Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Acest stat nu-și merită această societate. E aproape miezul nopții și acum paisprezece femei și copii dorm în siguranță într-un sat din Maramureș…

Refugiați ucraineni Sighet

Foto: Virgil Simionescu/ Inquam Photos

Pe la ora 11:00 întâmplarea a făcut ca un bun prieten din Germania să-mi solicite ajutorul pentru familia celui mai bun angajat al lui, rămasă în Ucraina. Și ziua a devenit un carusel de telefoane. E aproape miezul nopții și acum paisprezece femei și copii dorm în siguranță într-un sat din Maramureș. Sunt ucraineni, oameni ca mine și ca tine, din clasa de mijloc, luni schiau liniștiți în Bukowel și nici măcar nu se știau între ei. Azi s-au înghesuit în mașini cu ce aveau pe ei, au făcut convoi că erau copiii speriați și se țineau de mâini și au pornit spre România. Partenerii și tații i-au escortat la graniță și s-au întors. Parte din familiile din Kyiv le-a murit sub bombardamente de dimineață și parte e refugiată în sate din nord, prinsă între Belarus și bombardamentele din oraș. Erau într-un atac de panică, mobilele nu le mai mergeau și se îndreptau spre România. Atât știam. În mai puțin de un sfert de oră de la postarea mea pe Facebook că am nevoie de om în Sighetul Marmației (în Vama Siret știam că puteam conta pe Anastasia, în eventualitatea că ajungeau acolo), aveam cazare în vreo șapte locuri din țară, benzină, translatori și voluntar în vamă dând deja grănicerilor numerele de înmatriculare ale oamenilor mei din Ucraina. Brigăzi întregi de români dau ajutor și se conectează unii cu alții pe Facebook. 

Fac cu schimbul și-ngheață pe rând în granițe primind refugiați, îndrumându-i și oferindu-le un zâmbet. Se-ntorc acasă juma de oră să se încălzească și revin „la post". Fac Excel-uri, se organizează, adună resurse și provizii. De aproape trei zile.

În acest timp statul român a făcut un grup de lucru și o adresă de email. Și înalții săi reprezentanți în teritoriu apelează la ONG-urile din prima linie pentru organizare și coordonare. Pe mine m-au sunat reprezentanți ai statului să mă ajute în speța de azi. Dar ca prieteni. Pe persoană fizică, că ne știm - că au colegi de partid în teritoriu, că au prieteni, că ajută ei. Vă mulțumesc tuturor, dragilor, și mulțumesc din inimă celor care au înghețat în vamă în așteptarea fetelor. Dar trebuie să ne facem bine ca stat. Pe persoană fizică suntem unde trebuie să fim.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bună Corina, Cu cine iau legătura ca sa ajut și eu? Am un apartament în Constanța cu doua camere full mobilat pe care îl ofer unei familii de Ucrainieni pt 6 luni pana la un an . Le achit toate utilitățile și o ii ajut cu cele necesare vieții. Sunt căsătorit, am copil și ni se rupe sufletul văzând atâta durere. Unde mânanca un copil, mai pot manca încă 5. Asa știu eu de la bătrânii mei.
    Cum statul Român nu face ce trebuie ( vezi Polonia, Ungaria, etc) rămânem noi sa nu uitam sa fim Oameni.
    • Like 1
  • Chiar discutam cu o cunoștință romanii sunt cu 30 de ani față statului Român. Din cauza asta politicienii noștri, mare parte corupți și inculți, sunt obligați să ducă tara pe drumul dictat de noi.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Văd că duceți dorul birocrației. Credeți că birocrații ar fi rezolvat prompt problema dv punctuală?
    Tare vă mai place să reproșați statului că nu vă oferă ocazia să vă scarpinați cu mâna altuia.
    • Like 1
    • @ Dorin
      Gandalf check icon
      Dorine, daca si la acest articol de bun simt ai comentarii, apoi rogu-te sa o iei din loc. Forever! Promit sa nu iti duc dorul.
      Ti-am urmarit comentariile pe cateva articole si nu sunt convins inca de faptul ca esti postac platit, dar presupun ca indemnul de mai sus nu va fi urmat asa ca ma voi convinge curand.
      • Like 4
    • @ Gandalf
      Dorin check icon
      V-am citit și eu intervențiile, ca să înțeleg ce hram purtați.
      Concluzia mea e că nu aveți anvergura intelectuală care să vă îndrituiască să dirijați, ca un miliționer, circulația opiniilor de pe această magistrală.

      Sunteți ridicol cu toate aceste cartonașe roșii pe care le fluturați.
      • Like 0
    • @ Dorin
      check icon
      Puteți elabora un pic cum ați ajuns la concluzia că autorul duce dorul birocrației? Chiar m-ați făcut curios...
      • Like 0
    • @
      Dorin check icon
      Și eu aș fi curios să aflu cine se ascunde îndărătul unui... nimic.
      • Like 0
    • @ Dorin
      check icon
      Deci nu puteți. E-n regulă.
      • Like 0
    • @
      Dorin check icon
      Pot... dacă ieșiți la lumină.
      • Like 0
    • @ Dorin
      check icon
      Ce lumină doriți? Nickname-ul meu este H, așa cum al dvs este Dorin. Din motive pe care nu le cunosc, nickname-ul meu nu este afișat corect, am reclamat acest lucru dar nu a folosit la nimic).
      Probabil că soluția ar fi să-mi schimb nick-ul dar nu mă deranjează prea mult (scriu rar comentarii).
      Deci acum știți, sunt H, la ce naiba vă ajută asta?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult