Magistrații de la Cluj au ieșit vineri dimineață în stradă, nemulțumiți de OUG de modificare a legilor justiției.
Adunarea generală a Tribunalului Cluj a decis în unanimitate ca magistrații să protesteze în fața Palatului de Justiție, vineri, de la ora 10, timp de 30 minute. Judecătorul Cristi Danileț a anunțat pe Facebook că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, începând de luni, 25 februarie.
În mesaj se arată că „se va declanșa procedura de revocare a membrilor CSM”, pe motiv că membrii CSM au refuzat să apere reputația profesională a magistraților.
În plus, magistrații vor solicita președintelui CSM și președintelui statului să sesizeze CCR pentru conflict juridic de natură constituțională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 pe motiv că se încalcă principiul constituțional al controlului ierarhic și îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să își exercite obligațiile.
La București, magistrații vor protesta vineri, de la ora 18:00, pe treptele Palatului de Justiție, față de modificările făcute prin OUG 7/2019 la Legile Justiției, fără consultarea CSM și a corpului de magistrați. Anunțul a fost făcut pe Facebook de procurorul DNA Alexandra Carmen Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum.
Postarea judecătorului Cristi Danileț:
„Acum câteva minute, în unanimitate, adunarea generală a Tribunalului Cluj a decis:
- vom protesta în fața Palatului de Justiție vineri, 22 februarie 2019, ora 10, timp de 30 minute;
- vom suspenda activitatea judiciară timp de o săptămână începând cu data de luni, 25 februarie 2019: cauzele se vor amâna, cu excepția celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecție, suspendarea actelor administrative, ordonanțe președințiale);
- se va declanșa procedura de revocare a membrilor CSM: membrii CSM au refuzat să apere reputația profesională a magistraților caracterizați drept „șobolani” în cadrul mitingului din iunie 2018; președintele CSM - a publicat un comunicat de presă împotriva votului dat în Plenul CSM; judecătorii din CSM au refuzat să adopte măsuri pentru a contraataca adoptarea și efectele OUG nr. 7/2019; membrii CSM au refuzat să soluționeze cererea de apărare a reputației profesionale a magistraților insultați de unii avocați pe treptele Palatului de Justiție la protestul anterior;
- susținem contestarea în justiție a modului de desemnare a conducerii Inspecției Judiciare și a conducerii SIIJ;
- solicităm Președintelui CSM și Președintele statului să sesizeze CCR pentru conflict juridic de natură constituțională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 pe motiv că se încalcă principiul constituțional al controlului ierarhic și îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să își exercite obligațiile;
- solicităm Parlamentulului să dezbată în procedură de urgență adoptarea cu modificări sau respingerea OUG nr. 7/2019, ocazie cu care să abroge dispozițiile legale cuprinse la art 881-889 cu privire la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție;
- solicităm Parlamentului să modifice Legea nr. 90/2001 pentru a restricționa dreptul Guvernului de a legifera prin OUG în domeniul legilor justiției și legislației penale;
- solicităm către Agenția Națională de Integritate de verificare a situației de conflict de interese cu privire la Toader Tudorel care a devenit notar în timpul mandatului său de ministru; solicitarea verificării averii pentru ministrul justiției și Avocatul Poporului;
- ne insușim declarația de principii comunicată de Forumul Judecătorilor din România către adunările generale ale instanțelor și parchetelor și mandatăm această organizație să ne reprezinte în discuțiile cu autoritățile;
- vom informa autoritățile europene cu atribuții în materie de justiție cu privire la situația ivită în România și le vom solicita medierea cu instituțiile politice naționale.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Iata insa ca astazi magistratii ies in strada si ameninta cu greve, iar DIICOT isi anunta suspendarea activitatii in semn de protest fatza de ordonantza emisa de guvernanti.
Opozitia parlamentara protesteaza si indeamna la miscari de strada, iar la nivelul tarii, cateva mii de cetateni organizeaza manifestatii nu pentru libertate, pentru revendicari economice sau politice, ci pentru apararea ""independentei Justitiei"", adica pentru apararea unui corp profesional ( procurori si judecatori ) care poseda privilegii salariale si economice precum si imunitati inaccesibile muritorilor de rand care au iesit in strada pentru a-i ""apara"".
Din pacate, vajnicii aparatori ai institutiilor de forta ale Statului trec cu vederea cateva aspecte care pervertesc in mod grav actul de justitie:
1. Procurorii romani nu sunt, precum in toate tarile democratice, angajati ai Statului, adica avocati ai Statului; in Romania, procurorii sunt magistrati, adica poseda privilegii si putere egale sau chiar mai mari decat ale adevaratilor magistrati, judecatorii.
2. Mai mult, exista declaratii publice in care atat fosta sefa a ICCJ, d-na Lidia Stanciu ( fost procuror ajuns judecator ), cat si actuala sefa , d-na Cristina Tarcea, afirma hotarat ca judecatorii sunt ""partenerii"" procurorilor. Consecinta logica este ca suspectul sau acuzatul are de infruntat, in apararea sa, nu doar pe procuror, ci si pe judecator. Iar la Tribunal, la prezidiu, procurorul sta pe podium umar la umar cu judecatorul, avand si o cancelarie comuna, in timp ce avocatul sta printre soectatorii prezenti la proces. Cel putin la nivel psihologic, mesajul este clar: dreptatea nu va rezulta in urma pledoariilor procuror-avocat, ci in urma unei lupte pe care avocatul o poarta cu doi adversari care sunt oficial parteneri: procurorul si judecatorul.
3. In Romania, procurorul este magistrat precum judecatorul si nu avocat al Statului ca in tarile democratice, are ca urmare a acestui statut puteri infinit mai mari decat ale avocatului apararii: procurorul poate cere absolut orice acte detinute de cel anchetat, poate ancheta pe oricine considera el a fi necesar, insa imaginati-va ce raspuns ar primi avocatul roman daca s-ar duce la nu stiu ce firma aflata in litigiu penal ca sa solicite acte, sau, mai rau, sa-i ia la intrebari pe ""sefi"; va fi poftit imediat afara, pe un ton mai mult sau mai putin politicos. Este inca un aspect sugestiv pentru dezavantajarea avocatului in raport cu procurorul, in sistemul judiciar romanesc.
4. Vajnicii aparatori ai institutiilor de forta ale Statului ar mai trebui sa-si aminteasca si de faptul ca Romania este, alaturi de Rusia si Turcia, printre cele mai sanctionate tari la CEDO, sanctiuni primite fix pentru incalcarea drepturilor si libertatilo omului de catre sistemul judiciar romanesc.
5. Un alt aspect negativ al sistemului judiciar romanesc, nebagat inseama de vajnicii aparatori din strada ai procurorilor, il reprezinta absenta Curtii de juri; adica procurorul si avocatul sa fie nevoiti sa convinga prin pledoariile lor, nu pe judecatorul care in Romania este partener si coleg de magistratura cu procurorul, ci pe cei 12 jurati alesi aleator dintre cetatenii care nu au avut niciodata probleme cu legea. Acesti 12 jurati vor decide asupra vinovatiei sau nevinovatiei acuzatului, judecatorul avand doar rolul de a conduce dezbaterile si de a stabili sanctiunea penala in caz de verdict de vinovatie. Acest lucru se intampla in toata lumea democratica, nu si in Romania.
In final, ii invit pe aparatorii independentei magistratilor sa reflecteze si la o alta problema: ce-ar fi daca si militarii ar inceapa sa faca politica, sa critice deciziile parlamentare si guvernamentale, sa faca greve sau manifestatii ? Iar acesti oameni sunt inarmati pana-n dinti cu tunuri, tancuri, rachete, mitraliere,etc.
insa spre norocul Romaniei, liderii Armatei par a fi mai inteligenti si mai responsabili decat ceilalti lideri ai Institutiile de forta ale Romaniei, desi Armata romana nu se poate bucura nici pe departe de privilegiile existente in sistemul judiciar romanesc.
Libertatea noastra ca societate democratica,inca,are nevoie de suportul nostru mai mult ca niciodata.
Daca nici acum nu iti dai seama cat de grav este, cea ce fac acesti HOTII e foarte grav.
Faceti pancarde ,fiti pasnici si ne vedem la protest.
O greva generala cred ca este imperios necesara...cu riscul de a pierde fiecare dintre noi din veniturii...
Ne-au furat viitorul,dezvoltarea,urmeaza libertatea si suntem terminati...
Fara o JUSTITIE INDEPENDENTA suntem pierduti.
Slugarel Toader este cumparat pe peroana fizica de Dracnea si clica de hotii din jurul lui,cu un singur scop.Distrugerea justitiei si scaparea de puscarie , va fi o joaca de copii.