e ca au facut-o militar.

    Bogatul il corupe pe sarac. Anglosaxonii sunt suparati ca Rusia au coruptii ei dar nu se lasa asa usor corupti din afara.

    Ce afaceri banoase s-ar face in Rusia daca statul Rus ar da mana libera firmelor din vest sa exploateze necontrolat resursele rusiei precum in alte parti pe glob.

    O revolutie ca in Romania ar fi Ideala in Rusia din perspectiva anglosaxona. Ar crea haos si ar asigura accesul la resurse.

    Ucraina joaca rolul tradatorului. Fratele care se indeparteaza de familie. Nu doar ca se indeparteaza, ci corupt de cel bogat, se intoarce impotriva familiei proprii. Pilda fiului risipitor i se potriveste perfect.

    Ce faci cu fiul risipitor? Il ierti fiindca nu ai ce face. In aceasta consta dificultatea rusiei in acest moment.



    • Like 0
    • @ mRNA
      mRNA check icon
      „Un om avea doi fii. 12 Cel mai tânăr dintre ei i-a zis tatălui: «Tată, dă-mi partea din moşie care mi se cuvine!» Şi tatăl a împărţit între ei averea.[a] 13 Nu după multe zile, fiul cel tânăr a strâns totul şi a plecat într-o ţară îndepărtată, iar acolo şi-a risipit averea ducând o viaţă destrăbălată. 14 După ce a cheltuit totul, a venit o foamete mare în ţara aceea şi el a început să ducă lipsă. 15 S-a dus şi s-a alipit de unul din cetăţenii acelei ţări, iar acesta l-a trimis pe câmpurile lui să-i pască porcii.[b] 16 Ar fi dorit el să se sature din roşcovele pe care le mâncau porcii, dar nu i le dădea nimeni! 17 Şi-a venit în fire şi şi-a zis: «Câţi angajaţi ai tatălui meu au belşug de pâine, iar eu mor de foame aici! 18 Mă voi scula, mă voi duce la tatăl meu şi-i voi spune: ‘Tată, am păcătuit împotriva Cerului[c] şi înaintea ta 19 şi nu mai sunt vrednic să fiu numit fiul tău. Fă-mă ca pe unul din angajaţii tăi!’» 20 Şi s-a sculat şi s-a dus la tatăl lui. În timp ce el era încă departe, tatăl său l-a văzut şi i s-a făcut milă de el; a alergat la el, l-a îmbrăţişat şi l-a sărutat mult. 21 Fiul i-a zis: «Tată, am păcătuit împotriva Cerului şi înaintea ta şi nu mai sunt vrednic să fiu numit fiul tău!» 22 Dar tatăl le-a zis sclavilor săi: «Aduceţi repede cea mai bună robă şi îmbrăcaţi-l cu ea! Puneţi-i un inel în deget şi sandale în picioare! 23 Aduceţi apoi viţelul cel îngrăşat şi tăiaţi-l![d] Să mâncăm şi să ne veselim, 24 pentru că acest fiu al meu era mort şi trăieşte iarăşi, era pierdut şi a fost găsit!» Şi au început să se veselească.

      25 Fiul lui cel mai în vârstă era la câmp. Când a venit şi s-a apropiat de casă, a auzit muzică şi dansuri 26 şi l-a chemat pe unul din slujitori ca să-l întrebe ce se întâmplă. 27 Acesta i-a răspuns: «A venit fratele tău, iar tatăl tău a tăiat viţelul cel îngrăşat, pentru că l-a primit înapoi sănătos.» 28 Atunci el s-a înfuriat şi n-a vrut să intre. Tatăl lui a ieşit afară şi a stăruit de el să intre. 29 Însă el i-a răspuns tatălui său:

      – Iată, eu îţi slujesc de atâţia ani şi niciodată nu ţi-am încălcat porunca! Şi mie nu mi-ai dat niciodată nici măcar un ied ca să mă veselesc cu prietenii mei! 30 Dar când a venit acest fiu al tău, care ţi-a mâncat averea cu prostituatele, lui i-ai tăiat viţelul cel îngrăşat!

      31 Tatăl i-a zis:

      – Fiule, tu întotdeauna eşti cu mine şi tot ce este al meu este şi al tău. 32 Dar trebuia să ne veselim şi să ne bucurăm, pentru că acest frate al tău era mort şi acum trăieşte, era pierdut şi a fost găsit!“
      • Like 1
    • @ mRNA
      Gandalf check icon
      Pașol na turbinca, ciorti!
      Se pare că șefii tăi ți-au dat și normă: sub X cuvinte pe intervenție, nu te mai plătesc.
      Oricum rubla a căzut în cap, ca și tine dealtfel, așa că mai bine du-te-acasă și lasă-ne, postac bolșevic!
      • Like 6
    • @ Gandalf
      mRNA check icon
      Sa fiu sincer, nu-mi doresc sa am sentimentele si trairile pe care le ai tu. Esti cam gol pe dinauntru. Iar acest gol il umpli cu ura. Vai de tine si de familia ta. Ma tem ca nu ai asa ceva.
      • Like 0
    • @ mRNA
      Gandalf check icon
      Pașol na turbinca, ciorti!
      • Like 2
    • @ mRNA
      Este o poveste frumoasa din Sf Biblie , Frumos ,interesant ,educativ.
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      Gandalf check icon
      Și ce legătură are cu subiectul? Și de ce o postează bolșevicul aici?
      Ți-ai pus întrebările astea înainte de a-l mirui pe postac?

      ”Păziţi-vă de proroci mincinoși. Ei vin la voi îmbrăcați în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt niște lupi răpitori. Îi veți cunoaște după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini? Tot așa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rău face roade rele. Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rău nu poate face roade bune. Orice pom care nu face roade bune este tăiat și aruncat în foc. Așa că după roadele lor îi veți cunoaște.”
      Matei 7:15-...

      Gândește-te un pic și la asta, le felul în care foștii noștri securiști (dacă ai avut "plăcerea") te trăgeau de limbă, cum te împresurau cu vorbe până te puteau prinde și apoi la meliță cu tine! Știi că aveau dispensă să folosească citate din Biblie și chiar să spună bancuri politice!
      La fel fac și postacii ăștia plătiți de „little”, o iau pe lângă casă, pe lângă scoală, pe după cooperativă până ce te derutează complet. Folosesc citate biblice, ca să inducă în eroare (asta e o strategie proaspătă, dealtfel) și-apoi, ajungi să crezi ca ziua e noapte și, vezi-Doamne, Ucraina a invadat Rusia :D
      • Like 6
    • @ mRNA
      Gandalf check icon
      Nu am urât niciodată un gândac scârbos de pe gresia albă din bucătărie pe care l-am alergat cu năduf până l-am putut strivi sub talpă.
      Nici măcar nu l-am disprețuit, asta e condiția lui de gândac.
      Doar mi-a fost o imensă scârbă de el în timp ce alerga și se zbătea pentru ultimele lui clipe și chiar și după ce l-am zborșit pe podea tot am avut un sentiment acut de scârbă.
      • Like 1
    • @ mRNA
      De unde ai scos tu ca anglosaxonii au o fixatie rusofoba? Pure aberatii. Cat despre exportul de anarhie, pe bune, ceva mai prostesc nu puteai sa gasesti. Numai la partidele de fotbal se manifesta anarhia..... suporterilor. Nici un stat normal nu da mana libera unor firme sa exploateze necontrolat resursele - exista legislatie, contracte, etc, etc. Si asta dintr-un motiv cat se poate de simplu; orice stat normal doreste sa castige si el din explotarea resurselor - mai pe intelesul tuturor, statul isi doreste partea, sub forma de taxe si impozite sau ca participatie. Aaaa, ca de exemplu cuplul Dragnea-Valcov au dat legea aia stupida offshore ca sa blocheze exploatarea gazelor din Marea Neagra, e altceva: sub lozinca rasuflata de "nu ne vindem tara", ei ziceau pe sub mustata "nu, o dam pe gratis prietenului rus, ii deschidem larg usa, sa devenim dependent de acest vecin agresiv cu idei invechite". Nu mai compara Ucraina cu fiul risipitor din Biblie, nu are nici o legatura. Ucraina este un stat independent, si in principiu poate adera la orice organism international la care doreste, fara a-l intreba pe Putin ce si cum. Mai ales ca in 1994 s-a semnat la Budapesta un acord prin care se garantau granitele Ucrainei de catre Rusia, care primea in schimb arsenalul nuclear mobil al Ucrainei. Putin insa dispretuieste profund orice e civilizatie: acordurile semnate de el insusi, dreptul international, adevarul (ca doar minte de ingheata apele!). Pentru mujicul rus, prost si betiv, este "Stima noastra si mandria / Putinica si Rusia!" (oare ce de suna a ceva cunoscut, chestia asta???)
      • Like 3
    • @ mRNA
      Asta e tot ce puteți,mRNA?Pilde biblice?
      Trist.
      Rămâne realitatea:la toate ambasadele US și UE de pe mapamond se face coadă ptr.vize.
      La nicio ambasadă a Rusiei,Coreei de N.și mă tem că nici la cea a Chinei nu e vreodată coadă.
      Asta e situația!
      • Like 1
    • @ mRNA
      La cit de semialfabetizat,in limba romana, te dovedesti a fi,esti sigur "postac sovietic"in solda sosocilor. Cind citezi din cele sfinte iti iese mai bine,asa ca incearca doar sa citezi,inclusiv din sosoaca,tot este mai corect in limba romana !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult