Electoratul PSD-ALDE se opune amnistiei și grațierii, 87% dintre cei care au votat,la ultimele alegeri parlamentare, alianța aflată la putere declarându-se, într-un sondaj ISSPOL, împotriva acestora, relatează Digi24. La nivelul întregii populații, 91% dintre cetățeni se declară împotriva adoptării unei astfel de măsuri.
În plus, 63% dintre români cred că pedepsele pentru corupție sunt prea mici, iar 73% dintre ei consideră că viața lor este afectată de corupție în proporție mare și foarte mare, în timp ce 80% dintre români spun că lupta anticorupție este importantă pentru ei.
40% dintre români sunt de părere că o OUG pe amnistie și grațiere ar fi un lucru „foarte rău”, în timp ce doar 3 la sută spun că ar fi un lucru „foarte bun”. Mai mult, 57% dintre români consideră ca fiind „rea” eliberarea deținuților prin recursul compensatoriu, iar 56% afirmă că modificările la legile justiției și codurile penale sunt rele. Potrivit sondajului, 91% dintre români doresc să continuăm să fim parte a Uniunii Europene și 80% cred că lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită.
Studiul a fost realizat în perioada 4-11 decembrie de către ISSPOL, prin metoda CATI, pe un eșantion reprezentativ național de 1064 de persoane și are o marjă de eroare de 3%. Sondajul a fost comandat de Geeks For Democracy și finanțat de Fondul pentru Democrație.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1. Sa se creeze legi esentiale care nu pot fi modificate de orice analfabet (posibil doar cu votul intregii populatii cu un prag de vor peste 50% din populatie)
2. Invatamantul - investit in el si pus la punct pentru generatiile care vin (este foarte important)
Daca se aplica asa ceva, poate ne intoarcem in tara... poate :)))
De aceea, in lumea democratica poporul alege un Parlament pe care il mandateaza si il legitimeaza ca sa emita legi, iar Parlamentul ( legisdlativul ) alege un Guvern ( executivul ) care sa aplice aceste legi.
Recurgerea la referendum ( sau plebiscit daca preferati ) este o exceptie in lumea democratica, rezervata doar temelor esentiale sau crizelor politice majore, insa este un instrument des utilizat in tarile nedemocratice - atat comunistii cat si nazistii au utilizat din plin aceste doua instrumente pentru a-si legitima masurile luate .
Daca in lumea politica ( Parlament sau Guvern ) ajung in functii de decizie ""analfabeti"", ca sa va citez, inseamna ca nivelul de educatie al alegatorilor este precar si ca atre primii responsabili sunt alegatorii respectivi si nu ""analfabetul"" care a fost ales.
In final insa va dau dreptate: doar educatia si invatamantul de calitate pot corecta aceste anomalii.
Romania este totusi o tara democratica astfel incat cetatenii nostri sunt perfect liberi ca sa plece sau sa se intoarca in tara dupa cum doresc.
Insa doar acei care au decis sa ramana in tara pot intr-adevar sa schimbe ceva.
Noi trebuie sa intelegem un element foarte simplu , daca ne indignam dupa OUG o safie prea tirziu . Si nu in ultimul rand le vom face din nou jocul , pentru ca vor pleca de la guvernare si vor transfera toate relele unui guvern de technocrati ( sau din opozitie) ce va trebui sa cirpeasca toate porcariile pe care le-au facut mai ales luptind cu o birocratie PSD-ista pina la refuz ce poate carota absolut orice initiativa de bun simt.
Vorba aia a românului: câinii latră, ursul merge. Nu mai pot ei de sondaje. Astea au fost făcute pentru noi, pentru fraieri.