Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

A murit Ivan Patzaichin

Ivan Patzaichin

Marele sportiv Ivan Patzaichin a încetat din viață duminică, la vârsta de 71 de ani.

Legendarul canotor suferea de o boală incurabilă și era internat de mai mult timp la Spitalul Elias din București, au declarat surse medicale pentru Libertatea.

Născut la 26 noiembrie 1949 la Mila 23, județul Tulcea, Ivan Patzaichin a fost cvadruplu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu medaliat cu argint.

Foto: Ivan Patzaichin, la Jocurile Olimpice de la Munchen

„Apa a fost ușor de dresat. Pentru că apa nu este totdeauna cuminte și ascultătoare, dar dacă știi să comunici cu ea, dacă știi s-o ghidezi, ea devine foarte liniștită și devine ascultătoare”. spunea în urmă cu doi ani Ivan Patzaichin într-un interviu, în care a povestit și prima sa amintire de pe Dunăre.

„Îmi aduc aminte perfect prima mea dimineață, cred că aveam 3 anișori, când m-am trezit în vârful bărcii bunicului meu. De multe ori adormeam la bunicul acasă. Era foarte dotat cu cărți, știa multe povești… Prima mea ieșire pe baltă a fost așa: m-a luat din somn și m-a pus în barcă, iar eu m-am trezit pe la 10, când soarele era sus și valurile clipoceau…”, a rememorat el.

Foto: Ivan Patzaichin, împreună cu fiica lui în 1984/ Wikipedia

Campionul cu pagaia ruptă

Ivan Patzaichin a intrat în istoria olimpismului drept „Campionul cu pagaia ruptă”. La Jocurilor Olimpice de la Munchen, în 1972, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 - 1000 m), lui Ivan Patzaichin i s-a rupt pagaia la numai câțiva metri după start. În condițiile în care arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), romanul a vâslit cu ciotul de pagaie și a încheiat cursa, în aplauzele spectatorilor. Descalificat inițial, Ivan Patzaichin a fost primit în recalificări, după contestația depusă de conducerea delegației României. Ulterior, sportivul român a câștigat aurul olimpic la capătul unei curse pe care a dominat-o fără drept de apel.

Foto: Ivan Patzaichin, la Muzeul Satului din București, alături de Prințul Charles în 2017. Sursa: Profimedia Images

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult