Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Acum se joacă rezultatul contraofensivei ucrainene din acest an. Patru motive pentru care armata din Ucraina are un avantaj pe front

caterpillar

Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Foarte probabil, ucrainenii au trecut doar de începutul contraofensivei pe frontul Zaporojie (singura relevantă, restul sunt shaping operations, menite să fixeze pozițiile trupelor inamice. Pe frontul de est, Kupyansk, Statove, ucrainenii au reușit să blocheze atacul rusesc, nu este clar câte unități destinate ofensivei din Zaporojie au fost angajate aici, acesta fiind unul dintre obiectivele rușilor).

Dacă ucrainenii au puterea să continue (au angajat, deja, majoritatea brigăzilor de asalt și a celor de manevră... acestea din urmă erau planificate să exploateze succesul...după trecerea prin linia Surovikin)., ucrainenii pot spune că se apropie de începutul sfârșitului (cred că și-au ponderat obiectivul operațional, un aliniament la sud de Tokmak este de ajuns.. De aici pot lovi cu artileria toate liniile de comunicații ruse din sud. Despre Crimeea nu este cazul să vorbim, acum, când chiar Melitopol este atât de departe).

Ucrainenii au trecut de linia de apărare din fața liniei Surovikin la Robotyne și iau cu asalt prima linie Surovikin spre Verbove (pe direcția Orihiv -Tomak avem două linii Surovikin). Dacă trec de linia Surovikin pe direcția Orihiv - Tokmak sau pe direcția Velika Novosilka - Berdiansk/Mariopol (acolo avem o singură linie Surovikin și ucrainenii aproape că au ajuns la ea), militarii ucraineni pot spune că au reușit - începe războiul de manevră, în care au șanse mai mari de succes. Asta chiar și în condițiile în care rușii sunt cei care au superioritatea aeriană, contestată, în parte, de un sistem de apărare antiaeriană ucrainean din ce în ce mai performant. Vestul, ca de obicei, reacționează cam târziu, dar o face bine.

Astfel, ucrainenii au un avantaj deoarece:

- în războiul de manevră contează lanțul de comandă, nu numai reziliența soldatului, iar armata rusă este deficitară la acest capitol (destituirea generalului Popov este relevantă);

- superioritatea tancurilor și MLI-urilor occidentale, dar și a spiritului de luptă superior al ucrainenilor (care luptă pentru existență, nu pentru bani sau...ca să iasă bine, cum o fac rușii);

- rușii și-au subțiat rezerva operațională, cedând la presiunea politică de a trimite rezerva operațională în sprijinul primului eșalon (unitățile Armatei 58 sunt angajate în luptă; mai mult, unități forte, precum trupele aeropurtate și cele de infanterie marină luptă, deja, de mult timp, în sprijinul primei linii: Brigada 810 IfM, Divizia 7 Aeropurtată Novorossisk. În fața urgenței, rușii au dislocat cel puțin două regimente ale Diviziei 76 Pșkov, crema trupelor aeropurtate ruse).

- loviturile în adâncime ale ucrainenilor sunt eficiente, fiind afectată serios logistica, dar și lanțul de comandă rusesc. Rușii răspund, dar, ca de obicei, Kremlinul le afectează eficiența, deturnând resursele spre obiective neesențiale din punct de vedere militar.

Însă, ucrainenii trebuie să treacă de linia Surovikin înainte să atingă punctul culminant (momentul din care nu mai au capacitatea de a continua atacul), iar supremația aeriană rusească va rămâne un dezavantaj esențial, chiar dacă la artilerie, ucrainenii au deja superioritatea calitativă (focul lor de contrabaterie este superior celui rusesc).

Chiar dacă efortul ucrainenilor este o minune în sine, nu se poate vorbi de succes până când întreaga linie Surovikin este depășită. De cealaltă parte, rușii, mai ales soldații, au luptat eficient, dar lucrurile se vor schimba odată ce linia Surovikin a fost depășită de către ucraineni. În măsura în care este mai mult decât propagandă, spusele generalului Tarnovsky sunt edificatoare: rușii au alocat 60% din resurse liniei de care ucrainenii au trecut deja.

Acum se joacă rezultatul contraofensivei ucrainene din acest an, trecerea de linia Surovikin însemnând succes, blocarea în această zonă echivalând cu un eșec, indiferent de avansul de până acum. Ăsta e războiul, de cele mai multe ori, totul sau nimic. Cred că ucrainenii au șanse, nu am capacitatea să spun cât de mari sunt acestea. 

Mai degrabă decât să ne dăm cu părerea cum să lupte ucrainenii, cred că, în calitate de militari, avem de învățat atât de la ucraineni, cât și de la ruși, despre cum se luptă. Iar ca oameni, măcar să respectăm tragedia asta în care zilnic mor oameni cu sutele.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult