Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Magistrații vor protesta vineri în fața Palatului de Justiție din București. „Toate instituțiile statului trebuie să respecte independența Justiției”

Protest magistrați - Octav Drăgan

(Foto: Octav Drăgan)

Magistrații vor protesta vineri, de la ora 18:00, pe treptele Palatului de Justiție din Bucuresți, față de modificările făcute prin OUG 7/2019 la Legile Justiției, fără consultarea CSM și a corpului de magistrați. 

Anunțul a fost făcut pe Facebook de procurorul DNA Alexandra Carmen Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum.

„Toate instituțiile statului trebuie să respecte independența Justiției, separația și echilibrul puterilor în stat, sub semnul transparenței și a loialității, atât față de celelalte instituții, cât mai ales față de cetățeni", se arată în mesajul procurorului Lăncrănjan.

Judecătorul Cristi Danileț a declarat joi, pentru RFI, că magistrații români vor organiza proteste după model polonez, în contextul noii OUG pe legile justiției. Danileț spune că unii judecători și procurori vor fi în sala de judecată „doar pentru cauzele urgente”, mai exact pentru cauzele cu arestați și vor găsi motive ca pentru celelalte cauze să nu intre în sală.

„Eu ca magistrat în sistem vă spun că nu aveam nevoie de modificări la legile justiției, nici prin legile date de Parlament, nici prin OUG, dar ceea ce se întâmplă în momentul de față nu face decât să confirme îngrijorările magistraților și anume că legile s-au făcut în grabă, legile s-au făcut prost, legile au determinat aspecte ineficiente la unele instanțe și parchete, legile au mari probleme de respectare a unor standarde internaționale și iată că ele trebuie corectate prin Ordonanță, însă Guvernul nu se rezumă la a corecta legile imperfecte ale Parlamentului, ci Guvernul adoptă și alte măsuri, prin care își întărește controlul asupra sistemului judiciar. Or lucrurile acestea nu le mai putem accepta. Acesta este motivul pentru care în aceste zile veți vedea judecătorii și procurorii protestând, nu doar prin comunicate de presă și prin ieșiri în fața palatelor de justiție, ci chiar prin suspendarea activității, începând de săptămâna viitoare”, a spus Cristi Danileț.

Context:

Citiți și editorialele lui Cristian Tudor Popescu:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Cat de independenta si impartiala poate fi procuroarea care instrumenteaza dosarul in care este vizat seful partidului de guvernamant impotriva caruia cheama procurorii in strada !!??? In orice alta tara o astfel de persoana fie s-ar recuza fie ar demisiona si ar trece in politica. Legile , bune /proaste, intr-o tara le fac puterea executiva/parlamentul si in niciun caz magistratii.
    • Like 0
  • Oare nu mai bine procurorii ar instrumenta dosarele cu probe de necombătut, fără fisuri de procedură și să le trimită în judecată înainte de prescrierea faptelor ?!?
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Cam cum face profesionista Adina Florea acum , nu ?
      Sau cum facea cu mare success si probitate profesionala Catalin Voicu , partenerul sotului Doamnei Savonea ?
      Sau cum a dat doamna judecator 4 ani cu suspendare lui Mazare pentru o frauda de 100 mil de euro ? Care doamna judecator ? Cea care se pregateste pentru DNA sau Parchetul General , ramine de vazut...
      Oricum se pare ca in noua reforma pentru justitie , Constanta a fost un model de anticoruptie ,caci devine un fel de Teleorman , pe zona Ministerului Public.
      Eu va doresc succes si sa va bucurati de roadele noii reforme.
      • Like 0
  • Opinion check icon
    Romania nu poate ajunge o tara dezvoltata fara o justitie independenta!
    Magistratii trebuie sa isi faca datoria pana la capat, sa isi respecte si sa isi apere profesia si tara! Tot asa si noi ceilalti! Numai asa putem evolua, numai asa suntem oameni!
    Este absolut NORMAL ca un magistrat sa nu cedeze in fata presiunilor politice, in caz contrar inseamna ca si-a gresit cariera si nu are ce cauta acolo!
    Cinste celor care nu cedeaza amenintarilor! Nici noi nu ii vom uita!
    • Like 0
    • @ Opinion
      Poate un gest bun de sustinere ar fi ca oamenii sa mearga si sa se alature protestului magistratilor ,decit sa-i indemnam pe altii sa fie mai viteji decit putem fi noi.
      Unui magistrat care nu cedeaza presiunilor si-i va fi distrusa cariera de masinaria penalilor ( vezi LCK) ii va tine foarte de tare de cald , faptul ca noi nu-l vom uita ...
      Nu stiu daca sa rid sau sa pling.
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Opinion check icon
      Din pacate ora 6 ma va prinde tot la serviciu, plus ca asta e protestul magistratilor, eu nu sunt magistrat. Eu o sa ma duc duminica, la protestul cetatenilor de rand. Nu ii indemn pe altii sa fie mai “viteji” decat mine. Aici ati presupus cam urat. Mi-am respectat intotdeauna profesia aleasa si cand mi-a convenit si cand nu mi-a convenit si au fost destule situatii. Deci da, consider ca nimeni nu trebuie sa se faca magistrat daca nu crede ca poate face fata presiunilor celor pe care ii ancheteaza (este de presupus ca o sa fie destule), tot asa cum nu cred ca e cazul sa te faci chirurg daca lesini atunci cand vezi sange. Daca magistratul cedeaza presiunilor externe, atunci care mai e sensul acestei profesii?
      Admit ca putea fi interpretata la modul patetic partea cu nu ii vom uita…le punem flori la cimitir. Dar nu asta era ideea, am vrut sa spun ca trebuie sa ii tinem minte pe oamenii care se fac remarcati ca buni profesionisti, pentru ca atunci cand cautam un bun profesionist pe domeniul respectiv sa stim la cine putem apela, nu sa bajbaim.
      Consider ca doamna Kovesi a procedat corect in aceasta privinta, dovada ca acum este apreciata dpdv profesional la nivelul UE, ceea ce mi se pare mare lucru, deci cred ca va avea o cariera interesanta pana la urma. Propun sa nu ne descurajam singuri, ca motive gasim destule sa ne descurajam.
      • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      Ionel check icon
      Ar fi bine sa indemnati lumea sa mearga la vot si nu in strada ! Strada poate duce la instabilitate/agresiuni etc. Afara se va spune ..uite ce se intampla in Romania, este instabilitate, pietele reactioneaza, creste riscul de tara si ne mai miram ca ne imprumutam la dobanzi mari cu riscurile de rigoare si pt populatia care se imprumta la banci !!
      • Like 0
    • @ Opinion
      Este foarte frumos , corect si adevarat ce spui , scuze sincere daca am fost mitocan.
      Doar ca ma exaspereaza asteptarea romanilor sa vina altii sa ne rezolve problemele.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Daca ar fi alegerile in citeva luni , asta as indemna. Eu cred ca daca clica asta de infractori nu pleaca de la putere , alegerile vor fi inutile pentru ca vor fi FRAUDATE, FURATE si MANIPULATE. Se vor schimba lucruri rapid si in zona electorala , justitia are prioritate ca sa fie siguri ca nu are cine sa-i pedepseasca pentru ce au facut si ce vor face. Daca nu este credibil ce spun , vezi republica Moldova .
      Cit despre instabilitate nu miscarile de strada duc instabilitate ci guvernarea lor imbecila. Tu daca ai fi la o agentie de rating cam ce ris de tara ai da unei Romanii conduse de Dancila , in care singura politica legislativa si guvernamentala coerenta este sa scape de puscarie si sa fie reabilitati o gasca de borfasi ?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult