Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

81 din 1,4 miliarde! | Epidemia, isteria și economia: pierderi de zeci de miliarde de dolari când lumea întreagă își pierde simțul măsurii

China coronavirus

Foto: Guliver/Getty Images

Wuhan, capitala provinciei Hubei, este cel mai populat oraș din centrul Chinei. Populația la nivelul anului 2019 este de 11 milioane de locuitori. Orașul este recunoscut drept centrul politic, economic, financiar, cultural, educațional și principalul hub de transport din centrul Chinei.

Wuhan cuprinde trei zone de dezvoltare, patru parcuri de dezvoltare științifică și tehnologică, peste 350 de institute de cercetare, numeroase incubatoare de afaceri, care permit orașului să ofere atuuri competitive la nivel mondial în majoritatea domeniilor. Combinând industrii tradiționale precum producția de automobile, punctul de plecare al liberalizării economice a Chinei, cu noi industrii hi-tech, Wuhan se poziționează ca unul dintre cele mai pro business orașe din Asia. Da, pro-business, într-o țară comunistă.

Principalele industrii din Wuhan includ producția modernă (industria auto, a oțelului) și industriile de înaltă tehnologie. Dongfeng Motor Corporation este al treilea mare producător auto din China, având facilități de producție comune cu firme precum Honda, Nissan și producătorul auto francez PSA Peugeot-Citroen.

PIB-ul orașului Wuhan a depășit, la nivelul anului 2019, valoarea de 250 de miliarde de dolari.

Dar... STOP! Orașul s-a închis, activitatea economică a fost oprită, conform celor afirmate de autoritățile chineze, din cauza... „pieței de fructe de mare“ și „comerțului cu animale vii“, de unde se pare că provine un virus ucigaș, virus care va extermina întreaga populație a planetei. Departe de a fi un cunoscător al produselor vândute în… piața de fructe de mare, nu este un motiv cam pueril pentru a închide un oraș întreg și să transmitem valuri de panică pe meridianele planetei.

Până luni seara au murit 81 de oameni, într-o țară cu o populație de 1,4 miliarde de locuitori. Au fost raporate 2800 de îmbolnăviri. 56 de milioane de persoane au intrat în carantină, 15 orașe au fost blocate, festivitățile pentru Anul Nou chinezesc au fost anulate în Beijing și Wuhan, zboruri locale și internaționale au fost oprite, transportul în comun și cel feroviar, de asemenea.

Ori guvernul Chinei știe mai multe despre acest coronavirus, ori întreaga Chină și planetă au intrat într-o logică a tembelismului planetar?

Psihoza virusului ucigaș va trage în jos PIB-ul Chinei cu până la 1%. Epidemia SARS din 2003 a adus pierderi de peste 40 de miliarde de dolari economiei mondiale. S-au îmbolnăvit 8.098 de persoane și au murit 774, în 37 de țări diferite.

Criza coronavirusului se estimează că va avea un efect similar crizei SARS, autoritățile chineze intervenind agresiv pentru stoparea virusului. Pratic, regiuni întregi din China au fost blocate de către guvern, în urma criticilor primite în trecut din partea OMS, conform cărora China nu a acționat pentru prevenirea răspândirii SARS.

Și au acționat - au blocat regiuni întregi și activitatea economică..

Impactul economic este deja resimțit în China, epicentrul focarului. Președintele chinez, Xi Jinping, a emis un decret prin care a solicitat un răspuns amplu la situația „gravă”. Astfel a fost înființat un comitet central care să gestioneze situația apărută.

Chinezii și-au anulat obișnuitele călătorii din timpul Anului Nou din cauza temerilor legate de faptul că boala s-ar răspândi la nivel planetar. Sectoare întregi de activitate, în principal din industie, dar și din turism au fost oprite, la propriu. De asemenea, bursele au de suferit.

După epidemia SARS, China a adoptat o politică fiscală expansivă, inclusiv de reducere a impozitelor pentru a ajuta la revigorarea sectoarelor cele mai afectate. Astăzi, China are deficite fiscale mari și are astfel mai puțin spațiu pentru a aplica stimuli fiscali, așa cum a procedat în trecut.

Un bun prieten îmi spunea în cursul zilei că „oricum, de la începutul anului am avut și un Război Mondial care a ținut de luni până într-o joi... și acum mai avem și asta cu epidemia.”

Va urma sfârșitul lumii? Vom umbla pe străzi pustii și ne vom feri de monștri biologici? Unii dintre noi da, restul, mare parte dintre cei ce încă își folosesc capul pentru a gândi, nu pentru a-și crea scenarii apocaliptice, ne vom urma cursul vieții, căci va trebui să facem față sfârșitului lumii din luna februarie, apoi celui din martie s.a.m.d.

O, da, trebuie plătite niște facturi. Mă retrag.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Și ce mai faci, ce mai zici, geniule? Vroiam doar să-ți amintesc că am trecut de 2 milioane de morți, în mai puțin de 1 an de când scriai aberația asta de articol. 81 din 1,4 miliarde, deci...
  • Like 0
 • Vuță, și ce mai zici, ce mai faci zilele astea ? Mă-ta, tac-tu e bine, sănătoși? Soacra, socrul? Ăla micu, nevasta?
  • Like 0
 • peste 1 mie de morti, si continua. Ca orice epidemie de gripa, impacteaza majoritar batranii - niciun copil sub 15 infectat.
  • Like 1
 • Nu stiu exact si nici nu ma obosesc sa aflu cand a fost scris acest articcol. Stiu insa ca intre timp s-a ajuns la peste 800 de morti datorita acestui virus. In aproximativ o luna de la raportarea oficiala a acestei situatii. Domnule Vuță! Cum ti se pare? Tot nesemnificativ? Tot panica nefondata? Dar probabil ai un creier care transforma totil in cifre,statistici si bani. Oamenii sunt doar niste cifre care trebuie sa produca numere. As fi curios cine recenzeaza articolele inainte de a fi publicate pe acest site. Probabil tot un contabil.
  Sunteti penibili...
  • Like 4
  • @ Iustin Grama
   A fost scris când erau "decât" 81 de morți...
   Între timp autorul s-a dat la fund.
   • Like 1
 • Peste 800 de morti, and counting. Si e abia inceputul. Guvernul chinez nu si-ar taia singur craca, daca situatia nu ar fi un real pericol. Stiu mai mult decat stim noi. Logica de balta!
  • Like 1
 • Ce Ziceai, boss? "Decât" 81 de morți? Nah că între timp s-au făcut 500 (cifra oficială, în realitate cine știe câți sunt)...
  Hai, mai bagă un articol pe tema asta, că te pricepi... :))))))
  • Like 2
 • N-au invatat nimic in 2004 dupa epidemia de SARS.Credeau ca merge oricum,Iata ca oamenii sunt mai informati, politicienii din America ,Europa, Australia sunt mai resonsabili si bine fac.
  • Like 0
 • Nu am cuvinte, decat o singura intrebare, DACA TOATE POPOARELE AR PROCEDA LA FEL ...unde ar fi locul fiecaruia dintre noi???.
  • Like 0
 • Draga autorule, nu e asa ca azi, la trei zile de la publicare, iti pare rau ca ai scapat ocazia sa taci?
  • Like 4
  • @ Val Verde
   Ha ha ha, Vuță nici după 2 luni nu recunoaște că e idiot, când îi bate moartea la ușă.
   • Like 0
 • Nu înțeleg cum au ajuns la rata mortalității de 4%. Dacă ne uitam pe cifrele declarate de guvern avem: 6000 de îmbolnăviri confirmate, 132 decese și 110 vindecați. În acest moment observam ca numărul deceselor este mai mare decât al vindecarii.
  • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult