Foto: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia
Ceea ce trăim acum, politic vorbind, riscă să ne dezbine grav de tot și să ne clatine periculos democrația ale cărei mecanisme abia am reușit să le deprindem.
Călin Georgescu devine un caz clinic, un ins care transcende simpla polemică și intră în sfera patologicului. Discursurile sale - vă rog, faceți efortul de a le decripta cu atenție - abundă în citate scoase din context, utilizate total anapoda, ceea ce demonstrează fie o incapacitate de a înțelege corect sensul acestora, fie o încercare deliberată de a impresiona. Mai mult, confuziile grave pe care le face între epoci istorice și evenimente cruciale sugerează nu doar o ignoranță crasă, ci și o lipsă de respect față de adevărul istoric.
Obsesia conspiraționistă care domină viziunea sa asupra lumii arată o minte captivă într-o paranoia cronică, unde fiecare eveniment devine parte a unui plan ascuns și malefic. Această tendință de a deforma realitatea prin teorii aberante nu doar că discreditează orice urmă de seriozitate, dar devine și periculoasă atunci când este folosită pentru a mobiliza adepți în jurul unor idei toxice.
Știți ce mi se pare cu adevărat grav? Supralicitarea și terfelirea valorilor sacre. Invocarea obsesivă a lui Dumnezeu în aproape fiecare frază ajunge nu doar să trivializeze ideea de sacru, ci și să creeze o imagine caricaturală. Frecvența cu care Îl „implică” pe Dumnezeu în discursurile sale riscă să-L pună pe Cel de sus într-o permanentă stare de sughiț!
În tradiția creștină autentică, cei care cred cu adevărat respectă o învățătură fundamentală desprinsă din spiritul poruncilor vechi-testamentare: să nu ia numele Domnului în deșert. Această poruncă nu reprezintă doar o restricție morală, ci și un îndemn profund la respect, smerenie și discernământ în raport cu ceea ce este sfânt. Se ajunge, prin abuz, la o degradare valorică care funcționează similar inflației din economie: atunci când se emite prea multă monedă, valoarea acesteia scade. În mod analog, invocarea continuă a numelui lui Dumnezeu, fără discernământ sau fără o motivație spirituală autentică, golește acest act de sacralitatea sa inițială. Prin excesul de retorică, valorile sacre riscă să devină simple clișee.
Călin Georgescu, ce pare căzut de nicăieri, nu e un mare om de stat, cum vrea să pozeze, ci un puric. Un Dan Puric altoit. Combinația dintre incoerența intelectuală, obsesia conspiraționistă, filetismul gregar, eretic de altfel, și exploatarea abuzivă a valorilor spirituale conturează portretul unui personaj greu de luat în serios de către un om cu pregătire solidă, însă periculos prin impactul pe care l-ar putea avea asupra celor dispuși să îl creadă. Ne spune că este din afara sistemului. Îl credeți? Evident că nu, e parte din același sistem politic bolnav, doar că este, de cel puțin 20 de ani, la periferia lui. Vă spun doar atât: a fost consilierul lui Mircea Geoană în perioada 2000 - 2004. De Nicolae Văcăroiu vă mai amintiți? Ei bine, încă de pe atunci era în combinații dubioase cu acesta!
Adepții lui Călin Georgescu nu trebuie, sub nicio formă, demonizați. Este important să înțelegem că cei mai mulți dintre ei sunt, la fel ca toți ceilalți, sătui până la dezgust de actuala clasă politică. Dezamăgiți de promisiuni neonorate, de corupție și de lipsa unor soluții reale, ei își caută un reper, un lider în care să-și pună speranța pentru un viitor mai bun. Asta fac. Desigur că printre aceștia sunt și oameni cu hardul gol, fără prea multă școală, absolvenți de TikTok, însă nici ei nu trebuie abandonați și lăsați ai nimănui.
Din păcate, tocmai această disperare și nevoia acută de schimbare îi fac vulnerabili în fața manipulării ordinare. În loc să le ofere soluții autentice sau o viziune coerentă și credibilă, Călin Georgescu, un ins care frizează delirul monumental, exploatează frustrarea colectivă într-un mod cinic. El își construiește imaginea de salvator mesianic nu prin competență sau onestitate, ci printr-un discurs voievodal, plin de populism, conspirații și invocări grandioase, care le oferă adepților săi iluzia unei alternative credibile. Omul acesta, un tezaur uluitor de aberație fantasmagorică, nu acceptă dialogul, devine ușor agresiv când se simte încolțit de întrebări incomode. Se simte confortabil doar când este lăsat să vorbească. De ce ? Pentru că aparenta lui erudiție ar putea fi ușor demascată, iar punerea la punct un demers nu foarte complicat.
Să nu ne învrăjbim. Polarizarea și radicalizarea sunt extrem de nocive. Nouă nu ne folosesc la nimic, în schimb lui Putin, țaristului cu obsesii imperiale, da!
Este esențial să avem empatie și să încercăm să înțelegem motivele care îi împing pe oameni să caute salvatori mesianici. Vinovați nu sunt ei, cei multi și cu educație precară, ci actuala clasă politică în frunte cu cel mai antipatic președinte postdecembrist, încă în funcție, Klaus Iohannis!
Să nu uităm că avem, dincolo de diferende conjuncturale, o miză comună: aceea de a avea un trai mai bun într-o țară frumoasă oricum, dar prost administrată. Urmează turul 2 al prezidențialelor. Să nu ne pierdem cumpătul și speranța. Avem nevoie de ele. Acum mai mult ca oricând!
Să auzim de bine!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cred că cei de la putere mirosiseră ei ceva, că va apărea un candidat surpriză din zona suveranista și va bulversa alegerile. Însă au fost duși pe o pistă greșită, au crezut că e Sosoaca, de-aia i-au respins candidatura, de a zis toată țara că ce i-a apucat. Asta e, Georgescu a avut o echipă foarte bună.
totusi sunt foarte multi care voteaza cu tovarasul georgescu pentru ca au un complex urias de inferioritate , iar de fiecare data cand cineva le arata asta direct sau indirect mai tare se afurisesc in valorile pe care ei le considera normale. religia, nationalis, si izolare. pentru ca ei nu au nimic de pierdut daca romania se indeparteaza de ue, de fapt ue nu ii face decat sa se vada cat sunt de needucati prin comparatie sau prin modul cum sunt tratati ca cetateni de mana a doua.
Căutarea facilului, e o tendință evidentă. E mult mai relaxant să vizualizezi, videoclipuri, poze.. Slavă Domnului că n-am alunecat spre dublarea filmelor, în loc de subtitrare (multe țări o fac).
Orice analfabet digital știe să-și facă selfie, sau să intre pe rețele.
Că cineva urma să întindă năvodul și pe Tiktok, era de așteptat.
Dar nu suntem noi fraierii de serviciu. X-ul (fostul twitter) a făcut ravagii la recentele alegeri americane..
Să-i recunoaștem totuși meritul dlui.Georgescu de a fi știut unde să pescuiască (numai și numai pe Tik-tok..).
Iar când vulpea le spune, cu o voce catifelată, povești puișorilor abia ieșiți din ou, succesul e garantat..
Că lor li s-au adăugat unii care nu știu pe ce lume trăiesc, nu trebuie să ne mire.
Poate vom afla vreodată cine a tras totuși sforile pe Tiktok și ce a urmărit de fapt..?
Până una-alta dna.Lasconi (cu zâmbetul ei etxra-larg..) va salva națiunea.
Aș fi preferat-o pe Maia Sandu, dar nu poți să le ai pe toate..
Dar am citit articolul și, spre surprinderea mea, a fost foarte la obiect.