Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Actorul și sălbaticii, sau ce poate sta în calea agresiunii

V Zelenski

M-am gândit atât de mult în ultimele zile la felul în care acest președinte, fost actor de comedie, Zelensky, cel mic de statură, cu față bonomă, parcă a unui om pus pe șotii, prin ale cărui stand up-uri, chiar dacă nu știu rusă, am trecut puțin de când a început războiul, încât am scris articolul pe nerăsuflate…

Uite că istoria ne-a așezat în față subiectul în cel mai neașteptat, uimitor și neplăcut mod. „Raw bullying” spunea despre agresiunea rusă un diplomat ucrainean în America. Raw Bullying… Bullying la nivel internațional, bullying mondial…

Și, dacă Zelensky este un actor de comedie, Putin este unul de tragedie, dar fără talent și fără profunzime.

El nu joacă tragedia, o creează. E nu joacă durerea, o generează.

El este acel băiat din curtea școlii care se uită fix în ochii dirigintei și minte cu nerușinare că n-a dat el, că n-a început el… Este bătăușul gata să dea înainte să întrebe. Putin este acel bully de care se teme toată clasa, care nu este iubit și care știe foarte bine asta. Este băiatul care se impune prin agresiune și prin forță, este cel care stârnește frica și care vrea să domine cu orice preț.

De fapt, este acela care se simte atât de singur- și care și știe că este așa, încât se izolează și mai mult prin acțiunile sale.

Asta și face Putin acum.

Comunitatea internațională l-a izolat în mare parte, iar cei care nu au făcut-o încă sunt prea dependenți de ceea ce Rusia le oferă. Putin este un bully. Este definiția în carne și oase a fenomenului. Surprinzător, soluția pe care cu toții o avem în fața acestui fenomen, chit că se întâmplă la școală, pe teren, la serviciu, acasă sau pe străzi este cea pe care o oferă Zelensky: lupta, verbalizarea, comunicarea permanentă, sinceritatea.

Asta și spune un studiu despre bullying făcut de Consiliul Canadian pentru Drepturile Copilului și anume că, pentru a lupta împotriva unui agresor, ar fi bine ca mai întâi să încerci să-l cunoști pentru a-ți da seama care este cel mai bun mod prin care să te aperi de el.

Zelensky îl cunoaște pe Putin. Și de aceea acest președinte ucrainean care apare pe străzi cu telefonul în mână și spune cu onestitate „sunt aici”, care nu e nici agresiv, nici arogant, ci sincer și popular, a găsit calea cea mai bună de a lupta cu celălalt care folosește minciuna ca armă, care atacă nebun și fără izbândă…

David și Goliat în montare tristă difuzată live de televiziuni și online.

Poate că la nivel mondial, se va înțelege în sfârșit că agresiunea nu este o soluție, poate că, pentru fiecare 70 de ani de pace, mai trebuie un război… nu știu.

Nici măcar Putin nu este dușmanul, ci ceea ce reprezintă el.

Și el reprezintă bătăușul cu privirea rea și închisă, care terorizează, care trăiește prin frica celorlalți, care se hrănește din ea.

În definirea tipologiei, psihologii spun că, oricare ar fi cauza, bătăușii se iau de obicei de alții ca o modalitate de a-și rezolva propriile probleme. Uneori pentru că pur și simplu au nevoie de o victimă, cineva care pare mai slab din punct de vedere emoțional sau fizic, pentru a încerca să obțină acceptarea sau să se simtă mai important, mai popular sau în control.

Deși unii bătăuși sunt de obicei mai mari sau mai puternici decât victimele lor, spune același studiu, nu este obligatoriu. Pot fi, din punct de vedere fizic, de orice dimensiune sau formă.

Există un film românesc mai vechi, „Actorul și sălbaticii”, poate l-ați văzut, în care Toma Caragiu joacă rolul unui actor de comedie, Costică Caratase, proprietarul unui teatru de revistă care atrage atenția publicului, în scena finală, asupra legionarilor care vor să ucidă tot, inclusiv râsul. Toate acestea pe fondul crimelor și terorii de care aceștia erau responsabili în oraș.

Dar, spune Caratese, „râsul nu e de ajuns ca să stea în calea batjocurii și a sălbăticiei, mai trebuie și altceva…”

Acest actor de comedie din timpul nostru, ajuns președinte de țară, a arătat, cel puțin la nivel de imagine că mai trebuie curaj, rezistență, luptă și sinceritate.

E lecția sângeroasă din aceste zile pentru cei care nu și-au făcut temele, pentru cei care au chiulit și au ales să se bată în curtea școlii.

E răspunsul la orice formă de agresiune.

Citiți mai mult pe cristinastanciulescu.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Diana Nașca
    Joe Biden – conflict de interese mare cât Casa Albă în Ucraina! Urmăriți firul logic până la capăt...
    1. În 2014, are loc “Maidanul Ucrainean”, susținut puternic de Președintele SUA Barack Obama, soldat cu schimbarea regimului politic în Ucraina.
    2. Tot în 2014, Președintele Barack Obama îl însărcinează pe Vice-Președintele Joe Biden cu gestionarea relațiilor SUA-Ucraina.
    3. În data de 16 aprilie 2014, Joe Biden se întâlnește la Casa Albă cu Devon Archer, partenerul de afaceri al fiului său, Hunter Biden. În data de 21 aprilie 2014, cinci zile mai târziu, Joe Biden se deplasează în Ucraina. O zi mai târziu, 22 aprilie 2014, Devon Archer intră în consiliul de administrație al Burisma – cel mai mare producător privat de gaz din Ucraina. În data de 12 mai 2014, Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, intră și el în consiliul de administrație al gigantului Burisma.
    4. De-a lungul următorilor ani, Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, și partenerul său de afaceri obțin venituri de milioane de dolari ca urmare a participării în consiliul de administrație al Burisma.
    5. Fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, obține un munte de bani de la compania Burisma deși, la nivel oficial, Administrația Obama îl etichetează pe patronul Burisma - Mykola Zlochevsky (fost ministru ucrainean al Resurselor Naturale) – drept “oligarh odios și corupt”.
    6. În 2015, este numit Procuror General al Ucrainei Viktor Șokin. Acesta preia și extinde o anchetă cu privire la acte de corupție ale consiliului de administrație Burisma, din care făcea parte Hunter Biden, fiul lui Joe Biden.
    7. Câteva luni mai târziu, în martie 2016, Joe Biden (Vice-Președintele SUA și înaltul oficial american desemnat de Președintele Obama să gestioneze relația cu Ucraina) se deplasează în Ucraina și – așa cum chiar el își amintește într-un interviu – îl amenință pe Președintele Ucrainei că, dacă nu îl demite pe Viktor Șokin “URGENT”, “Ucraina nu mai obține MILIARDUL de dolari promis”. Evident, pretextul folosit este cel al “ineficienței în lupta anticorupție” – în caz că vă sună pe undeva cunoscut…
    8. În regim de urgență, în urma presiunilor lui Joe Biden, Procurorul General al Ucrainei (care investiga acte de corupție și alte infracțiuni care îl vizau și pe Hunter Biden, fiul actualului Președinte SUA) este DEMIS!
    …Acum, vă las pe dumneavoastră să trageți concluziile. Eu, unul, le-am tras de multă vreme! Nu există nicio “luptă anticorupție”, nici în SUA, nici în Europa, nici în România. Cum nu există nici “pacificatori” reali, când vine vorba despre Ucraina și despre lideri de state precum Joe Biden. Există doar sloganuri care prind la masele de manevră alcătuite din cetățeni care nu obișnuiesc să se informeze și să cerceteze cu propriul cap. La OAMENI LIBERI pur și simplu nu au cum să prindă astfel de clișee obosite și sloganuri de trei-lei-cuie…
    Toate informațiile de mai sus pot fi verificate de oricine. Ca sursă, pe lângă vastele materiale de presă, puteți folosi și rapoartele comune oficiale ale comisiilor senatoriale americane. Exemplu: Raportul comun al Comisiei senatoriale pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale și al Comisiei senatoriale pentru Finanțe, din data de 18 septembrie 2020.
    ***text preluat***

    Am primit acest material de la un om de încredere. Vă rog să binevoiți a-mi confirma dacă este real sau un fake. Cu stimă, Moreh Andrei.
    • Like 0
  • Un alt punct de vedere :
    https://solidnews.ro/externe/2022/03/03/prima-saptamana-de-razboi-ce-urmeaza-%EF%BF%BC/
    • Like 0
    • @ Iancu Jianu
      marș, mă
      • Like 0
  • Bla, bla, bla. Mereu aceleași chestii rumegate, analogii simple: batausul, curtea școlii, etc. Am citit articolul cu multă speranta si am rămas dezamăgit.
    Apoi apar inevitabil cei cu America, cu o fi Putin vinovat, dar restul lumii e de două ori mai de condamnat pentru ca nu vrea sa-i dea mingea, ca sa raman la curtea școlii. Putin e băiat bun, dar americanii mereu ii iau jucăriile si de aia se supără el. Si alte prostii de felul asta.
    Eu vad un agresor nebun care macelareste oameni in sensul cel mai propriu al cuvântului. De ce? Pentru ca nu i-au iesit in întâmpinarea tancurilor cu flori, nu s-au predat si nu au îngenuncheat în fața piticului atomic? Pentru unii oameni libertatea inseamna totul, pentru alții nu inseamna mai nimic. Cei din urmă nu vor înțelege niciodată demnitatea primilor. Întotdeauna ii vor scuipa in diverse moduri.
    O frază a revoluționarilor români din 1990 mi-a rămas în minte: vom muri si vom fi liberi. E atâta substanta in aceste cuvinte încât orice comentariu este de prisos. Tot de prisos este sa ma gandesc ca acele cuvinte nu mai vibrează deloc in sufletul marii majorități a natiei romane preocupată prea mult cu patriotardismul de mahala promovat de Tv -uri de doi lei, de alde Sosoaca, Simion si alte tinichele, de interese meschine, corupție și multă, multă prostie.
    Din documentarele despre revoluție mi-a rămas în urechi vuietul mulțimii, vocile la unison care veneau ca un val: vom muri si vom fi liberi.
    Dar tot nația română spune: capul plecat sabia nu-l taie. Se pare ca fraza asta-i mai bine întipărita în capul nostru decat cealaltă.
    • Like 1
  • Eu cred ca de fapt Zelensky ii de fapt baiatul care ii prieten cu cel mai tare din curtea scolii ( SUA) , iar incurajata de aceasta , se ia de al doilea cel mai tare copil din soala ( Rusia). Injura , scuipa , amenintita , iar atunci cand Rusia il ia la bataie , intreaba ce are cu el. Iar America sta pe margine si aruca cu pietre . Rusia atat timp cat ii putere nucleara nu o sa accepte granita cu NATO . Sa cautat conflictul asta de mult. Rusia in opinea Americii trebuia izolata , ca intru-un conflict direct nu se poate ( nimicire totala pt toata lumea) . Pacat de ucrainienii de rand care sufera si au fost tarati intr-un conflict care nu le aduce nici un beneficiu.
    Concluzie : Rusia vinovata nr.1 , iar SUA vinovata morala ( putea evita conflictul)
    • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      spuzaru check icon
      Nu mai dispareti odata? Nu v-ar mai rabda pamintul...
      • Like 2
    • @ spuzaru
      Dar de ce te-ai ofticat asa tare? Ce nu ti-a convenit la opinea mea?
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Si care ar fi concret actiunile prin care a injurat, scuipat, amenintat? Fiindca altfel e propaganda clasica ruseasca, care vrea sa induca ideea ca si noi, romanii, suntem la fel. Fiindca nu puteti insira decat o lista de actiuni care nu ar fi avut nici o treaba cu Rusia, daca Rusia nu ar fi fost o tara a carei granita nu se opreste nicaieri.
      https://www.bbc.com/news/av/world-europe-38099842
      • Like 0
    • @ Stefan Udristoiu
      Pai in opinea Rusiei , Ucraina ar trebuii sa ii fie in veci datoare , pt ca Rusia a creat Ucraina ca stat.( cu teritorii din Romania , Polonia , Ungaria si Rusia . Iar dupa ce Ucraina a inceput sa renege Rusia , si au incercat sa scoata baza navala rusa din Sevastopol( al treilea oras ca importanta pt rusi ) , dupa limitarea limbii ruse in stat , Rusia sa simtit jignita( nu conteaza daca are sau nu dreptate). Iar acum cu voita Ucrainei de a intra in NATO , la inamicul nr 1 al Rusiei , Putin a luat-o ca o jignire, ca o flegma intre ochi. Bineinteles ca a fost o greseala , o capcana pt Rusia . Rusia va fi transformata dupa razboiul dintr-o putere regionala , intr-o tara fara glas , si insemnatate in sfera geopolitica. Imi este frica ca Rusia o sa devina mai imprevizibila in viitor , deoarece nu o sa mai aiba ce pierde. Nu ii nimic prorus , sau proamerican ce zic. Din pacate Ucraina a fost sacrificata pe scena politica a lumii( bine macar ca nu am fost noi sau Moldova, imi pare rau pt ucrainieni , dar mai bine iei decat noi . Stiu ii cinic dar asta ii)
      • Like 0
  • Ion check icon
    NU exista iesire din situatia asta cu un Putin; daca occidentul cedeaza inseamna ca renunta la libertate la principii si valori. S-ar decredibiliza complet ar fi sfarsitul UE si Nato, al civilizatiei occidentale. Eu n-as mai da doi bani pe un astfel de occident, as incepe sa privesc spre slte modele, poate chiar spre distopia chineza. Singura solutie este armament fara restrictii catre Ukraina, sa nu fie descurajata calatoria unor combatanti civili catre ukr(as zice ca ar trebui incurajata) si embargou total economic cu Rusia. Daca rusii intrerup alimentele, gazul si carburantul catre Kiev, daca continua sa ceara cecer acum, trebuie raspus cu dezafectarea la propriu a conductelor de petrol si gaz! Vremea negocierii a trecut, nu ai cu cine! Din Canada pana in Australia, cred ca ar fi amatori sute de mii de mercenari!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult