Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Academicienii către popor. Victor Voicu, secretar general al Academiei Române: „Văd pericole. Evident că văd pericole”

Spiritul națiunii e tot mai bine păzit. La o lună după ce Ministerul Culturii a devenit, odată cu noul guvern, Ministerul Culturii și Identității Naționale, și în timp ce politicieni aflați la conducere susțin că protestele anti-corupție „dezbină România”, 84 de academicieni români semnează un apel pentru „identitate națională, suveranitate și unitate”. 

„Îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate «corectitudini politice», dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi Poporului Român”, semnatarii îndeamnă „poporul român”, „în particular intelectualii”, și oamenii politici, „să conlucreze cu responsabilitate şi patriotism pentru binele României”.

Printre cei 84 de academicieni, dintre care doar 8 sunt femei, se numără scriitori, filosofi, istorici, cercetători în domenii foarte diferite, de la fizică și informatică, la biologie și chimie. Am încercat să înțelegem ce i-a determinat să semneze acest apel și, mai ales, de ce li se pare relevant să fie lansat în acest moment: Există vreo amenințare la adresa identității naționale, a suveranității și unității României? Pe câțiva dintre semnatari am reușit să-i prindem câteva minute la telefon, ocazie cu care am aflat despre Ardeal, ortografie, Eminescu și pericolele care le pândesc pe toate cele românești. 

Victor Voicu, secretar general al Academiei Române, inițator al apelului: „Văd pericole. Evident că văd pericole”

S9: Cum a pornit demersul acestui apel?

Victor Voicu: Ne preocupă mai demult povestea. Lumea leagă de evenimentele recente… Evenimentele recente sunt în fundal, dar dacă citiți cu atenție o să vedeți că se referă la ultimii 27 de ani.

S9: Voiam să lămurim dacă are legătură și cu evenimentele recente.

V.V.: Nu, dom’le! Evenimentele astea fac parte dintr-un șir. De exemplu, mai nou există intenții de regionalizare, s-a redactat un cod al unei regiuni care urmează să se auto-delimiteze în contextul statului român unitar. Remarc că a fost publicat în Monitorul Oficial. Se vorbește de ruperea Transilvaniei. Sunt tot felul de scenarii, de mizerii și de porcării la care clasa politică, în afară de lupta pentru putere, altceva din păcate nu constatăm. Iar Academia Română este o instituție fondatoare. Nu știu dacă știți și rugămintea e să vă uitați: în 1866 ea a fost reprezentată de vreo 20 și ceva de oameni din regiunile locuite de români. Deci ea a fost o inițiatoare, o fondatoare a viitorului stat român care și-a realizat unitatea în 1918. Cam asta e ideea, nu că… Sunt tot felul de palavragii care zic: „Dom’le, uite ce acțiune pesedistă!” Noi nu suntem naționaliști, noi ne iubim țara. Majoritatea oamenilor ne privesc foarte pozitiv după mesajele pe care le primim.

Vedeți în momentul ăsta un pericol real la adresa unității naționale?

V.V.: Păi domnu’... Stimate domn, trebuie să se întâmple ca să vedem, să se producă și apoi să constatăm? Că noi nu ne-am dat seama? Bineînțeles că vedem un pericol. Cum s-a întâmplat cu Ucraina și cu alte zone ale Europei se poate întâmpla și României, de ce nu? E iubită România? Un stat relativ mare, latin, în mijlocul unei zone atât de frământate… Văd pericole, evident că văd pericole.

Principalul destinatar ar fi clasa politică?

V.V.: Nu, domnu’, vă rog să nu răstălmăciți. Citiți cu atenție mesajul: e către autoritățile statului român, către clasa politică, către poporul român, către intelectuali. Citiți-l cu atenție. Noi nu facem selecție, ne adresăm tuturor care pot avea un rol în păstrarea identității și suveranității naționale.  

Eugen Simion, critic și istoric literar, semnatar al apelului: „Se simte frigul ăsta românesc”

S9: De unde vin pericolele la care face referire apelul, din punctul dumneavoastră de vedere?

Eugen Simion: Păi dumneata n-ai văzut că a apărut în Monitorul Oficial o cerere de autonomie a Ținutului Secuiesc? Asta e ce se vede. Iar pe de margine sunt declarațiile domnului Tokes Laszlo și ale altor spirite iredentiste, care cer autonomia acelui ținut. După aceea, aceste dispute politice, această schizofrenie care există în societatea românească, toate acestea nu pot duce decât la ideea că România la 100 de ani devine vulnerabilă. Și pentru asta a intervenit Academia Română, să atragă atenția românilor că trebuie să fie atenți la unitatea lor.

Când vorbiți de schizofrenia care domină vă referiți și la evenimentele recente?

E.S.: Bineînțeles. Începând cu ortografia - nu știu dacă știți că în România în momentul de față e o dublă ortografie și există oameni care nu vor să accepte faptul că ortografia este o convenție și, dacă este o convenție, trebuie să o respectăm toți. Cât despre luptele politice, numai de armonie nu poate fi vorba acolo. 

În apel se face referire la „confuzia valorilor” din România. Puteți să-mi dați exemple?

E.S.: Dacă ați urmărit felul în care e privit Eminescu. Pentru români, Eminescu este un poet național, un poet care îi reprezintă, un mare poet. În ultimele decenii, Eminescu este foarte contestat, sunt mulți care nu acceptă ideea că este un poet național, iar când se apucă să explice de ce îl consideră ca atare ne dau niște argumente cu totul neconvingătoare. Este o neînțelegere fundamentală în mentalul românesc și nu numai asupra lui Eminescu, ci asupra valorilor în genere. I-am scos pe marii autori din manuale, istoria noastră nu se mai predă în manuale în chip cursiv. Chiar termenul de istorie nu mai există ca materie, se cheamă Comunicare sau nu știu cum. Ei, toate astea unde pot duce? Doar la ideea că nu reprezentăm nimic, că n-avem nimic, că trebuie să ne căutăm altceva. Mai e o chestie foarte îngrijorătoare: faptul că noi ne distrugem miturile naționale, le contestăm, le ridiculizăm. Or îmi amintesc de ce spunea un poet francez: „O țară care nu are mituri sau o țară care-și distruge miturile riscă să moară de frig”. Asta dacă vrei să pui titlul intervenției dumitale acolo. Ei, se simte frigul ăsta românesc. Sunt două tabere, două tipuri de manifestări, ca și când n-ar avea o viață comună, n-ar avea o istorie comună, o limbă comună. Politicienii nu înțeleg că trebuie să ne unească, nu să ne dezbine. Începând de la nivelul cel mai înalt.

Deci cumva evenimentele de acum...

E.S.: Au accentuat acest sentiment de vulnerabilitate pe care românii îl au în momentul de față. Ei nu mai sunt siguri de ei, tinerii nu mai sunt siguri de viitorul lor, de aceea se grăbesc să plece. Toți olimpicii noștri, când îi întrebi ce au de gând să facă, primul lucru pe care-l spun e acela că vor să plece din țară. Nu mai au sentimentul că-și pot construi un destin. Noi am desființat școlile sătești care nu au 300 de elevi. (...) Ar trebui să știe guvernanții de ieri și de astăzi că satul românesc este altceva decât un loc în care locuiesc niște oameni, este matca noastră stilistică, cum zicea Blaga. Acum, la 100 de ani, când românii ar trebui să sărbătorească cea mai mare realizare a lor în istorie și anume Unirea de la 1989.

După ce apelul a fost publicat, fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, a lămurit pe contul său de Facebook cum de numele său apare printre semnatari.

Mircea Martin, teoretician literar și profesor universitar, semnatar al apelului: „E bine de menționat că e făcut mai demult”

S9: Ați semnat documentul?

Mircea Martin: Da. Dar din ce-mi amintesc, textul a fost scris mai demult, acum a fost doar publicat. Problema e că eu sunt într-o comisie de doctorat și nu prea pot să vorbesc, îmi pare rău. Dar e bine de menționat că e făcut mai demult.

De ce a fost nevoie de apelul ăsta?

Asta rezultă din text, dacă-mi amintesc eu bine textul.

Dumitru Radu-Popescu, scriitor și academician, semnatar al apelului: „Eu habar n-am ce vrea fiecare să vadă”

S9: Voiam să vă întreb în ce context a apărut acest apel.

Dumitru Radu-Popescu: Dacă cel care a aflat nu știe despre ce e vorba, e treaba lui, așa că eu habar n-am ce vrea fiecare să vadă.

Am văzut că sunteți printre semnatarii acelui apelui și vrem doar să aflăm în ce context a apărut.

D.R-P.: Domnule, acum sunt la medic și nu am niciun chef de politică.

Citiți continuarea pe Scena9.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Despre cauzele reale ale decăderii României,nici un cuvințel,niciodată în cei 27 de ani.Frecție la un picior de lemn,sau chiar praf în ochi,stimați academicieni.
    V-o fi promis Escobarul de Teleorman oareșce...Penibil și jenant,în niciun caz semnal de alarmă din partea unor minți superioare.
    • Like 0
  • check icon
    În sfârșit!
    Din păcate, nu-i va asculta nimeni!
    Sau trebuia să scriu „sfirshit”?
    • Like 1
  • In principiu academicienii au dreptate. Dar de ce nu s-au trezit cu mult timp in urma? De ce tocmai acum cand ne luptam cu INCA UN ABUZ al psd si alde? Trebuiau sa atace clasa politica la inceput. Ruinarea economica si culturala a inceput sub marele crim7nal si tradator ILIESCU si partidele fsn, pdsr, psd toate "creatii malefice" ale jigodiilor comuniste din care face parte, la "loc de frunte" mai sus numitul. Nu i-am "auzit" pe onorabilii academicieni luand atitudine. Toate pericolele mentionate de ei sunt de la momentul 22.12.1989 pana in prezent. Atunci au inceput. De ce abia acum???
    • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      check icon
      Ai dreptate. Asta mă întreb și eu.
      Poate însă au crezut că "câinii latră, caravana trece", că în timp vom avea înțelepciunea (!?) să ne organizăm și să ne echilibrăm.
      Cum zicea un fost șef, "dacă nu ne organizăm noi, vin alții să ne organizeze".
      Cam asta-i situația cu România. Se pare că au venit "alții" să ne "organizeze". Noi ne-am dat pantalonii jos și ne-am așteptat să nu ne-o tragă nimeni, că "suntem un popor care a suferit destul".
      Mai este și faptul că securi... pardon SRI-ul face jocurile din spate și nu-i interesul lui să spargă țara, iar populația (poporul?) se poate baza pe "dormi liniștit, SRI veghează pentru tine". Nu-i o întâmplare că actul de naștere al SRI-ului a fost imediat după evenimentele din martie 1990.
      În realitate nu-i așa. În realitate, este care pe care. Peștele mare îl înghite (și digeră), pe cel mic. Un Interes care se luptă cu alt interes. Așa a fost de când lumea așa va fi și de acum încolo.
      Care-i unul și care-i altul și ce trebuie să facem noi pentru noi - asta ar trebui să hotărâm (am trecut de faza de dezbateri, nu mai avem timp) - ce facem noi în (și cu) țara asta.
      Văd că s-a ieșit abia acum (timid, nu cumva să-i supere pe stăpâni) cu un concept, o lozincă - "proiectul de țară", ce o mai fi și ăla. Eu știam că există numai interese, de orice tip ar fi ele, naționale, economice, de grup etc.
      • Like 0
  • Sunt derutata si nu mai inteleg regulile jocului ! asi dori sa stiu ce parere aveti despre articolul de mai jos din 21.06.2016, la adresa lui Victor Voicu, initiatorul apelului academicienilor care romani: http://ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/secretarul-general-al-academiei-rom-ne-a-c-pu-at-armata-n-interes-personal-477698. Indiferent daca este adevarat sau nu, ar fi trebuit sa existe o reactie publica, atat a celui acuzat, cat si a institutiei *capusata*. Astept un punct de vedere si va multumesc anticipat. Va urmaresc articolele si aparitiile la TV (Digi24 mai ales) si va sunt recunoscatoare ca pot sa respir in timp ce urmaresc o emisiune tv, pe alte canale simt ca ma sufoc.
    • Like 1
  • check icon
    Am constatat că cei de la "Scena 9" au o problemă cu identitatea naţională, care este tradusă drept naţionalism-extremist. Interviul mi se pare că lămureşte definitiv lucrurile iar apelul academicienilor mi se pare de bun simţ. A... că unii şi alţii-l leagă de Piaţa Victoriei... mă rog! Bine că n-a fost lansat la o eclipsă de Lună, c-ar fi fost etichetaţi ca satanişti!
    • Like 1
    • @
      check icon
      Lasă-i să scrie. Mai sug și ei din banii de neo-propagandă. Măcar acolo, o bursă, ceva. Dacă nu curge, pică.
      Nu-mi fac griji.
      La noi până și bolșevismul stalinist adus de evreii ruși și ucrainieni a fost transformat în național-comunism (de fapt socialism, dar se nu se confunde cu alt tip de național-socialism).
      Acum aceiași bolșevici, deveniți "capitaliști", fac același tip de propagandă prin intermediul cozilor de topor "internaționaliste" și a spălaților pe creier neo-liberali.
      După cum stă situația în lume, se cam împute treaba pentru ei. Au început să urle la lună. Nu prea le mai merge distrugerea reperelor morale, trasformarea țărilor în teritorii și popoarelor în populații, cu cât mai mixate și mai eterogene, fără rădăcini și fără repere, fără cultură proprie, cu atât mai bine.
      Cine spune că nu există un plan în acest sens, că nu se pompează bani pentru acest lucru, îl scuip în față și apoi îi plâng de milă.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Eu sunt împotriva naționalismului ideologic, adică bazat pe idei, de tip fascist, legionar etc.. Adică noi suntem buni, rupți din soare, ăia sunt răi, trebuie să-i distrugem, sau să-i călcăm pe gât.
      Românul de acum nu este deloc așa. Ba încă a căzut în partea cealaltă, cu complex de inferioritate cumplit, (alimentat necontenit din înăuntru și din afară) în postura de slugă umilă, fără să-i ceară nimeni asta, care execută fără minim de gândire tot ce i se pune în față, spre bucuria "celorlalți".
      Eu văd partea națională ca o conservare a culturii proprii și a promovare și apărare a intereselor comune a unui popor, fără a distruge pe alții.
      Asta era ideea Academiei, la care ader cu totul. Să ne apărăm interesele noastre ca popor și ca țară.
      Nu e vorba de a limita drepturi pentru alții, ci de a le promova pe ale noastre, de a nu renunța la ele (cum vor "alții"), adică exact ceea ce fac pe lumea asta alte țări și alte popoare, cu diferite organizări și interese.
      Am mai spus-o și o să repet de ficare dată când e adusă în discuție ideea de națiune. Atât timp cât vor fi drapele, imnuri naționale și granițe între teritorii pe lumea asta, România trebuie să se bată pentru imnul, drapelul ei, cultura și teritoriul ei și în principal pentru interesele ei ce derivă din primele, lucru care nu se întâmplă în momentul de față și care devine foarte periculos, dacă se continuă la fel.
      "Satul global", fără națiuni etc. este un concept abstract, un ideal, exact cum a fost și comunismul: "toată lumea este egală, fiecăruia să i se dea după nevoi". Pur și simplu nu poate funcționa. Nu merge și gata.
      Cine și de ce luptă împotriva ideii de națiune, acum este ușor de observat.
      Au fost aceiași și în trecut, acum au schimbat numai partea ideologică și eventual și locația.
      • Like 1
    • @
      "Francmasoneria doreste puterea cu lozinci democrate. Nu sînt religiosi, au o singură religie: propria lor doctrină. Pe dusmani îi anulează social. Au o structură supranatională, deci sînt antinaturali. Toti cei care aspiră la unitatea speciei om anulează principiul competitiei între popoare; anulează însusi principiul civilizatiei moderne, născută prin luptă".
      PETRE TUTEA
      • Like 0
    • @
      check icon
      În ceea ce privește China nu mă înșel deloc. Nu am timp aici să dezbat. Citiți mai mult în aceată privință.
      Ei sunt conduși totuși de Partidul Comunist, care după experimente nereușite ce aduc a genocid (Marele Salt Înainte și Revoluția Culturală) a pus partea ideologică pe locul doi (sau chiar a renunțat a mai conduce pe bază de "idei" și au devenit pragmatici) și a lansat "o țară, două sisteme". Hong Kong este acum China. Toți analiștii ziceau că va fi nebunie, că afacerile vor fugi, că oamenii vor dispera, "ciuma roșie" bal bla bla. Știm acum cum a evoluat treaba și unde s-a ajuns.
      Într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat va urma și Taiwan-ul. Este în politica și strategia Chinei de a unifica poporul chinez sub o singură țară.
      Absolut în tot ce face China este o parte de mândria lor națională. Programul spațial, programul militar, programul comercial ambițios din Oceanul Indian și Noul drum al mătăsii care leagă China de Europa, etc.
      Dacă nu mă credeți, poate îl ascultați pe Jack Ma.
      • Like 0
  • check icon
    Eu nu-mi fac griji.
    Societatea românească e schizofrenică prin definiție. Așa a fost întotdeanua. Numărul de lepre, lichele și trădători este aproximativ egal cu numărul de patrioți sau oameni integri. Niciodată n-am avut o "unitate' convergentă de interese, decât atunci când a trebuit să moară oameni.

    Aici mă refer la războaie, revoluții și răscoale.

    De fapt asta vrea Academia să spună. Hai să ne trezim, să gestionăm cu cap problemele, până nu vor muri oameni, că atunci ne vom descurca cumva, dar nu va ieși bine așa cum am vrea și vom suferi apoi cu toții.

    Am spus prin asta istoria pe scurt a poporului român, de la formare până în prezent.

    Pe ăștia spălați pe creier de propaganda anti-națională, "internaționaliști", (am la serviciu oameni educați, profesioniști, dar necitiți, care nu au habar de istoria poporului din care provin și care, minune, sunt cei mai ușor de manipulat) îi anunț de acum, dacă încă nu-și dau seama. Regionalizarea, DACĂ se va face, se va lăsa cu vărsare de sânge. Nu e încă clar care dintre ele se va întâmpla prima dată.
    Partea aia a schizofreniei, care este tăcută, se va manifesta atunci.

    Cum vom trăi dup-aia, vom vedea atunci.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult