Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

9 locuri de văzut pe Cheile Nerei, în afară de cascada Bigăr

Din păcate, în iunie 2021, Cascada Bigăr s-a prăbușit din cauza fisurilor din corpul de travertin al acesteia. Cu toate acestea, ea ar trebui să rămână în continuare o atracție a zonei și un argument pentru vizitarea celorlalte căderi de apă din Parcul National Cheile Nerei – Beușnita, cel puțin la fel de interesante și frumoase.


Cheile Nerei – această zonă superbă din sud-vestul țării, are un potențial turistic uriaș, pe care din ce în ce mai mulți români se încumetă să-l descopere. Aceasta zonă din județul Caraș Severin este, la prima vedere, mai greu accesibilă turiștilor din întreagă tara. Dar lucrurile nu stau chiar așa. Din București în Sasca Montana (punctul de plecare cel mai bun pentru oricare dintre obiectivele de mai jos) ajungi în circa 7 ore, urmând traseu Pitești – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Oravița (sau, ca alternativa dacă vrei să vezi pe drum și Dunărea la Cazane sau la Porțile de Fier – cu peisajele superbe aferente – poți urma acest traseu, care se continuă prin localitatea Moldova Nouă).

O frumusețe sălbatică, pe alocuri virgină, marcată de povești și legende frumoase, de oameni calzi și de bucate alese – iată cu ce te întâmpină aceasta zonă în care poți petrece fară regrete o vacanta de nota zece. Iată câteva locuri de neratat în Cheile Nerei, cu mențiunea că pe lângă ele vei întâlni încă macar atâtea altele către care merită să-ți abați pașii.

Ochiul Bei

Ochiul Beiului

În Parcul Cheile Nerei – Beușnița, vei lasă mașina (în caz că ai ajuns cu ea până acolo) la Păstrăvărie și vei porni pe jos către Lacul Ochiul Beiului, primul obiectiv al traseului (cel de-al doilea urmând să fie Cascada Beușnița). După aproximativ o ora de traseu rezonabil, ajungi la un lac cu apa turcoaz, încremenit în mijlocul pădurii, înconjurat de copaci umbroși. Lacul carstic e alimentat de un izvor (motiv pentru care nu îngheață pe timp de iarnă), are o adâncime de aproximativ 3,5 metri și o suprafață de 284 mp. Culoarea se datorează dioxidului de carbon și calcarului de pe fundul lacului, acolo unde poți zări peștii jucăuși.

Există o mulțime de legende și superstiții legate de acest lac special. Una dintre ele spune că, pe vremuri, un turc odios care stăpânea aceste ținuturi, avea un fiu cu ochi albaștri, care s-a îndrăgostit nebunește de o localnică, întâlnită în Poiana Florilor. Iubirea lor a ajuns curând la urechile turcului, care s-a supărat îngrozitor pentru faptul că fiul său iubește o valahă. Așa că și-a trimis oamenii să o ucidă. Mult prea supărat, amorezul a plâns continuu, apoi a decis să-și pună capăt zilelor. Se spune că lacul s-a format din lacrimile scurse de ochii albaștri ai tânărului turc.

Cascada Văioaga

Cascada Văioaga

Aflată în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, pe cursul râului Bei, Cascada Văioagă este una dintre cele mai frumoase din întreaga țară. La ea se poate ajunge mergând pe jos, de la intrarea în Parc, urmând drumul spre Păstrăvărie sau cu mașină, pe același drum forestier. După 2 km, pe partea dreaptă, vei vedea panoul ce semnalizează prezența cascadei. 

Cobori câțiva metri și te trezești într-un cadru natural superb, în care vedeta – Văioagă – își face numărul cu zgomot, protejată de un trunchi de copac a cărui diagonală dramatică îi sporește frumusețea.

Cascada Beușnița

Cascada Beușnița

Lași în urma Ochiul Beiului și-ți continui drumul către Cascada Beușnița, până la care vei face circa o jumătate de ora, în urcuș lejer. Calcarul dizolvat de apa râului Beu (Bei) a modelat, în timp, o mulțime de formațiuni care au dat naștere cascadelor. Cea mai spectaculoasă are o înălțime de circa 15 metri și e îmbrăcată în mușchi verde. Pentru a-i vedea cu adevărat spectacolul e bine să ajungi primăvara sau toamna, când râul are volum. În verile secetoase e posibil că Beușnița să fie secată. Dar asta nu te vă face să regreți că ai bătut drumul până la ea: cavernele săpate de apă în calcar sunt și ele subiecte perfecte pentru fotografii reușite.

Lacul Dracului

Lacul Dracului

Inițial lac subteran, în peștera cu același nume, Lacul Dracului a ajuns în actuala formă prin prăbușirea tavanului peșterii. Pentru a da cu ochii de el trebuie să pleci din Sasca Romană către Cantonul Damian, apoi Poiana lui Vogiun și o coborâre până la lac, aflat în vecinătatea malului Nerei. O altă variantă este din Sasca spre Cărbunari și Șopotul Nou, apoi pe un drum forestier și o coborâre continuă de la jumătatea acestuia.

Numele ochiului de apă albastru-verzui vine, desigur, de la o altă legendă (sunt mai multe, dar aceasta pare să fie cea mai populară), destul de ciudată: se zice că era un bătrân pastor care își mâna caprele în jurul acestui lac. La un moment dat, în calea lui s-a ivit un om mic de statură, care i-a cerut bătrânului să-i prăjească un pește fară ca acesta să se îndoaie. Bătrânul s-a învoit dar i-a cerut și el omulețului să-i prăjească un cap de țap fără ca acestuia să i se arate dinții. Mosul a prăjit pestele drept dar, în mod evident, dinții țapului au ieșit la iveală, după ce focul a mistuit carnea. De ciudă că a fost păcălit, omulețul s-a aruncat în apele lacului în vreme ce bătrânul și-a spus în sinea lui că tocmai a dat de Dracu’. Motiv pentru care așa a rămas și numele apei: Lacul Dracului.

Cascada Șușara

Cascada Șușara

Cascada Șușara se află pe cel mai lesne traseu de urmat (cruce albastră), din Sasca Montană, pe cursul răului Susara, circa 40 de minute de mers normal, cu o porțiune un pic mai dificilă, în care trebuie să faci echilibristica pe lângă un perete (asta că să nu cazi în apa răului, adâncă de… 20 de cm). Cascada în doua trepte are circa 15 m înălțime iar apa cade pe un fir subțire, pe stanca îmbrăcată în mușchiul verde, într-un bazin cristalin. Poți include Șușara într-un traseu mai lung, de circa 4 ore, care include că punct final Lacul Dracului, trecând prin Cracu Porcului și La Scaune.

Manastirea Nera

Mănăstirea Nera

Mănăstirea Nera este o mănăstire relativ nouă, terminată în anul 1994, construită în stil moldovenesc (poartă hramul Cuvioasei Paraschiva). Interesant este că, aici, viață monahală pare destul de intensă: măicuțele (care sunt foarte scrupuloase în privința fotografiilor) îngrijesc albine, cresc plante medicinale, există ateliere de croitorie și pictură, se pare chiar și un cabinet stomatologic, iar toate “roadele” se regăsesc în magazinul amenajat în apropiere, unde poți cumpără miere, săpunuri organice din diverse extracte, siropuri, bitter, tincturi, unguente, ceaiuri etc. Toate se pot comanda și online aici, cu alte cuvinte măicuțele fac și bani, nu doar se roagă.

Sasca Montană

Sasca Montană

Orice aventură pe Cheile Nerei începe, în mod logic, din localitatea Sasca Montană, o comună care șerpuiește la poalele dealului Gheorghe și care se află la 25 km de Moldova Nouă, la 40 de Bozovici și la 30 de Oravița. Sasca Montană, împreună cu satele ce-i aparțin (Sasca Română, Slatina Nera, Bogodint și Potoc) aduna în jur de 1500 de locuitori. Localitatea e un mix de case părăsite și clădiri renovate, care-i dau un aer pe alocuri straniu, dar totodată fermecător. Pe vremuri prosper centru minier (în zona Sasca Montana – Moldova Noua au existat în trecut circa 100 de mine), Sasca trece azi printr-un evident proces de ecologizare.

În Sasca poți vizita muzeul, care reflecta tradițiile locului – piese de mobilier, ceramică, covoare realizate manual, diverse obiecte, roci și minereuri din minele închise etc. sau poți merge – în spirit eco – la Casa Verde, un experiment ecologic ce seamănă cu o așezare a unui hobbit, amplasată pe malul drept al Nerei, la 2 km după ieșirea din comuna. Un alt obiectiv interesant din Sasca Montană este biserica romana-catolica, terminată în anul 1751, iar o opțiune foarte bună de cazare este Rocker's Inn.

Comuna păstrează, încă, o parte din vechile tradiții (de pilda, în Sasca Romana și Potoc se sărbătorește în continuare Fășangul, un fel de carnaval ținut înainte de Lăsata Secului).

Cheile Nerei

Cheile Nerei

Nu poți scrie despre locuri de văzut pe Cheile Nerei fară să menționezi… Cheile Nerei! Iubitorii muntelui vor porni cu siguranță pe traseul de 9-10 ore (banda roșie), de-a lungul râului Nera, pentru a admira frumusețile sălbatice ale acestei zone. Punct de plecare: Șopotu Nou. Punct de sosire: Sasca Montană. Sau invers. Vei trece pe la Lacul Dracului, prin Ogasul Porcului, prin La Cârlige (unde trebuie să traversezi Nera), pe la Peștera Porcului și Peștera Dubova, vei ajunge la Turnul lui Beg și cantonul Damian, Dealul Caraula și Podul Bei precum și tunelele săpate în stâncă.

Primăvara sau la începutul verii, pe râul Nera se poate face rafting. Mai greu, aproape imposibil acest lucru, în lunile secetoase, atunci când apa scade pe alocuri sub limita acceptabilă pentru acest gen de distracție.

La Tunele

La Tunele

În funcție de ce traseu alegi să faci, fie că pleci într-o excursie de o zi pe cheile Nerei, fie că alegi un traseu ușurel pană la Ochiul Beiului sau Beușnița, vei avea ocazia să treci prin aceste tunele săpate în stâncă. Cei mai leneși le vor depista ușor, chiar la intrarea în Rezervația Cheile Nerei – Beușnița, imediat în partea dreaptă, înainte de pod. O succesiune de câteva tunele (sunt 7), unele mai lungi, altele mai scurte, mai joase sau mai înalte, care se parcurg destul de rapid și care lasă, între ele, peisaje superbe asupra cheilor în sine.

Articol publicat pe site-ul autorului, tuktuk.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alo, repulica.ro, voi chiar nu observeti ca postati aceleasi articole de mai multe ori?!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult