Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Adevărata paradă a Centenarului

Gymkhana

Foto: Captură Ken Block Drifts London – Extenden Director's Cut | Top Gear | BBC

În lipsa oricărei urme de manifestare relevantă legată de Centenar, vă propun eu una. Gymkhana de România. Un tur în drift al conștiinței. O cursă ilegală, incorectă, urlătoare, plină de fum, foc și frustrări.

E 1 Decembrie dimineața devreme și nu e nici țipenie. Bucureștiul e părăsit. Șoselele sunt goale. Țara e transformată într-un uriaș circuit pentru ca toată lumea a plecat. Sărbătoare de Centenar? Nu. Weekend lung peste hotare. 

Îmi pun casca pe cap și mă strecor cu greutate în scaunul-scoică. Dacia 1300, cu suspensii modificate, șasiu ranforsat și motor de 1780 de cai, pornește cu un urlet însoțit de rateuri, fum și miros de benzină. E mai puternică decât orice Golf de Teleorman. E mai înfricoșătoare ca tancurile Abrams. Probabil la fel de rapidă ca un MIG.

Apăs accelerația și declanșez iadul. Prind suta în prima secundă, 200 în vreo opt. Abia observ că am trecut pe sub Arcul de Triumf, depășind parada la care toți se uită de acasă, pe Facebook, că am și ajuns la Palatul Parlamentului. Dau o tură în jurul lui și îl înec într-un nor non-euro, urât mirositor, care sper să îi țină pe cei dinăuntru ferecați pe vecie, fără vreo legatură cu exteriorul.

Redresez și urc dealul, cu 350 la oră. Cotesc pe lângă Catedrala Neamului și-L rog în șoaptă să ne ierte ca nu am știut ce am făcut.

Mă dau peste cap și aterizez pe roți, undeva la ieșirea din oraș. O iau pe câmp, paralel cu DN1, acest aparat de hrană al psihologilor și psihiatrilor. Azilul de beton fără pereți în care fiecare îl ține pe fiecare blocat. „Bară la bară”. Fobia celor care vor să sărbătorească o sută de ani prin grătare și pachete premium la castel cu ședință foto inclusă.

Sar peste munți și trag un strat nou de cauciuc pe Transfăgărășan. Râd de Subaru America și de încercarea lor de a-l transforma într-un Pikes Peak al Europei. 688 de curbe, 1500 de metri diferență de nivel și aproape 100 de km în 40 minute și 58 de secunde. Plecați, bă, acasă! Turism ne trebuie nouă?

Salut Transilvania, ale cărei comori rămân ascunse pentru că nu sunt autostrăzi de acces. O tai prin Moldova pe mijlocul lui E85, printre fantome, caroserii fumegânde și sute și mii de cruci ale celor care și-au dat viața încercând sa ajungă acasă. Cobor la mare și răzui plaja, pun la pământ toate cluburile construite fără autorizație, de la Mamaia și până în Vamă. Zboară în toate direcțiile paturi cu umbrele la 200 de lei pe zi, băuturi contrafăcute și melodii copiate.

Mă întorc în Capitală, sfârtec sediile DNA, ANAF, SRI și umplu orașul de coli A4 din dosare, pe post de confetti. Fără parbriz, cu 7 cilindri funcționali din 16, mă târăsc în mijlocul Pieței Victoriei unde, cu pedala la fund, fac pistoanele să sară din locul lor și benzina din rezervor să se aprindă.

Și ard, și eu și mașina, în fața clădirii acoperită de tricolor. Dar nu e nimeni să vadă, nu e nimeni să audă, nu e nimeni să îi pese, nu e nimeni să dea în direct, nu e nimeni să mă salveze, nu sunt spitale să îmi oblojească arsurile. E liniște și gol. De luni se întoarce lumea în oraș.

Până atunci, odihnă. Au trecut 100 de ani. Somn ușor în continuare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cât de repede se dărâmă liderii de mucava ! Trebuie numai să vrei să privești puțin mai îndeaproape în ”raiul” gospodarului nepereche pentru a descoperi butaforia.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult