Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Acum se joacă rezultatul contraofensivei ucrainene din acest an. Patru motive pentru care armata din Ucraina are un avantaj pe front

caterpillar

Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Foarte probabil, ucrainenii au trecut doar de începutul contraofensivei pe frontul Zaporojie (singura relevantă, restul sunt shaping operations, menite să fixeze pozițiile trupelor inamice. Pe frontul de est, Kupyansk, Statove, ucrainenii au reușit să blocheze atacul rusesc, nu este clar câte unități destinate ofensivei din Zaporojie au fost angajate aici, acesta fiind unul dintre obiectivele rușilor).

Dacă ucrainenii au puterea să continue (au angajat, deja, majoritatea brigăzilor de asalt și a celor de manevră... acestea din urmă erau planificate să exploateze succesul...după trecerea prin linia Surovikin)., ucrainenii pot spune că se apropie de începutul sfârșitului (cred că și-au ponderat obiectivul operațional, un aliniament la sud de Tokmak este de ajuns.. De aici pot lovi cu artileria toate liniile de comunicații ruse din sud. Despre Crimeea nu este cazul să vorbim, acum, când chiar Melitopol este atât de departe).

Ucrainenii au trecut de linia de apărare din fața liniei Surovikin la Robotyne și iau cu asalt prima linie Surovikin spre Verbove (pe direcția Orihiv -Tomak avem două linii Surovikin). Dacă trec de linia Surovikin pe direcția Orihiv - Tokmak sau pe direcția Velika Novosilka - Berdiansk/Mariopol (acolo avem o singură linie Surovikin și ucrainenii aproape că au ajuns la ea), militarii ucraineni pot spune că au reușit - începe războiul de manevră, în care au șanse mai mari de succes. Asta chiar și în condițiile în care rușii sunt cei care au superioritatea aeriană, contestată, în parte, de un sistem de apărare antiaeriană ucrainean din ce în ce mai performant. Vestul, ca de obicei, reacționează cam târziu, dar o face bine.

Astfel, ucrainenii au un avantaj deoarece:

- în războiul de manevră contează lanțul de comandă, nu numai reziliența soldatului, iar armata rusă este deficitară la acest capitol (destituirea generalului Popov este relevantă);

- superioritatea tancurilor și MLI-urilor occidentale, dar și a spiritului de luptă superior al ucrainenilor (care luptă pentru existență, nu pentru bani sau...ca să iasă bine, cum o fac rușii);

- rușii și-au subțiat rezerva operațională, cedând la presiunea politică de a trimite rezerva operațională în sprijinul primului eșalon (unitățile Armatei 58 sunt angajate în luptă; mai mult, unități forte, precum trupele aeropurtate și cele de infanterie marină luptă, deja, de mult timp, în sprijinul primei linii: Brigada 810 IfM, Divizia 7 Aeropurtată Novorossisk. În fața urgenței, rușii au dislocat cel puțin două regimente ale Diviziei 76 Pșkov, crema trupelor aeropurtate ruse).

- loviturile în adâncime ale ucrainenilor sunt eficiente, fiind afectată serios logistica, dar și lanțul de comandă rusesc. Rușii răspund, dar, ca de obicei, Kremlinul le afectează eficiența, deturnând resursele spre obiective neesențiale din punct de vedere militar.

Însă, ucrainenii trebuie să treacă de linia Surovikin înainte să atingă punctul culminant (momentul din care nu mai au capacitatea de a continua atacul), iar supremația aeriană rusească va rămâne un dezavantaj esențial, chiar dacă la artilerie, ucrainenii au deja superioritatea calitativă (focul lor de contrabaterie este superior celui rusesc).

Chiar dacă efortul ucrainenilor este o minune în sine, nu se poate vorbi de succes până când întreaga linie Surovikin este depășită. De cealaltă parte, rușii, mai ales soldații, au luptat eficient, dar lucrurile se vor schimba odată ce linia Surovikin a fost depășită de către ucraineni. În măsura în care este mai mult decât propagandă, spusele generalului Tarnovsky sunt edificatoare: rușii au alocat 60% din resurse liniei de care ucrainenii au trecut deja.

Acum se joacă rezultatul contraofensivei ucrainene din acest an, trecerea de linia Surovikin însemnând succes, blocarea în această zonă echivalând cu un eșec, indiferent de avansul de până acum. Ăsta e războiul, de cele mai multe ori, totul sau nimic. Cred că ucrainenii au șanse, nu am capacitatea să spun cât de mari sunt acestea. 

Mai degrabă decât să ne dăm cu părerea cum să lupte ucrainenii, cred că, în calitate de militari, avem de învățat atât de la ucraineni, cât și de la ruși, despre cum se luptă. Iar ca oameni, măcar să respectăm tragedia asta în care zilnic mor oameni cu sutele.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult