Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Acum 30 de ani pe vremea asta am intrat într-o alimentara și am dat nas în nas cu… Tovarășul Nicolae Ceaușescu

Ceausescu in alimentara

Foto captura 

Să vă povestesc o întâmplare pe care am trăit-o fix acum 30 de ani.

În general, în anii '80 lipsurile fiind generalizate, oamenii făceau tot felul de giumbușlucuri pentru a supraviețui. Unul dintre procedeele mele era să plec în timpul serviciului, discret, singur sau însoțit de colegi mai apropiați, cu bicicleta sau cu Trabantul, să fac câte un raid prin zonele comerciale pentru vedea ce se poate găsi, produse alimentare în primul rând, dar și nealimentare. Era simplu, dacă vedeai o coadă, te așezai la ea, întrebai „ce se dă?”.

Câteva dintre puținele exemple de produse „care se dădeau”: „frații Petreuș” (un pachet cu doi pui slăbănogi), unt (se dădea câte o jumătate de pachet de amestec unt cu 30% margarină, tăiat cu cuțitul), ouă (un carton de 30 ouă de persoană), hârtie igienică (un număr limitat de role, când 3, când 5), vată (maxim două pachete) etc.

Așadar, în ziua de 11 decembrie 1989 am ieșit la o tură pe la piața Dorobanți. Era un magazin alimentar, Comaliment cred că-i zicea, chiar pe Dorobanți, colț cu strada Bitolia. Eram în magazin când oprește chiar acolo mașina lui... Ceaușescu. Se dă jos, intră în magazin se uită pe la galantarele goale. Eu ies pe trotuar. Imediat iese și el. În jurul lui, pe trotuar, mai mulți trecători se opresc. Oamenii încep spontan să strige Ceușescu-și-poporul. Eu am fost printre puținii de acolo care nu am deschis gura, ci am privit uimit și încordat de furie față de ce se petrece. Îmi amintesc că am strâns tare din dinți. Am fost fulgerat de privirile unor zdrahoni de 2 m înălțime – garda de corp a lui Ceaușescu. Mă priveau fix, probabil că mimica mea le indica faptul că aș putea fi un pericol potențial. Am avut un impuls pentru așa ceva, dar nu am avut curaj. După ce a făcut cu mâna celor ce îl ovaționau, a intrat în mașină și a plecat mai departe. Nu a vorbit nimic cu nimeni, pe tot parcursul acestei întâmplări.

M-am îndepărtat cuprins de uimire și de silă, întrebându-mă cum este posibil ca oamenii să ajungă atât de jos, încât de frică (pentru că numai frica putea fi explicația; refuz ideea că erau spălați pe creier) să-l ovaționeze pe cel care a reușit să dezumanizeze un popor întreg și să transforme o țară întreagă într-o mare pușcărie.

Oprirea lui Ceaușescu la acest magazin a fost absolut spontană (nu știu să se mai fi întâmplat ceva similar vreodată) și sunt convins că a fost urmare a vizitei din 4 decembrie 1989 a lui Gorbaciov, care a venit la București să îi transmită lui Ceaușescu că trebuie să renunțe la putere. Între altele, l-a sfătuit să iasă între oameni, să vadă cum trăiesc ei în realitate. Din păcate, oamenii, de frică, i-au transmis realitatea lui, nu a lor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sincer, simt groaza sa-i mai văd poza... sa aud vorbindu-se de el!!!
    Și ce ma enervează, este faptul că și acum, unii mai plâng după “ beneficiile comunismului”....Doamne păzește-ne!!!
    Sunt convinsă, acum, ca acești oameni care regreta comunismul au trăit bine atunci, aveau cunoștințe, pile, relații și nu le lipsea mâncarea!
    Noi n-am avut relații ... țin minte cum cerșeam cu lacrimi in ochi vânzătoarei de la lapte, un litru in plus, din când in când, ca sa pot face branza pentru copil....
    ......și frigul din case, lipsa curentului electric după ora 22:00, frica aceea care ne pătrundea in suflete și lipsa bucuriei de a trăi...
    Nu, este groaznic, este sub demnitatea umană !!!
    Așa cum am trăit noi nu a fost omenește!!!
    • Like 2
  • Zev check icon
    Am avut o cunostinta care lucra, pe vremea lui Ceausescu, undeva pe Calea Victoriei. Intr-o dimineara, urma sa treaca Ceasca cu alaiul, dinspre Primaverii mergand la Palat. E, cum era datina, pe ambele trotuare din suta in suta de metri, erau aliniati tineri pasnici, cu cravata, tunsi scurt, si toti cu impermeabile standard verzi sau albastru inchis. E, cunostinta mea iesie de la birou sa fumeze o tigara, imbracat ca de birou, camasa si cravata. Se vedea deja coloana, iar la cateva sute de metri in fata ei un antemergator, Dacie neagra bineinteles. E, Dacia respectiva opreste in scarsnet de frane in fata amicului meu, se deschide o usa si un barbat ii arunca un impermeabil in brate, striga ‘pune-ti ba boule asta pe tine ca te vede seful!’, tranteste portiera si demateaza in tromba. Omul ramane siderat cu impermeabilul in brate, trece coloana, pleaca toata securimea, si el tot incerca sa inteleaga cevs-a intamplat. Pana urma, ce sa faca, a plecat mai bogat cu un impermeabil.
    • Like 4
  • Zona respectiva arata realitatea locala. In zona aia stateau in general oameni apropiati sistemului sau in cel mai rau caz, oameni multumiti ca nu stau in Pajura sau Titan. In plus cei care chiuleau sa faca cumparaturi in zona, lucrau ori la TVR, ori la ISPE, ori la Spitalul Parhon etc., deci in zona zero, langa Primaverii, unde erau destul de controlati.
    Eu chiar ma indoiesc ca a fost chiar spontana vizita. Nimic nu era spontan in vremea aia, dar e o lectie destul de buna pentru cei care citesc aici si nu au trait direct si personal vremurile de atunci, cand in Floreasca, la doi pasi, in alimentara gaseai 2 rafturi pline cu cutii de creveti vietnamezi si 1 raft cu vin spumos.....si atat.
    A, in Bucurestii noi, la cofetaria de la Infratirea intre popoare, se dadeau sardele dar trebuia sa iei si 2 plicuri de imitatie de cacao, care altfel nu se vindeau cu lunile.
    • Like 3
  • Delia MC Delia MC check icon
    Tovarășul a mai făcut vizite."prietenești ". O mascaradă totală. Oamenii au sperat că apoi vor putea cumpăra acele mărfuri. Eroare. Erau duse imediat spre următorul obiectiv. În magazine era frig absolut. Căldură ioc, prizele erau sigilate, nu care cumva să-și facă vânzătoarele un ceai. Sau venea tovarășul să se asigure că magazinul n-are perdele, nu care cumva să se pitească cineva după ele și el sa fie atacat.
    Articolul ca articolul dar filmul! Care mascaradă, ce minciună! Mai face nazuri că pâinea e prea tare! Nici un magazin în acea vreme n-a fost plin.
    Ati uitat: adidașii, nectarul de piersici, conservele de pește Vlora. Cam atât se găsea ca sortiment permanent.
    Cum e posibil ca unii să uite? Fiul poporului care și-a înfometat poporul! Aplauze!
    • Like 8
    • @ Delia MC
      Dan Doi check icon
      Acum doua generatii adunam fanul, ingrijam animalele si caram gunoiul la camp, ne faceam singuri hainele dormeam iarna cate 10 in aceeasi camera. Reinnoiam lutul din camera daca se strica, si ieseam din cand in cand in curte. Caram, sapam, spalam, adunam, mutam, taiam, crapam, faceam focul, legam, dezlegam, raneam, hraneam, mulgeam si asta numai ca sa ne putem duce traiul de bun sau rau. Acum cine sa ne conteste naturaletea cu care scoatem afara frigiderul, televizorul, si covorul pentru ca urmeaza sa ne fie livrate altele.
      Nu are cine sa se mire ca nu spalam ci ducem la curatatorie, nu reparam ci aruncam, nu culegem ci cumparam.
      Cosurile ne sunt pline, masina ne asteapta, banii sunt pe card. acceptam toate astea prea usor, prea lejer, parca asa ar fi fost dintotdeauna, parca acei tarani care dramuiau fiecare banut si-si carpeau randul de haine ne-ar fi iobagi sau servitori si nu parinti, bunici sau strabunici. Si cred ca pacaleala asta nu e de bine si n-ar trebui sa tina pentru ca cei ce n-au vazut sau nu pot intui ce insemna acum cincizeci, douazeci sau 3zeci de ani sa fii roman sa nu-si imagineze ca sunt altceva decat sunt, Si nu zic c-ar trebui sa ne intoarcem desi poate as fi inclinat s-o zic, zic doar ca n-ar fi bine sa uitam.
      • Like 4
    • @ Delia MC
      Iar expediem cu ușurință și comoditate răul unei perioade din istorie pe seama unei persoane: „ăla a fost căpcăunul, ăla a fost sursa tuturor relelor care ni s-au întâmplat, dacă nu era ăla, dar mai ales aia, alta ar fi fost situația”. Nu vrem să zgândărim mai adânc în trecutul nostru, nu vrem să vedem contextul internațional și jocul de interese care ne-au aruncat fără scrupule în zona de influență sovietică. Nu vrem să vedem falimentul politic al comportamentului României în cel de-al doilea război mondial, politicienii fiind cei care ne-au aruncat în război alături de Germania nazistă, iar în ultimă instanță alături de Rusia sovietică, spre deosebire de Finlanda, de exemplu, care nu s-a înrolat nici alături de Germania nazistă, nici alături de Rusia sovietică și nici acum nu este afiliată vreunui bloc militar. Rezistența românească din perioada comunistă a fost diferită față de alte țări din Europa Centrală, în primul rând că a fost fără de speranță. A fost tragică pentru că a început cu speranța și promisiunea ajutorului american iminent, iar forma a fost de tip armat, rezistența armată din munți fiind sprijinită cu intensitate și speranță din interior și numai sporadic și fără intensitate din exterior. După prăbușirea tragică a acestor speranțe românii s-au văzut părăsiți și lăsați la cheremul sovieticilor. Concomitent cu eliminarea grupurilor de rezistență armată s-a desfășurat lichidarea elitei intelectuale și politice prin încarcerarea în închisori specializate în destructurarea ființei umane ( Pitești, Sighet, Gherla, Aiud,Poarta Albă ). În tot acest timp a existat o sumă de oameni, cu mai puțină sau mai multă pregătire și dotare intelectuală care s-au pus necondiționat în slujba noului regim comunist impus. Cea mai neagră perioadă a fost deceniul 50 al secolului XX când binomul securitate-procuratură au desfășurat cea mai sângeroasă și inumană acțiune de înăbușire a celei mai mici opoziții la noul regim, perioadă în care delațiunea era la loc de cinste și care a produs cele mai multe victime ( parcă seamănă cu ceva ce se întâmplă chiar acum în societatea noastră ).
      Singura cale de „scăpare” a fost concentrată asupra copiilor prin sprijinirea acestora de a urma școli cât mai înalte care să le asigure o viață mai bună. În rest marea majoritate a populației a fost nevoită să apeleze la orice formă și metodă pentru a-și asigura supraviețuirea, plata integrală a datoriei externe la FMI ducând la crearea unor lanțuri trofice în care valorile erau răsturnate. Cei mai curajoși își riscau viața încercând să străbată cortina de fier.
      • Like 4
    • @ Voicu Nicolae
      Deci, în extremă sinteză (scuze, dar textul e lung și nu pe subiect) de vină nu a fost Ceașcă ci... agenturili străine, sau, mă rog, străinii răi în general, care ne-au vândut rușilor tocmai pe noi (care am înființat imperiul roman, am apărat Europa de turci, am inventat chestii, șamd...).
      Păi, dragă tovarășe, cum rămâne cu celelalte țări din sfera de influență rusă, care trăiau ma bine pe atunci și trăiesc mai bine acum? Tot comploate străineze?
      • Like 5
    • @ Voicu Nicolae
      Delia MC Delia MC check icon
      Aici aveți dreptate.
      În război ne-am comportat ca țară, ca o femeie ușoară, dându-se pe lângă cel mai puternic, chiar cu scuza că altfel ar fi fost mai rău. Pedeapsa n-a întârziat să apară.
      Ana Pauker spunea că poți semăna ceva nou doar după ce ai desțelenit bine. Idealiști care pentru a face chipurile bine au făcut întâi rău.
      Canalul a fost construit nu atât pentru legătura Dunăre-mare ci pentru a trimite acolo pe oponenți. La moarte.
      Astea însă le știu din auzite. Epoca de aur însă am cunoscut-o. Frigul, lipsurile. Palma cea mai cruntă a fost însă că noi ne-am plătit datoriile. Poloniei i s-au șters. Comunismul plus Ceaușescu. Corect, Ceaușescu a fost " doar" tartorul-șef în iadul comunist.




      • Like 2
  • Teodora check icon
    L-am "intalnit" si eu prin '86, cred. Eram la gimnaziu. Ne-au încărcat de la scoala într-un autobuz, ne-au dus cam 30 de km si am asteptat vreo 5 ore pe marginea drumului, lângă un sat. Trecea coloana oficiala, cine stie încotro. Am fost instruiți ce sa strigăm cand apare. Nu ca am fi fost noi mari opozanți, dar eram asa obosiți cand au aparut mașinile, ca nu am mai strigat nimic. Am văzut doar o mână fluturând în stilul cunoscut. Ne-au certat profesorii însoțitori puțin, deși nici pe ei nu i-am auzit strigând ceva si asta a fost tot.
    Minunate vremuri!
    • Like 4
    • @ Teodora
      Cam asa l-am vazut si eu prima oara. A venit cu elicopterul si a stat maximum o ora dupa care a taiat-o la Bucuresti, cred. In orice caz muult mai mult cat a stat nenea iohanita (cred ca vreo 10 min cu tot cu alea doua bla-bla-uri aruncate asa aiurea, cred ca nu stia sigur in ce oras e :) ). Cam toata lumea arunca vina pe Ceausescu si poate au uitat ca in momentul cand a venit la putere a gratiat toti detinuti politici care se aflau in acel moment in puscari si poate am uitat ca si aia care erau la conducerea judetelor si primari din aceea vreme depunea toate eforturile sa intre in gratiile CC al PCR si sa intre in nomenclatura.
      Cred ca pana la mitingul din 1989 Ceausescu chiar a crezut in sprijinul poporului, dar a crezut si in lingaii si pupincuristi de langa el si in unii tradatori care s-au pisat pe el juramant . Ceausescu a platit cu viata pt asta , precum si unii apropiati de ai lui si chiar fiul lui cel mare, iar cei de pe langa el sunt acum bine mersi si trag sforile din umbra.
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Pupincurism tipic românesc.Nasol e că nu a dispărut .E etern se pare aici .
    • Like 3
  • check icon
    De parca astazi striga cineva neamtului: Criminalule! sau lui Basescu: Tradatorule!
    • Like 1
    • @
      Teodora check icon
      Cărui neamt?
      • Like 8
    • @
      S-a demonstrat ca neamtul e criminal? Exista o sentinta judecatoreasca in sensul asta? Apropo, lui Dragnea i s-au strigat multe cand intra la puscarie. Cred ca si lui Voiculescu si Nastase.
      • Like 9
    • @
      S-a demonstrat că "neamțul" e neamț? Nu de alta, da' ultima oară când am controlat rezulta că e român.
      Tu ești cumva cioban?
      • Like 8
    • @
      Nu e neamt, e sas si vorbesc un argou al limbii germane care nu seamana cu limba germana de acum si nici nu e inteleasa de svabi din Banat !
      • Like 1
    • @ Ovidiu Gura
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu seamănă, este. Germana are dialecte foarte tari, nu se înțelege unul din nord cu unul din sud. Am arătat unui neamț un filmuleț din Youtube unde Iohannis vorbește germană. A înțeles tot. Poate vorbește și varianta literară, se poate și asta, doar a predat fizică în germană.
      • Like 1
    • @ Romeo C.
      Petru check icon
      Sunt curios cum ai controlat. Dupa nr. de la pantofi? Dupa nr. de ... (se zice ca nemtii au doua perechi). Daca dadeai o simpla cautare pe Wikipedia aflai ca "Klaus Werner Iohannis (ortografiat în germană Johannis,[11] n. 13 iunie 1959,[7][8][9] Sibiu, România[10]) este un politician român de etnie germană,"
      • Like 0
    • @ Petru
      Teodora check icon
      Deci e român.
      • Like 1
    • @ Teodora
      check icon
      Ba e drac. 6 case, 66%, 66 de victime.
      • Like 0
    • @
      Teodora check icon
      Mai are si 60 de ani! Sa-l ardem acum pe rug, sau asteptam sa faca 66?
      • Like 1
    • @ Petru
      E deprimant să constați că unele statistici chiar reflectă realitatea.
      • Like 0
    • @ Teodora
      check icon
      La asta nu m-am gandit, dar avand in vedere ca a incuvintat mizeria de la Colectiv...
      • Like 0
  • Intrebarea pe care mi-o pun in urma acestui articol este daca Ceausescu era in cunostinta de cauza despre situatia reala a populatiei sau nu?
    • Like 1
    • @ Mircea Singeorzan
      Probabil ca nu prea, avea cineva grija de el sa il intoxice cu informatii false. Dupa evenimentele de la Timisoara si venirea in mare graba din Teheran, unde era in vizita, oare de ce a mai facut mitingul care a dus la declansarea revolutiei din 1989 ? Ca analfabet functional , inca mai cred ca a fost revolutie si nu lovitura de stat (cu toate ca arata asa ceva, ceva in genul loviturilor de stat din America de sud puse la cale de ... cineva !
      • Like 0
    • @ Mircea Singeorzan
      Delia MC Delia MC check icon
      Era. Mai puneți un palton pe voi dacă va e frig.
      A intrat și în alimentare goale, este undeva, pe Adevărul parcă, o astfel de poveste. Unii s-au bucurat, iată, află și el cum trăim noi, o să-i zboare imediat pe toți lingăii care-i bagă pe gât informații false. Și? Nimic. Un cizmar care s-a văzut sus, a corcolit o întreagă clică de lingăi si aplaudaci care aveau de toate, bașca securitatea. Căci poți foarte bine să menții o societate opresivă dacă le dai avantaje torționarilor.
      El credea, ca Stalin, că țara e importantă și nu oamenii. De aia pentru propășirea țării a asuprit poporul. A fost un om slab căruia i s-a urcat puterea la cap. Și lui și coanei Leana. Tocmai de aceea un monstru.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Parerist check icon
      Tocmai de asta oamenii trebuie sa invete sa nu lase putere totala niciunui conducator, legitim sau nu, de stanga, de dreapta, de post sau de dulce. Numai ca generatia actuala nu pare sa fie preocupata de revenirea la un stat atotputernic cam nicaieri in lume iar majoritatea politicienilor de azi, indiferent de meleag au impresia ca daca au fost alesi sunt atotputernici.
      Libertatile sunt foarte usor sa le cedezi din prostie insa foarte greu sa le recuperezi.
      • Like 0
  • GabiC check icon
    Asta e o "povestioara" de adormit copiii ( care citesc si se minuneaza pe acest site).
    personal- nu cred ca Ceasca s-a oprit fara alai ( doar garda personala) in anno domini 1989 - decembrie- mai ales- prin "populatie"/
    Poate vreo sosie.
    Era dupa intalnirea de taina de la Malta si cred ca Ceasca isi luase toate masurili de securitate.
    Apoi- Comaliment nu era pentru toata lumea, cine a trait vremurile- isi aminteste.
    Dar - asta e cand timpul isi pune amprenta- amintirile nu mai sunt asa sprintene si- pentru ca tot timpul cineva isi va aduce "aminte" ce s-a intamplat in anul ala- sau in iarna aia- sau in zilele alea- adevarul va capata din ce in ce mai multe fatete, si istoria va fi mai impanata de folclor.
    • Like 1
  • Corectati articolul.
    Ciuruitu' a fost la Moscova in dec. '89, nu Gorbaciov a venit la Bucuresti.

    https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/gorbaciov-la-80-de-ani-de-la-incaierarea-cu-ceausescu-la-destramarea-urss
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult