Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

A murit Ivan Patzaichin

Ivan Patzaichin

Marele sportiv Ivan Patzaichin a încetat din viață duminică, la vârsta de 71 de ani.

Legendarul canotor suferea de o boală incurabilă și era internat de mai mult timp la Spitalul Elias din București, au declarat surse medicale pentru Libertatea.

Născut la 26 noiembrie 1949 la Mila 23, județul Tulcea, Ivan Patzaichin a fost cvadruplu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu medaliat cu argint.

Foto: Ivan Patzaichin, la Jocurile Olimpice de la Munchen

„Apa a fost ușor de dresat. Pentru că apa nu este totdeauna cuminte și ascultătoare, dar dacă știi să comunici cu ea, dacă știi s-o ghidezi, ea devine foarte liniștită și devine ascultătoare”. spunea în urmă cu doi ani Ivan Patzaichin într-un interviu, în care a povestit și prima sa amintire de pe Dunăre.

„Îmi aduc aminte perfect prima mea dimineață, cred că aveam 3 anișori, când m-am trezit în vârful bărcii bunicului meu. De multe ori adormeam la bunicul acasă. Era foarte dotat cu cărți, știa multe povești… Prima mea ieșire pe baltă a fost așa: m-a luat din somn și m-a pus în barcă, iar eu m-am trezit pe la 10, când soarele era sus și valurile clipoceau…”, a rememorat el.

Foto: Ivan Patzaichin, împreună cu fiica lui în 1984/ Wikipedia

Campionul cu pagaia ruptă

Ivan Patzaichin a intrat în istoria olimpismului drept „Campionul cu pagaia ruptă”. La Jocurilor Olimpice de la Munchen, în 1972, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 - 1000 m), lui Ivan Patzaichin i s-a rupt pagaia la numai câțiva metri după start. În condițiile în care arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), romanul a vâslit cu ciotul de pagaie și a încheiat cursa, în aplauzele spectatorilor. Descalificat inițial, Ivan Patzaichin a fost primit în recalificări, după contestația depusă de conducerea delegației României. Ulterior, sportivul român a câștigat aurul olimpic la capătul unei curse pe care a dominat-o fără drept de apel.

Foto: Ivan Patzaichin, la Muzeul Satului din București, alături de Prințul Charles în 2017. Sursa: Profimedia Images

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult