Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Acesta nu e un garaj, ci o comoară locală. Bine ați venit la Constanța noastră, o epavă tristă și uitată 9 luni pe an!

Constanța are o istorie multimilenară, prima atestare documentară datează din anul 657 î. Hr., pe locul actualei peninsule formându-se o colonie greacă, Tomis.

Tomis a fost cucerit de către romani în anul 71 î. Hr., sora împăratulului Constantin cel Mare, pe nume Constantiana, fiind cea de unde provine numele actual al orașului. Istoria Constanței a fost dominată de greci, romani, genovezi, otomani, bulgari, evrei și români, fiind un exemplu de conviețuire pașnică interetnică. Nu trebuie uitat că în Dobrogea a existat și o importantă comunitate de germani.

Dobrogea și implicit Constanța au intrat în componența Regatului României la 14 noiembrie 1878, când Carol I proclama: “Dobrogea - vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân de astăzi face parte din România. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii: viața, onoarea și proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituții pe care ne-o râvnesc multe țări străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre și nimeni nu le va putea lovi, fără a-și primi legitima pedeapsă. Salutați dar cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertății, drapelul dreptății și al păcii.“.

Constanța este un oraș cu o bogată istorie multimilenară, care din păcate nu este prețuită în prezent. Vechea Cetate a Tomisului a devenit un exemplu de cum nu trebuie să arate un oraș. Dacă într-un articol precedent am arătat cum potențialul economic al orașului/județului nu este fructificat la adevărata sa valoare, astăzi am ieșit la o plimbare prin Constanța, transformându-mă pentru câteva ore în turist.

Așa că am decis să parcurg la pas zona centrală a orașului.

Din păcate centrul Constanței nu este întreținut, multe magazine și-au tras obloanele, însă au prosperat casele de amanet, sălile de jocuri și casele de pariuri.

Parcurgând la pas ceea ce ar fi trebuit să fie principala arteră a orașului, aflată într-o zonă ultracentrală, strada Ștefan cel Mare, observi că aceasta arată de parcă nu se află în componența unuia dintre cele mai importante orașe ale României, ci a unei urbe părăsite. Ies în evidență casele dărăpănate, lipsa curățeniei și gropile care domină zona pietonală.

Continui să mergi și deja nu mai zâmbești, ești în Constanța, în zona centrală, zonă care ar trebui să strălucească de curățenie și să vibreze de prosperitate, unde să întâlnești comercianți care să vândă și altceva în afară de haine second hand, șaorma sau covrigi. Unde să nu vezi câini alergând nestingherit în toate direcțiile și magazine cu geamurile sparte.

La final decizi să vezi marea, însă când ajungi în apropierea falezei, în spatele unor tufișuri îți atrage atenția un panou pe care scrie că în acel perimetru se află mormântul pictat Hypogeu, ce a fost construit în jurul anului 330. Acesta a fost descoperit în 1988, cu prilejul unor lucrări edilitare din zona centrală. Într-adevăr, în acea zonă se află ceva, dar este un monument sau o magazie? Ori poate este un garaj?

Te apropii și da, acela este obiectivul indicat de panoul de mai devreme. Acest obiectiv nu este reabilitat. Mormântul Hypogeu este unic datorită picturilor murale, dar și vechimii coroborate cu buna conservare a acestui monument. Clădirea se află în centrul orașului Constanța, dar nu este deschisă publicului și nu este pusă în valoare. Cățelușii sunt drăguți, însă nu așa ar fi trebuit să arate acest loc.

Renunți să mai cobori scările ce duc spre mare, îți atrage atenția vegetația crescută ca în junglă, ce a năpădit trotuarele, dar și “operele” graffiti ce apar în cale. Multe graffiti.

Dar poate cel mai bine imaginea Constanței de astăzi este ilustrată de situația în care se află clădirea simbol a orașului, Cazinoul, aflat într-o avansată stare de degradare. Lucrările de reabilitare ar trebui să fie finalizate în 2022. Până atunci Cazinoul arată așa:


Din păcate, Constanța a involuat, ultimii 30 de ani orașul s-a dezvoltat haotic, adevăratele atracții turistice ale orașului nu sunt puse în valoare. 9 luni, orașul practic nu există pentru nimeni. În schimb, 3 luni pe an, în sezon, Constanța este promovată drept capitală a distracțiilor de noapte și a turismului de weekend. Iar turiștii au lipit această etichetă de Constanța. Au fost lansate și imnuri ale stațiunii Mamaia, niște melodii cu iz balcanic și texte îndoielnice.

Constanța a devenit destinație de top pentru fanii cluburilor de noapte, mai exact niște corturi situate peste tot în stațiunea Mamaia, dar în special în zona de nord a acesteia, unde sunt înregistrate și apoi difuzate în media imagini de prost gust, care nu ar trebui să caracterizeze această zonă atât de bogată cultural.

Nu este nimic în neregulă să promovezi viața de noapte, însă nu doar asta caracterizează Constanța. Constanța a devenit oglinda carnavalurilor estivale îndoielnice. Constanța este și trebuie să fie mai mult decât o reclamă la cluburi de noapte. Constanța are o istorie multimilenară, istorie ce trebuie pusă în valoare. Și în prezent nu este...

Și să nu credeți că locuitorii Constanței sunt încântați de ceea ce se întâmplă, mulți dintre ei evită stațiunea Mamaia în timpul verii, din cauza aglomerației, zgomotului și traficului rutier. Trafic care seamănă tot mai mult cu cel din București, atât în stațiunea Mamaia, dar și în oraș.

Și da, mai este ceva care zgârie retina, haosul imobiliar, au apărut tot mai multe construcții, spațiile verzi se reduc. Constanța este un oraș din ce în ce mai poluat și prăfuit.

În final mă întorc în punctul de unde am plecat în mica mea excursie de câteva ore, privesc în jur și îmi dau seama că acestui oraș nu doar că îi lipsește o viziune necesară pentru a se dezvolta și a-și pune în valoare bogatul patrimoniu istoric, Constanța a ajuns un exemplu nefericit despre cum lipsa strategiilor poate duce la irosirea potențialului unui oraș.

Ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, cum putem schimba cursul lucrurilor, așa vrem să arate orașul în care trăim?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ProBono check icon
    In the meantime, la Batumi, oraș din Georgia, țară răvășită de războaie și conflicte interne și externe, aflat vis-a-vis de Constanța, peste Marea Neagră, reportaj Euronews: https://youtu.be/5xnXnC0UZCU
    • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Ce e mai trist e ca acest oras, care se vrea turistic, este o epava si'n sezonul estival, nu numai in afara lui. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar chiar si inainte de 89, aproape intreg litoralul a fost o zona indoielnica, cu oameni inoielnici, doldora de nechemati si neprofesionisti in domeniu, fojgaind numai de capuse infipte pe sub penele gainii cu oua de aur, care a ajuns intre timp o oratanie sfrijita, dopata de publicitate mincinoasa, precum puii injectati cu apa, dati de pomna constantenilor de mascariciul suprem pe care l'au ales primar odinioara
    • Like 1
  • Nume check icon
    Vad ca d-lui Vuta i s-a pus "pata" pe Constanta...
    In ciuda istoriei milenare (are oricum nu conteaza sau nu ajuta in prezent), a pozitiei strategice si a potentialului economic imens, orasul a ajuns unde a ajuns datorita celor care locuiesc acolo care ani de zile au votat niste mascarici.
    Acestor mascarici nu le-a pasat de trecut, de viitor nici atat, ci numai de prezentul "lor" care este aratat mai sus intr-un mod destul de elegant si politicos.
    Realitatea este mult mai crunta de fapt.
    Dar sa privim cu speranta in vitor. In cateva luni sunt alegeri locale si constantenii au sansa se schimbe acest oras. Sa vedem...
    P.S. Toate lumea vorbeste de strategii, dar cred ca putin stiu ce inseamna acest lucru. Ca sa dezvolti o strategie, trebuie sa ai o viziune.: unde vrei sa ajungi, ce vrei sa devi, cum vrei sa fi perceput, etc. Nu se poate astfel pentru ca strategia trebuie aliniata la viziune si nu invers.
    • Like 3
    • @ Nume
      Asa este, stimate,,@nume,, Daca , politicienii nostri ,,vor bate palma cu oficialii olandezi ,care detin comertul pe mare si vor pune mana si pe portul Constanta ,atunci suntem ,,vanduti complet,, Iar poarta catre orientul mijlociu , va fi larg deschisa ,Sa speram ca Politienii nostri vor avea inttelepciunea necesara, si vor ,,dechide ei Poarta catre Orient, pe mare , Potentialul p[ortului Constanta si porturile invecinate, este imens ,doar trebuie gestionat in folosul romanilor,,
      • Like 0
  • Alte orase-port ale lumii, chiar mult mai mici, arata altfel. La Constanta, ca la Fagaras, locul unde nu se intimpla nimic. Nu m-ar mira sa aveti pe-acolo si traditionala catedrala noua cu acoperis aurit...
    • Like 1
    • @ Cristina Danasel
      deocamdata au aparut biserici noi, cu crucea slava(rusa) pe ele.....
      • Like 1
    • @ Cristina Danasel
      @ Cristina Danasel ,,asa este ,ai perfecta dreptate in chestiunea ,,acoperisului aurit,!!! Am obs. la tv,,cata prostie =mentalitate de ev mediu este pe acolo ,cand au spus ca;;au impartit ,,jdemilioane de sticle de jumalitru cu ,,apa chioara de la robinet, ptr , cei care cred ca ;;daca beau , vor fi mai dastepti !!!! In veci , ! Faceti prostii cat de multe ,beti apa-chioara , (aghiasma ) si credti ca-i vin ,!! Cata prostie ,,Unde scrie asa ceva in Sf Biblie ?? Iar popii obedientii profita la maxim de prostia omeneasca ,la fel de valabila ,ca pe vremea lu Creanga !.
      • Like 0
  • Case de pariuri si pacanele ? da' de unde bani ptr. ele, daca orasul e aproape mort ? era mai curat si pus in valoare pe timpul lui Radu Mazere ? intreb, nu dau cu parul ....
    • Like 0
    • @ Popescu Gabriela
      deocamdata, orasul e condus tot de echipa lui Mazare; si primarul e un fost "locotenent" al lui Mazare...
      A cazut capul, nu sistemul.
      • Like 1
  • Scrierea de articole nu e nici măcar un paleativ. E ca și cum vrei să aprinzi focul cu chibrite fără măciulie. Constanța are primar PSD de amar de vreme. Unii votează PSD (Iliescu, Roman, Văcăroiu, Năstase, Geaonă, Ponta, Mazăre, Dăncilă etc.), alții stau acasă. Mergeți la conorășeni și determinați-i să nu mai voteze PSD - iar pe cei care stau acasă să vină să voteze. Orice altceva decât PSD e mai bine. E un partida care e doar o altă față a lui Nicolae Ceaușescu, sub o formă hidoasă, multiplă și perpetuată prin vot.
    • Like 0
  • Dan Doi check icon
    La urma urmei, nu toate locurile si marile orase trebuie sa fie lafel, animate de prosperitatea comerciala si de locuri de munca, la birou. Cateaodata o fata poate sa decida sa mai astepte atunci cand cel ce o peteste, nu e pe placul ei.
    • Like 1
  • Dacă toți istoricii antici, începând cu Herodot au scris că Tomis este întemeiat de Regina Tomiris nu este de înțeles cum tocmai noi Românii , urmași ai geților, nu scriem adevărata noastră istorie și perpetuăm minciunile altora.
    • Like 0
    • @ Mihai Sava
      Fortuna check icon
      Tomyris nu a fost regina geţilor, ci a massageţilor din Asia Centrala. Probabil sînteti sub influenţa altui personaj ridicol din Constanţa, care s-a remarcat doar prin tupeu si logoree..
      • Like 1
    • @ Mihai Sava
      Vedeti legenda argonautilor si fuga lor; crima comisa de Medeea; orasul e ridicat pe un mormint al crimei fratricide, pentru amant.
      • Like 0
  • Teoretic, orice strategie ar trebui corelata cu PUG. Si invers. Strategia ar trebui sa aiba o viziune asumata de catre cei ce conduc urbea. Pe termen lung. Asa ca strategia ar trebui sa fie rodul unui proces participativ. Iar apoi PUG sa fie respectat, fara PUZ/PUD contradictorii. Iar la autorizarea constructiilor primaria ar trebui sa urmareasca respectarea de catre proiectanti a normativelor in vigoare, care-s publicate prin ordin de ministru in Monitorul Oficial. Adica inca din faza de proiect lucrurile trebuie sa fie clare. In etapa de edificare a constructiilor oamenii primariei ar trebui sa fie in santier ca sa nu ramana lucrurile nerezolvate la receptie. Constructiile ilegale ar trebui rase.
    Asta e teoria, practica e alta, iar cu cat e mai lunga distanta de la teorie la practica cu atat mai multi (catei) vagabonzi fac regula in oras!
    Dixit!
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult