Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Adevăratele rezoluții de Anul Nou. Patru pași către o viață mai bună

Cred că mulți așteaptă cu nerăbdare un nou început pe măsură ce Anul Nou se apropie. Ianuarie este pentru mine o lună a speranței, a începuturilor noi, a planurilor și a îndeplinirii visurilor.

Au existat vremuri, când eram mai tânără, când rezoluțiile mele de Anul Nou puteau fi „să nu mănânc bomboane un an întreg” sau „să economisesc 50% din banii pe care îi câștig”.

Acum, ca adult, rezoluțiile înseamnă să mă calibrez ca persoană, să îmi ascult aspirațiile interioare, să îndrăznesc să trăiesc mai aproape de miezul meu și, cel mai adesea, să reflectez asupra felului în care pot să fac lumea un loc mai bun, trăind în acord cu sufletul meu.

Nu este atât de ușor întotdeauna. Devine mai ușor cu ceva muncă și ceva dedicare.

Iată un plan în patru pași pentru a ajunge mai aproape de sinele tău și pentru a trăi cu mai multă dragoste și mai mult înțeles.

Pașii cu care trebuie să lucrezi sunt: 1) Valorile tale profunde. 2) Viziunea ta. 3) Talentele tale. 4) Impactul pe care îl produci în lume

Valorile tale. Acestea reprezintă centrul tău. Câteodată uităm ce este cu adevărat important pentru noi în mijlocul vieții de zi cu zi.

Poți să faci câteva exerciții, cum ar fi să scrii toate lucrurile fără de care nu poți trăi în viața ta, toate lucrurile care te fac fericit, momentele de vârf ale vieții tale, lucrurile pe care nu ai vrea să le pierzi orice ar fi, lucrurile pe care nu poți să le suporți, pentru că la capătul celălalt se află lucrurile pe care le iubești, la ce spui da și la ce spui nu. Umple o foaie de hârtie. Scrie pur și simplu cuvintele așa cum îți vin, fără a le pune într-o ordine. Este important să îți permiți să fii 100% sincer în timpul acestui exercițiu.

Foaia mea ar fi plină cu cuvinte precum nașterea copiilor mei, amintiri de călătorie, Crăciunul în România, excursia pe Transalpina, să fac diferența în munca mea, când am îndrăznit să fiu … curajoasă, să rămân pozitivă, să fiu orientată spre soluții, apusul în …., când copiii mei mi-au desenat felicitări, când părinții mei m-au ajutat să mă mut, mâncarea mamei mele, să mănânc și să beau sub bolta de viță de vie în București, să port ie, slujba de la miezul nopții dintr-o mânăstire din Bucovina, să alerg, să vorbesc, să scriu și așa mai departe. 

Din toate acestea, aleg cinci care ies în evidență și încerc să văd care este conceptul care stă la baza lor.

Acestea sunt câteva dintre valorile care mă călăuzesc astăzi: dragoste, curaj, să fiu în aer liber, cultura, să fac mișcare, aventura, să mănânc mâncare sănătoasă, să fac o muncă încărcată de sens, să fiu orientată spre soluții.

Când știu cu adevărat că acestea sunt valorile care contează cel mai mult, atunci trebuie să fac loc în viața mea de zi cu zi pentru ca aceste lucruri să se întâmple.

Trebuie să aleg conștient pentru mine însămi.

Când aleg să fac lucrurile pe care le iubesc, lucruri bune încep să se întâmple. Când nu aleg lucrurile din adâncul inimii, o să simt acest lucru în corpul meu: dureri de spate, de cap, grijă, anxietate și așa mai departe.

La început, când începi să devii mai conștient, poți să te joci cu valorile, concentrându-te mai mult pe o valoare la un anumit moment: „aventură” - lunea, pentru o perioadă, mâncare sănătoasă marțea și așa mai departe. Totul pentru a pune aceste valori, care sunt uitate, în lumină din nou. 

Pasul 2 este viziunea. Unde vrei să ajungi? Care sunt visurile și aspirațiile tale mari? Dacă ai visuri mari ce este în ele? Dacă ai planuri mari, ce este acolo? Viziunea este compasul tău.

Viziunea ta te călăuzește. Fă-o vizuală și folosește-ți simțurile. Când viziunea ta este atinsă, cum arată lucrurile în jurul tău? Ce îți spun oamenii? Cum se referă la tine? Dacă ar fi un banner despre tine în oraș, ce ar spune? Dacă ar fi un articol în ziar ce ar spune despre tine? Fii foarte detaliat când faci acest exercițiu. Cum se potrivește acest lucru cu valorile tale?

Pasul 3 este reprezentat de talente. La ce ești talentat în mod natural? Ce îți vine ușor să faci? Pentru ce te complimentează oamenii? Despre ce este cântecul tău interior? Răspunsurile sunt în zona talentelor tale. Fă cât poți de mult în viață cu talentele tale adevărate. Exersează. Fă eforturi să le dezvolți. Dă-le toată inima ta. Îndrăznește, fii curajos! Nu lăsa dificultățile să te limiteze.

Dificultățile vor vei cu siguranță. Multe. Câteodată vin atunci când ne spunem nouă înșine: ”Sunt prea bătrân/tânăr/mare/mic/prea așa și prea pe dincolo”. Când începem să avem cu noi înșine un dialog despre motivele pentru care lucrurile nu se vor întâmpla, ei bine, lucrurile nu se vor întâmpla. Ai grijă când se întâmplă asta, mintea noastră este puternică. Fii blând cu tine însuți, alege cu grijă cuvintele pe care ți le spui.

Nu fi un martir, nu te trage în jos. Când dai de greu, mergi mai departe, păstrează credința, luptă-te pentru lucrurile despre care crezi că sunt corecte.

Pentru a obține feedback, poate ai nevoie să vorbești cu oameni care au ales aceeași cale ca și tine, care au motivație, care lucrează pentru cauze asemănătoare, pentru a putea găsi putere în unul în celălalt și pentru a vă susține reciproc. În materie de creativitate, suntem adesea mult mai creativi împreună.

Pasul 4 este impactul asupra lumii. Dacă știi care sunt valorile tale profunde, care sunt viziunea și talentele tale, ești pe drumul ce bun în a avea un impact pozitiv, constructiv, frumos asupra lumii.

Sunt două tipuri de impact: 1) impactul neintenționat, care înseamnă ce se întâmplă într-o încăpere atunci când sosești. Ce tip de energie aduci? Deschisă? Închisă? Critică? Rece? Caldă? Un pas în față? Brațe încrucișate? Excentric? Inteligență? Frumusețe? Farmec? Umor? Deschidere? Limitări? Viziune? Calm? Pentru a afla impactul neintenționat, trebuie să întrebi 5-6 prieteni apropiați care pot răspunde cu sinceritate la această întrebare, pentru că adesea este vorba despre ceva diferit față de ceea ce credem despre noi înșine.

Când primești răspunsurile lor, ia-le în serios, chiar dacă ai putea să nu le crezi prima dată. Când le vei îmbrățișa în final, vei realiza importanța lor și felul în care te vor putea ajuta să trăiești mai aproape de scopul tău.

Al doilea tip de impact este cel intenționat. Care este impactul pe care dorești să îl creezi în lume? Eu simt un impuls puternic să fac diferența în România în domeniile leadershipului, educației, culturii și turismului.

Ce se întâmplă când trăim mai aproape de scopul nostru în viață este faptul că îi inspirăm pe oameni. Când faci lucrurile din suflet și ceilalți vor dori să facă la fel. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vreți să spuneți „hotărâri”, nu „rezoluții”. Prezentați ceva despre hotărâri individuale, nu colective. Pentru a decide ce fac în viitor, mă autoevaluez, în primul rând. Pot discuta și cu alții, dar hotărârea este a mea! Ideile sunt de luat în seamă, mai ales pentru o persoană care și-a pierdut, în mare, încrederea în sine, încrederea în viitor! Mie, sigur, nu îmi strică să reușesc să mă conduc după aceste principii.
    • Like 0
  • Asa cum te stim esti o persoana profunda care a lasat in urma ei lucruri si fapte bune , pozitive in trecerea ta prin viata Asta se explica prin filozofia vietii pe care o cunosti , o stapanesti ,o descrii in articolul tau si o aplici in viata ta Filozofia mea este mult mai simpla sau simplificata si se reduce la 4 cuvinte pe care ti le urez si tie Iti urez ca in anul ce vine sa ai sanatate deplina , speranta , perseverenta si rabdare in indeplinirea visurilor tale Pentru reusita deplina propuneti pentru anul viitor doar 2 visuri dar realizabile pe baza calitatilor tale , a intelegerii corecte a mediului inconjurator si a credintei in tine si in divinitate Asa sa-ti ajute Dumnezeu !
    • Like 0
  • check icon
    Încă o dată sărut mâna Doamnă, pentru franchețea și căldura mesajului transmis.O mie de texte de sezon nu fac cât această comuniune de idei cu noi.
    La Mulți Ani cu SĂNĂTATE ȘI BUCURII alături de cei dragi!
    • Like 0
  • Nice, mi-a plăcut ideea dvs. de dezvoltare personală!
    A fost și o chestie care m-a distrat și m-a întristat: posibilitatea egală între a nu mânca bomboane tot anul și a economisi 50%. Prima e posibilă oriunde, a doua nu prea e posibilă în țări ca România...
    • Like 0
  • check icon
    Stimată doamnă, în limba română „rezoluție” nu înseamnă ceea ce înseamnă „resolution” în engleză sau, mai exact, primul sens nu e ăsta. Voiați să spuneți „decizie, hotărîre”. Dv. nu vă citește nimeni textele înainte să fie publicate. Nu de alta, dar ne ajung rezoluțiile guvernelor lumii, nu mai aveam și de alte 4, ale dv.
    Vă urez succes în anul 2017.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult