Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Accesul la evenimente culturale și sociale - cel mai simplu mod de a recompensa vaccinarea

vaccinare.

Foto: Robert Ghement/ EPA / Profimedia

O mare parte din propaganda antivaccinare se focalizează acum împotriva beneficiiilor pentru vaccinați, de parcă e totuna dacă o persoană e vaccinată sau nu e vaccinată.

Nu e totuna. O persoană vaccinată în războiul cu pandemia este egală cu un veteran într-un război convențional. O persoană vaccinată face ceva ca să oprească pandemia, o persoană nevaccinată nu face asta.

Evident, exemplul este o simplificare grosolană, dar în pandemie, din punct de vedere al statului, o persoană vaccinată este o persoană care și-a făcut datoria față de țară. Nu contează dacă cineva nu se vaccinează, pentru că are un motiv legitim sau îi este doar frică de vaccin, la fel cum nu contează în război dacă ai rămas acasă de frică sau pentru că ai scutire medicală.

Contează însă că cei care merg pe front îi apară și pe cei care rămân acasă. 

Contează că cei care se vaccinează îi protejează și pe cei care nu se vaccinează.

Datoria socială face diferența dintre cei vaccinați și cei nevaccinați, repet, din punct de vedere al statului și al autorităților.

De aceea este evident că ne vaccinăm în primul rând pentru a ne proteja de infecție și de boală. Aceasta este răspunderea față de propria persoană și din acest punct de vedere fiecare este liber să se vaccineze sau să nu se vaccineze, după cât îl duce mintea și curajul.

Prin vaccinare individuală învingem BOALA COVID-19.

În al doilea rând însă ne vaccinăm din răspundere pentru ceilalți, din responsabilitate socială, din patriotism dacă vreți (în sensul adevărat al cuvântului). Este interesul nostru colectiv să ne vaccinăm pentru a atinge un nivel de protecție colectivă de peste 60%.

Prin vaccinare generală învingem PANDEMIA de COVID-19.

Boala și pandemia sunt fenomene distincte. Boala afectează individul și e o problemă individuală, pandemia afectează societatea și e o problemă socială.

Prin vaccin adresăm ambele probleme, dar, pentru stingerea pandemiei, trebuie ca vaccinarea să aibă loc simultan [într-un interval scurt de timp], la fel cum pe front trebuie să fim prezenți toți simultan, nu unul câte unul, ca să facem o diferență împotriva inamicului.

Acesta este motivul pentru care vaccinul este plătit de stat și pentru care statul poate și trebuie să facă mai mult decât să achite costul vaccinării, dacă acest efort nu e suficient. Cât de departe poate merge statul? La fel ca în orice război, cât de departe considerăm noi că este nevoie pentru a salva existența societății în ansamblul său.

Acum însă mi-aș dori ca statul să facă mai mult decât să pună la dispoziția populației uneltele de luptă. Măcar să instruiască oamenii în privința utilizării lor și să acorde niște beneficii celor vaccinați. Altfel vaccinarea poate ajunge să fie percepută ca o corvoadă socială pentru fraieri, răsplătită în vechiul stil comunist prin apreciarea ipocrită a partidului și ironiile celor care au stat pe margine.

Din acest punct de vedere, laud ințiativa craiovenilor și a altor lideri locali care se străduiesc să adauge și un motiv să mă vaccinez acum pe lângă motivele să mă vaccinez în general. Vineri, 28 mai 2021, începe maratonul de vaccinare la Craiova și puteți să vă vaccinați și să obțineți și o dovadă a recunoștinței comunității voastre pentru că v-ați vaccinat, exprimată într-o formă materială.

Mi-aș dori să văd astfel de ințitative în toate localitățile pentru fiecare grup social în parte. Accesul la evenimente culturale și sociale este cel mai simplu mod de a recompensa vaccinarea tocmai pentru că încă nu sunt permise decât celor care demonstrează că nu sunt un risc epidemiologic și nu costă nimic guvernul.

Îmi pare rău că marile festivaluri sunt anulate pentru a nu supăra negaționiștii, când ele ar putea fi folosite pentru a stimula, fără niciun cost pentru stat, vaccinarea în rândul tinerilor. Concerte de muzică populară pot stimula vaccinarea la sat și așa mai departe. Atâta vreme însă cât opinia negaționiștilor este mai importantă în România decât cea a oamenilor responsabili vom avea doar relaxare și nu relaxare în siguranță.

Așadar vaccinează-te ca să te bucuri în siguranță de relaxarea oferită de guvern tuturor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gecaba Gecaba check icon
    Sunt multe săli de antrenament, piscine, săli de tenis, săli de dans sportiv, discoteci, teatre, unde conditionand accesul de vaccinare sau de test, premiezi pe vaccinați. Dar eu cred ca acolo sus nu se realizeaza ce ar însemna eșecul campaniei de vaccinare, adica faptul ca am putea sa o luam de la capat cu tot chinul de pana acum, economic, educational, cultural, social. Iar premierea prin accesul condiționat nu costa.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult