Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Adrian Despot: „Un artist nu trebuie să-i mulțumească niciodată domnului primar sau altui politician. Cea mai importantă lecție de viață pe care am învățat-o este să lași banii pe masă”

Adrian Despot este invitatul ediției de duminică al emisiunii „În fața ta” de la 13.30, la Digi24.

Un artist care urcă pe scenă nu ar trebui să-i mulțumească niciodată „domnului primar” sau altui politician. „Eu mulțumesc publicului”, spune Adrian Despot, solistul trupei Vița de Vie. Invitatul lui Claudiu Pândaru și al lui Florin Negruțiu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, acesta a vorbit despre compromisurile pe care nu ar trebui să le facă niciodată un artist.

Credit foto: Vlad Bâscă

„Sunt mai multe feluri de artiști. Sunt artiști pentru care noțiunea de compromis nu există. Ei sunt cei mai fericiți. Nu au niciun fel de probleme, nu au o problema să fac hora cu primarul pe scenă. Sunt genul de artiști cărora li se pune o sumă de bani pe masă și ei iau. 

Cea mai importantă lecție de viata pe care am învățat-o e să înveți să lași banii pe masă. Nu îmi trebuie, nu fac lucrul ăsta. Sunt artiști care nu au problemele astea. Artiștii mainstream nu au probleme de conștiința. Fac meseria asta nu din dorință nebună de a se exprima, pentru ei muzica nu e o terapie, o artă. Pentru ei e doar meserie, dacă făceau lucrul ăsta sau vindeau pâine, șuruburi sau flori e același lucru. Eu sunt artist trebuie să cânt și să câștig bani”, a spus Adrian Despot.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Intotdeauna mi-a placut Despot. A tinut cu dintii de coloana lui verticala! Strasnic om!
    • Like 0
  • Minunat om Adrian Despot. L-am cunoscut prin asociere cu alti prieteni si ne-am intersectat intamplator ulterior. Este imaginea unei bune cresteri inradacinata in familie si in valori de viata sanatoase.

    Pacat ca nu prea mai canta, vocea lui imi place a doua dupa a lui Gyuri Pascu.

    Te imbratisez omule.
    • Like 0
  • Adrian, ai facut si in trecut dovada verticalitatii tale in ceea ce priveste creatia ta. Am admirat asta pentru ca (imi place sa cred ca) si eu siunt la fel. Dar, cel putin in cazul meu, viata mi-a demonstrat ca lucrurile stau cu totul altfel.
    Pictez. Am abordat la inceput un gen de arta pe care daca o respecti si te respecti, folosesti o anumita tehnica si materiale, care sa garanteze ca lucrarea finala se va ridica la trainicia si aspectul vizual propriu acelui stil. Insa nu am gasit mai deloc oameni care sa aprecieze lucrurile astea. Sa faci educatie in sensul asta (educatia gustului si a calitatii) dureaza mai multe vieti si eu nu am la dispozitie decat una. O viata care mi-as dori sa fie decenta si sa imi permita sa continui sa fac ceea ce am fost harazit sa fac. Nu s-a putut. A ramas sotia sa faca asta iar eu m-am angajat pentru un salariu fix si pictez in timpul liber, la lumina becului.
    De-a lungul timpului am intalnit mai multi "artisti" care au sarit etape si nu au avut nicio problema de genul celor pe care le aveam eu. Genul de artisti pe care ii descri mai sus. Pictau cu sabloane si fara sa respecte tehnica sau materialele, dar se recomandau cui asculta - "Sunt pictor, pot sa va ajut ?" Acum respectivii au expozitii prin Italia si Germania si figureaza in toate asociatiile, comițiile și comitetele de artisti. Si, ce ma doare cel mai mult, ei traiesc din asta. La asa public, asa artisti, dar pentru faptul ca eu nu am abdicat de la principiile mele, cu ce am fost rasplatit !?
    • Like 0
  • Bravo domnule artist. Va numesc artist pentru ca va traiti creatia dvs. Altfel, pe cineva care ar canta pentru bani as numi dizeuz sau dizeuza.
    • Like 1
    • @ teodorviorel
      Diseur. Și nu cântă pentru bani, ci mai degrabă recită. Frantuzismul în cauza nu e tratat corect în DEX. Un exemplu de diseur ar fi Leonard Cohen, aflat stilistic foarte departe...
      • Like 1
    • @ Zeno Marin
      Dictionar:"DIZEUZĂ [-ZÖ-] s. f. cântăreață de muzică ușoară. (< fr. diseuse)
      DIZEUR, dizeuri, s. m. Cântăreț de muzică ușoară. [Pr.: dizör] – Din fr. diseur."
      • Like 1
    • @ teodorviorel
      Probabil ati citit superficial ce am scris (si ati luat observația meadrept aroganta). Nu e cazul și scuze dacă asta a fost impresia. Linkul catre dexonline.ro il cunosc și eu. Nu are sens sa intram in polemici despre semantica și etimologie. Verificați ce insemna pe vremuri termenul și ce mai înseamnă in alte limbi (Dire, pas chanter).
      • Like 0
    • @ Zeno Marin
      Dizeur. In dex este cantaret de muzica usoara. Adica diferit de cantautor, doar interpret. Asa arata in romana, chiar daca in franceza poate avea mai multe acceptii. Oricum avem mult mai multe cuvinte apropiate de sens in afara de acesta , care se simte, intr-adevar, fortat.
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      Ok, vad ca se transforma discutia intr-o dezbatere lingvistica intensa si care deviaza de la subiect.

      Doamna Danescu, dupa DEX, la care faceti referire, cantautor = "Cântăreț care-și compune singur textele și muzica." . Nu era vorba de a-si compune cineva muzica, ci de a recita mai degraba decat a canta!

      Sa o luam pe puncte:

      1. Dizeur, nu diseur. Multumesc, point taken. Probabil m-am americanizat prea intens... Si pentru ca veni vorba:
      "Diseur 1. A man who is a skilled and usually professional storyteller, poet, or other spoken-word performer.
      2. A male singer whose performance of song lyrics is especially expressive."

      Da, asta e sensul, chiar si in romana, acesta fiind sensul dat termenului acum vreo 40 de ani! Priviti bine la datele mentionate in DEX. Toate datele sunt dupa 2000. Daca ma credeti bine, daca nu va trebui sa cautam un dictionar mai vechi unde sensul este "spoken-word performer" (sau daca doriti, putem sa trecem si in franceza, de unde provine teremenul si are aceeasi semnificatie).

      2. "pe cineva care ar canta pentru bani as numi dizeuz sau dizeuza". [dl Teodor Viorel, in pasajul initial]. Nici pomeneala sa aibe un asemenea sens (cantat pe bani). Eventual s-ar numi lautar. Nicidecum "dizeuza", ca e mascul (totusi).

      3. Am precizat foarte clar, dar v-a scapat remarca, ca DEX trateaza sau reda gresit semnificatia termenului, Voi dezbate tema cu domnul Borza si colectivul, cu care am mai corespondat. Apropos la care DEX am mai contribuit uneori si eu (e.g. multe dintre referintele la Calcuri gresite imi apartin si as fi vrut sa fie consemnate si mai multe).

      Chiar daca DEX are dreptate, precum Curtea Constitutionala, eu voi folosi termenul asa cum l-am invatat cu multa vreme in urma si in continuare, in speranta ca se va actualiza dex-ul, asa cum ar trebui, conform sensului si originii acestui cuvant.

      Toate cele bune,
      Zeno
      • Like 0
    • @ Zeno Marin
      :)) Se pare ca am nimerit in mijlocul unei polemici ...inca nu stiu de care. Atunci cand v-am raspuns, nu am observat continuarea discutiei cu interlocutorul dvs. Doar reminiscenta familiala , fiind fiica de lingvisti, mi-a dat ghes sa va raspund.Totodata am considerat raspunsul meu foarte neutru, dorind sa subliniez ceea ce am observat (chestie subiectiva pana la urma) si anume ca , probabil , dl. Teodor a vrut prin folosirea termenului - cu o litera eronata ,la fel ca dvs. -sa faca diferenta intre cel care isi compune versurile si melodia si cel care doar interpreteaza o creatie a altcuiva . O diferenta de calitate. Dvs. ati analizat termenul si nu ati fost de acord cu ideea exprimata de el., de termen. (Bineinteles ca banii nu au legatura cu intelesul cuvantului diseur.) Daca studiem provenienta cuvantului si intelesul lui in limba respectiva obtinem , intr-adevar, o diferenta majora, dar, dupa cum stiti, limbile preiau termeni din alte limbi si-si adapteaza intelesul, asa cum o traducere clara in romana a intelesului 2. din engleza ar fi diferita cu ceea ce exprima in limba de bastina...ma rog nu vreau sa o lungesc... am spus in final ca si mie mi se pare, cu toate acestea, fortata folosirea cuvantului dizeur, ca sunt suficiente cuvinte care pot exprima mult mai fidel intelesul dorit...
      Altfel, mie-mi plac polemicile cordiale, asa cum cred ca sunt cele iscate de mine aici :) O noapte linistita!
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      La o privire mai atenta n-aș numi-o nici măcar polemica, ci doar o discuție foarte plăcută, animata sau activa. :)

      Ca sa îl citez pe Neculai Constantin Munteanu,
      "Sa auzim numai de bine", desi ma tem ca ne întâlnim pe acest site... tocmai pentru ca asta se întâmplă din ce în ce mai rar.
      • Like 0
  • O sa spuneti ca sunt haiter : Pentru marea majoritate dintre voi ( spectrul larg romanesc ) posibilitatea vorbirii sau exprimarii libere a decurs dintr-un proces lung si anevoios de copy-paste cu iz traditional de cartier catre "centru". Pacat de cei care au plecat din tara, fara sa stie povestea completa, lasandu-se pe mana oratorilor de talcuri mioritice dar nevoiti din disperare sa accepte orice compromis in numele plecarii !
    • Like 1
  • Felicitari d-lui Adrian Despot.
    Excelent spus: "trebuie sa lasi banii pe masa"!!!
    Ca sa-ti dea tie primarul banii aia, el trebuie sa fure de undeva. Concertul pentru care tu ca vedeta garantezi este o barbiturice pentru populatia votanta. Pe termen lung, acest lucru este foarte daunator societatii!!! Garantat.
    • Like 0
    • @ GicaContra
      :)) De ce trebuie sa fure, n-am inteles. Dar sigur ati avut in vedere si un primar serios, nepesedist? Pentru ca acest tip de spectacol nu este inventie romaneasca.
      • Like 0
  • Pentrui ei e doar meserie și vor să câștige bani. Eu sunt artist.Și cănt pentru bani. Așa și !? Ce înseamnă asta? Bänuiesc că te crezi mult mai grozav decăt ceilanți. Oricum acest articol e doar o reclamă.
    • Like 1
    • @ Cornel Cancel
      Toata lumea vrea sa castige bani. Dar exista si niste limite morale, peste care, tu ca artist care te respecti, n-ar trebui sa treci!
      • Like 1
    • @ Cornel Cancel

      Da, cred ca este o reclama la moralitate...dar nu stiu cat prinde la ceila(n)[l}ti!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult