Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

91% dintre români se opun amnistiei și grațierii. Ce spun cei care au votat PSD-ALDE despre acest proiect - SONDAJ

Dragnea, miting

Electoratul PSD-ALDE se opune amnistiei și grațierii, 87% dintre cei care au votat,la ultimele alegeri parlamentare, alianța aflată la putere declarându-se, într-un sondaj ISSPOL, împotriva acestora, relatează Digi24. La nivelul întregii populații, 91% dintre cetățeni se declară împotriva adoptării unei astfel de măsuri.

În plus, 63% dintre români cred că pedepsele pentru corupție sunt prea mici, iar 73% dintre ei consideră că viața lor este afectată de corupție în proporție mare și foarte mare, în timp ce 80% dintre români spun că lupta anticorupție este importantă pentru ei.

40% dintre români sunt de părere că o OUG pe amnistie și grațiere ar fi un lucru „foarte rău”, în timp ce doar 3 la sută spun că ar fi un lucru „foarte bun”. Mai mult, 57% dintre români consideră ca fiind „rea” eliberarea deținuților prin recursul compensatoriu, iar 56% afirmă că modificările la legile justiției și codurile penale sunt rele. Potrivit sondajului, 91% dintre români doresc să continuăm să fim parte a Uniunii Europene și 80% cred că lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită.

Studiul a fost realizat în perioada 4-11 decembrie de către ISSPOL, prin metoda CATI, pe un eșantion reprezentativ național de 1064 de persoane și are o marjă de eroare de 3%. Sondajul a fost comandat de Geeks For Democracy și finanțat de Fondul pentru Democrație.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Nu dau 2 bani pe sondajele de la noi ! De cei care au facut sondajul nu am auzit pana acum. Daca intrebarea era pusa in sensul ca se poate da amnistie/gratiere, doar ca nu intra si Dragnea aici, cu siguranta procentele erau mult mai mici. Asa a ajuns si basescu la putere, prin infierarea cu manie proletara a lui Nastase arogantul !!!! Nu cred in rautatea romanilor de a baga/mentine cat mai multi in puscarie. Raman la parerea ca PROSTIA in Romania este mult mai periculoasa decat CORUPTIA. Si apropo, pedepsele pentru coruptie sunt mai mari decat cele care se refera la viata si protectia persoanei fizice ! Asta denota si caracterul politicii penale in statul roman !!!! Cand am citit ca ordonantele trebuie aprobate de poporul roman nu mi-a venit sa cred ca exista un asemenea mod de gandire !!!
  • Like 0
 • Ordonantele de urgenta ar trebui sa fie posibile doar cu votul intregului popor Roman, si legile esentiale nu ar trebui sa fie posibila schimbarea decat cu votul populatiei. Cred ca doar asa poporul Roman va deveni stapan pe tara lui si nu doar o mana de pungasi, hoti, mincinosi,prefacuti,oportunisti...

  1. Sa se creeze legi esentiale care nu pot fi modificate de orice analfabet (posibil doar cu votul intregii populatii cu un prag de vor peste 50% din populatie)

  2. Invatamantul - investit in el si pus la punct pentru generatiile care vin (este foarte important)

  Daca se aplica asa ceva, poate ne intoarcem in tara... poate :)))
  • Like 0
  • @ Marian Rosu
   Cri check icon
   Poporul roman, ca si oricare alt popor, nu poseda cunostinte juridice la nivel de masa.
   De aceea, in lumea democratica poporul alege un Parlament pe care il mandateaza si il legitimeaza ca sa emita legi, iar Parlamentul ( legisdlativul ) alege un Guvern ( executivul ) care sa aplice aceste legi.
   Recurgerea la referendum ( sau plebiscit daca preferati ) este o exceptie in lumea democratica, rezervata doar temelor esentiale sau crizelor politice majore, insa este un instrument des utilizat in tarile nedemocratice - atat comunistii cat si nazistii au utilizat din plin aceste doua instrumente pentru a-si legitima masurile luate .
   Daca in lumea politica ( Parlament sau Guvern ) ajung in functii de decizie ""analfabeti"", ca sa va citez, inseamna ca nivelul de educatie al alegatorilor este precar si ca atre primii responsabili sunt alegatorii respectivi si nu ""analfabetul"" care a fost ales.
   In final insa va dau dreptate: doar educatia si invatamantul de calitate pot corecta aceste anomalii.
   Romania este totusi o tara democratica astfel incat cetatenii nostri sunt perfect liberi ca sa plece sau sa se intoarca in tara dupa cum doresc.
   Insa doar acei care au decis sa ramana in tara pot intr-adevar sa schimbe ceva.
   • Like 0
 • Nu mai pot ei! E cazul de "vestele galbene". Numai așa se poate obține ceva. Dar atenție, nemernicii ăștia nu vor avea scrupule și nu se vor opri precum Macron. Ăștia joaca pe viață și pe moarte. Au susținere serioasă de la cei ce vor să vadă ue falimentară și p!ecarea NATO de aici. Chici cine!
  • Like 0
 • Asta spune multe despre sustinerea popularea a acestor lepre. Si spune iar foarte mult despre tutarii de la ziarele si posturile de televiziune care-i pupa-n fund zi de zi , doar ,doar o sa mentina o iluzie de suport public, pina scapa de puscarie sefii lor.
  Noi trebuie sa intelegem un element foarte simplu , daca ne indignam dupa OUG o safie prea tirziu . Si nu in ultimul rand le vom face din nou jocul , pentru ca vor pleca de la guvernare si vor transfera toate relele unui guvern de technocrati ( sau din opozitie) ce va trebui sa cirpeasca toate porcariile pe care le-au facut mai ales luptind cu o birocratie PSD-ista pina la refuz ce poate carota absolut orice initiativa de bun simt.
  • Like 0
 • Da... Dragnea, Tăriceanu, Nicolicea şi ceilalţi Caţavenci or să aibă coşmaruri noaptea. "Vai... sondajul... ce ne facem cu sondajul,,, va trebui să ne dăm demisia... să intrăm la puşcărie..."
  Vorba aia a românului: câinii latră, ursul merge. Nu mai pot ei de sondaje. Astea au fost făcute pentru noi, pentru fraieri.
  • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult