Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

A devenit jenant să ne bucurăm la un egal cu Kosovo sau Elveția. Și da, echipa națională a României este o echipă mică

tribună - fotbal România vs Eveția

Foto: Fabrice Coffrini / AFP / Profimedia

Fotbalul românesc este fix precum imaginea României, a mentalității noastre balcanice, a unei gândiri superficiale, care mai degrabă stimulează eșecul în detrimentul succesului.

Fără ordine, disciplină și promovarea valorilor totul se duce naibii. Este și cazul fotbalului nostru. Personal, nu mai urmăresc meciurile naționalei, nu mă mai interesează să privesc tot felul de nulități, foarte mulți neavând ce să caute la prima echipă, care se chinuie cu tot felul de echipe no name. A devenit jenant să ne bucurăm la un egal cu Kosovo sau Elveția. Și da, echipa națională a României este o echipă mică.

De fapt, problemele fotbalului nostru sunt de sus până jos, începând cu mentalitatea așa-zișilor investitori și continuând cu promovările făcute. Fotbalul românesc arată precum societatea românească, o mlaștină a încrengăturilor și incompetenței.

Un copil care face fotbal nu este susținut de club, părinții plătesc tot, de la echipament la cantonamentele organizate de cluburi, tot, tot, tot. Niciun club nu plătește nimic până la 13-14 ani. Iar costurile sunt mari.

De fapt, nu cluburile susțin performanța copiilor, ci părinții.

Încă ceva, imaginați-vă că un copil este bun și ajunge la 14-15 ani să fie luat în considerare pentru echipa mare. Trebuie spus lucrurilor pe nume, anume că acești copii au șanse mai degrabă să se rateze decât să obțină o promovare, întrucât în lipsa banilor și sponsorizărilor nu vor prinde prima echipă.

Cei mai mulți dintre ei, dacă neglijează școala, sperând că vor deveni următorul Messi sau Ronaldo, dacă nu vor fi promovați, vor ieși din această lume și probabil își vor câștiga existența din joburi prost plătite.

Lipsa disciplinei, a ordinii, corupția și incompetența, aceasta este realitatea fotbalului românesc.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    100% de acord!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult