Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Războiul din Ucraina ar putea să intre într-o nouă etapă, una a compromisului

Zelenski la ABC

Războiul din Ucraina ar putea să intre într-o nouă etapă, una a compromisului. Cel mai clar indicator în această privință este interviul acordat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski postului american de televiziune ABC News. Răspunzând la întrebările lui David Muir, președintele Zelenski a vorbit despre un eventual dialog cu Rusia în legătură cu solicitarea Moscovei de a recunoaște independența regiunilor separatiste din Donbas și a spus că NATO „nu este pregătită” să accepte Ucraina „pentru că alianței îi este frică de chestiuni controversate”.

„În legătură cu NATO, m-am liniștit cu mult timp în urmă, după ce am înțeles că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina pentru că alianței îi este frică de chestiuni controversate și de o confruntare cu Rusia. Și nu vreau să fim țara care cere asta în genunchi, nu vreau să fiu acel președinte”, a declarat Zelenski la ABC News. Președintele Ucrainei a mai spus că este dispus să discute cu Rusia despre solicitările făcute de Moscova, însă „este nevoie ca preşedintele Putin să înceapă să discute, să înceapă dialogul, în loc să trăiască într-o bulă de informaţii fără oxigen”.

Totodată, șeful statului ucrainean a vorbit despre un posibil compromis în legătură cu independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, însă a precizat că „această chestiune este mai complicată decât simpla recunoaştere”.„Vorbim de garanții de securitate. Detaliile privind teritoriile ocupate și republicile nerecunoscute de nimeni în afară de Rusia, aceste pseudo-republici, le putem discuta și găsi un compromis. Ce este important pentru mine este cum vor trăi oamenii din aceste teritorii, mai ales cei care vor să fie parte a Ucrainei. Deci, lucrurile sunt mai complicate decât doar recunoașterea lor”, a spus președintele ucrainean, precizând și că solicitările Moscovei au reprezentat un un ultimatum, iar Kievul nu vrea ultimatumuri.

„Aș vrea ca finalul să fie ca în filmele de la Hollywood, un final fericit”, a mai spus Volodimir Zelenski, avertizând însă ţările occidentale că războiul declanşat de ruşi nu se va limita la Ucraina şi că atacarea libertăţilor va afecta restul lumii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Situația e extrem de fluidă. Putin e extrem de imprevizibil. Informația la care are acces orice analist este cel puțin îndoielnică. Orice jonglerie de idei eu o văd de fapt ca o minusculă încercare de a manipula Situația. Şi asta nu e neapărat rău. Deci hai să luăm o gură de aer și să privim global Situația prezentată de nişte at best useful idiots.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Nimic nu este clar și nimeni nu știe nimic. Iar aceasta "masturbare" intelectuala cu zeci de analiști și para-analisti care despica firul în patru și fac tot felul de supoziții este searbădă și fără conținut. Chiar ieri citeam o analiza făcută de niște "specialiști" de la BBC și cu un titlu demn de un tabloid: "4 motive pentru care Putin nu va invada Ucraina". Chiar la câteva zile după articol Putin a invadata Ucraina. Pai despre ce vorbim? O analiza făcută ieri în Israel spune ca în câteva zile Ucraina se va preda, iar Putin va ocupa tot fostul bloc comunist pana la granița cu Austria și Serbia. Prin urmare pana nu se semnează și pana nu vedem nu exista nimic sigur, numai vorbe în vânt sau chiar mai rău manipulare.
    • Like 0
    • @ Nume
      Nu e cazul să fiți sarcastic la adresa "specialiștilor", analiștilor sau para-analiștilor, cum îi numiți.
      Cum sau ce ar fi putut să gândească sau să analizeze despre viitoarele acțiuni ale unui dement ??
      Erau pur și simplu niște ipoteze despre eventuale consecințe asupra Rusiei sau întregii lumi, nicicum nu s-a gândit nimeni că nenorocitul de rus, înconjurat de niște lingăi manipulați, nu respectă nici cea mai elementară logică geo-politică sau, mai grav, umană...
      Ce doriți, de fapt, să transmiteți prin mesajul ăsta țâfnos ?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult